Bästa skidglasögonen 2023 (Bäst i test)

Om vi åker skidor ofta så är det nästan ett måste med ett par bra skidglasögon, oavsett om det snöar, blåser hårt eller är soligt i backen.

Faktum är att ögonen tar mer stryk än vad man tror och det kan vara riktigt jobbigt efter en hel dags kisande i solen eller i ett kallt och blåsigt snöväder. Men hur hittar vi de bästa skidglasögonen?

Ett par bra skidglasögon ska sitta bra, det betyder att de ska passa med den hjälm du har och gärna ha silikon under remmen för att inte glida. De ska skydda dina ögon mot UV-strålning genom att vara UV-resistenta, ha ett bra synfält och kontrast samt även ha en bra ventilation och täta bra mot ansiktet för att undvika imma på glaset.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth och Outdoorexperten


bästa skidglasögon oakley
Oakley Flight Deck XM
▪️ Bästa skidglasögonen premium
▪️ Utbytbar lins
▪️ Extremt bra synfält och sikt

bästa goggles
Giro Article Black Wordmark
▪️ Bästa skidglasögonen allround
▪️ Snygga
▪️ Sitter bra på hjälmen
snygga skidglasögonDragon NFXs
▪️ Snygga skidglasögon
▪️ Utbytbar lins
▪️ Bra synfält

Vårat bästa val i testet blir Oakley Flight Deck XM om du vill ha de absolut bästa skidglasögonen. De här skidglasögonen har sin grund i de omåttligt populära Oakley Flight Deck men i en medelstor passform som passar de flesta hjälmarna. Med Prizm-teknik och extremt bra synfält inspirerat av stridspiloters glasögon får du ett par grymt sköna glasögon med extremt bra sikt om du köper de här.

Giro Article Black Wordmark är det perfekta valet om du letar en balans av snygga och bra skidglasögon, bra funktion och ett bra pris. De är lite billigare än premiumvalet här ovanför men vi skulle ända kalla de för premiumgoggles. Skydd mot UV_ljus, grym passform och 2 linser medföljer!

Om du vill ha de absolut snyggaste skidglasögonen ska du satsa på Dragon NFXs. De har en riktigt snygg design med spegelglas som skyddar ögonen både i soliga och molniga dagar.

Bästa skidglasögonen – 5 bra skidglasögon för bra- & dåliga väder

Vi har själva åkt skidor under större delen av våra liv och skidglasögonen är något vi inte klarar oss utan. Om vädret är soligt, blåsigt eller kallt så är det väldigt jobbigt att åka utan skidglasögon, därför är det en viktig investering inför skidsäsongen.

De ger dessutom en bättre syn, speciellt i flatljus där man kan drabbas av snöblindhet. Här har vi gått igenom och listat de bästa skidglasögonen så att du lättare ska kunna hitta ett par bra och snygga goggles som passar dig beroende på vad du är ute efter.


1. Oakley Flight Deck XM – Bästa skidglasögonen

bästa skidglasögon
 • Utbytbar lins: Ja
 • Antihalk-silikon på rem: Ja
 • Antifog: Ja
 • Ventilerande: Ja

Oakley Flight Deck XM är väldigt populära både bland skidåkare och snowboardåkare. Något som ofta nämns som den största fördelen är dess rundade form som gör att du ser åt alla håll utan kanter som stör ditt synfält. Formen är inspirerad av stridspiloters glasögon och eftersom de måste se allt till 100% är resultatet riktigt bra.

Förutom formen och designen på glasögonen har de även den högsta teknologin för att förbättra färg och kontrast (Prizm), undvika imma, ventilera bra och sitta perfekt på huvudet.

De här glasögonen finns även i en större modell som heter Oakley Flight Deck XL som passar bra om du har ett stort huvud så du kan anpassa se perfekt efter din huvudform.

Lins vid dålig sikt

Oakley flight deck har självklart utbytbar lins och bytet går väldigt smidigt. Det gör att du kan anpassa lins efter väder- och ljusförhållanden. Om det t.ex. är dålig sikt kan du byta lins till en flatljus-lins eller lins för mörkare ljus och på så sätt få betydligt bättre sikt och kontrast.

Oakley är ett av världens mest välkända tillverkare av sol- och skidglasögon.

De här skidglasögonen passar dig som: Vill ha det bästa kort och gott. Med de här skidglasögonen får du ett par goggles som sitter skönt på plats, ett extremt bra synfält, bra kontrast och färger samt slipper imma och kondens.

Fördelar

+ Grym ventilation

+ Extremt bra synfält

+ Immar inte

+ Sitter bra på hjälmen

+ Bra kvalitet och garanti

+ Bra kontraster och färger

Nackdelar

Dyrast i testet


2. Giro Article Black Wordmark – Bästa skidglasögonen allround

bra goggles
 • Utbytbar lins: Ja
 • Antihalk-silikon på band: Ja
 • Antifog: Ja
 • Ventilerande: Ja

Giro Article Black Wordmark erbjuder egentligen de ultimata glasögonen och är en perfekt mix av funktion samt hög kvalitet till ett bra pris. De här är lite billigare än skidglasögonen från Oakley men vi skulle nog även kalla de här för ett premiumval.

Här får du verkligen ett par skidglasögon som du kan ha hur länge som helst bara du inte råkar krascha dom eller gör något annat dumt. Linsen är utbytbar, de har anti-fog funktion, silikonklätt band, de är ventilerade och dessutom grymt snygga!

Giro är en av de ledande tillverkarna inom cykling och vintersport. De tillverkar kläder, hjälmar och glasögon.

De här skidglasögonen passar dig som: Vill ha de ultimata skidglasögonen om vi ser till kombinationen funktion, stil, kvalitet och pris. Om du varken vill ha det billigaste eller det dyraste men att det ska vara grym kvalitet, då har du ett bra alternativ här.

Fördelar

+ Ventilerar bra

+ Passar bra med hjälm

+ Bra synfält

+ Lins för alla väder

+ Bra allroundstorlek

Nackdelar

Ganska dyra


3. Dragon NFXs – Snygga skidglasögon

snygga skidglasögon
 • Utbytbar lins: Ja
 • Antihalk-silikon på band: Ja
 • Antifog: Ja

Dragon NFXs måste vara några av de snygga skidglasögonen som finns på marknaden, de är grymt snygga! De har en ”infinity-lins” som går enda ut i kanten och gör att synfältet blir bättre men det ser även riktigt snyggt ut.

Självklart har de en utbytbar lins och det ingår även en extra lins, linsbytet på Dragon NFXs är superenkelt och snabbt. Huvudbandet är silikonbeklätt, de har bra ventilation och de ger 100% UV-skydd.

De här skidglasögonen passar dig som: Ha de snyggaste skidglasögonen i backen eller på afterskin. De här är ännu snyggare i verkligheten och har dessutom alla funktioner du behöver och bra kvalitet.

Fördelar

+ Grymt snygga

+ Enkelt byte av lins

+ Bra synfält

+ Extra lins medföljer

+ Passar bra med hjälm

Nackdelar

Inget som skyddar kanten av glaset


4. Anon Kids Tracker Goggle – Bästa skidglasögonen för barn

bästa goggles
 • Utbytbar lins: Nej
 • Antihalk-silikon på band: Ja
 • Antifog: Ja
 • Ventilerande: Ja
 • Antiscratch: Ja

Vill du vara coolast i backen? Då ska du kolla in Anon Kids Tracker Goggle som blev bästa skidglasögon för barn i det här testet. De finns i flera snygga färger för och glaset döljer ögonen helt. Glasögonen passar barn som 8 år eller yngre.

Barn slänger ofta runt sina skidglasögon och de får ta mycket stryk, Anon Kids Tracker är byggda med extra reptåligt glas just för att tåla tuffa tag. För att vara ett par barnskidglasögon är de riktigt lyxiga med bland annat, silkonband, ventilation och ett bra synfält då linsen är rundad.

De här skidglasögonen passar dig som: För barn under 8 år som vill vara coolast i backen och samtidigt ha ett par skidglasögon som tål tuffa tag. De har anti-fog funktion, silikonbeklätt huvudband och ventilation.

Fördelar

+ Reptåliga

+ Bra storlek för mindre barn

+ Sitter bra på hjälmen

+ Snygga

Nackdelar

Ej utbytbar lins


5. FÅK Voss Goggles – Bästa billiga skidglasögonen

bästa billiga skidglasögon
 • Utbytbar lins: Nej
 • Antihalk-silikon på band: Ja
 • Antifog: Ja
 • Ventilerande: Ja

FÅK Voss Goggles är riktigt bra goggles för pengarna om du söker ett budgetval. Du får ett par riktigt snygga skidglasögon som sitter bra på hjälmen tack vare det silikonförsedda bandet. Glasögonen har anti-fog funktion och ventilerar bra.

Om du är ute efter ett par billiga skidglasögon som ändå är snygga, ser coola ut och fungerar bra, då har du ett bra alternativ här. Det enda negativa skulle vi säga är att linsen ej är utbytbar, det finns dock en lite dyrare version med utbytbar lins som heter FÅK Hovden.

billiga skidglasögon

De här skidglasögonen passar dig som: Letar efter ett par snygga och bra skidglasögon av hög kvalitet till ett bra pris. Du är beredd att offra lite av premiumfunktion för att spara en del pengar samtidigt som du vill att de ska fungera bra när du åker skidor och vara immfria och sitta bra på hjälmen.

Fördelar

+ Snygg design

+ Bra ventilation

+ Enkel

+ Silikonband som gör att de sitter bra

+ imfri lins

Nackdelar

+ Går ej att byta ut linsen


bästa skidglasögon skidåkning

Köpguide och saker att tänka på när du köper skidglasögon

 • Storlek! Köp ett par skidglasögon som passar din hjälm eller ditt huvud. Ofta fungerar de flesta goggles bra men om du har ett stort- eller litet huvud så kan et vara bra att anpassa glasögonen efter det. Allroundstorlekar passar oftast de flesta medan extra stora glasögon inte är att rekommendera för små huvuden och detsamma gäller för små goggles och stora huvuden.
 • Kommer du att byta lins? Att det går att byta lins är en grym funktion men kommer du verkligen att orka göra det? Ofta fungerar linsen som följer med i de flesta situationer och själva tycker vi inte det är värt att hålla på byta lins utan köra nästan alltid på en allround lins. Den stora fördelen vi ser med att det går att byta lins är om den blir repig eller går sönder, då kan vi bara köpa en ny lins istället för ett par helt nya skidglasögon. Ett alternativ är att ha två par med olika linser, för olika väder.

Vilken storlek ska jag ha på mina skidglasögon?

Det som avgör hur stora goggles du ska ha är den huvudstorlek och hjälm. Om du kör med hjälm (vilket vi absolut rekommenderar) så ska du testa dina skidglasögon med hjälmen på. De ska sitt bra över ögonen, gärna utan för stort eller inget glapp mot hjälmen.

Vikt

Skidglasögon väger så pass lite att du inte behöver bry dig om vikten, du kommer inte känna någon skillnad på ett par gram hit eller dit.

Passformen på skidglasögonen

Det viktiga är att glasögonen sitter tätt och skönt mot ditt ansikte, då kommer ventilationen fungera som den ska. Du justerar lätt hur hårt de ska sitta med bandet över huvudet. De ska vara tillräckligt stora för att du inte ska se kanterna i ditt synfält men samtidigt inte glappa i kanterna.

Skidglasögon med utbytbara linser

På de flesta lite dyrare skidglasögon har du möjlighet att byta lins och därmed anpassa dom efter väder och ljus. Ofta används t.ex. gula glas/linser när det är mörkt eller molnigt, medan det finns linser som är bättre i solljus.

Oftast sitter det en allroundlins på som de flesta när du köper dom för att fungera bra i de flesta situationer. Om du har tänkt att köra på kvällen kan det dock vara bra att ha en separat lins som du byter till eller ett till par skidglasögon med en gul-/orange lins som är anpassad för svagt ljus.

Lins vid dålig sikt & flatljus

Det finns även linser som är bra vid dålig sikt och flatljus som kan uppstå i t.ex. snöväder och dimma. De linserna höjer kontrasten och gör att du lättare ser terrängen i backen. Du ser t.ex. kullar och lutningar som det annars kan vara svårt att se.

Olika ljusinsläpp för olika linser

Det som avgör om en lins är bra i sol eller mörker är enkelt förklarat hur mycket ljus de släpper igenom. Här nedanför kan du se rekommenderat ljusgenomsläpp för olika situationer:

 • 5-20% Ljusgenomsläpp – För riktigt soligt väder och starkt solljus
 • 20-60% Ljusgenomsläpp – Allround lins som fungerar i de flesta väder, sitter ofta på som standard när du köper ett par skidglasögon
 • 60-90% Ljusgenomsläpp – Mörker, mulet väder, snöfall

En lins som har ligger någonstans i mitten är ett bra val om du bara ska ha ett par skidglasögon eller inga extralinser. Ofta behöver man ingen annan lins och klarar sig bra på endast en allroundlins om du har normal syn.

Skidglasögon med magnet för linsen

Att byta lins går ofta lätt och snabbt, vissa linser knäpps fast medan andra sitter fast med en magnet. Oavsett hur det fästs ska du vara försiktig när du byter lins så du inte får fingeravtryck på linsen eller damm mellan den yttre- och inre linsen.

Fotokromatiska skidglasögon

Det finns olika tekniker förutom de klassiska gula och orangea linserna för att höja kontrasten i dåligt ljus, däribland fotokromatiska skidglasögon.

Färger på skidglasögon

Skidglasögon finns i alla möjliga olika färger, så du kan ofta hitta det du gillar i färgväg. Generellt sätt så släpper mörkare linser genom mindre ljus och ljusare mer. Sen beror det också på typ av lins och behandling.

Spegelglas/spegellins

En lins med spegelglas är en lins som du inte kan se igenom, de är ofta populära och riktigt snygga. De kan dessutom göra att mindre solljus och UV-ljus kommer igenom linsen. De ger en snygg effekt och kan bli en färgklick till dina kläder, speciellt om du inte har så färgglada skidkläder.

Skidglasögon för glasögon

Du kan ha vanliga glasögon under dina skidglasögon men tänk på att testa första och välj rätt storlek. Tänk även på konsekvenserna om du skulle krascha och de går sönder, det kan vara farligt.

Ett annat alternativ är att köpa skidglasögon med styrka eller så kallade skidglasögon med inserts. Du har då en insert (hållare) som håller dina riktiga slipade glas på plats inne i dina skidglasögon.

Ett annat alternativ är att köra med linser såklart.

Hur undviker man imma på linsen?

Du bör inte putsa linsens insida på dina goggles eftersom du kan förstöra anti-fog funktionen då. Utöver det ska du se till at klä dig rätt, om du är för varm så ökar risken för imma på dina skidglasögon.

Ta gärna på dig dom innan du går ut och ta inte av dig dom under dagen när du är utomhus. Om de håller samma temperatur som dig själv så minskar risken för imma på linsen. Om du skulle ramla så se till att det inte sitter snö i ventilationen.

Skidglasögon för barn

Det finns anpassade skidglasögon för barn, de är mindre i storlekarna och ofta mer reptåliga eftersom barn inte är lika försiktiga med dom. Ofta är det en storlek för mindre barn upp till 7-8 år och en lite större storlek för ungdomar, däremot kan ungdomar ofta ha vuxenstorlekar också.

Skidglasögon i Herr- och dam-modeller

Egentligen finns det inte direkt anpassade skidglasögon för herr- och dam även om de ibland marknadsför så. Det som skiljer är ofta storlek och färg vilket du ofta kan välja ändå på unisexmodeller.

Hur rengör man skidglasögon?

Innan vi går igenom hur du gör rent dina skidglasögon så vill vi bara säga att det bästa är att hålla de rena så att du slipper göra rent dom, behöver de däremot göras rent så kan du följa råden nedanför.

 • Gör rent de när de är torra med den medföljande putsduken/påsens insida. Putsa de försiktigt på linsens utsida tills de blir rena.
 • Torka inte av dina goggles om det är snö eller is på dom, de kan repas.
 • Undvik att smutsa ner linsens insida eftersom den är anti-fog behandlad för att inte imma igen. Du kommer med stor sannolikhet att påverka förmågan att de håller sig imfria om du börjar putsa insidan. Om du måste göra rent insidan så börja med att blåsa bort damm och putsa försiktigt när glaset är torrt.
 • Har du möjlighet så lägg ner de i sin skyddspåse och lägg de i fickan på skidjackan om du går på lunch eller t.ex. i hjälmen så de inte sitter utanpå hjälmen och repas.
bra goggles vinter

3 anledningar att köpa ett par bra skidglasögon

 • Med bra skidglasögon får du en mycket bättre sikt eftersom de har en bättre och klarare lins
 • Bra skidglasögon immar inte på samma sätt som enklare och billigare varianter
 • Bra skidglasögon passar ofta bättre med skidhjälmen, de har ofta silikon under remmen också så att de inte glider

3 tips som gör att dina goggles håller längre

 • Förvara de i ett fodral eller i förvaringspåse
 • Undvik att borsta bort snö och is med handsken
 • Undvik att få snö i dom, om du får det så ska du skaka ut snön, dra ej bort det med handsken
 • Låt de torka innan du lägger de i sin påse/fodral

Fler tips för skidåkningen:

glasögon för skidåkning

Vanliga frågor om skidglasögon

Finns det skidglasögon med styrka?

Ja, eller du kan köpa skidglasögon med- eller köpa så kallade inserts som du fäster inne i dina goggles. De håller dina slipade glas på plats och du får då lika bra syn som med dina vanliga glasögon utan att behöva ha glasögon under dina skidglasögon.

Vilken färg ska man ha på skidglasögonen?

Färgen är en smaksak men ofta styr färgen ljusgenomsläppet så i svagt ljus är det ofta gul eller ljusrosa lins som gäller, orange är mer allround och mörka färger som svart/grå, samt spegellinser fungerar bra i starkt solljus.

Är det skillnad på billiga och dyra skidglasögon?

Ja, att göra bra skidglasögon kostar pengar, därför kommer ett par dyra skidglasögon att vara bättre. Främst genom bättre lins (kontrast, syn, UV-skydd och synfält) men även genom bättre funktioner och kvalitet.

Kan man ha skidglasögon över vanliga glasögon?

Ja det kan du, det viktiga är att dina glasögon får plats i dina skidglasögon utan att slå emot kanterna eller röra på sig när du åker. Du kan även köra med linser eller inserts, det har vi skrivit mer om högre upp i inlägget.

Hur stora ska skidglasögonen vara?

De ska passa ditt huvud eller din hjälm. Om du har ett stort huvud kommer du att ha större goggles och tvärtom.

Vad kostar ett par skidglasögon?

Ett par bra skidglasögon kostar från 500-2500kr, självklart kommer du att få bättre funktioner och kvalitet ju mer du betalar.

Skiljer det mellan herr- och dam-modeller?

Nej, egentligen inte. Bara storleken och passformen är rätt så kommer de att fungera bra.


Hur vi har sammanställt informationen

För det första så har vi stor egen erfarenhet av skidglasögon, både i soligt-, kallt-, blåsigt-, snöigt- och blött väder. De gör att vi vet vad som är bra- och dåliga egenskaper med olika goggles.

Utöver det så tycker vi faktiskt att det viktigaste är att se på helheten och vad folk överlag tycker eftersom det är lätt att bilda sig en egen åsikt.

Därför har vi granskat och läst ett stort antal recensioner, tester och vad andra tycker är de bästa skidglasögonen och på så sätt sammanställt allt detta i det här inlägget för att hjälpa dig att hitta ett par bra goggles som passar för dig.


Lämna en kommentar