Bästa skidryggsäcken 2023 – 3 bra ryggsäckar för skidåkning

Att ha en ryggsäck när du åker skidor ger många fördelar men för att den ska fungera bra i backen gäller det att den har rätt funktioner och är anpassad för skidåkning. Därför tänkte vi gå igenom de bästa skidryggsäckarna i det här inlägget, vilka funktioner som är viktiga och vad du ska tänka på när du köper en ryggsäck för skidåkning.

En bra skidryggsäck ska sitta bra på ryggen, har bra remmar som håller den på plats, samt en skön ryggplatta, alternativt inbyggt ryggskydd. En bra storlek är någonstans kring 15-25 liter beroende på vad du ska packa med dig, det är även viktigt att den har fack och fästen för de saker du vill ha med dig när du åker skidor.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth och Outdoorexperten


bästa skidryggsäcken haglöfs skrå
Haglöfs Skrå 27

▪️ Bästa skidryggsäcken friåkning
▪️ 27 liter
▪️ Grym ryggsäck för all typ av åkning

Ortovox Powder Rider 16

▪️ Smidig & lätt skidryggsäck
▪️ 16 liter
▪️ Perfekt för piståkning & korta toppturer


Ortovox Ascent 28 S Avabag

▪️ Bästa lavinryggsäcken Dam
▪️ 22 liter
▪️ Om du köra offpist & topptura

Mammut Pro X Removable Airbag 3.0

▪️ Bästa lavinryggsäcken Herr
▪️ 33 liter
▪️ Smarta fack för utrustning!

Bäst i test om du vill ha en skidryggsäck som passar för allt så är Haglöfs Skrå 27 helt klart den bästa skidryggsäcken allround. Storleken är bra oavsett om du har tänkt att köra en heldag i pisten eller ta en dagstur upp på fjället. Den har alla viktiga funktioner och till ett riktigt bra pris!

Om du är ut efter en lätt och smidig skidryggsäck som passar perfekt i poisten eller för kortare toppturer så är Ortovox Powder Rider 16 ett grymt bra alternativ. Den här ryggsäcken har alla nödvändiga funktioner fast i ett litet format som gör den skön att ha på sig hela dagen.

Ska du bege dig ut på riktig offpiståkning och långa dagsturer upp på fjället rekommenderas oftast en bra lavinryggsäck, en väldigt populär lavinryggsäck är Ortovox Ascent 28 S Avabag. Med den här ryggsäcken får du inbyggd lavinkudde, fästen för skidor/snowboard och smarta fack för all utrustning du behöver ha med dig på toppturerna.

Bästa skidryggsäcken 2020 – 3 bra ryggsäckar för skidåkning

Själva älskar vi att åka skidor och det är inte bara skidåkningen i sig som vi gillar utan även fikapauserna, lunchen utomhus och att verkligen spendera hela dagen ute i naturen. Då är det ett måste med en bra skidryggsäck.

Enligt oss ska ryggsäcken rymma de saker vi vill- och behöver ha med oss, men det är minst lika viktigt att den sitter bra så att den inte hindrar oss i åkningen. Vi hoppas att du kan få hjälp av den här guiden för att hitta en bra ryggsäck som passar bra för din skidåkning.


1. Haglöfs Skrå 27 – Bästa skidryggsäcken för friåkning

bästa skidryggsäcken friåkning
 • Volym: 27 liter
 • Höftbälte: Ja
 • Bröstrem: Ja
 • Anpassad för vätskesystem: Ja
 • Fack i höftbältet: Ja
 • Fäste för skidor: Ja

Haglöfs Skrå 27 är den bästa skidryggsäcken för friåkning i vårat test. Den är extremt populär och är en perfekt balans av funktion och kvalitet till ett väldigt bra pris. Förutom att den är grym för puderåkning, friåkning och toppturer fungerar den självklart bra i pisten också.

Den här väskan fungerar lika bra för skidåkare som snowboardåkare och den har även fästen för skidor, snowboard, stavar, isyxa, hjälm och snöskor på utsidan av ryggsäcken. Utöver det finns det separat fleecefodrat fack för skidglasögon, ficka för lavinutrustning och plats för vätskesystem.

Den här ryggsäcken är extremt igenomtänkt och ett val som de flesta lär bli nöjda med. Dessutom bjuder den på många lyxiga funktioner som: Fickor på höftbältet, säkerhetsvisselpipa, isolerad slanghållare till vätskesystemet, vaddering som förhindrar skav när skidorna är fästa på ryggsäcken, invändig nyckelhållare.

bra skidryggsäck

Vanliga omdömen om Haglöfs Skrå är: Bra pris, Bra kvalitet och mycket väska i litet format…

Den här skidryggsäcken passar dig som: Är ute efter en skidryggsäck du kan använda för toppturer och offpist såväl som piståkning. Med den här ryggsäcken får du kvalitet och funktion i toppklass till ett väldigt bra pris.

Det finns många bra recensioner och omdömen om den här ryggsäcken och för pengarna är det nog något av det bästa du kan få om du letar en allround-ryggsäck anpassad för skidåkning. Den finns dessutom i en damstorlek att välja på.

Fördelar

+ Grym passform

+ Bra komfort och stöd

+ Skönt midjebälte

+ Smarta fack

+ Bra kvalitet och garanti

+ Prisvärd

Nackdelar


2. Ortovox powder Rider 16 – Lätt & smidig skidryggsäck

lätt skidryggsäck
 • Volym: 20 liter
 • Höftbälte: Ja
 • Bröstrem: Ja
 • Anpassad för vätskesystem: Ja
 • Fack i höftbältet: Ja
 • Fäste för skidor: Ja

Ortovox Powder Rider 16 är en lätt och smidig ryggsäck för dig som helst kör utan ryggsäck men ändå vill få med dig lite prylar i backen eller köra kortare topp- eller dagsturer uppför fjället.

Den sitter väldigt bra och nära kroppen vilket är skönt när man åker och gör därför den till ett extra val om du vill ha med dig en smidig ryggsäck i backen utan att känna dig hindrad av den i din åkning.

Trots den slimmade designen och lätta vikten fungerar den även för kortare toppturer och offpiståkning. Du har fästen för skidorna på utsidan, 5 smarta fack, både höft- och midjebälte med nödvisselpipa och ficka samt att den är anpassad för vätskesystem.

bra skidryggsäckar

Den här ryggsäcken passar dig som: Vill ha en lätt och smidig ryggsäck när du åker skidor. Du kanske åker mycket pist och behöver ha vissa saker med dig eller gillar att köra kortare toppturer eller hitta smultronställen utanför backen.

Fördelar

+ Liten och smidig

+ Lätt

+ Stryktålig

+ Enkel

+ Alla nödvändiga funktioner

Nackdelar

+ Endast 16 liter


3. Ortovox Ascent 28 S Avabag – Bästa lavinryggsäcken Dam

lavinryggsäck
 • Volym: 20 liter
 • Höftbälte: Ja
 • Bröstrem: Ja
 • Anpassad för vätskesystem: Ja
 • Fack i höftbältet: Ja
 • Fäste för skidor: Ja

Ortovox Ascent 28 S Avabag är en lavinryggsäck som har alla nödvändiga funktioner för riktiga toppturer och magisk offpist- och puderåkning. Om du ska ta dig till den orörda snön så kommer du att behöva utsätta dig för olika risker emellanåt, då är det viktigt med en bra lavinryggsäck.

Den här lavinryggsäcken är designad efter kvinnor och har en kortare rygg vilket gör att den får en grym passform om du är tjej eller kille med kortare rygg. Eftersom många ryggsäckar riktar sig mot män kan det vara svårt att hitta en med kortare inställningsmöjligheter.

Den här ryggsäcken passar dig som: Kommer att åka offpist och gå toppturer utanför skidsystemet och bortom liftarna. Om du letar efter en bra lavinryggsäck med alla nödvändiga funktioner och fack som passar en kortare rygg så är Ortovox Ascent 28 S Avabag ett klockrent val.

Fördelar

+ Passar bra på korta ryggar

+ Grym kvalitet

+ Bra funktioner

+ Bra ryggstöd

+ Smarta fack

Nackdelar

Ganska dyr

4. Mammut Pro X Removable Airbag 3.0 – Bästa lavinryggsäcken Herr

bästa lavinryggsäcken
 • Volym: 35/33 liter
 • Höftbälte: Ja
 • Bröstrem: Ja
 • Anpassad för vätskesystem: Ja
 • Fack i höftbältet: Ja
 • Fäste för skidor: Ja

Mammut Pro X Removable Airbag 3.0 är en lavinryggsäck anpassad för män. Precis som ryggsäcken ovanför är den här anpassad för skidåkning utanför pisten där det finns risk för att laviner går.

Den har självklart alla nödvändiga funktioner som plats för lavinutrustning, nödvisselpipa, fästen för skidor etc. Dessutom är airbagen löstagbar så att du även kan använda ryggsäcken utan lavinutrustning.

Den här ryggsäcken passar dig som: Om du söker en bra lavinryggsäck för offpist och toppturer så är den här ett väldigt bra val. Den är väldigt genomtänkt och har massa smarta fack och funktioner som du kommer att uppskatta när du åker skidor.

Fördelar

+ Storlek som passar män

+ Väldigt bra kvalitet

+ Bra funktioner

+ Bra ryggstöd

+ Smarta fack

Nackdelar

Ganska dyr


bästa skidryggsäckarna

Saker att tänka på när du köper en skidryggsäck

 • Bra passform! Det viktigaste när du väljer en skidryggsäck är att den sitter bra. För att enklast hitta rätt från början kan det vara bra att välja en ryggsäck från de bättre märkena som har en erkänt bra passform. Sen är det viktigt att du väljer rätt storlek, om du har en kort rygg ska du ha en kort storlek på väskan och vice versa.
 • Vad ska du använda den till? Ska du åka offpist? Ska du bara åka pist? Eller ska du kanske köra lite av varje? Välj en skidryggsäck efter vad du oftast åker i för typ av förhållanden. Det är bättre att ha en bra väska som används ofta och komplettera istället senare om du behöver en ryggsäck för andra förutsättningar.
 • Utvändiga fickor? Det kan vara väldigt skönt med smarta funktioner och utvändiga fack på ryggsäcken, speciellt när du åker skidor. Om du toppturar mycket kan det vara skönt med ett hjälmfäste och bra lättillgängliga fickor i höftbältet etc.
 • Har ryggsäcken plats för vätskesystem? Att ha ett vätskesystem kan vara bra av flera anledningar. En är om du går mycket toppturer, då gör vätskesystemet det mycket lättare att dricka vatten utan att behöva ta upp en vattenflaska hela tiden, men även för att du för med dig mer vatten och att den sitter bättre på ryggen än med vattenflaskor.
 • Ett bra höftbälte! Höftbältet hjälper till att avlasta ryggen så det är en viktig del på ryggsäcken. Se till att ryggsäcken sitter bra och inte anstränger axlarna för mycket även om den är tungt packad.

Hur stor ryggsäck för skidåkning?

När du väljer storlek på din skidryggsäck så kommer du att behöva kompromissa mellan komfort och volym. En större ryggsäck kommer alltid at göra att du får med dig mer saker men en mindre och lättare kommer alltid att kännas bättre under åkningen.

Däremot är passformen minst lika viktig så välj hellre en som sitter skönt än att bara ta en ryggsäck för att den är lättare eller mindre. Det bästa är att packa de saker du vill ha med dig i en påse så vet du hur många liter du behöver.

För att få koll på vad du ska tänka på bör du läsa den här storleksguiden hos Outnorth, där får du smarta tips vad du ska tänka på när det gäller ryggsäckens storlek.

Vilken volym ska en skidryggsäck ha?

Vilken storlek du ska ha beror helt på vad du ska använda den till. Om du ska ha en bra allroundryggsäck som fungerar för att ta med matsäck till dig och familjen så kan en storlek mellan 20-25 liter fungera bra.

Vill du ha en smidigare ryggsäck för pistskidåkning och enklare skidturer utanför liftsystemet så kan det fungera med 12-18 liter. Om det handlar om långa etapper upp på berget och växlande väder kanske du vill ha 30-35 liter packvolym.

Spelar vikten roll?

Ja självklart. En lätt ryggsäck kommer alltid att vara skönare när du åker skidor men det är viktigare att den sitter bra. Vi själva väljer alltså hellre en ryggsäck med bra höftbälte etc. även om den skulle vara lite tyngre.

Passform

Det sista steget när du väljer din skidryggsäck är att hitta en med bra passform, det är här skidryggsäckarna skiljer sig från vanliga ryggsäckar. Eftersom de är gjorde för att sitta bra när du åker kommer du att märka stor skillnad på en bra ryggsäck för skidåkning och en vanlig ryggsäck.

Det viktigaste måttet är egentligen rygglängden, allt annat går oftast att ställa in genom att justera höft- och midjeremmarna etc. Om du är tjej eller har kort rygg så ska du välja en kortare storlek, ofta s/m (small/medium) eller en tjejmodell.

Mäta rygglängd för ryggsäcken

Att mäta rygglängden är ganska enkelt om du följer instruktionerna nedanför. När du har dina mått kan du helt enkelt kolla på storlekstabellen och beställa den väska som passar in bäst. Vi rekommenderar alltid att beställa från en butik med gratis retur om det skulle vara så att den inte skulle passa.

Skidryggsäck med ryggskydd

Det är alltid bra att använda rätt skydd när du åker skidor och många kör med ryggskydd utöver hjälm idag. Att ha ryggskydd kan ibland bli knöligt om du har en väldigt tung eller stor väska.

Då finns det ryggsäckar med inbyggda ryggskydd du kan köpa, ett alternativ är att ha ett smidigare ryggskydd under ryggsäcken. Det kan även vara bra att tänka på hur du packar väskan, genom att lägga eventuella sittunderlag etc. nära ryggen ger det lite extra skydd mot hårda saker i väskan.

Ryggsäck för skidbacken

Om du ska ha en ryggsäck enbart för skidbacken och piståkning är det ofta ett klokt val att välja en smidigare ryggsäck som är lite lättare. Du kommer med stor sannolikhet att ha mer åktid på själva skidorna i en skidbacke så då är det ju hur den sitter under skidåkningen som är det viktigaste.

Ryggsäck för topptursåkning

Om du ska gå toppturer och åka offpist har väskans olika funktioner ofta större betydelse. Då kan det vara ett klokt val att välja en ryggsäck som sitter bra på ryggen både när du går- och åker, men även har alla nödvändiga funktioner.

Fäste för skidor/snowboard och hjälm

Ett nästan måste på toppturer är fäste för skidor och hjälm på utsidan av väskan. Även om du kommer att använda stighudar när du går så kommer det troligtvis ett par ställen där du får ta av dig skidorna.

Om du toppturar med snöskor så är det bra om ryggsäcken har bra fästen för dom på utsidan så att de sitter bra när du åker.

Ryggsäck med lavinskydd

Om du kommer att köra mycket offpist i öppen och brant terräng så bör du investera i en ryggsäck som har lavinskydd.

2014 introducerades den första Airbagen för skidryggsäckar. Det var en airbag på 200 liter som fylldes med luft på 3,5 sekunder. Källa: Wikipedia

Skidryggsäckar i Herr- och dam-modeller

Om du har svårt att hitta en ryggsäck som passar din kropp bra så kan det vara bra att veta om att det finns märken som har herr- och dammodeller. Skillnaden är främst rygglängden och ett märke som har herr- och dam-specifika väskor är Osprey t.ex.

Tvätta en skidryggsäck

Det bästa är att i den mån det går inte tvätta ryggsäcken alls men om du måste tvätta din skidryggsäck så gör du så här:

 1. Ta bort alla remmar, höftbälte, lösa delar etc.
 2. Lägg ner ryggsäcken i ljummet vatten och tvål
 3. Skrubba försiktigt med en mjuk svamp
 4. Skölj va noga
 5. Häng upp på tork
 6. Klart!
ryggsäck för skidåkning

3 anledningar att köpa en skidryggsäck

 • Den sitter bra på ryggen när du åker skidor
 • Om du köper en ryggsäck från någon av de bättre tillverkarna kommer den att hålla väldigt länge
 • Den har anpassade och bra funktioner för din skidåkning

Läs mer:

Vanliga frågor om ryggsäckar för skidåkning

Ska man ha ett vätskesystem på en skidryggsäck?

Det är upp till dig om du vill-/behöver ha ett vätskesystem på din skidryggsäck. Om du bara ska åka pist så behöver du troligtvis inte det även om det är smidigt. Om du däremot ska köra mycket toppturer där du går långa sträckor uppför är ett vätskesystem väldigt bra för att få med dig tillräckligt med vatten. Vätskesystemen går enkelt att ta loss så det skadar aldrig att ha möjligheten till det om det skulle behövas.

Vad kostar en skidryggsäck?

Det beror helt på märke och modell men de billigaste kostar runt 500kr medan lavinryggsäckar kan kosta över 10.000kr.

Finns det skidryggsäckar i dam-modeller?

Ja det finns skidryggsäckar eller storlekar med kortare rygg som ofta passar kvinnor bättre. Ofta är det storleken small/medium (s/m).

Vilken storlek är bäst för toppturer?

Om du ska gå längre toppturer kommer du troligen behöva mer kläder, vatten och energi med dig vilket kräver en större ryggsäck. Om du däremot bara ska köra lite offpist i närheten av skidsystemet så klarar du dig ofta med en mindre ryggsäck.


Hur vi har sammanställt informationen

Vi har själva lång erfarenhet av skidåkning och snowboard och vet vad som krävs av en bra skidryggsäck. Genom att väga in våra egna erfarenheter och framförallt lära recensioner, omdömen och andra tester hoppas vi att vi fått fram de bästa skidryggsäckarna i det här inlägget.

Målet är att ge en komplett helhetsbild och inte bara föra fram våra egna åsikter. Ofta är det tydligt vilka skidryggsäckar som är mest populära genom att skanna av marknaden och recensioner på nätet.


Lämna en kommentar