Saker att göra i Bled – 14 tips för Bledsjön i Slovenien

Innan vi åkte till Slovenien i somras så letade vi efter saker att göra i Bled och området kring bledsjön eftersom det var ett ställe vi ville besöka. Nu när vi ändå har tagit reda på massa tips inför resan så tänkte vi att vi kunde dela med oss av dom och de sakerna vi själva gjorde i Bled.

Bled och Bledsjön är verkligen ett fantastiskt område med fin natur. Här kan man hyra en roddbåt, cykla mtb, bada eller bara sitta och ta ett glas vin med utsikt över sjön och den fina kyrkan på ön. Läs vidare och se om du hittar något intressant bland våra tips på saker att göra i Bled och vid Bledsjön…

1. Äta i Bled

Restauranger och caféer finns både runt sjön och inne i staden. Det är lite dyrare att äta på restaurang här än i Ljubljana. När vi var här valde vi att ha med egen picknick just för att det är både billigare och mysigare.

Du kan sitta vart du vill och inta din picknick, på en bänk eller i gräset. Kiosker hittar du runt sjön där du kan köpa glass eller om du är sugen på en öl kan du köpa det också. Köper du en öl från en kiosk vid sjön kostar det runt 2,5 euro för en burköl.

Du kan även gå på ett café och testa de traditionella slovenska bakverken, det finns mycket goda bakelser och det är billigt.

2. Hyra en roddbåt i Bled

saker att göra i bled hyra roddbåt

Det finns flera ställen runt sjön som hyr ut roddbåtar och det kostar 10 euro att hyra en roddbåt i 1 timme. Du kan lätt paddla ut till den lilla ön som ligger på sjön eller så kan du välja att ta en träbåt ”Pletna” över om du inte vill ro själv.

3. Hyra en SUP (Stand Up Paddleboard)

Du kan hyra en SUP och paddla med runt eller över sjön, det kostar 10 euro för 1 timme, då ingår det flytväst och en ”drybag”. Hyr du en SUP kan du bada- eller bara ligga och sola på den.

4. Cykla mountainbike (mtb) eller vanlig cykel i Bled

Att hyra en cykel i Bled kostar allt från 5 euro till 50 euro och det beror helt på vilken typ av cykel du vill hyra och hur länge. Det finns allt från city bikes till MTB och el-cyklar. Det finns med andra ord något för alla.

Kommer du med bussen till Bled finns det cykeluthyrningar precis vid busstationen. Hyr du cykel så kan du ta dig längre bort, som till populära Vintgar Gorge som är en ravin.

Vill du inte cykla runt Bledsjön kan du välja att cykla uppe i bergen som ligger runt om Bled. Det går att cykla och hyra cykel året runt här.

Priser för att hyra mtb i Bled

  • 2h MTB 5 euro
  • 6h MTB 10 euro
  • 24h MTB 15 euro

I priserna ingår hjälm och karta med rekommenderad tur. Tänk på att du ska ha med ett ID-kort eller pass för att få hyra cykel eller mountainbike. Det finns även olika guidade cykelturer att åka på.

5. Kyrkan Cerkev Marijinega Vnebovzetja

kyrkan i bled slovenien

Bled är mest känd för sin sjö som är drygt 2km lång och den pittoreska kyrkan Cerkev Marijinega vnebovzetja som står på den lilla ön mitt i sjön. Ön Blejski otok som kyrkan är belägen på är den enda naturliga ön i hela Slovenien. Källa: Wikipedia

6. Gå runt Bledjön

Att gå runt sjön är den vanligaste aktiviteten och helt gratis. Det tar ca 1-2 timmar att ta sig runt beroende på hur snabbt du går. Sträckan är ungefär 6 km lång så det passar även bra för barn då det inte är för långt att gå.

Det är en fin promenadväg att gå. Är du ute efter mer utmaning och du har mer tid kan du även här som med cyklingen välja att gå i de vackra bergen runt om sjön.

Vi rekommenderar starkt att ha med en bra vandringsryggsäck så kan du få med dig en härlig picknick och kanske lite kaffe eller vin på promenaden.

7. Gå upp till slottet Blejski grad

slottet i bled

I Bled ligger Sloveniens äldsta slott (Blejski grad). Slottet ligger på en klippa som är cirka 130 meter hög. Att gå den 15 minuter långa promenaden upp till slottet är gratis och höjer pulsen, men den otroligt vackra utsikten gör det värt det.

Det går en fin väg upp till slottet och det ligger precis i början på sjön om du kommer från busstationen. Vid slottet finns det också museum, vinkällare och restaurang. Priserna för en måltid på restaurangen ligger på 17-70 euro.

8. Ta båten Pletna ut till ön Blejski Otoksom

Vill man inte ro själv till Bleds egna ö Blejski Otoksom som ligger mitt i Bled sjön kan man ta den traditionella träbåten ”pletna” över och njuta av atmosfären runt om. Att ta båten kostar 20 euro per person för 1 timme och totalt ryms det 20 personer.

9. Ha en picknick vid Bledsjön

äta i bled slovenien

Det finns flera platser att stanna till och ha picknick på längs sjön. Om du bara förbereder dig innan resan med att köpa lite gott att äta så slipper du trängas på restaurangerna.

Under högsäsong är det många som vill åt platserna på bänkarna, ett tips är att ta med en filt så har du många platser att välja på.

Vi köpte med oss lite vin, ost, bröd och lufttorkad skinka innan vi åkte till Bled och hittade en riktigt bra plats med utsikt över kyrkan. Ett tips om du vill spara både tid och pengar är att ladda en termos med kaffe innan du åker till Bled.

10. Åka sommarrodel

Gillar du adrenalinkickar så ska du åka sommarrodel. Precis vid Bled sjön ligger Straža skidbacke där du kan ta liften upp för att åka rodel ända ner med utsikt över Bledsjön och de vackra bergen. Du kan åka rodel från våren till hösten, på vintern är det skidor som gäller här.

11. Paddla kajak eller kanot i Bledsjön

Att hyra kajak och paddla med på sjön kostar 8 euro per timme. Det går endast att hyra på ett ställe och det är nedanför slottet vid sjön.

Är du fler dagar i Bled kan du boka en guidad kajaktur som är på 2-3 timmar, du blir då upphämtad och avlämnad på ditt boende.

Ni åker till den närliggande floden Sava Dolinka som är 45 km lång och ligger nära den Italienska gränsen. Priset på en guidad tur på floden Sava Dolinka är från 7 euro.

12. Besök Vintgar George

Vintgar gorge är en ravin som ligger 4 km nord väst om Bled och är en populär turistatraktion i Slovenien. Hit kan du ta dig med cykel som vi skrev tidigare, bil eller buss.
Kommer du med bil kostar parkeringen 5 euro och 10 euro för husbil.

Priser för att besöka vintgar Gorge

  • Vuxen: 10 euro
  • Barn: 6-15 år 3 euro
  • Barn under 6 år: 1 euro

Åker du hit under högsäsong kan du räkna med långa köer både på bilvägen och för att köpa din inträdesbiljett. Vintgar Gorge är öppet från april till november.

13. Bada i Bledsjön

bada i bledsjön

Du kan bada överallt runt sjön. Nedanför slottet finns en badplats där det kostar 8 euro för att få bada en hel dag. I priset får du tillgång till vattenrutschbanor, hoppborgar och långa trädäck.

Det finns även grundare badställen för mindre barn att bada i. Badet öppnar i april och stänger i september. Vi tyckte inte det var värt att betala in oss när man kan bada gratis från andra platser runt sjön.

14. Rida i Bled

Se den vackra naturen runt Bled från hästryggen. En guidad tur i små grupper med häst pågår från 1-4 timmar och du får se den otroligt vackra naturen Slovenien har att erbjuda.

Man rider runt de olika byarna runt Bled och i den alpina naturen. Ridturerna anpassas efter hur erfaren du är, du kan vara både erfaren och nybörjare. Priset på en guidad ridtur är från 50 euro och uppåt.

Hur tar man sig till Bled från Ljubljana?

Enklaste sättet att ta sig till Bled från Ljubljana är med buss. Bussarna går från Ljubljanas
buss-/tågstation. Det tar ca 1 timme till Bled med buss från Ljubljana och bussarna går varje timme. En tur/retur biljett kostar 135kr.

När du köper bussbiljett så platsbokar de in dig när du åker dit men de platsbokar inte in dig för att åka tillbaka till Ljubljana. Returbiljetten till Ljubljana är giltig i 30 dagar, så du kan åka hem när du vill om du har tänkt att stanna kvar i Bled.

Missa inte sista bussen

Ska du bara vara där över dagen rekommenderar vi er att inte ta sista bussen som går klockan 21 då risken finns att du inte får plats på bussen om det är många som vill åka med. Bussen åker när den är full.

Skulle du ta bussen som går t.ex. vid klockan 18 och inte kommer med så kan du alltid ta nästa. Tiderna kan variera från hög- och lågsäsong.

Tips på övriga aktiviteter i Bled

I AirBnb-appen kan du hitta olika aktiviteter som finns att göra i Bled. Ofta är det billigare att göra något via AirBnb-appen än att betala på plats då aktiviteterna i AirBnb-appen hålls av privatpersoner.

hyra båt bledsjön

Vanliga frågor inför en resa till Bled

När är den bästa säsongen att besöka Bledsjön?

Alla säsonger har sin charm, Bled är väldigt vackert och sagolikt alla årstider. Om du vill vara säker på bra väder så är det självklart sommaren som gäller.

Var kan man bo i Bled?

Man kan bo inne i staden Bled och runt sjön Bled. Det finns en hel del boenden i Bled, både hotell, B&B, hostel och egna villor att hyra. Priserna varierar från 400kr-5000kr för 1 natt beroende på var- och hur du bor.

Vill du bo på camping finns campingplatsen Pitchup som ligger vid Bledsjön, där får du också tälta. En tältplats kostar från 23 euro/natt och priserna varierar beroende på säsong. Även om det finns en del boenden i Bled så bör du vara ute i god tid om du ska åka under högsäsongen då de snabbt blir fullt.

Finns det bankomater i Bled?

Ja, det finns bankomater i Bled, dock inte så många.

Vad kostar det att äta i Bled?

Priserna för att äta på restaurang varierar. Det beror på vilken restaurang du äter på och vad du äter från menyn. Just runt Bledsjön är det dyrare att äta än om du väljer att äta i staden Bled där det är något billigare. Priserna ligger runt 7-60 euro för en måltid.

Kan man flyga till Bled?

Nej man kan inte flyga till Bled. Enklaste sättet att ta sig till Bled om man tar flyget är att flyga till Ljubljana och därifrån ta bussen till Bled, det tar ca 45 min.

Finns det supermarket?

Ja det finns supermarkets. Mercator och SPAR finns.

Kan man shoppa i Bled?

Det finns lite småbutiker och souvenirbutiker, men inga större butiker eller någon galleria.

Vilken valuta har Bled?

Bled har euro som resten av Slovenien, men ha kontanter med dig då de inte tar kort på alla ställen.

Kan man åka till Bled på vintern?

Ja det kan man, på vintern är det is på sjön och du kan åka skridskor på den. Du kan också åka skidor eller snowboard i skidbacken Straža som ligger precis vid sjön, backen har två nedfarter. Bled har även olika evenemang som julmarknader under vintern.

Hoppas att du gillade våra tips på saker att göra i Bled!

Lämna en kommentar