Att ta ett vinterbad har både växt och blivit väldigt populärt den senaste tiden. Trenden har även en positiv effekt på kroppen och är hälsosam sägs det. Du kan hitta många ställen i Stockholm att vinterbada på tack vare alla sjöar som finns runt om i staden.
Totalt finns det 6 stycken officiella platser att vinterbada på i Stockholm med tillgång till bastu. Sen finns det såklart många andra badställen där du kan bada på vintern från brygga eller badstrand i Stockholmsområdet.
Inläggets innehåll
6 Vinterbad med bastu i Stockholm
Det finns som sagt gott om sjöar i Stockholm och du kan självklart bada i alla sjöar på vintern så länge det är öppet till vattnet.
Här nedanför listar vi de badplatser där du även har tillgång till bastu och omklädningsrum. Vi börjar från norra till södra Stockholm.
1. Kaananbadet
Isbjörnarnas bastuförening hittar du intill Kaananbadet i Bromma. Hit är alla välkomna medlem som icke medlem. Det finns både herr- och dam bastu. Efter bastun så kan du svalka dig i isvaken som finns här hela vintern.
Hit tar du dig enklast med bil annars kan du ta t-bana till Råcksta eller Blackeberg med ca 10 min promenad.
2. Fredshällsbadet
På Kungsholmen mitt i Stockholm hittar du det populära Fredshällsbadet. För att få använda deras bastu så måste man vara medlem och medlemskön hit är väldigt lång. Men älskar man att basta så är det värt väntan.
Här tar du ett uppfriskande vinterdopp från klipporna eller från bryggan. Förutom bastu finns också omklädningsrum.
3. Tantolunden
Ett annat väldigt populärt ställe att basta och vinterbada på inne i stan är Tantolundens bastuflotte. Här är också icke medlemmar välkomna, en dag i veckan är det enbart herrbastu och en dag dambastu även en dag för mixbastu finns.
Följer du Tanto Bastu Offentlig på Facebook så ser du vilka dagar och tider bastun är öppen för icke medlemmar. Hit tar du dig enklast men t-bana till Hornstull.
4. Hellasgården
I Nackareservatet hittar du Hellasgården där du kan bada i Källtorpssjön på vintern.
Hellasgården erbjuder badbrygga och separat bastu för herr och dam men vissa dagar erbjuds det aromabastu och då delar alla bastu.
Du tar dig enkelt ut hit med bil eller med buss 401 från Slussen och om du vill upptäcka mer av området så är isen i Hellasgården ett av de bättre ställena för långfärdsskridskor i Stockholm.
5. Saltsjöbadens Frilufsbad
Stockholms finaste utomhusbad sägs vara Saltsjöbadens Frilufsbad som ligger ca 30 min från stan.
Badet har öppet för alla under sommaren men vill du vinterbada här med bastu under vintern så tar de endast emot förbokade grupper på 10-14 personer. Du tar dig hit med bil eller med Saltsjöbanan från Slussen.
6. Smådalarö Gård
En liten skärgårdsidyll nära stan är Smådalarö Gård som ligger ca 40 min från city. Ett perfekt ställe om du vill uppleva skärgården vintertid.
Här kan du hyra gårdens vedeldade bastu och ta ett vinterdopp i havet. Hit tar du dig lättast med bil.
Är vinterbad hälsosamt?
Alla vinterbadar vi av olika anledningar men studier visar att ett vinterdopp har vissa hälsofördelar för kroppen både långsiktigt och direkt efter ett kallbad.
Det påverkar oss både fysiskt och mentalt. Även ett snabbt dopp i kyla har en långvarig positiv inverkan för kroppen.
Lindrar värk och stress
Att kallbada har en stor effekt på vårat blodtryck, blodtrycket sjunker direkt efter att du vinterbadat och du kan till och med få ner ditt blodtryck om du vinterbadar regelbundet.
Andra fördelar med att vinterbada är att det kan lindra värk, smärta, stress och bidra till bättre immunförsvar. Du får också mer energi av att vinterbada.
Vad du bör tänka på när du vinterbadar
- Var simkunnig – Du måste vara simkunnig även om du har en stege att hålla dig i eller når botten.
- Sällskap – Ha alltid en kompis eller fler med dig när du badar.
- Bada inte onykter – Du kan lätt halka på vägen ner i vattnet eller på bryggan om du är onykter.
- Undvik att bada i mörker – Det är bättre att bada i dagsljus så man ser bättre då även vattnet är väldigt mörkt.
- Varma kläder – Ha mössa och vantar med dig. Det är skönt att ha mössa på sig när man badar även varma kläder att ta på sig när man går från badet om man inte har en bastu i närheten.
- Bada där du enkelt kan ta dig upp – Bada alltid där du enkelt kan ta dig upp som tex från en brygga, badstrand där du bottnar.
Var beredd på att kroppen får en chock och det kan kännas som att det blir svårt att andas men ju längre du är i vattnet desto lättare kommer andningen att bli.
Finns det risker med att vinterbada?
Nej, inte om du är en frisk person. Men har du tex högt blodtryck, hjärt- och kärlsjukdomar så bör du bada med försiktighet eller vänja in kroppen vid kallbad.
Kolla alltid med din läkare först. Eftersom kroppen utsätts för en så kallad köldchock när du badar kallt.
Nybörjare på att vinterbada
Är du nybörjare på att vinterbada men gärna skulle vilja testa? Börja med att vänja in kroppen med att fortsätta bada efter sommaren när vattnet blir svalare.
På så sätt klarar du av den så kallade köldchocken bättre som man får när det är riktigt kallt sen i vinter. Ha tid på dig och stressa inte, gör det till något roligt tillsammans med vänner.
När börjar man vinterbada?
Att vinterbada räknas när vattentemperaturen har sjunkit ner till ca 3 – 5 grader. Vilken tid på året det är beror helt på hur vädret är.
Läs mer: