Bästa jackan för längdskidåkning 2023 – 3 bra längdskidåkningsjackor

Känslan att åka längdskidor på en krispig och solig dag är magisk. Längdskidåkning ger ett lugn samtidigt som man får röra på sig i naturen. Men det kräver också att man använder lämpliga skidkläder, särskilt en bra längdskidåkningsjacka.

En bra jacka för längdskidåkning ska vara varm, vindtät, ventilerande och flexibel. När det är kallt ute ska jackan hålla oss varma samtidigt som den står emot hårda vindar, särskilt på bröstet och magen. Men viktigast av allt, den ska vara sköna att ha på sig och ha ordentlig ventilation.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth och Outdoorexperten


bästa längdskidsjacka herr
Dobsom R-90 Winter Jacket ll Men’s

▪️ Bästa längdskidåkningsjackan herr
▪️ Bra passform
▪️ Flexibel
bästa längdskidsjackan damCraft Women’s Storm Balance Jacket

▪️ Bästa längdskidåkningsjackan dam
▪️ Smidig
▪️ Varm

bästa längdskidjacka för barn
Craft Junior Core Warm Xc Jacket

▪️ Bästa längdskidåkningsjackan för barn
▪️ Ventilerande
▪️ Vind-och vatten avvisande

Den bästa jackan för längdskidåking är utan tvekan Dobsom R-90 Winter Jacket ll Men’s. Den är populär bland många och är både vindtät, lätt vadderad och ventilerande på samma gång. Nackdelen med jackan är att det är alldeles för få reflexer för att synas i mörkret.

Vill du ha en jacka för kallare väder så ska du kika in Craft Women’s Storm Balance Jacket som är en längdskidsjacka för dam. Den är extra fodrad på framsidan vilket gör att den passar kallare vinterdagar eller till dig som vill ta det lite lugnare i spåret. Enda nackdelen med jackan är att den saknar upphängningskrok.

Bästa längdjackan för barn är Craft Junior Core Warm Xc Jacket. Ge ditt barn en smidig och värmande jacka att åka längdskidor i. Det här är en jacka som står emot vind och vatten väldigt bra och har tighta muddar vid armarna för att inte släppa in någon kyla. Nackdelen är att det endast finns två färger att välja på.

Bästa jackan för längdskidor – 3 bra jackor för längdskidspåren

Något vi verkligen har börjat gilla att göra på vintern är att åka längdskidor. Som med allt annat har vi även här varit nybörjare och börjat åka längdskidor med de kläder vi har tillgängligt hemma.

Första gången åkte vi i våran fodrade skidjacka vilket var otroligt varmt och tungt och inget vi rekommenderar. Du får fort upp puls och värmen när du åker längdskidor och du använder hel kroppen när du åker.

En jacka som du ska ha när du åker längdskidor ska vara smidig och flexibel, vind- och vatten avvisande med bra ventilation. Passformen ska sitta nära kroppen inte för tight men heller inte för stor.

1. Dobsom R-90 Winter Jacket ll Men’s – Bästa längdjacka herr

bra jacka för längdskidåkning herr
 • Smidig
 • Bra ventilation
 • Vindtät

Dobsom R-90 Winter Jacket ll Men’s har länge varit en populär jacka bland många och är en perfekt jacka att ha när du åker längdskidor.

Det är en bra passform på jackan och den ger dig den rörelsefrihet du önskar när du ska ut i spåret och åka längdskidor. På framsidan har jackan vindtäta partier medans baksidan på jackan är stretchiga och ventilerar ut överflödig värme.

nackdelen med jackan är att den har alldeles för lite reflexer. Även om jackans detaljer är reflexer så är det ändå inte tillräcklig för att synas i mörkret. Därför är den inte optimal för kvällsåkning utan någon extra reflex.

Den här längdjackan passar dig som: Vill ha en lätt fodrad jacka att ha i längdskidspåret som ger dig en bra rörelsefrihet.

Fördelar

+ Bra kvalité

+ Prisvärd

+ Smidig

Nackdelar

För få reflexer


2. Craft Women’s Storm Balance Jacket – Bästa längdjacka dam

längdskidsjacka för dam craft
 • Hög krage
 • Vind-avvisande framsida
 • Bra rörelsefrihet

Craft Women’s Storm Balance Jacket är en jacka som passar när det är lite kallare ute då den är extra vadderad på framsidan. Förutom det så är den skön och flexibel att ha på sig i skidspåret. Du kan justera jackan med dragsko längst ner på jackan.

Det vi tycker är extra bra med Craft Women’s Storm Balance Jacket är att den har en hög krage som gör att det värmer lite extra när det är kallt.

Det enda negativa med jackan är att det inte finns någon krok att hänga upp den med.

Den här längdjackan passar dig som: Vill ha en jacka när det är lite kallare ut eller om du tar det lite lugnare i spåret.

Fördelar

+ Stretchig

+ Bra ventilation

+ Hög krage

Nackdelar

Hållare för att hänga upp jackan på


3. Craft Junior Core Warm Xc Jacket – Bästa längdjackan för barn

längdskidjacka för barn
 • Varm
 • Flexibel
 • Vind-och vattentäta partier

Craft Junior Core Warm Xc Jacket är en jacka till ditt barn som åker längdskidor. Jackan har vatten-och vindtäta partier på framsidan och på armarna som håller barnet varmt under vinter-aktiviter som längdskidåkning. Den hjälper även till att ventilera bort fukt från kroppen så att ditt barn håller sig torr.

Nackdelen med jackan är att det är för få färger att välja på.

Den här längdjackan passar dig som: Är ute efter en jacka för ditt barn att åka längdskidor i. Som värmer och är smidig att röra sig i.

Fördelar

+ Bra rörelsefrihet

+ Varm

+ Bra ventilation

Nackdelar

Få färger


tänk på det här när du köper en längdskidsjacka

Saker att tänka på när du köper jacka för längdskidåking

 • Passform! Längdskidjackan ska passa din kropp som en handske (inte för tight, inte för lös). Den ska ge dig rörelsefrihet då du också använder armarna vid längdskidåkning. Då är det bra om den inte tar emot någonstans.
 • Konstruktion/Material! När det gäller konstruktionen och materialet på jackan så ska den vara vindtät och vattentät för att skydda dig från vind och blöt snö. Kolla också så att sömmarna är ordentligt förseglade med tejp så jackan inte släpper igenom kalla vindar vid sömmarna.
 • Fickor! Fickorna ska vara tillräckligt stora så du får plats med det nödvändigaste som bilnycklar, plånbok, handskar eller andra små saker som du tror att du behöver. Det bästa är om fickorna har dragkedja så det inte finns risk att du tappar något.
 • Vikt! En lättare jacka kommer göra att du har större rörelsefrihet men det är också mycket skönare att åka i. Trotts en lätt jacka så håller en längdskidjacka dig varm på vintern.
 • Andra funktioner! Andra viktiga egenskaper för längdskidjackor är hög krage eller luva. Det skyddar dig mot kalla vindar vid nacke och hals. Jackan ska även gå att justera så du kan dra åt den.

Hur ska en jacka för längdskidåkning sitta?

En jacka för längdskidåkning ska sitta nära kroppen men ändå vara flexibel och ge dig rörelsefrihet. Den ska inte vara för stor med överflödigt tyg som är i vägen men heller inte för liten så att den blir kort i armarna och på längden när du rör på dig i olika vinklar som man gör vid längdskidåkning.

Rörelsefrihet är viktigt

Att rörelsefriheten i jackan är viktigt är det ingen tvekan om. När du åker längdskidor så använder du hela kroppen. Du rör mycket på överkroppen och armarna när du åker längdskidor. Därför vill du inte att något ska ta emot eller kännas stelt när du åker.

Kolla även att jackan inte sitter för tight runt bröstet då det också är en muskel som används när du åker längdskidor. Sitter den för tight över bröstet så kommer det hindra dig i din åkning. Du ska känna dig bekväm i jackan.

Längdskidjacka i softshell

Softshelljackor är extremt flexibla och stretchiga eftersom de innehåller spandex, så att du kan röra sig fritt utan att oroa sig för att det tar emot någonstans.

Dessa jackor är helt vindtäta och står emot vatten okej men inte helt. Fördelen med en softshelljacka är att de ventilerar bra och torkar snabbt om de blir blöta. De ger dig också en otroligt bra rörelsefrihet tack vare det mjukare material den är tillverkad i än t.ex en skaljacka.

En softshell jacka passar bra att använda om du inte ska åka längdskidor i tuffa väderförhållanden. Vid kallare temperaturer så skulle vi rekommendera att du har värmande plagg under en softshell jacka då den inte är så varm.

bra längdskidjacka

Hur vet jag vilken storlek jag ska ha på en längdskidjacka?

Vanligtvis väljer du din normala storlek i jackor och ytterkläder för att få den bästa passformen. Om du föredrar en lösare passform så ska du kika på tillverkarens storlekstabell eftersom storlekarna kan variera mellan olika märken.

Har du långa armar är det viktigt att du hittar en längdskidjacka som inte hindrar dig genom att blir tight över axlarna, så beställ en större storlek om du behöver mer utrymme.

En längdskidjacka är något längre baktill än normalt eftersom du kommer att böja dig mycket under skidåkningen den extra längden ger även värme vid ryggen.

Mät vilken storlek du ska ha på jackan

För att ta reda på din överkropps längd så mäter du det enklast från där nacke och axlar möter varandra ner till höftbenet.

Mät även bredden runt din höft. En för tight passform runt höften kommer göra att du begränsas i din rörlighet men det kommer också att bli tight när du har extra tröjor under din jacka.

Vi rekommenderar att du tar en relativt tight passform eftersom det ger mer värme och inte kommer att glida upp på kroppen men du ska fortfarande kunna röra dig fritt i den.

Kan man åka längdskidor i en vanlig vinterjacka?

Ja, du kan bära en vanlig vinterjacka för längdskidåkning men det är viktigt att den ventilerar bra eftersom du kommer att anstränga dig en del och bli varm. Det är också bra om jackan är vatten- och vindavvisande.

Varför du ska undvika att ha en vanlig jacka vid längdskidor

Problemet med att använda en vanlig jacka vid längdskidåkning är att du kommer ha mindre rörelsefrihet och den är tyngre att ha på sig, det kommer att kännas klumpigt att åka i. Dessutom har de vanligtvis ingen bra ventilation.

Vilket material är det på jackor för längdskidåkning

Längdskidjackor tillverkas oftast i nylon eller Goretex (vattentätt material som andas) för att få en så funktionell och flexibel jacka som möjligt. Längdskidsjackor tillverkas inte bara med ett material utan en blandning av olika funktions material.

Längdskidjackor av nylon är inte särskilt flexibla men de ger bra vindmotstånd, särskilt jämfört med andra material som fleece som tenderar att absorbera kyla och inte är särskilt tillförlitliga i blåsiga förhållanden.

Gore-Tex längdskidjackor är mer flexibla och erbjuder det bästa skyddet mot vatten, vind och kyla, men de kan vara för varma så det är viktigt att kontrollera om det finns andningsförmåga och isolering om du väljer att gå med en Goretex-jacka som vi skulle rekommenderar att du gör.

Vindskydd på framsidan av jackan

De flesta jackor som är till för längdskidåkning är vindskyddade på framsidan men inte på baksidan. Det är för att skydda dig mot kall vind fram men släppa ut värme och svett bak på ryggen det hjälper dig att hålla dig torr vilket i sin tur gör dig varmare. På så sätt blir jackan både vindtät och ventilerande.

längdskidsjacak

Vilka kläder kan man använda som nybörjare inom längdskidåkning?

Du kan börja med att använda dig av värmande fleecetights, en vind-och vattenavvisande jacka exempel på det är en skaljacka med bra ventilation. Under jackan klär du dig i lager-på-lager beroende på hur kallt det är ute. Det innebär att du klär dig i en underställströja och en fleece tröja eller annan fuktionell tröja som andas.

Undvik att klä dig i bomullskläder. De kommer att göra dig svettig som du sedan blir kall av.

Hur tvättar man en längdskidjacka?

Om du vill behålla din jacka ny och fräsch året runt är det viktigt att du vet hur du tvättar en längdskidjacka. Följ dessa steg för att se till att den är ordentligt rengjord:

Börja alltid med att läsa tvättråden för din jacka. Om det inte finns någon kan du lämna in jackan till en kemtvätt eftersom det förmodligen kräver särskild tvättning och omsorg.

 1. Töm din ficka – Gå igenom dina fickor på föremål. Förutom att de kan gå sönder så kan de även förstöra jackan och tvättmaskinen.
 2. Vänd jackan ut och in – Vänd alltid jackan ut och in för att inte slita på utsidan.
 3. Dosera tvättmedel – Använd flytande tvättmedel det sliter minst på jackan. Undvik sköljmedel!
 4. Lägg in jackan i tvättmaskinen – Stoppa nu in jackan i tvättmaskinen.
 5. Syntettvätt 30 grader – Om inget annat ståt på tvättlappen så tvätta jackan i 30 grader.
 6. Ta ur och torka – När tvätten är klar ta ut jackan direkt och häng på tork.
hur tvättar man en längdskidjacka

Varför du ska köpa en bra jacka för längdskidåkning

Att använda en jacka som är till för längdskidåkning kommer att hålla dig varm från kalla och hårda vindar men också ventilera ut svett när du är varm. På så vis kommer du vara torr och varm under hela skidturen.

En bra längdskidsjacka ger dig bättre rörelsefrihet med mindre begränsningar, vilket gör det lättare att åka skidor.

3 fördelar med att ha en bra längdskidjacka

 1. Bra ventilation
 2. Skyddar mot vind
 3. Flexibel och rörlig

Vanliga frågor om jackor för längdskidåkning

Vad kostar en längdskidsjacka?

En jacka för längdskidor kostar cirka 600-2800 kr. Vad som avgör priset är material och märke.

Vilka är de vanligaste märkena på jackor för längdskidor?

De vanligaste märkena är Craft, Swix, Dobsom och Salomon.

Kan jag förstöra min längdskidsjacka om jag tvättar den?

Nej inte om du följer tvättråden som står i jackan.


Hur vi har sammanställt informationen

Vi har själva åkt mycket längdskidor i både milt och kallt väder i olika miljöer. Vi har därför hunnit prova på en del jackor anpassade för längdskidåkning genom åren. Med den erfarenhet vi har och de olika längdskidjackor vi har testat har vi tillsammans med recensioner, tester och omdömen på nätet gjort en övergripande sammanställning över de bästa jackorna för längdskidor.

Vi tycker att det blir ett mer korrekt test genom att väga in andra åsikter och tester för att på så vis få fram de mest populära längdskidsjackorna som flest rekommenderar och använder. Vi hoppas att vårat inlägg kunde hjälpa dig i ditt val av jacka även om du inte valde någon av de vi rekommenderat här.


Lämna en kommentar