Julklapp för vandring & friluftsliv 2020 – 9 bra presenter

Är du på jakt efter en julklapp som passar vandring och friluftsliv? Det är inte alltid lätt att komma på vad man ska köpa i present eller julklapp till någon som gillar att vandra så därför har vi satt ihop en bra lista på grymma friluftsprylar.

Även om vandring och friluftsliv är en enkel aktivitet i grunden så finns det mängder med bra saker som gör aktiviteterna och dagarna i naturen ännu bättre. Vi är själva friluftsmänniskor och har ett flertal prylar vi använder regelbundet på våra vandringar och dagar i fjäll och skog. De tänkte vi bland annat tips om här.

Inlägget innehåller annonslänkar till Outnorth

1. En bra friluftskniv

julklapp vandring friluftsliv

En bra friluftskniv är ett måste för vandrare och riktiga friluftsmänniskor, därför är det också en perfekt julklapp som kommer att uppskattas. Vi gjorde nyligen en jämförelse och letade fram de bästa friluftsknivarna och vinnaren blev Morakniv Outdoor 2000.

Den är en perfekt allroundkniv som fungerar från allt från matlagning till att preparera en eldstad, dessutom är den riktigt prisvärd! Om du vill läas mer kan du kolla in vårat inlägg om de bästa friluftsknivarna.

2. Vandringsryggsäck

julklapp för vandring

Alla vandrare och friluftsmänniskor behöver en bra ryggsäck så varför inte slå in det i ett paket och lägga under granen? Det kommer med stor sannolikhet att bli ett av favoritpaketen och Osprey Talon 22 här ovanför är en storfavorit!

Det finns flera typer av ryggsäckar men en som används ofta och har flera användningsområden är en ryggsäck för dagsturer. Den går att använda både på dagsvandringar, i skogen, för jobbpendling och i skidbacken.

Om du vill ha lite tips så ska du läsa vårat inlägg om de bästa ryggsäckarna för dagsturer. Där går vi igenom flera olika alternativ på bra ryggsäckar.

3. Ett stormkök

julklapp för friluftsliv

Att laga mat ute i naturen är en speciell upplevelse och ger ett enormt härligt lyft till utflykten, dagsturen eller övernattningen i tältet. Det är då friluftsköket kommer in i bilden, med ett bra friluftskök kan vandringarna förvandlas till kulinariska upplevelser!

När det gäller friluftskök så finns det en tillverkare som utan tvekan tillhör de bästa och det är Triangia. De har tillverkat friluftskök i flera generationer och en av de mest populära modellerna heter Triangia 25-5 UL med gasbrännare.

Det är ett kök som kommer att hålla i 20 år eller längre utan problem. Vi har själva ett Triangiakök med mer än 20 år på nacken och det fungerar fortfarande perfekt. Läs mer i vårat inlägg om stormkök.

4. Termos

vandring julklapp

Termosen är en sak som det inte går att vara utan som friluftsmänniska eller vandrare, att ta en kaffe på turen är bland det bästa som finns. Då vill man självklart ha en som håller värmen bra och en solklar Termos att ge i julklapp är Thermos Light & Compact.

Om man kollar runt på nätet så är det den här termosen som oftast rekommenderas och vi har en sån här som vi haft i 8 år nu och den fungerar fortfarande lika bra. Om du vill veta varför vi gillar den så kan du läsa vårat inlägg om bästa termosen.

Helt ärligt, om personen du ska köpa julklapp till inte har en bra termos så har du ett grymt förslag här! En bra termos är guld värt när man åker skidor och gör kalla dagar mysiga och blåsiga och blöta dagar roliga.

5. Tändstål

friluftsliv julklapp

Ett tändstål eller eldstål gör det till en riktigt rolig utmaning att starta elden när man är ute i skogen eller naturen. Dessutom är det alltid bra att ha ett liggande i ryggsäcken eftersom de alltif fungerar, till skillnad mot tändare och tändstickor.

Lifesystems Firestarter är ett populärt tändstål som ger bra och varma gnistor för att enkelt starta elden. Många har tändstål inte bara för att de är pålitliga utan även just för att det gör det till en rolig utmaning att få igång elden utan tändare eller tändstickor.

6. En vandringsbok

friluftsliv present

Även om den mesta informationen finns på nätet idag så är det svårslaget med en riktig fysisk bok om just det stället man ska besöka eller vandra på. Om du vet någon som ska vandra i t.ex. Åre eller i Uppsala så kan du köpa en bok om vandring på just det stället.

Om det är så att den som ska få julklappen gillar att läsa så kommer det definitivt att bli en uppskattat julklapp. Här kan finns det en mängd böcker om olika vandringsleder och destinationer!

7. Handduk i mikrofleece

handduk vandrare

Ett av våra bästa köp för vandring, resor och utomhusliv är våra handdukar i mikrofleece. De torkar snabbt, de väger knappt någonting alls, packar litet och håller sig fräscha länge. Perfekt för friluftsliv med andra ord.

Om du letar present till en som gillar att vandra så är en handduk i mikrofleece definitivt ett bra förslag. Det här är en grej man ofta inte köper själv men uppskattar otroligt mycket väl ute i naturen på grund av sakerna vi nämnde ovanför.

8. En lyxig spork

vandrare present

En spork är ett populärt verktyg i naturen, det är helt enkelt en kombinerad sked och gaffel, namnet kommer från engelskans spoon (sked) och fork (gaffel). Fördelen med sporken är att det fungerar att äta alla maträtter med (som inte behöver skäras) och den är liten och lätt.

Light My Fires Spork i titan är en riktigt lyxig spork som är både hållbar och lätt. Om du vill ge bort något i julkapp som din vandringsvän kommer att uppskatta och ha med sig i många år framöver bör du kolla in den här sporken.

9. Bra vandringsbyxor

När man börjar bli en inbiten vandrare så kommer det förr eller senare en punkt då man investerar i sina riktiga och fina vandringsbyxor, det är en speciell känsla. Då är man en riktig friluftsmänniska.

Ett par bra vandringsbyxor har grym passform, de tål stryk och har flera bra fickor för de saker man har med sig. Vi gillar verkligen Lundhags Makke som inte bara är grymt snygga utan de har även stretchtyg, ventilationsöppningar och är förstärkta på rätt ställen.

Att tänka på när du köper en present eller julklapp till en vandrare

Tänk långsiktigt, sätt en budget och håll din inom den men köp inte billigt och mycket utan satsa på kvalitet. Friluftsmänniskor vill ofta packa lätt och därför använder de hellre en bra kniv än tre halvbra knivar som exempel.

Om du har en tight budget så skulle vi hellre satsa på en bra spork, en bok, eller ett tändstål istället för en billigare väska eller ett stormkök av en okänd tillverkare.

Retur- och ångerrätt

Innan du beställer hem saker bör du kolla så att det finns rätt att returnera och byta varorna om det skulle behövas. Själva köper vi våra friluftssaker främst hos Outnorth och Outdoorexperten som båda har enkla returer och byten.

Hoppas att du hittar en fin julklapp till din vän, mamma, pappa eller syskon! 🙂

Lämna en kommentar