Hur ofta ska man valla slalomskidor? (Komplett guide)

Om du äger ett par skidor vill du självklart att de ska vara i bra skick och glida bra. Det innebär att du måste slipa kanterna, förvara dom rätt och valla dom regelbundet.

Slalomskidor bör vallas i början- och slutet av varje skidsäsong. Om du kör ofta kan du behöva valla dina skidor några gånger i månaden under skidsäsongen. När du ser att vaxlagret är slitet eller om ytan på skidan är torr är det dags för en vallning.

Innehåller reklam genom annonslänkar till Outnorth

Hur ofta du ska valla skidorna beror på hur mycket du åker

Alla skidor, oavsett hur ofta du åker skidor, mår bra av minst en vallning per säsong. Valla gärna en gång i början- och en gång i slutet av säsongen. Hur ofta dina skidor måste vallas varierar dock beroende på hur ofta du åker skidor och hur länge.

Bortsett från dessa vallnings-intervaller, kan du behöva valla dina slalomskidor flera gånger under säsongen. Det kan variera från några gånger varje månad, till så mycket som flera gånger i veckan om du åker skidor varje dag.

Detta beror på det faktum att ju oftare- och ju längre tid du åker, desto snabbare kommer den befintliga vallan att slitas ut.

Valla för olika temperaturer

valla slalomskidor med snabbvalla oftare
0c till +10c
Swix Red Liquid – Kolla pris här
(Varma temperaturer)
snabbvalla slalomskidor
+1c till -6c
Swix Violet Liquid – Kolla pris här
(Allround)
valla skidor hur ofta snabbvalla
-4c till -15c
Swix Blue Liquid – Kolla pris här
(Kalla temperaturer)

2 tecken på att du behöver valla dina skidor

Det enklaste sättet att ta reda på hur ofta dina skidor ska vallas mitt under säsongen är att hålla koll på hur baslagret av skidan ser ut och hur bra glid det är på skidorna

Nedanstående saker är ofta bra indikatorer på att du måste valla dina skidor:

  1. Skidorna får sämre glid, det kan fastna snö på undersidan av skidorna. Skidåkningen känns ryckig istället för jämn och smidig.
  2. Dina skidor ser väldigt vita-, torra- eller matta ut på undersidan (belaget) och känns torra och fnasiga när du drar med handen över belaget.

Det här är två tecken på att det inte är mycket valla kvar på skidan, vilket kommer göra att du får sämre glid. När du märker av något av dessa tecken är det dags att valla dina slalomskidor.

1. Sämre glid på skidorna

Valla hjälper dig att få bättre glid på snön. Om vallan börjar slitas bort kommer det märkas främst genom att du får sämre glid på skidorna.

Ibland kanske du inte känner det jättetydligt, men om du känner en aning sämre glid samtidigt som belaget börjar tappa färg (lyster) så kan det vara dags för en vallning.

Du kan också märka av det här om det börjar fastna snö under skidorna, speciellt om det är varmare väder. Om snö fastnar så kommer det bli väldigt dåligt glid, men det fixas snabbt med en valla anpassad för plusgrader.

2. Undersidan ser torr och matt ut

När vallan på dina skidor har slitits bort kommer belagen att se matta och vita ut. Det betyder att det är dags att vaxa dem igen. Ofta syns det mycket tydligare på skidor med ett belag i en mörk färg, svart belag eller klara starka färger.

Torr textur: När skidor behöver vallas kan de kännas något grova eller torra jämfört med nyvallade skidor. Detta är särskilt tydligt när du kör händerna över skidorna, men kan också synas tydligt om du tittar på skidorna i släpljus.

När dina skidor är nya är det en bra idé att skriva ner basens färg och struktur så att du kan se när en ändras, vilket indikerar att de måste vaxas.

hur ofta ska man valla skidor

Sintrat belag vs extruderat belag

Det finns några skillnader mellan de två baserna, som jag kommer att beskriva nedan.

Extruderat belag

Genom uppvärmning och smältning av polyetenpellets produceras extruderade belag på skidor. Extruderade belag är inte lika porösa som sintrade baser (inte så många små hål).

Det innebär att de oftast håller längre och passar bra för t.ex. parkskidor eller om du sliter mycket på skidorna. De behöver heller inte vallas så ofta.

Det innebär däremot att de också är svårare att få till samma glid i eftersom extruderade belag inte absorberar vallan lika bra, vallan går inte in i belaget lika bra som på sintrade belag.

Sintrat belag

Polyetenpellets används också för att tillverka sintradebelag. Men i stället för att smältas så pressas de ihop vid extremt högt tryck.

Resultatet ger en mer porös yta (mikroskopisk nivå). Därför behöver sintrade baser mer regelbundet vaxning än extruderade baser.

Eftersom sintrade belag tar upp vallan bättre kommer en skida med sintrat belag vara snabbare och ha bättre glid än skidor med extruderade belag.

Måste nya skidor vallas?

Det kan vara en idé att valla nya skidor om du vill ha ett riktigt bra glid. Nya skidor är vanligtvis belagda med ett mycket tunt lager av fabriksvalla innan de används för första gången.

Vallning av nya skidor, särskilt om de har varit oanvända länge, rekommenderas, särskilt av experter. Även om det inte behövs så är fabriksvallan inte till för bra glid i första hand utan för att bevara ytan på belaget när de lagras.

Om du är en nybörjare eller någon som inte har åkt skidor tidigare, kommer vallan som skidan är förbehandlad med vara tillräckligt bra för dig. Nybörjare åker vanligtvis långsammare än avancerade åkare, så de kommer inte märka så stor skillnad.

Valla för olika snö och -temperaturer

Det finns en mängd olika vallor på marknaden, var och en med sin egen uppsättning egenskaper och fördelar.

Det finns valla för till exempel olika snöförhållanden, -temperaturer och -prestandanivåer. Till exempel kräver skidåkning i regn-, blötsnö- och varmare snö en annan sorts valla än kallare snö och nysnö.

Det finns valla som du stryker på med ett strykjärn, valla du sprayar på eller stick som är som en deo du drar över skidans belag.

Om du aldrig har vallat skidor tidigare och behöver en snabb lösning rekommenderar vi stick. Vi använder själva stick ofta just eftersom det går så snabbt och är enkelt men ändå ger bra glid.

Vilken typ av valla ska jag ha?

När du har bestämt att dina skidor måste vallas är nästa steg att bestämma vilken typ av valla du ska använda. Valla finns som sagt vanligtvis i block, flytande form (stick) och spray och det finns flera varianter av varje.

Det finns två grundläggande typer av skidvalla: fluorerat och icke-fluorerat.

Fluorerade vallor är tillverkade med ett syntetiskt vax som är avsett att avvisa snö och vatten, vilket får skidan att glida snabbare. De håller också längre än icke-fluorerade valla.

Icke-fluorerade valla blandas vanligtvis med naturprodukter som bivax eller växtextrakt som fungerar bra i kalla väderförhållanden, vilket gör att de fäster bra i skidans belag.

Om du vaxar för första gången, välj en icke-fluorerad variant för sin enkla applicering och för att det är billigare. Du kan även köra med en sprayvalla eller stick.

När du blir mer bekant med hur skidvalla fungerar och vilka problem olika typer löser kan du byta till fluorerade vaxer som håller längre och gör att du kan åka skidor snabbare.

Sammanfattning

Det som avgör hur ofta du ska valla dina skidor är hur mycket du åker. Om du är ute i backarna dagligen så kommer du att behöva valla skidorna ofta, medan andra kan komma undan med att bara valla någon gång om året.

För att snabbt se om dina skidor behöver vallas kan du kolla det här:

  • Skidorna har dåligt glid
  • Skidåkningen känns lite ojämn och ryckig
  • Belaget har blivit matt eller torrt

Om du ser några av dessa tecken är det dags att valla dina skidor. I allmänhet behöver sintrade belag mer regelbunden vallning än extruderade eftersom deras belag är mer poröst.

Om du känner dig osäker eller har bråttom, kontakta en skidbutik för att få hjälp. De vet vilka produkter som passar bäst för dina skidor och hjälper dig att välja rätt valla utifrån hur ofta och hur du kör.

Läs mer: Nya eller begagnade skidor?

Lämna en kommentar