Tvätta kläder på resan – Så här tvättar du utan tvättmaskin

Vi är säkert inte ensamma om att ha stött problemet med smutsiga kläder som samlas på hög i resväskan och funderingarna kring hur man ska tvätta dom. Oftast har vi ju platsbrist och om vi inte vill ta en större väska så måste vi tvätta kläderna under resans gång.

Så, hur tvättar man kläderna på resan? Egentligen är det väldigt enkelt, det enda som behövs är lite tvättmedel eller tvål och ett handfat. Ett bra tvättmedel när man reser är Pocket Laundry Wash eller Sea To Summit Wilderness Wash som är mycket smidigare än vanligt tvättmedel och skonsammare mot händerna, dessutom fungerar det även som tvål och diskmedel.

En annan grej som underlättar rejält när man ska tvätta kläder på semestern är Scrubba Wash Bag, det är som en portabel liten tvättmaskin! Sen finns det en hel del praktiska saker att tänka på som vi kommer att gå igenom här nedanför…

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outdoorexperten och Outnorth

Hur tvättar man kläder på resan?

Vi skulle säga att det finns två sätt att tvätta kläderna på när man är på resande fot om man inte använder tvättmaskin. Det är antingen i handfatet eller med hjälp av en ”Scrubba Wash”/dry bag. Båda metoderna fungerar bra men kräver lite planering med torkningen av kläderna.

Tvätta kläderna i ett handfat

Att tvätta kläderna i ett handfat är ett klassiskt sätt som fungerar bra för ha rena kläder under semestern. Det enda man behöver ha med sig är tvättmedel/tvättvål och ett rent handfat.

Fördelen med en tvättvål eller handtvättmedel är att den är smidigare att ha med sig och torkar inte ut händerna som vanligt tvättmedel gör. Det finns några olika varianter och de vi rekommenderade ovanför fungerar bra.

OBS! Tänk på att göra rent handfatet ordentligt innan du tvättar dina kläder. Det är inte så kul om du kommer på att du glömde det när du tvättat klart.

Tvätta kläderna i en Scrubbawash

Det andra sättet är att tvätta kläderna i en Scrubba Wash Bag, eller ett billigare alternativ, en drybag. Vi ska vara ärliga och säga att vi inte har testat en Scrubba Wash men har gjort något liknande som vi ska förklara nedanför.

Tack vara det kan vi säga att vi vet att det fungerar. En stor fördel med Scrubba-Washen är att händerna inte kommer i kontakt med tvättmedlet så det fungerar bra även med vanligt tvättmedel.

En annan fördel är att det går åt lite vatten vilket är bra bland annat om man vandrar eller campar.

DIY Scrubbawash

Bonustipset vi har är att helt enkelt göra en egen variant på Scrubbawashen. Scrubbawashen är i grunden en drybag och vi kan tycka att det är ett ganska saftigt pris även om den säkert håller betydligt högre kvalitet än billigare drybags.

Vill du komma billigare undan kan du alltså köpa en sån här Dry Bag på 10 liter för en bråkdel av pengarna. Vi gjorde faktiskt så senast vi var iväg på en resa och det fungerade riktigt bra!

Det grymma med den här drybagen är att den har ett fönster så du lättare ser tvätten, vattenmängd etc.

Använd Dry Bagen som tvättpåse till smutskläder eller att packa i

En fördel om du skaffar en Scrubba Wash eller en dry bag är att du kan förvara dina smutkläder i den fram tills att de tvättas. Den fyller alltså en funktion även då den inte används till att tvätta kläder med.

Det här gör att den faktiskt blir ganska användbar utöver själva tvättningen och vi fick användning av drybagen till mer än bara att tvätta i.

Den är även perfekt att ha som förvaring till blöta badkläder när du har varit på stranden eller i ett badhus så att inte resehandduken och övriga kläder blir blöta.

Tvätta på förmiddagen/morgonen så kläderna torkar

Ett tips om du ska tvätta kläder när du är ute och far är att planera det noga. Att tvätta går ofta ganska fort och smidigt men det är torkningen som tar tid.

Om du däremot planerar det så att dina kläder kan hänga på tork i solen så kommer det att gå mycket fortare.

Vårat tips är alltså att tvätta på förmiddagen om du har ett tight schema och ska iväg dagen efter. Är du i ett varmt land kan du troligtvis packa ner sakerna samma kväll då, det är aldrig kul att behöva packa ner blöta saker i väskan.

Tvätta i tvättomat / tvättautomat

Beroende på vart du är så kan det finns tvättomater (tvättautomater) eller tvätthallar där du kan tvätta dina kläder. Oftast är det inte så dyrt och fördelen är att du då också har tillgång till torktumlare.

Nackdelen med att tvätta i tvättomaterna är bland annat att det tar tid att gå till- och från dom, att det kan vara kö och att du egentligen binder mer tid till tvättningen. Sen det självklara, det kostar pengar.

Vi själva brukar inte tvätta kläderna i tvättautomater främst på grund av att vi inte gillar att behöva ta oss till dom, men även för att det känns som att det går åt mer tid totalt. Möjligtvis att det är värt det om man har mycket tvätt, vi har oftast bara underkläder, strumpor och t-shirts som ska tvättas.

tvätta kläderna på resan

Låna tvättmaskin där du bor

Ett annat sätt att lösa tvätten på semestern är att tvätta där du bor om det finns tvättmaskin. När man bor på hotell så finns det oftast inte tvättmaskin men man brukar kunna få tillgång till tvättservice som kostar lite mer.

Om du däremot bor på AirBnB eller i lägenhet så finns det ofta tillgång till tvättmaskin. Vi tycker det här är bra om man har tvättmaskinen för sig själv. Om flera delar på samma maskin så krävs det lite mer planering och anpassning.

Vissa kläder är lättare att tvätta än andra

Något som kan vara bra att tänka på inför resan är att vissa kläder är enklare att tvätta än vad andra är. Det beror helt enkelt på vilket material de är gjorda av.

Fläckarna sätter sig bättre i t.ex. bomullskläder än i syntetmaterial men den stora skillnaden är torktiden. Du har säkert märkt att sportkläder torkar betydligt snabbare än dina mjukisbyxor på torkstället. Det beror på skillnaden i tyget de är gjorda av.

Välj alltså med fördel kläder i syntetmaterial framför ren bomull om du vill ha lättvättade kläder. Inte bara blir det lättare och går snabbare med tvätten utan de håller sig och fräscha längre vilket gör att de inte behöver tvättas lika ofta.

Fräscha upp dina kläder utan att tvätta dom

Ofta kan vi hålla kläderna fräscha eller fräscha upp dom utan att behöva tvätta dom. Det första du bör göra är att hänga upp dina kläder när du kommer hem för att sova och inte slänga de i en hög på golvet eller på en stol.

Du kan även hänga upp kläderna på en galge och vädra dom på balkongen eller terrassen om du har det. Har du fått en ytlig fläck kan du testa att bara skölja det området med vatten, ofta försvinner många fläckar ganska enkelt.

Fräscha till kläderna med linnevatten

Något vi hade med oss på vår senaste resa var linnevatten från Washologi, det var grymt! Bara genom att spraya plagget lite lätt fick det en mycket fräschare känsla och doftade lätt nytvättat.

Det är absolut värt att ha med en liten flaska linnevatten på resan, det gör att man kan använda en t-shirt en dag extra. Ett enkelt sätt att känna sig fräschare på resan utan tillgång till nytvättade kläder.

tvätta kläder på resan

Fördelen med tvättvål och resetvättmedel

Visst går det att ta med vanligt tvättmedel på resan men det är inte värt det. Om du mot förmodan skulle göra det så skippa pulvertvättmedlet och maskintvättmedlet.

Det du vill ha är ett handtvättmedel i en liten förpackning eftersom det tar mindre plats och för att du kan tvätta utan att torka ut händerna.

Två bra alternativ är den flytande handtvättmedlet Sea To Summit Laundry Wash i 89ml flaska och Pocket Wash som bara väger 15 gram och innehåller 50 stycken ”blad” som du löser upp i vattnet. Den sista får du även ta med på flyget.

Hur förvarar man smutstvätten på resan?

För att förvara smutstvätten innan du tvättar kan du antingen ha den i Dry Bagen, Scrubba Washen eller i en tvättpåse eller kompressionspåse.

Fördelen med en dedikerad tvättpåse som t.ex. Sea To Summit Laundry Bag är att den har ventilerade sidor. Det är en extra fördel om det mot all förmodan skulle vara så att du blir tvungen att resa ett par timmar med fuktig smutstvätt.

Annars fungerar det faktiskt väldigt bra med en vanligt kompressions-/resepåse som du har kläderna i. Om du kör riktigt budget och inte äger några kompressionspåsar kan du använda en gymnastikpåse, vanlig plastpåse eller fryspåse.

Sammanfattning av att tvätta kläderna när man reser

Ok, nu har vi gått igenom det mesta man behöver veta för att hålla sig själv och sina kläder fräscha på semestern. Som en snabb sammanfattning punktar vi upp det viktigaste vi gått igenom.

  • Tvätta kläderna i handfatet
  • Tvätta kläderna i en Scrubba Wash eller Dry Bag
  • Använd ett resetvättmedel eller handtvättmedel
  • Håll dina kläder fräscha genom att hänga upp och vädra dom
  • Förvara smutstvätten i en tvättpåse eller kompressionspåse

Vanliga frågor när det gäller att tvätta kläderna på resan

Ska man inte använda sköljmedel när man tvättar kläderna?

Nej, resetvättmedlen är gjorda att användas utan sköljmedel och egentligen behöver du inte använda sköljmedel för annat än doften och att de ska bli antistatiska. Funktionskläder i syntet eller resehanddukar bör dessutom aldrig tvättas i sköljmedel eftersom de kan tappa sin funktion och torkförmåga.

Vad är viktigt att tänka på för att hålla kläderna fräscha?

Egentligen är det enkelt. Häng upp kläderna när du inte använder dom och låt inte kläder eller handdukar ligga blöta länge eftersom de kan börja lukta då.

Kan man tvätta kläder själv på hotell?

Ja absolut! Antingen utnyttjar du tvättservicen som ofta finns på hotellet eller så tvättar du enligt beskrivningarna i det här inlägget. Se bara till att det finns torkmöjligheter på rummet innan du börjar tvätta. Det räcker oftast med några galgar om du inte har mycket tvätt.

Kan man tvätta kläder med tvål?

Du kan tvätta kläder för hand med tvål men det är bättre att använda en dedikerad tvättvål då den är effektivare mot fläckar. Tvålen kommer dock att göra att dina kläder luktar gott.

Lämna en kommentar