Åka längdskidor i Göteborg – 4 fina ställen nära Göteborg

Det kan vara svårt att tro att du kan åka längdskidor i Göteborg. Men det kan du även om natursnön lyser med sin frånvaro så kan du åka längdskidor i Göteborg inomhus från och med oktober. Det finns även andra fina ställen att åka längdskidor på i Västra Götaland som ligger utomhus.

I Göteborg finns det ett längdskidspår inomhus som är 1,2 km. I närheten av Göteborg finns det 18 stycken längdskidspår som är allt från 1-15 km långa. Så klart har natursnön betydelse men många spår tillverkas med hjälp av konstsnö.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth

Preparerade längdskidspår i Göteborg – 4 ställen i Västra Götaland

Det är svårt att tro att du kan åka längdskidor i Göteborg men det kan du inomhus och det finns även fina områden nära Göteborg där du kan åka längdskidor. Många av spåren är tillverkade i konstsnö.

Är det en bra vinter med mycket natursnö så kan flera spår prepareras. Runt om i Västra Götaland kan du åka längdskidor i Ulricehamn, Skövde och Falkköping. Alla städer har bra förbindelse med tåg och buss.

Läs teknikguiden hur du åker längdskidor här!

1. Göteborg – Skidome

Är du i Göteborg och vill åka längdskidor ska du ta dig till Skidome som är en inomhus hall där du åker längdskidor på konstsnö. Det finns ett spår som är 1,2 km lång som alla kan åka i, erfaren skidåkare som nybörjare.

Förutom längdskidspåret så finns det ett teknikområde om du behöver fin slipa din åkning.

Skidome öppnar redan i början på oktober och har öppet måndag till söndag. Kommer du senare under dagen så kan det vara mycket folk och kurvorna vara uppkörda.

Behöver du hyra längdskidor så kan du göra det här. Du kan hyra en hel utrustning som är pjäxor, stavar och längdskidor. Behöver du bara komplettera din utrustning med enstaka sak så går det också bra.

Vad kostar det att åka längdskidor på Skidome?

För en dag eller entrepris på Skidome kostar cirka 250 kr och då får du åka hur mycket du vill under hela dagen. Ett årskort kostar ungefär 3600 kr.

2. Ulricehamn – Lassalyckan

Vill du åka längdskidor utomhus och inte vill ta dig så långt från Göteborg kan du ta bilen 10 mil öster ut mot Ulricehamn. Här finns tre stycken längdskidspår som är 5-15 km långa varav ett spår är upplyst. Skidspåren finns i Lassalyckan.

Vid Lassalyckan finns det omklädningsrum, dusch, bastu och toalett. Det finns även flera rastplatser i Lassalyckan om du vill grilla korv ute.

Behövs spårkort för att åka i Lassalyckan?

Ja det behöver du. För att få åka längdskidor här behöver du köpa ett spårkort. Ett dagskort kostar 100 kr medans ett säsongskort kostar 1500 kr. Är du under 16 år åker du gratis.

Kan man hyra längdskidor i Lassalyckan?

Ja det kan du göra. Under säsong kan du hyra både pjäxor, stavar och längdskidor eller om du behöver komplettera din utrustning så går det även bra att hyra enstaka grej.

Längdskidspår i Lassalyckan:

 • 5 km
 • 10 km
 • 15 km

3. Skövde – Billingen

Ungefär 16 mil nordost om Göteborg ligger Skövde och där kan du åka längdskidor i Billingen. I Billingen finns Sveriges längsta skidspår som är gjort av konstsnö, spåret är 10 km långt och upplyst.

Totalt finns det nio längdskidspår i Billinge där fem av spåren är preparerade med konstsnö resten av de fyra spåren är beroende av natursnö. Längden på spåren är allt från 1-10 km långa och passar alla nya som erfarna skidåkare.

I Billinge kan du övernatta på hotell eller stuga om du vill. Här finns även omklädningsrum, dusch, toalett och värmestugor.

Behövs spårkort för att åka längdskidor i Billinge?

Ja det behöver du. Ett dags kort kostar runt 60 kr medans ett säsongskort kostar cirka 700 kr. Är du under 16 år så åker du gratis.

Längdskidspår i Billingen:

 • Elitsticket (Konstsnö) – 1 km
 • Sjövägen (Konstsnö) – 1 km
 • Toppslingan (Konstsnö) – 2 km
 • Gamla slingan (Konstsnö) – 2 km
 • Campingslingan (Konstsnö) -1,5 km
 • Majaslingan – 3,5 km
 • Lasserundan – 5 km
 • Hellnermilen – 10 km
 • Blängsmossen – 8 km

Läs mer: Bästa byxorna för längdskidåkning

4. Falkköping – Mösseberg

12 mil nordost om Göteborg hittar du Falkköping och här kan du åka längdskidor i Mössberg. I Mössberg finns det sex längdskidspår som är 1-7 km långa varav tre av spåren är upplysta.

Ett av spåren är gjort på konstsnö medans de andra öppnar beroende på hur det ser ut med natursnö. På Mössberg har du även tillgång till omklädningsrum, dusch, toalett och värmestuga.

Behövs spårkort för att åka i Mösseberg?

Nej här är det kostnadsfritt att åka längdskidor.

Kan man hyra längdskidor i Mösseberg?

Ja det kan du. Nedanför Mössebergsbacken så finns det en skiduthyrning samt en skidbutik där du kan både hyra och köpa skidutrustning.

Längdskidspår i Mösseberg:

 • Blåa spåret – 2,5 km (Belyst spår)
 • Röda spåret – 2,5 km (Belyst spår)
 • Konstsnöspåret – 4 km (Belyst spår)
 • Gula spåret – 5 km
 • Burma – 6 km
 • Bommen – 7 km

När kan man åka längdskidor i Göteborg?

I början av oktober öppnar Skidome som är en inomhus hall där du kan åka längdskidor. Hallen har öppet måndag till söndag. På vardagar är det öppet från kl.05.00-21.00 tiderna kan variera.

Var kan man hyra längdskidor i Västra Götaland?

Du kan hyra längdskidor där det finns längdskidspår. Det finns alltid en sportuthyrning i anslutning till området. Du kan hyra både pjäxor, stavar och längdskidor.

Det är bra om du boka din utrustning innan ditt besök på någon av anläggningarna för att vara säker på att det finns utrustning inne. Det är oftast många som hyr på helger.

Här kan du hyra längdskidor i Västra Götaland:

 • Göteborg – Skidome
 • Ulricehamn – Lassalyckan
 • Skövde – Billinge
 • Falkköping – Mösseberg

Läs mer:

Lämna en kommentar