Åka längdskidor första gången – 12 bra tips till nybörjaren

Är du nyfiken och vill börja med längdskidor? Ingen dum idé, det är både roligt och du får en fin naturupplevelse.

Vi var själva nybörjare på längdskidor för några år sen och det var lite knepigt i början men det gick fort att lära sig. Och nu är det en av våra favorit aktiviter på vintern.

De viktigaste tipsen vi kan ge dig om du vill börja med längdskidor är att skaffa rätt utrustning och kläder. Det behöver absolut inte vara det senaste eller det dyraste. Börja med att åka på enkla flacka spår så att du får in tekniken och ge inte upp!

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth

1. Välj rätt längdskidor

rätt längdskidor för nybörjare

Ett par längdskidor behövs för att kunna åka längdskidor så klart. Välj ett par längdskidor som först och främst passar din längd och vikt.

Läs teknikguiden hur du åker längdskidor här!

Längdskidor för nybörjare – Tänk på det här

Som nybörjare behöver du inte köpa det dyraste då de dyraste skidorna oftast har fler finesser vilket du ändå inte kan utnyttja när du är ny inom sporten och innan du får in en bra teknik. Vänta med den typen av skidor.

Nybörjare behöver inte ett par skidor som är hårda i spannet det gör att du tappar fästet lättare. En van åkare med bra teknik klara av ett hårdare spann.

*Spann – Spannet är en del av skidan som är under foten. Spannet har inte kontakt med marken när du står med en jämnvikt på båda skidorna.

Innan du bestämmer skida – Bestäm typ av åkning

Det finns två typer av åk stilar när det kommer till längdskidåkning. Skate (fri stil) eller klassisk stil, där klassisk stil är den vanligaste skidstilen i Sverige.

Med klassisk stil åker du i redan preparerad skidspår där tekniken är stakning eller diagonalåkning. Ska du åka skate(fri stil) så påminner det om skridskoåkning då du åker med att skjuta bort skidorna från kroppen.

Skillnaden på skidorna mellan de olika stilarna är att skate skidor är kortare, har hårdare spann och skarpare kanter än vad skidor för klassiks stil har.

Välj alltid skidor efter vart och när du tänkt åka!

Vallningsfria skidor (Skin-skidor) – Perfekta för dig som är nybörjare!

Vallningsfria skidor kallas även för skin-skidor. Det här är verkligen de bästa skidorna att välja om du är nybörjare. Skin-skidorna passar till de flesta väderförhållanden och temperaturer utan att ge dig ett sämre glid i spåret.

2. Utrustning för längdskidor – Nybörjare

Det är ju inte bara skidor du behöver för att få en komplett utrustning när du ska ut i längdskidspåret. Du behöver även ett par pjäxor och ett par stavar för att ha en komplett utrusning.

Pjäxor för längdskidåkning

Du behöver ett par pjäxor till dina skidor. Viktigt är att kolla så att dina pjäxor passar bra ihop med bindningarna som du har på skidorna. Även om de flesta pjäxorna idag passar till alla bindningar så är det bra om du kollar upp det för säkerhetskull.

Andra saker att tänka på nät du väljer pjäxor är:

  • Pjäxorna ska vara bekväma! De ska sitta så tight som möjligt runt foten så du får ett häl grepp men du ska även kunna röra på tårna så de inte kläms när du åker. Det finns olika modeller på pjäxor så hitta rätt modell som passar för din fot.
  • Ett bra tips är att prova pjäxorna och gå runt med dom i butiken eller hemma (om du beställt på nätet) ett tag så du ordentligt kan känna hur de sitter på just din fot.
  • Köp aldrig pjäxor baserat på deras utseende! Det viktiga är att de är sköna.
  • Prova flera modeller på pjäxor då alla modeller kan sitta olika beroende va du har för fot.

Bindningar till längdskidor

Ett par bindningar behövs för att du ska kunna fästa dina pjäxor i skidan. Det kan vara svårt att förstå alla olika bindningssystem som finns på marknaden. Det bästa är att köpa ett paket där bindningar och skidor ingår.

Bindningar för nybörjare är vanligtvis snabba och lätta att justera. För nybörjaren är ett DIN-värde mellan 4 och 7 perfekt, men kom ihåg att detta beror på din vikt och vilken typ av skidåkning du tänkt åka (klassisk eller skate). Det här är bara riktlinjer.

*DIN-värde – Ett DIN-värde är ett mått på styrkan dina bindningar håller dig fast med. Det är en numerisk skala. Värdet justeras beroende på vikt, längd och åk stil.

Stavar för längdskidåkning

Stavarna har mer betydelse för din skidåkning än vad man kanske kan tro. Därför är det värt att lägga ner lite tid på att även hitta rätt stavar. Vi rekommenderar att du köper stavar med ett korkhandtag då de är både sköna att hålla i men transporterar även bort fukt från handtaget.

Är du villig att lägga en extra peng på dina stavar så kommer du få stavar som är lätta och mer styva vilket ger dig mer fart och kraft när du trycker ifrån med stavarna.

Hur du väljer rätt stavar

Stavarna ska anpassas efter din längd och vilken skidstil du åker. En bra riktlinje är att de ska vara i höjd med dina höfter när du håller stavarna framför dig.

Att ha ett par bra stavar kommer att göra din skidåkning så mycket roligare och lättare.

3. Kläder för längdskidåkning – Varma, vindtäta och ventilerande

Dina kläder ska vara varma och vindtäta men också ventilerande för att undvika att du blir blöt av svett eller fuktig luft. Ventilerar kläderna dåligt kan du bli kall av fukten. Bra ventilerande kläder håller dig torr!

Som nybörjare kan du använda kläder du redan har hemma, det viktiga är att de är tillräckligt varma och ventilerar bra. Syntetkläder som vindbyxor, träningsbyxor och en vindjacka är bra val. Om det behövs, lägg till ett underställ.

Självklart är det oftast bättre med anpassade kläder för längdskidåkning.

Jacka för längdskidåkning

En bra jacka för längdskidåkning ska vara vindtät, varm och stretchig. Den ska även vara klara av att ventilera för att undvika fukt mot kroppen.

Oftast brukar jackor för längdskidor vara tillverkade i softshell då de håller dig varm, transporterar bort fukt och är väldigt rörlig att ha på sig.

Jackor för längdskidor är ofta vindtäta på framsidan och har bra ventilation på ryggen. De är även längre bak i ryggen för att de inte ska glida upp när du rör på dig.

Byxor för längdskidåkning

Längdskidåkningsbyxor har ofta en vindskyddande framsida och en insida av borstad fleece som ger värme. Det gör att du ofta inte behöver ha något under dom.

De är tighta i passformen men stretchiga och ger bra rörlighet. Om du inte har ett par längdskidåkningsbyxor så funkar det bra med träningsbyxor eller löparbyxor.

Mössa för längdskidåkning

En bra mössa för längdskidåkning ska vara varm, ha god ventilation och skydda öronen från vind. Mössor som passar bra för längdskidåkning ska vara tillverkade i merinoull eller något syntetiskt material.

Handskar för längdskidåkning

Du behöver även ett par smidiga och värmande handskar när du åker längdskidor. Du kan ta de vantar du redan har hemma. Men det är bra om de inte är allt för stora och klumpiga. Det blir svårt att hålla i stavarna då.

Handskar för längdskidåkning ska vara vindtäta, varma och andas bra. Vi blir även svettiga om händerna när vi är fysiskt aktiva. Det är också bra om de är vattentäta om du ramlar i snön så är det skönt att slippa bli blöt om händerna.

4. Tips för att förbereda dig innan du åker längdskidor

Innan du ger dig ut i längdskidspåren så är det bra om du förbereder dig lite så att du får en magisk tur på dina skidor. Vi går igenom de saker vi tycker är viktiga för att få en lyckad dag i skidspåren.

  • Börja med att äta en stadig frukost och fyll på med vätska då längdskidåkning kräver mycket energi. Åk inte direkt efter frukosten utan låt det hinna sjunka ner lite så det inte känns för tungt i kroppen.
  • Välj kläder efter temperatur och väder.
  • Kolla över din utrustning (rätt inställning på bindningarna, rätt valla om du har skidor som behöver vallas).
  • Ska du vara ute en heldag? Packa med dig en god matsäck och några extra kläder när du sitter stilla så du inte blir kall. Ta även med ett sittunderlag.

5. Tips till första längdskidåknings turen – Börja långsamt och öka hastigheten gradvis

Försök inte för mycket! Du tävlar inte, börja med att bara ta det lugnt och lär känna dina skidor och hur det känns i snön. Du ska bara passa på att njuta av den fina omgivningen du är i.

Om du är nybörjare på längdskidåkning ge dig ut när förhållandena är bra (inte för kallt eller blåsigt). En vacker dag kan göra din första längdskidtur minnesvärd och du kommer vilja fortsätta med längdskidor.

Börja långsamt

Börja långsamt när du först börjar med längdskidåkning och fokusera på att bli bekväm med dina skidor. Testa olika rörelser genom att variera mellan mjuka rörelser med överkroppen och stavarna och mer dynamiska rörelser där stavarna används.

Börja sedan öka hastigheten långsamt samtidigt som du är försiktig så att du inte ramlar. Känner du dig osäker på vissa partier i i längdskidspåret så sänk farten, sänk även farten när du kommer in i kurvor det är lätt att ramla där om du åker in i dom för fort.

längdskidor vinter

6. Teknik för längdskidåkning för nybörjare

Det finns några tekniker att lära sig när det gäller längdskidåkning, men här är några grunder för att komma igång.

Klassisk stil – Den grundläggande tekniken

Klassisk stil är den vanligaste stilen här i Sverige. Med klassisk stil åker du i preparerande längdskidspår. Du glider i spåren med skidorna parallella (diagonalåkning) innan du skjuter ifrån med stavarna. I klassisk stil använder du även tekniker som frånskjut eller stakning.

Med den här skidstilen använder du hela kroppen för att ta dig fram i spåret.

Skate stil – tekniken för att glida snabbt på längdskidor

I skate eller fri stil som det också kallas är en skidstil som påminner om när du åker skridskor. Du tar dig fram på skidorna på samma sätt.

I den här stilen använder du de stora musklerna i benen i stället för armarna.

Uppförsbackar med längdskidor -tekniker för att ta dig uppför med längdskidor

I uppförsbacke om du har bra fäste i dina skidor eller om backen inte är så brant kan du ta dig uppför med vanlig diagonalåkning.

Är backen brant eller om du har dåligt fäste kan du använda dig av saxning. Det innebär att du vinklar skidorna som ett ”V” och gå eller spring upp för backen. Glöm inte att ta hjälp av dina stavar!

Åka i nedförsbackar med längdskidor -var försiktig!

När du har tagit dig uppför en backe så kommer det oftast en nedförsbacke efter ett tag eller direkt, ibland korta backar men ibland kan de vara lite längre. Nedförsbacke med längdskidor är svårt och det kräver endel övning. Undvika att åka nedför tills du känner dig säker på dina skidor.

Det bästa sättet att åka utför med längdskidor är att luta överkroppen lite framåt och lite ner, se framåt och ha lätt böjda knän!

7. Gå en nybörjarkurs i längdskidåkning

Ett bra sätt att lära sig längdskidåkning är att gå en nybörjarkurs. Du lär dig rätt från början och utvecklas snabbt samtidigt som du har roligt och träffar nya människor.

På en nybörjarkurs lär du dig de grundläggande tekniker för längdskidåkning, hur man klär sig rätt i spåret och vilken utrustning man ska använda.

Det finns många ställen, både lokalt och i övriga landet, där du kan ta en nybörjarkurs i längdskidåkning. Det finns även nybörjarkurser för alla åldrar vuxna som unga att gå.

längdskidor nybörjare

8. Längdskidåkning för nybörjare – Håll ett öga på andra skidåkare

Du bör alltid hålla ett öga på vad andra människor gör, särskilt om du åker skidor någonstans med mycket folk. Vet du att du är långsam så var bredd att flytta på dig.

Om du tar en paus, stanna inte mitt i spåret, speciellt inte i en backe. Det är bättre om du kliver ur spåret och ta av dig utrustningen tills du är redo att åka skidor igen.

Samma gäller om du skulle ramla i spåret försök att ta dig upp så snabbt som möjligt eller flytta dig åt sidan. Så att du inte riskerar att bli på körd bakifrån av annan skidåkare.

9. Ta med energi och vatten när du åker längdskidor

Även om du inte ska vara ute en heldag så är det smart att packa ner någon typ av snacks och extra vatten när du åker längdskidor. Du förlorar mycket energi och vätska om du åker i ett högt tempo.

Längdskidåkning är ett träningspass som ökar kroppstemperaturen och höjer pulsen som får dig att svettas och bli trött. Du kan lätt bli uttorkad och tappa energi om du inte får i dig tillräckligt med vatten och energi påfyllning.

10. Tips för din första tur på längdskidor – Oroa dig inte för hur du ser ut

Det viktigaste är att ha roligt och inte fokusera på hur du ser ut när du åker skidor! Och kom ihåg: anledningen till att det finns så många olika tekniker beror på att alla är olika och att det inte finns någon ”rätt” teknik.

Låt dig inte skrämmas av människor som åker snabbt. Det bästa sättet att bli bättre på skidåkning är att träna – det är precis som med alla andra sporter!

Slappna av och ta det lugnt.

11. Tips för längdskidåkning – tveka inte att be om hjälp

I början när du åker längdskidor så kan det vara svårt att förstå hur allt funkar och hur du ska göra, vilken teknik är bäst osv. Är du osäker på något så tveka inte att be om hjälp från andra skidåkare.

Det vanligaste är att man känner sig obekväm och osäker när man testar på nya saker vilket är helt normalt. Men med tiden så kommer du att lära dig mer om hur längdskidåkning fungerar och allt kommer att kännas naturligt.

12. Längdskidåkning för nybörjare – ha kul!

Oavsett hur lång tid det tar, kom ihåg att lära dig åka längdskidor handlar om att ha roligt!

Så länge du inte ger upp så kommer du att utvecklas och du kommer bli bättre på att åka. Ju mer du lär dig och ju bättre du blir på att åka längdskidor desto roligare kommer du att ha det.

längdskidor för nybörjare

Sammanfattning: Nybörjartips för längdskidåkning

  • Ha roligt och träffa nya människor
  • Glöm inte extra energi och vatten
  • Oroa dig inte för hur du ser ut, eller hur snabbt andra åker
  • Våga be om hjälp
  • Ha kul och njut!

Kom ihåg att slappna av, ta det lugnt och njuta av den friska luften och naturen när du ger dig ut på din första längdskidåkning.

Lämna en kommentar