Bästa handskarna för vandring 2023 – 3 bra vandringshandskar

Att använda sig av handskar har sina fördelar när du är ute och vandrar eller fjällvandrar. Förutom att ett par handskar håller dig varm och torr när vädret växlar så finns det även andra fördelar med att använda handskar på vandringen.

Ett par bra vandringshandskar ska vara smidiga att ha på sig, värma, ha bra ventilation och bra grepp. Andra fördelar är om de är vind-och vattentäta. Det är också bra om handskarna tar lite plats när du inte använder dom så de är enkla att stoppa undan.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth och Outdoorexperten


vattentäta handskar för vandring
Hestra CZone Pick Up

▪️ Bästa vattentäta handskarna för vandring
▪️ Stretchig
▪️ Ventilerande
gripgrab handskarGripGrab Waterproof Knitted Thermal Glove

▪️ Bästa vandrings handskarna för dam
▪️ Bra passform
▪️ Sköna


vandringshandskar för sommar
Norrøna Falketind Windstopper Short Gloves

▪️ Bästa vandrings handskarna för sommaren
▪️ Slitstarka
▪️ Smidiga

Bästa handskarna för vandring är Hestra CZone Pick Up som är en slittålig vind-och vattentät handske.

Går utmärkt att använda alla årstider även på vintern men då behöver du köpa ett par liner handskar till. Det här är även våran personliga favorit när det kommer till handskar för vandring.


Vill du ha ett par vandringshandskar för dam ska du kika på GripGrab Wateproof Knitted Thermal Gloves. Handskarna har en slimmad passform vilket gör att de passar utmärkt för en mindre tjej-hand.

Handskarna är vind-och vattentäta och har bra grepp. Nackdelen vi tycker med dessa handskar är att de inte är lika slittåliga som de andra handskarna i testet.


Är du ute efter ett par handskar att ha enbart på sommaren när du vandrar så ska du spana in Norrøna Falkentind Windstopper Short Glove.

Handskarna andas bra och är smidiga att ha på sig. De är även slittåliga på fingertopparna där handskar oftast går sönder först. Handskarna står emot vind bra men är inte vattentäta vilket vi tycker är ett minus.


Bästa vandrings handskarna – 3 bra handskar för vandringen

Att använda vandringshandskar är framför allt till för att värma dina händer när det blåser eller är kallt ute. Men de har även andra fördelar.

Handskar som är till för vandring har ett bra grepp som är bra om du exempelvis går med stavar. Handskarna ger ett bättre grepp till stavarna än om du går utan handskar. De andas mycket bättre än vanliga handskar och många av vandringshandskarna är vind- och vattentäta.

Att fjällvandra kan ge varierat väder så även på sommaren är det skönt att ha med sig ett par bra vandrings handskar.

Ett par kalla och frusna händer kommer göra det svårt för dig att t.ex. slå upp ditt tält eller göra andra saker där du behöver dina händer.


1. Hestra CZone Pic Up – Bästa vattentäta handsken för vandring

vattentäta handskar
 • Vind- och vattentäta
 • Ventilerande
 • Smidiga

Hestra CZone Pick Up är en riktigt bra handske för vandring och passar både för herr och dam. Det som vi tycker är så bra med just den här vandrings handsken är att den ventilerar bra trotts att den är vind- och vattentät.

Den ger också ett bra grepp om du använder stavar när du vandrar. Trotts att den ser rejäl och robust ut så är den väldigt smidig att ha på sig den tar även lite plats i packningen.

Handskarna kan kännas kalla om du tänkt att använda dig av enbart dom på vintern. Men vill du att de ska vara varmare om du vandrar när det är kallt så kan du köpa till ett par linerhandskar. Det fungerar på samma sätt som lager-på-lager principen när det kommer till kläder.

Den här handsken passar dig som: Vill ha en vandrings handske som är vind- och vattentät med bra kvalité som kommer att hålla i många år.

Fördelar

+ Smidig

+ Vind-och vattentät

+ Bra kvalité

Nackdelar

Dyra


2. GripGrab Waterproof Knitted Thermal Glove- Bästa vandringshandskarna för dam

vandringshandskar för dam
 • Bra grepp
 • Vind-och vattentäta
 • Andas bra

GripGrab Waterproof Knitted Thermal Glov är ett par handskar som är gjorda för cykling men passar även utmärkt att använda på vandringen. De står emot både vind och vatten men trotts det så kommer du inte bli svettig i dom.

GripGrab passar både herr och dam men speciellt dam då de är mer slimmade och sitter lite tightare på handen vilket är skönt.

Den här handsken kan du använda i både varma och kallare förhållanden. Nackdelen med dessa handskar är att de inte är så slittåliga.

Den här handsken passar dig som: Som vill ha en lätt och smidig handske som ventilerar bra.

Fördelar

+ Ventilerar bra

+ Bra grepp

+ Bra passform

Nackdelar

Inte så slittåliga


3. Norrøna Falketind Windstoppoer Short Glove – Bästa vandringshandskarna för sommaren

handskar för vandring sommar
 • Slitstarka
 • Flexibla
 • Vindtäta

Norrøna Falketind Windstopper Short Glove är ett par tåliga vandringshandskar som passar utmärkt att ha på sommarvandringen. Handflatan på handskarna är tillverkade i läder från får vilket ger dig bra grepp i dina stavar eller om du exempelvis ska hugga ved och tälja.

Det vi gillar med dessa handskar är att de är smidiga och lätta att få av och på. De tar lite plats i väskan eller i fickan när de inte används.

Enda nackdelen med handskarna är att de inte är vattentäta. Så vet du att du ska ut och vandra när det regnar så välj ett par andra handskar.

Den här handsken passar dig som: Vill ha ett par bra vandringshandskar till sommaren som är slitstarka och som andas bra.

Fördelar

+ Slittålliga

+ Smidiga

+ Bra passform

Nackdelar

Ej vattentäta


handskar för vandring

Saker att tänka på när du köper ett par vandrings handskar

 • Ventilation! Det är bra om handskarna har en bra andningsförmåga då du lätt kan bli varm om händerna när du vandrar.
 • Passform! Handskarna ska sitta på bra över din hand. Du vill inte att den glider av handen eller att den känns för trång.
 • Material! Att välja rätt material är viktigt för att få de funktioner som krävs för en bra handske som är till för vandring.
 • Grepp! Att det är bra grepp i handsken har mer betydelse än du tror. Det gör att du kan hålla i vandringsstavarna bra när du går. Ett bra grepp är också bra när du vill hugga t.ex. ved eller klyva något.

Hur ska ett par handskar för vandring sitta?

Ett par handskar som är till för vandring ska sitta bekvämt och tight rund handen. Inte för tight så att det skaver eller gör ont men inget tyg som gör att handsken glider av handen eller så att du kan fastna med handsken i något.

Handskarna ska även kännas rörliga och flexibla när du har dom på dig så att de inte känns stela och strama.

Hur du mäter din hand för att få rätt storlek på handskarna

För att få fram rätt storlek på vilken handske som passar dig måste du mäta omkretsen och längden på din hand. Vi har alltid en större och mindre hand så mät alltid den största handen.

Såhär mäter du storleken på din hand:

 • Måttband – Ta ett mjukt måttband som du kan linda runt handen.
 • Mät omkretsen – Kolla i handflatan vart du är som bredast (oftast brukar det vara lite ovanför vecket där tummen börjar och runt).
 • Mät längden – Sedan mäter du längden på din hand det gör du från ditt längsta finger (långfingret) och ända ner till handflatans slut.

Storlekarna på handskar nämns oftast i siffror ibland i bokstäver. När storlekarna nämns i siffror så är det från storlek 6 till 11 där 6 (XS) är den mista storleken och 11 (XL) är den största.

Har du en omkrets på cirka 15 cm så har du storlek 6 på handskar medans har du en omkrets på cirka 28 cm så ha du storlek 11 på handskar. Så klart kan storlekarna variera från olika tillverkare så kolla alltid deras storleks guide innan om du är osäker.

hur mäter jag storlek på handskar

Kan man vandra i vanliga vantar?

Ja du kan vandra i vanliga vantar. Nackdelen med att använda vanliga vantar när du vandrar är att de inte har någon bra andningsförmåga vilket gör att du kommer bli svettig om händerna.

Varför du inte ska vandra i vanliga handskar

Vanliga vardagshandskar har inget bra grepp i handflatan som du vill ha när du använder vandringsstavar de är heller inte lika slittåliga som ett par handskar som är till för att vandra med.

På en vandring kan vädret också vara väldigt varierande från ena stunden är det varmt och soligt och nästa är det regn och blåst. Många handskar som är till för vandring är även vind-och vattentäta så du slipper bli kall och blöt om händerna när du är på en fjällvandring.

vilka handskar kan man vandra i

Kan man laga ett par vandringshandskar själv?

Ja du kan laga din handske själv. Det är väldigt enkelt och du behöver få saker för att göra det. Oftast är det i fingertopparna en handske går sönder eller om du fastnat i något som har slitit hål i din handske.

Dock ska du komma ihåg att din handske kan tappa sin funktion om den är vatten-och vindtät.

Det här behöver du för att laga din handske:

 • Laglapp – Kolla vad din handske är gjort av i för material och välj en laglapp i samma material eller liknade.
 • Sax – Använd saxen för att klippa ut rätt storlek på din laglapp.
 • Sytråd – Välj en sytråd som är lite tjockare än vanlig tråd det är för att det ska hålla bättre. Ett exempel på en tjockare sytråd är björntråd.
 • Nål – Använd dig av en tunn nål om det går för att få så små hål som möjligt. Är tyget tjockt i handsken kan du behöva en tjockare nål som går igenom materialet.

Gör såhär när du lagar din handske:

 • Börja med att vända din handske ut och in.
 • Jämna till kanten där din handske har gått sönder med hjälp av en sax eller sprätta upp sömmarna kring det trasiga området om det är på ett finger klipp sedan av den delen från handsken. Var försiktig!
 • Mät ut en laglapp som passar hålet eller ta biten du sprätta och klippte bort från fingret och mät ut en laglapp med hjälp av den.
 • Ta din laglapp och placera ut över hålet.
 • Sy ihop din laglapp med din handske med täta och små stygn.
 • Nu är du klar!
laga trasig handske

Vilket material är handskar för vandring gjort av?

Det kan variera från tillverkarna men oftast är de tillverkade i någon form av syntetmaterial, elastan, softshell, gore-tex och läder. Inte alla material på en och samma handske utan något utav dessa material eller två av dom kan man använda i samma handske.

Vilken typ av material man väljer beror också på vad för fördelar handsken ska ha. Beroende på vilket material handsken har så kan även priset skilja sig från olika handskar.

Syntetmaterial

Syntetmaterial är ett samlingsnamn för t.ex. polyester, akryl och polyamid som produceras på konstgjord väg. Syntet är snabbtorkande och används oftast i funktionskläder.

Elastan

Elastan är en töjbar fiber som också kallas för lycra och används i kläder för att göra det elastiskt att ge plagget rörelsefrihet.

Softshell

Softshell används i ytterkläder och mycket i handskar. Det är ett material som andas bra och som är flexibelt. Därför är softshell bra att ha i en handske. Nackdelen är att det inte är helt vidd-och vattentätt.

Gore-Tex

Ett annat material som oftast används i ytterkläder är gore-tex som är ett membran. Gore-tex används också mycket i handskar och skor. Det som är speciellt med gore-tex är att membranet är vind-och vattentätt men andas väldigt bra trotts det.

Läder

Läder kommer från djur och är ett otroligt slitstark och tåligt material. Vilket gör det perfekt att använda i just handskar för vandring. Läder åldras även väldigt fint med åren.

Hur tvättar man handskar för vandring

Handskar du använder för vandring blir lätt smutsiga och ibland vill man fräscha till dom. Men är det något man bör tänka på innan man tvättar dom eller är det bara att slänga in i tvättmaskinen?

Som med allt annat så beror det på vilket material dina handskar är tillverkade i så läs alltid på tvättråden som sitter i handsken vad som gäller.

Hur du tvättar vandringshandskar steg för steg

 • Läs tvättråden – Börja alltid med att läsa tvättråden för dina handskar
 • Ställ in rätt grader – Oftast klarar de flesta handskarna av 30 grader
 • Lägg i tvättmedel – Dosera gärna flytande tvättmedel då det sliter minst på handskarna. Undvik att använda sköljmedel när du tvättar handskar i funktionsmaterial.
 • Torka – När de har tvättats klart ta ur dom från tvättmaskinen och torka. Handskar torkar bäst stående i rumstemperatur. Undvik torkskåp och torktumlare.

Så tvätta du handskar i läder eller skin

Vandringshandskar som är tillverkade i läder tvättar du för hand med ljummet vatten och vanlig tvål. Låt dom sedan luft torka använd ingen varmluft på dom.

Handskar i läder ska du heller inte tvätta för ofta då det kan torka ur materialtet.

vad är vandrings handskar tillverkat i

Varför du bör köpa ett par handskar för vandring

Att köpa ett par riktgt handskar för vandring har sina fördelar. Du blir inte lika svettig om händerna då de har bra andningsförmåga. Många av handskarna är även vind- och vattentäta vilket gör att du kommer hålla dig varm och torr om händerna under din vandring.

Det vandringshandskar har som ett par vanliga handskar inte har är bra grepp. Ett bra grepp är bra att ha när du t.ex. ska göra upp eld och behöver klyva eller hugga ved. Att ha ett bra grepp till din vandringsstavar är också bra så att stavar inte glider i handen på dig.

3 fördelar med att ha ett par bra handskar för vandring

 • Bra ventilation
 • Smidiga
 • Bra grepp

Vanliga frågor om handskar för vandring

Vad kostar ett par handskar för vandring?

Det kostar ungefär 250-1000 kr. Priset varierar beroende på material och vilken tillverkare det är.

Vilka är de vanligaste märkena på handskar?

De vanligaste märkena är Hestra, Norrøna, Black Diamond och GripGrab.

Kan man tvätta handskar?

Ja det kan du. Följ tvättråden som står i dina handskar. Går oftast att tvätta i 30 grader och torka alltid dina handskar ståendes. Du kan läsa mer ingående på hur du tvättar handskar lite högre upp i vårat inlägg.

Kan man laga ett par handskar för vandring?

Ja det kan du. Det enda du behöver är laglapp, sax, nål och tråd. Dock kan funktionen bli sämre om det är ett par handskar som ska vara vind-och vattentäta.


Hur vi har sammanställt informationen

Vi har själva vandrat mycket i olika miljöer och väder därför har vi hunnit känna på skillnaden mellan vanliga handskar och handskar som är anpassade för vandring genom åren.

Med den erfarenhet vi har av olika handskar vi testat har vi tillsammans med recensioner, tester och omdömen på nätet gjort en övergripande sammanställning över de bästa handskarna för vandring.

Vi tycker att det blir ett mer korrekt test genom att väga in andra åsikter och tester för att på så vis få fram de mest populära handskarna för vandring som flest rekommenderar och använder.

Vi hoppas att vårat inlägg kunde hjälpa dig i ditt val av handskar för vandring även om du inte valde någon av de vi rekommenderat här!


Lämna en kommentar