Att göra i Venedig – 20 tips för en weekend i Italien

Vi besökte Venedig första gången under en tågluff. Eftersom staden ligger bland kanaler visste vi inte om man kunde ta tåget hit men visst kunde man det och vi hade en riktigt trevlig vistelse här. Venedig fick också statusen världsarv 1987.

Venedig är verkligen en stad man måste besöka och uppleva själv för att förstå hur vackert det är och inte uppleva det genom andras ögon. 

Venedig har trånga små gator som går längs med kanalerna där det går båtbussar och båttaxi det är med dessa färdmedel du får ta dig runt på Venedig om du inte vill gå. Att promenera runt i Venedig är lite som att gå i en labyrint då det är små gator och husen påminner om varandra.  Så bra lokalsinne är bra att ha. 

Här har vi gjort en Venedig guide till dig och vi hoppas att du ska få nytta av den på din resa i Venedig.

1. Markusplatsen (Piazza San Marco)

att göra i venedig markusplatsen

Markusplatsen är ett torg som ligger i Venedig och brukar kallas för stadens hjärta. Torget är omgivet av stora fina byggnader som ligger på varje sida.

Ta en paus och slå dig ner i något av alla caféer som ligger runt omkring och njut av en god kopp italienskt kaffe medans du kollar på folkmyllret och alla duvor som flaxar omkring. Du kanske känner igen Markusplatsen då många filmer har spelats in här, en av alla filmer är James Bond.

UPP TILL

43% RABATT PÅ RESVÄSKOR.SE!

(annons)

Då det är många turister som samlas här så kom tidigt på morgonen då är det nästan folktomt. Här hittar du också Markus kyrkan.

2. Markuskyrkan (Basilica di San Marco a Venezia)

att göra i venedig markuskyrkan

Är du på Markusplatsen så ska du absolut ta dig till Markuskyrkan som ligger på torget och som är Venedigs mest kända kyrka. Markuskyrkan kallas också för guldkyrkan (Chiesa d’Oro) då kyrkan är utsmyckad i en hel del guld. 

Kyrkan ser även annorlunda ut invändigt då den inte är någon takmålning som många andra kyrkor har utan taket är inrett i små små mosaikbitar som utgör bilder. 

Tänk på att när du besöker kyrkor så se till att armar och ben är täckta när du besöker kyrkan och ha riktiga skor/sandaler på dig alltså inga flipp flops. 

Öppettider: Måndag-lördag från kl: 9.45 – 17.00, söndagar och helgdagar från kl: 14.00-17.00

Pris: Det är gratis att besöka Markuskyrkan.

3. Dogepalatset (Palazzo Ducale di Venezia)

att göra i venedig dogepalatset

I Dogepalatset bodde under många år de som bestämde och styrde över Venedig. Styresmännen ”dogerna” var omgivna av lyx på den tiden, palatset påminner fortfarande om rikedom och makt. 

Gyllene Trappan

Går du nedför den Gyllene trappan så kommer du till stora rådets sal som är det mest pampiga rummet på palatset, här hänger det målningar och skulpturer från bla den italienska konstnären Tintoretto.

Institutionssalarna och ”suckarnas bro”

Palatset sitter ihop med institutionssalarna via ”suckarnas bro” där du kan besöka den fängelsecell kvinnotjusaren Casanova satt fängslade i.

Varför bron heter just ”suckarnas bro” sägs vara för att fångarna suckade då de vart förda tillbaka till sina celler över bron efter domslutet och fick se dagsljuset för sista gången.

Du hittar mer information om Dogepalatset här.

Öppettider: Söndag-torsdag från kl:8.30 – kl:21.00 fredag-lördag från kl: 8.30 – 23.00.

Pris: inträdet kan variera men runt 25 euros.

4. Klocktornet (il campanile)

klocktornet Markusplatsen

En annan sevärdhet att besöka när du befinner dig på Markusplatsen är Markuskyrkans klocktorn. Klocktornet hör ihop med Markuskyrkan men är en separat byggnad som byggdes redan på 800-talet men har byggts om efter det.

Klocktornet är ca 100m högt och för några euros kan du ta dig upp i tornet och få en fin utsikt över Venedig.  

5. Rialtobron (Ponte di Rialto)

rialtobron

Ta dig till Rialtobron som är en av de tre broar som går över Canal Grande och är den äldsta bron av dom alla. Bron är döpt efter området Rialto som ligger på ena sidan av Canal Grande och där du även hittar Rialto marknaden.

Går du upp på Rialtobron får du den klassiska bilden över Canal Grande som man kan känna igen från många filmer som spelats in i Venedig. Bron är även med i Shakespeares ”Köpmannen i Venedig” 

Uppe på bron kan du också hitta små souvenirbutiker.

6. Canal Grande

canal grande

Canal Grande är den största och viktigaste kanalen i Venedig, man kan säga att det är Venedigs ”huvudgata” den ringlar sig igenom staden som ett S. Det är också på denna kanal båtbussar och båttaxi går. Kanalen är ca 4 km lång.

För att komma närmare kanalen så finns det guidade båtturer man kan ta. Annars kan man gå upp på någon av de tre broarna som finns och kika på kanalen därifrån.

7. Rialto marknaden (Rialto market)

rialto marknaden

Marknader är alltid trevligt att besöka när man är utomlands tycker vi. Även om det kan vara mycket turister så är det mysigt att strosa runt på en lokal marknad. I Venedig ska du absolut ta dig till Rialto marknaden. 

Rialto marknaden är mest känd för sin fiskmarknad men du hittar också färsk frukt och färska grönsaker på marknaden. 

Historia

Rialto marknaden är ett historiskt område för handeln då det var här handeln började i Venedig. Det sägs att marknaden har hållits här sedan 1097. 

Öppettider: Måndag – lördag från kl:7.30- kl:13.00 

Ta sig hit: Från Rialto bron är det en kort promenad till marknaden, enklast är om du följer canal grande. 

8. Åka Gondol

gondol

Något som kanske är typiskt Venedig är väl ändå alla dessa gondoler man ser överallt. Att åka gondol på kanalen är ju hur mysigt som helst, dock väldigt dyrt. Men vi tycker ändå att man ska unna sig en åktur med gondol på kanalerna. 

Vill du åka med en privat gondol kostar det runt 80 euro men kan du tänka dig att åka gondol med andra ligger priset runt 35 euros till 45 euro.

Priserna kan variera beroende på vilken tid du vill åka och ibland kan priserna bli dyrare ni kommer överens om priset med gondoljären, gör det innan ni sätter er i gondolen. Det blir också dyrare efter kl:20.00.

gondoljär

Gondoljär

Gondoljärerna är de som styr båten du känner igen dom på den randiga tröjan, hatten och de mörka byxorna. Gondoljär är ett yrke som oftast  går i arv från far till son och är inget lätt yrke då gondolerna är väldigt svårstyrda, de måste även studera Venedigs historia och olika språk.

Gondolerna avgår från lite olika ställen runt Venedigs kanaler.

9. Äta glass i Venedig

glass Suso Gelatoteca

Vad kan vara godare än en riktig italiensk glass? Eller som det heter på italienska gelato. Ät en riktigt god glass när du besöker Venedig. Det finns många glassbarer runt om i Venedig att välja på. 

Här är några populära glass barer enligt Tripadvisor.

  • Suso Gelatoteca
  • Gelato Fantasy
  • Venchi

10. Shoppa Venedig

Det är inte ett jätte stort utbud av shopping i Venedig, det finns inga stora köpcentrum men du kan hitta butiker med dyrare varumärken här. Du hittar mest lokalproducerade hantverk som läderväskor, glas och souvenirer. 

Det de flesta köper hem från Venedig är dom klassiska venetianska maskerna och glas från Murano. 

11. Nattliv i Venedig

aperol spritz venedig

Vill du dansa till sent på natten så är Venedig inte rätt stad att besöka utan då får du ta dig till fastlandet och orten Mestre som ligger närmast.

Annars så har Venedig gott om barer att besöka. De bästa barerna ligger i stadsdelen Dorsoduro. Gör som många venedigbor och skåla i den läskande drinken aperol spritz. 

12. Bada i Venedig

Kombinera ditt besök i Venedig genom att besöka ön Lido en dag för sol och bad. Du kan inte bada just i Venedig men du kan enkelt ta en båt ut till ön Lido som ligger ca 15 minuter ut med båt. På Lido hittar du långa fina sandstränder. 

Båt till ön Lindo

Det kostar ca 7 euro att ta en båt ut till Lido men biljetten gäller bara när du är på båten så fort du kliver av så är biljetten förbrukad. Vi skulle istället rekommendera att köpa en biljett som räcker i 24 timmar för ca 20 euros.

13. Besök öarna runt om Venedig

Har du tid så ska du absolut ta dig till grannöarna som ligger i närheten av Venedig.

Burano

burano

Det tar ca 45 minuter med båt ut till den färgglada ön Burano, här är husen målade i alla regnbågens färger. Ön är inte bara känd för de färglada husen utan även för de traditionella hantverken som tillverkas här.

Speciellt känt för sina spetshantverk till och med så att det finns ett museum här om spets. Vi skulle säga att detta är en riktig drömmig ö och väl värt ett besök. 

Murano

murano glas

Murano är en annan ö nära Venedig att besöka som också kallas för glasriket, inte så konstigt då de är kända för sin glastillverkning och det är just härifrån ön som Murano glasen kommer ifrån. Här har det utförts glastillverkning ända sedan 1200-talet. 

14. Äta i Venedig

pizza Venedig

Att äta i Venedig är väldigt dyrt och inte värt pengarna tycker vi. Du kan antingen ta dig till utkanten av Venedig så blir det lite billigare. Vi åt faktiskt inte på någon restaurang när vi var i Venedig just för att det var så dyrt och vi ville lägga pengarna på annat. 

picknick i Venedig

Det vi gjorde var att köpa med oss lite tilltugg från en supermarket sen hittade vi en lite kiosk som sålde pizza slice. Vi satt oss på en liten bakgata med en trapp ner mot kanalen och åt super god pizza till ett bra pris. Verkligen värt det och man får lugn och ro från alla turister. 

15. Besök Castello

Vid högsäsong blir Venedig snabbt fullt med turister och det kan vara trångt att ta sig fram. Ta dig till området Castello som gränsar till Maruksplatasen men ta dig längre bort från Markusplatsen så kommer du in i ett lugnare område, här ses ofta lokalbefolkningen över ett glas vin. Det finns också billigare matställen och butiker och du möts inte av måna turister när du är här.

La Biennale

När du ändå är på den här sidan stan så passa på att besöka Venedigbiennalen (La Biennale di Venezia) där de ställer ut nutida konst i olika konstområden. 

18. Promenera runt i Venedig

venedig kanaler

Venedig har mycket sevärdheter att besöka men vi skulle ändå säga att promenera runt i staden är det bästa sättet att få uppleva denna annorlunda stad på. Det är ju själva staden som är häftig att se om du frågar oss.

Som vi skrev i början av inlägget så är det lätt att man går fel då gatorna är trånga och husen ser i princip likadana ut men du lär dig hitta tillslut. 

19. Besök museet Gallerie dell’Accademia

Ta dig tillkonstmuseet Gallerie dell’Accademia som från början var en konstskola. Museet ligger i området Dorsoduro och här hittar du bla konst från Tintoretto och Giorgione. Räkna med att det kan ta en halvdag att ta sig igenom hela museet, passar utmärkt att besöka vid en regnig dag. 

Öppettider: Måndagar från kl: 8.15 – kl:14.00, tisdag – söndag från kl: 8.15 – kl:19.15

Pris: Vuxen 12 euros 

20. Göra i Venedig när det regnar

När det regnar i Venedig så svämmar det lätt över så vet du med dig att du kommer få regn på din resa ha med ett par gummistövlar du kommer inte ångra dig och låt inte regnet hindra dig från att utforska staden. Annars säljs det gummistövlar runt om i Venedig om det skulle behövas. 

Vid regn kan ni passa på att göra saker som är inomhus tex besök Markuskyrkan, Dogepalatset eller ta er en mysig fika på ett café.

Vill du ha tips på ett annat resmål? Läs vårat inlägg om saker att göra i Prag!

Venedig med barn

Vi skulle inte rekommendera att åka till Venedig med barnvagn. Dels för att gatorna är trånga och det är många trapp broar att ta sig över på vissa ställen men åker ni ändå så var beredda på att det kan vara lite bökigt att ta sig fram.

Åker ni med lite större barn som orkar att gå själv så kan ni besöka många av de sevärdheter vi nämnt tidigare i inlägget.

Tips! Är du i Venedig på en weekend missa då inte att köpa ett båtkort för 3 dagar för ca 30 euros då kan du åka runt inne i Venedig och ut till öarna.

Vanliga frågor om Venedig

Kan man åka tåg till Venedig?

Ja du kan åka tåg till Venedig. Tågstationen heter Venezia S. Lucia och du kommer direkt in i Venedig.

Hur långt är det från flygplatsen Marco Polo till Venedig?

Det är runt 12 km till Venedig från Marco Polos flygplats.

Kan man bada i Venedig?

Nej du kan inte bada i själva Venedig men du kan ta en båt ut till Lido på ca 15 minuter om du vill bada. 

Vad kostar det att åka båtbuss (vaporetto)?

En enkel resa kostar 7,5 euros vare sig du åker en station eller åker hela Grand Canal.
För 24h kostar det 20 euros, 48h 30 euros, 7 dagar 60 euros. 

Vart kan jag köpa båtbuss (vaporetto) biljetter?

Du kan köpa biljetter vid en självbetjänings automat vid båtstationen eller så kan du köpa direkt av konduktören på båten. 

Hur är vädret på vintern i Venedig?

Från 8 – 14 grader och en del nederbörd. December till februari är de kallaste månaderna. 

Är det svårt att ta sig runt?

Nej, enklaste sättet att sig runt är antingen till fots eller med båtbussarna eller båttaxi. Räkna med att du kommer gå vilse bland gatorna i Venedig men du lär dig hitta tillslut. 

Vad kosta boende i Venedig?

Priset ligger runt 40 euros/natten till 450 euros/natten det beror helt på hur och vart du vill bo i Venedig och om du åker under högsäsong eller lågsäsong. Var ute i god tid om du vill ha ett bra pris då det är många som besöker Venedig under högsäsong.

Luktar Venedig illa?

Nej det gör det inte, utan det som luktar är typ ”sjö”

Hur stort är Venedig?

Ca 415 km stort och folkmängden i Venedig är ca: 260.500.

Lämna en kommentar