Att göra på Gotland – 16 tips för en sommar vid vattnet

Svenskarnas sommarparadis måste väl ändå vara Gotland. Vi förstår varför efter att ha besökt ön några gånger. Att komma hit känns mer som att vara på en medelhavs ö än hemma i Sverige, du möts av turkosblått vatten och långa fina stränder som påminner dig om södra Europa.

Har man planer på att semestra hemma i Sverige och ändå vill åt känslan av att befinna sig utomlands, då är det på Gotland du ska vara. Vi ska försöka guida dig på bästa sätt för en så bra vistelse som möjligt för en semester på Gotland.

1. Besök Visby

att göra på gotland visby

När du kommer med färja eller flyg till Gotland så är det till Visby du kommer. Passa på att stanna här i några dagar innan du tar dig runt på Gotland. Visby är en otroligt mysig stad som andas medeltid inte så konstigt då mycket här är bevarat från just medeltiden.

I Visby stad är det mysiga små gränder med kullerstensgator. Här hittar du ett och annat café restauranger, barer och nattklubbar.

Ringmuren

När du är i Visby så ta dig till den ca: 700 år gamla ringmuren som är en av de största sevärdheterna i Sverige. Stadsmuren är ungefär 3,5 km lång och som högst 11 m på vissa ställen.

Under medeltiden fanns det 3 stycken ringmurar i Sverige och Visbys ringmur är den enda som är näst intill intakt. Är man inte intresserad av ringmuren så tycker vi ändå att man ska ta sig dit för omgivningen runt omkring är fin och det är mysigt att gå runt.

2. Botaniska trädgården (Den Badande Wännernas (DBW))

att göra på gotland botaniska trädgården

Mitt i Visby nära strandpromenaden hittar du en fin liten oas av den otroligt vackra botaniska trädgården från 1800-talet.

Sätt dig ner på en av alla bänkar inne i trädgården och lyssna på det rofyllda polande vattnet som rinner i trädgården, eller gå runt och kolla på de fina blommorna och växterna som doftar så gott. Super mysigt ställe om du frågar oss och där du kan fylla på med energi.

3. Lummelundagrottorna

Lummelundagrottorna gotland

14 km norr om Visby hittar du lummelundagrottorna som är en grotta och ett naturreservat. Att se Gotland från underjorden är både kul och spännande.

Det är inte bara grottan som är värt ett besök utan även de vackra promenadstråken längs med havet och de fina cykelstigarna.

Förutom att besöka grottan så finns det café och resturang här.

Guidade turer

Det erbjuds olika typer av guidade turer i grottan.

 • Visningsturen som är den populäraste turen tar 40 min och passar alla.
 • Barnturer som är helt på barnens villkor, en guide visar grottan på ett lekfullt och säkert sätt. Barnturen tar ungefär 30 min.
 • Mörkerturer är en guidad tur som är helt i mörker det enda du har är en ficklampa. Inget för den mörkrädda om du frågar oss. Turen är på 60 min.
 • Lilla grottäventyret är en guidad tur på 90 min och du tar dig längre in i grottan, den första biten tar ni er fram med små båtar.
 • Stora grottäventyret är för den äventyrslystna personen. Det är ett äventyr på 180 min och du tar dig långt in i grottan från alla visningsleder. Ett äventyr du sent kommer att glömma.

Ta sig hit

Du tar dig enkelt till lummelundagrottorna med bil, cykel, taxi eller buss 61 från Visby.

4. Raukar

raukar hoburgsgubben

Något som är ett typiskt för Gotland är Raukar och dessa fenomen hittar man i alla olika väderstreck längs med kusten.

Raukar är naturens egen konst då de har formats av väder och vind. Det som är kvar är hård kalksten och det är det som vi kallar för raukar.

Det finns några speciella raukar och platser med raukar som är populära vi listar några av dom här

 • Hoburgsgubben
 • Langhammarsgubben
 • Jungfru
 • Holmhällarna
 • Lergravsporten
 • Folhammar
 • Digerhuvud

5. Blå lagunen

blå lagunen gotland

Uppe på norra Gotland finns den populära badplatsen blå lagunen. Vattnet här är verkligen turkost och det ser ut som att du kommit till havet i Spanien. Blå lagunen är ett gammalt kalkbrott därav den turkosa färgen på vattnet.

Det går en liten strandremsa på ena sidan men det blir oftast fullt där fast det funkar lika bra att bada från klipporna. Tänk på att det snabbt blir djupt här.

Blå lagunen blir oftast proppfull med människor likaså parkeringen. Så var ute i god tid om du planerar in ett stopp här.

6. Ta dig till Fårö

Fårö

Ett besök på Fårö är ett måste när du är på Gotland tycker vi. Fårö ligger norr om Gotland och är en liten ö men med otroligt mycket att upptäcka. Naturen här är fantastisk med sanddyner, raukar och tallskogar.

Även om Fårö är välbesökt så hittar du lugnet här. Vi tänkte tipsa om några saker att göra när du är här.

1. Bergmancenter

Det var även här på Fårö som regissören Ingemar Bergman höll till. På Fårö finns också Bergmancenter sen 2009 med anknytningar till just Ingemar Bergman.

Här kan du gå guidade turer i Ingmar Bergmans fotspår och besöka inspelningsplatser runt om på ön. Här arrangeras också Bergmanveckan som är i 1 vecka tillägnad åt Bergmans konstverk och filmer.

2. Bada

På Fårö hittar du också den otroligt populära sandstranden Sudersand. Det är en vit, bred, mjuk sandstrand som för tankarna till Kap Verdes stränder.

Här hittar du även härliga beachbars på stranden. Trots att det är mycket folk här under högsäsong så tycker vi att det är värt ett besök.

3. Fårö fyr

fårö fyr

Ta dig till Fårös enda fyr som har stått där ända sedan 1800-talet. Förr var fyren bemannad men inte nu längre. Kanske inte så speciellt men det är ett fint ställe att besöka på en utflykt.

4. Lauters

En resturang/bar ni måste besöka när ni är på Fårö är helt klart Lauters. Lauters består enbart av stenväggar så inget tak och du får magiska solnedgångar här. Är du sugen på en grym grillbuffé så ska du ta dig hit en torsdag.

Det bästa med stället är ändå att du kan lägga dig i en hängmatta och chilla eller du kanske är sugen på att spela boul.

Gillar du ruinbars så kommer du att gilla det här stället inte lika galet som ruinbars men möblemanget är olika loppisfynd som ger en mysig bohemisk känsla.

5. Crêperie Kutens Bensin

kutens bensin

Passa på att stanna och ta en fika/lunch på crêperiet Kutens Bensin som är ett kultställe. En perfekt plats att besöka om du gillar gamla bilvrak och 50-tal men även om du inte gör det så är det kul att ha varit här på Kutens Bensin.

Ta sig hit

För att komma till Fårö behöver du ta en färja på ca 7 minuter. Färjan går varje hel- och halvtimme, skulle det vara så att du behöver åka över efter kl: 21.30 så går det att ringa 0771-656565 men tänk på att beställningen måste göras 20 till 10 minuter innan.

7. Gotska Sandön

gotska sandön

Norr om Fårö hittar du en annan liten ö nämligen Gotska sandön. Gotska sandön är en nationalpark och ett fascinerande ställe. Besök ön på en dagsutflykt eller varför inte övernatta på ön. Du får tälta i eget tält vid lägerplatsen eller så kan du hyra tält eller stuga där.

Ta dig till säludden och titta på de söta sälarna som ligger och solar sig i solen. Eller ta dig till de otroligt vackra sanddynerna. Gotska sandön är också känt för sin fågelskådning.

Bästa tiden att besöka ön på är mellan maj och september. Packa med badkläder, en filt och en termos med kaffe. Då har du en magisk dag att vänta vid bra väder!

Ta sig hit

Det går en färja hit annars kan man ta egen båt ut.

8. Högklint naturreservat

Vill du ha en magisk utsikt så ska du ta dig till högklints naturreservat som ligger söder om Visby. Den höga klinten mäter ungefär 50 meter över havet. Här finns även vackra promenadslingor här med fin natur.

9. Bada på Gotland

bada gotland

Är det nått det finns gott om på Gotland så är det badstränder och inte vilka stränder som helst utan vita, breda fina sandstränder. Vi listar några stränder vi tycker man ska besöka och det är säkert stränder ni hört talas om förut men de är värda att nämnas.

1. Tofta

2 mil från Visby hittar du den mest välbesökta och mest tillgängliga sandstranden på hela Gotland. Här kan du hitta det mesta som tex after beach i härliga barer och olika vattensporter.

Eftersom den är den mest besökta stranden på Gotland så räkna med att det fullt med folk här.

2. Sudersand

En annan fin sandstrand är Fårös populäraste badstrand Sudersand. Som vi nämnt innan. Var ute i god tid för att ta dig hit då färjan till Fårö lätt blir full.

3. Norsta Auren

Det här är en långgrund sandstrand på Fårö men betydligt mycket lugnare här än på Sudersand. Det är en lång vit sandstrand där det finns gott om plats.

Kanske beror det på att du inte kan ta dig ända fram med bil utan måste gå en liten bit, parkera vid Fårö fyr och gå sedan sista biten.

4. Ekeviken

Är du surfare och gillar vinden så är det till Ekeviken du ska ta dig till som ligger på norra Fårö.

Här samlas många vind- och kitesurfare pga vinden även barnfamiljer kommer hit om vinden inte är för stark. Även denna strand är vit och mjuk under fötterna.

5. Hideviken

Ett perfekt ställe för en utflykt och som passar barnfamiljen bra är Hideviken. Det är en långgrund sandstrand med brygga och det ligger även nära raukar och kalkbrott. Hideviken ligger på Gotlands nordost sida.

6. Åminne Havsbad

Även denna badplats ligger på Gotlands östra sida och är en familjevänlig badstrand. Ett lugnare bad som har både camping och resturang. Under sommaren håller campingen kvällsunderhållning.

10. Besök mysiga caféer

cafe

Det finns gott om mysiga kaféer runt om på Gotland. Vad passar inte bättre med en go fika mitt under de olika utflykterna man gör eller bara sätta sig ner och ta en paus och kolla på människor eller bara njuta av den vackra naturen.

11. Gå på museum

En perfekt aktivitet när det regnar är att passa på att besöka museum. På Gotland finns det några museum att gå på.

1. Gotlands Museum

Gotlands Museum som ligger i Visby är det mest besökta museumet på Gotland. Det här museumet visar Gotlands intressanta historia och det visas på ett väldigt spännande sätt inte så tråkigt som man kan tro. Här finns det också ett lekrum för de minsta barnen.

2. Konstnärshemmet Brucebo

Är du intresserad av konst så ska du ta dig till den här gömda pärla som ligger norr om Visby. Alltid intressant när konst blandas med levnadshistorier.

Här får du inte gå runt själv utan det är alltid en guide med som berättar om de olika historierna och om konsten.

3. Bungemuseet

Bungemuseet är ett museum som är utomhus så man vill gärna ha fint väder när man går på detta museum. Museet ligger i Bunge som är på norra Gotland.

Här får du gå runt bland de olika gårdarna, husen och rummen för att se hur det såg ut för flera hundra år sedan.

12. Evenemang på Gotland

På Gotland anordnas det en del evenemang som kan vara kula att gå på om man skulle befinna sig på Gotland just dom veckorna. Här har vi listat de vanligaste evenemangen som är på Gotland.

Almedalsveckan

Almedalsveckan
Almedalen

Vecka 27 hålls Almedalsveckan i Visby. Det är en vecka då sveriges politiker samlas och pratar om samhällsviktiga frågor. Det är även världens största demokratiska mötesplats och den är gratis att besöka och öppen för alla.

Stockholmsveckan

Vecka 29 börjar Stockholmsveckan i Visby. De flesta känner nog till Stockholmsveckan, från en dag till en annan förvandlas det lugna, lantliga Visby till ett pulserande muller av fest glada människor. Där de flesta hänger på Kallis, Bur och Gute. I 1 vecka håller festligheterna på.

Medeltidsveckan

Vecka 32 då är det dags för medeltidsveckan i Visby. Besöker du Visby under denna vecka så är det som att kliva in i just medeltiden.

Medeltidsveckan är en riktig historisk festival med teater, musik, marknader, tornerspel och mycket mer från medeltiden. Är det något evenemang vi tycker man ska gå på så är det medeltidsveckan i Visby.

13. Cykla på Gotland

cykla på gotland

Gotland har många fina cykelleder och det är ett perfekt sätt att ta sig fram på och du får se otroligt vacker natur under din cykling här. Det finns fina cykelleder så du kan ta dig runt hela ön om du vill ända från Fårö till Hoburgen i söder.

Det bästa med att cykla är att man hittar små smultronställen längs med vägen. Ta med en god picknick och stanna på ett mysigt ställe för en paus och lite picknick.

Om du gillar att cykla så rekommenderar vi även att köra mtb i Idre, där finns det riktigt fina leder på fjället!

Cykla med barn

Så funkar det att cykla med barn på Gotland? Absolut gör det, vägarna här är så pass fina så det är inte svårt. Det enda att tänka på är att man får ta lite fler pauser på vägen.

Hyra eller ta med egen cykel?

Vill du ta med egen cykel till Gotland går det utmärkt du checkar då in dig vid fordonsincheckningen. Vill du inte ta med egen cykel så går det självklart bra att hyra cykel när du kommit i land på Gotland det går även att hyra campingutrustning för den som vill det.

14. Spela golf

golf gotland

Gillar du att spela golf så har Gotland 6 stycken golf klubbar med varierande karaktär. Visby GK är en av Sveriges vackraste och bästa golfbanor och den mest populäraste golfklubben på ön.

Det är också här på Gotland som Sveriges största och populära golf tävlingen hålls, Golfa runt Gotland går av stapel i mitten på maj. Här har vi listat de olika klubbarna som finns på Gotland.

 • Visby GK
 • När GKs
 • Gumbalde GK
 • Ljungarnas GK
 • Slite GK
 • Gotska GK

Att göra på Gotland med barn

Det finns gott om saker att göra på Gotland med barn, förutom att bada på de fina badplatserna kolla på raukar eller cykla så finns det ett ställe på Gotland som är populärt bland barnen. Och det är Kneippbyn.

15. Kneippbyn

Det här stället är ett riktigt paradis för barn. Det är ett sommar- och vattenland med hur mycket aktiviteter som helst att göra och det finns något för alla. Det är också här som riktiga Villa Villekulla står från Pippi Långstrump filmerna.

16. Gotlands Djurpark

gotlands djurpark

Vilket barn älskar inte djur? 16 km söder om Visby närmare bestämt i Eskelhem finns Gotlands djurpark. Här får du mata och mysa med vissa av djuren, det finns totalt 26 olika sorter djur.

Det är inte bara djur här utan du kan också roa dig med trampbilar, balansbanor och studsmattor, en massa lek kommer att erbjudas här till barnens glädje.

Djurparken har öppet året om.

Läs om fler magiska öar i vårat inlägg Sveriges största öar!

Ta sig till Gotland

färja till visby

Du kan ta dig enkelt till Gotland med antingen färja eller flyg. Oavsett hur du tar dig dit så kommer du till Visby.

Ta färjan

Destination Gotland färjan går från Nynäshamn, Oskarshamn och Västervik. Tar du färjan från Nynäshamn så är det väldigt enkelt att ta sig ut dit från centralen i Stockholm med pendeltåg. Att ta färjan till Gotland tar ungefär 3 timmar.

Ta flyget

Att ta direkt flyget till Gotland tar allt från 30 minuter till 1 timme beror på vart du flyger ifrån. Året runt går det flyg från Arlanda, Bromma, Göteborg och Malmö till Visby. Under sommarsäsongen går det även flyg från Umeå, Sundsvall, Norrköping, Ängelholm och Helsingfors.

Vanliga frågor om Gotland

Är det dyrare på Gotland än resten av Sverige?

Nej men det är såklart dyrare på vissa ställen och speciellt inne i Visby.

Vad kostar boende på Gotland?

Helt olika på vart och hur du vill bo. Men från allt fån 400kr/natt – 3000kr/natt.

Kan man åka till Gotland på vintern?

Ja du kan åka till Gotland på vintern. Fast Gotland är en sommar ö så vi skulle rekommendera att åka dit från vår till höst.

Får man tälta vart man vill?

Ja det får du men du måste ha koll på de regler som finns i Allemansrätten.

Finns det gott om matbutiker?

Ja det finns gott om matbutiker både stora och mindre affärer.

Finns det sjukhus på Gotland?

Ja det finns ett och det är Visby lasarett.

Lämna en kommentar