Att göra i Paris – 21 tips för en weekend i Frankrike

Vi har rest till Paris en hel del genom åren och har besökt de flesta sevärdheterna här. Paris är en stad du kan besöka året om men vi skulle nog säga att våren är den bästa årstiden att besöka Paris på. Många åker hit för en weekend men du kan lätt hålla dig sysselsatt här i en vecka. 

I det här inlägget ska vi guida dig igenom de mest kända sevärdheterna i Paris och även de mindre kända och vad du kan hitta på när du reser hit med barn.

Vi hoppas att du ska få nytta av våran Paris guide. Ett tips är att ha bekväma skor med dig.

1. Eiffeltornet (Tour Eiffel)

att göra i paris eiffeltornet

Eiffeltornet eller som det heter på franska Tour Eiffel är nog den mest besökta sevärdheten i Paris. Kanske inte så konstig då det är stadens mest kända byggnad och en av världens kändaste stadsbyggnader.

Eiffeltornet erbjuder en otroligt fin utsikt över Paris och eftersom det är en populär sevärdhet så var ute i god tid för att slippa stå i långa köer.

UPP TILL

43% RABATT PÅ RESVÄSKOR.SE!

(annons)

Du kan själv välja om du vill ta trapporna eller hissen upp och du kan välja till vilken plattform du vill ta dig till. Det finns 3 olika plattformer att kliva av på den första är på 57m den andra på 115m och den tredje på 276m höjd.

Restauranger och underhållning i Eiffeltornet

Det finns 2 restauranger uppe på plattformarna, Altitude 95 som ligger på först våningen och Jules Verne som ligger på andra våningen med egen hiss, Jules Verne är en dyr gastronomisk restaurang som är med i Michelinguiden. Du kan också hitta teater, biograf och bar här.

Vill du inte ta dig upp i själva Eiffeltornet så kan du beskåda den nere från parken Parc du Champ de Mars, ta med en god picknick och mys i parken med eiffeltornet som utsikt, det är något vi rekommenderar att göra.

Öppettider: 7 Juli till 1 september öppet från kl:9.00- 0-45 (sista insläpp kl.23.00). Från 2 september till 6 Juli öppet från kl.9.30 till kl.23.45.

Pris: Det finns olika typer av biljetter att köpa, priserna beror på till vilken plattform du vill åka till i eiffeltornet och om du vill ta trappor eller hiss upp.

  • Vuxen: 10-26 euro
  • Ungdom (12-24år) 5-13 euro
  • Reducerat pris: 3-7 euro

Ta sig hit: Tunnelbana/metro: Linje 6 gå av på Bir-Hakeim, Linje 8 gå av på Ecole Militaire, Linje 9 gå av på Trocadero, linje RER C gå av Champ de Mars / Tour Eiffel. Buss: 42 till Tour Eiffel, 69 till Champ de Mars.

2. Louvren (Grande Louvre)

att göra i paris louvren

Louvren (Grand Louvre) är det mest besökta museet i världen och det största museet i Frankrike. 

Även om du inte är konstintresserad eller gillar museum så är det ändå en upplevelse att ha besökt Louvren. Vill du hinna se allt på Louvren så räcker inte en dag utan räkna med att besöka museet några dagar.

Det är 403 rum att ta sig igenom med kost, skulpturer, antikviteter och skatter. Du kan själv välja om du vill ta dig runt på egen hand eller om du vill gå en guidad tur.

Utställningar på Louvren

Bland utställningarna kan du bla se Da Vincis berömda Mona Lisa, Venus från Milo och Nike från Samothrake. Det är inte bara äldre konstverk här utan du hittar också modern konst på Louvre.

Louvren känns igen på den stora glaspyramiden som är huvudingången till museet. 

Vi skulle rekommendera ett besök här på kvällen då det är mindre folk och utsikten över glaspyramiden är magiskt vacker. 

Vill du spara pengar så passa på att besök Louvren första söndagen varje månad då det är gratis.

Öppettider: från kl:9.00-18.00 

Ta sig hit:Tunnelbana/metro linje 1 gå av Palais-Royal/Musée du Louvre. Buss: 21, 24, 27, 39, 48, 68, 69, 72, 81, 95.

3. Floden Seine (River Seine)

seine floden seine river

Passa på att se Paris från floden Seine som flyter igenom den Franska huvudstaden.

Det finns olika båtturer att välja på. Vid fint väder kan du ta en dagstur med en båt och sitta uppe på däck eller kanske äta en mysig middag medans båten flyter fram på Seine floden under tidig kväll.

Vi har åkt med båt på Seine både på dagen och kvällen med middag. Vi gillade både dags- och kvällsturen. 

Båtturer på floden Seine

När du tar en båt på kvällen för en middag kliver du på den nedanför Eiffeltornets fot. Det är fönster nästan runt hela båten så du har en bra utsikt när du sitter och äter. Båten passerar flera olika kända byggnader som Louvren, Eiffeltornet och Notre-dame.

Du kan såklart gå ut på däck när du ätit klart. Eftersom båten avgår tidigt på kvällen så glider ni fram på Seine floden i solnedgången medans du äter en god middag,  hur magiskt är inte det?

Vill du inte gå runt i Paris för att se de olika kända byggnaderna kan du ta en dagstur med båt på Seine floden. Det är härligt att höra vattnet skvalpa från båten och känna vinden i håret när du glider fram genom Paris, ett mer avslappnat sätt att uppleva staden på tycker vi.  

Att tänka på är att alla båtar är rökfria och tillåter inte husdjur. 

Öppettider: Under april, maj och september avgår båtarna varje 30e min mellan kl: 10.00 – 23.00. Juni till augusti avgår båtarna var 30e min mellan kl: 10.00- 22.00. Oktober till mars avgår båtarna varje timme från kl: 10.30 -22.00

Pris: 1h båttur på dagen kostar ca: 18 euro. En båttur med 3-rättersmiddag kostar från: 50 euro-87 euro ( tar runt 2,5h)

Ta sig hit:  Metro/Tunnelbana: Linje 6 gå av på Bir-Hakeim (båtarna avgår från olika båtplatser nedanför Eiffeltornets fot).

4. Sacré Coeur (Heliga Hjärtat)

sacre coeur heliga hjärtat

Ta tunnelbanan till Anvers och besök basilikanen Sacré Coeur (Heliga hjärtat) som har blivit ett känt landmärke och står på stadens högsta punkt. På kullen Montmartre har du en fantastisk utsikt över staden.

Du kan välja att ta dig upp på egen hand genom att gå alla 270 trappsteg upp annars finns en linbana som kallas för Montmartre funicular som tar dig upp hela vägen och är dessutom gratis att ta.

Montmartre kvarteret

När du ändå är här och besöker Sacré Coeur så passa på att promenera runt i det charmiga kvarteret Montmartre.

Många av de kända konstnärerna har bott och arbetat här som bla Picasso. På torget i Montmartre hittar du många konstnärer som sitter och målar, så passa på att få dig avmålad när du är här eller ta en fika/lunch på något av de mysiga fik och restauranger som finns. 

Pris: Det är gratis att gå in i kyrkan/basilikanen.

Öppettider: Öppet alla dagar från kl: 06.00- 22.30 

Ta sig hit: tunnelbana/metro linje 2 gå av på Anvers

5. Triumfbågen (Arc de Triomphe)

triumfbågen arc de triomphe

Triumfbågen är en grav som kallas för ”den okände soldatens grav” en symbol för alla soldater som stupade under första världskriget.

Skulle du se triumfbågen ovanifrån så ser det ut som en stjärna då det är 12 breda avenyer som går ut från Triumfbågen. 

Triumfbågen är öppen för alla att besöka och du får gå 284 trappsteg för att komma upp i byggnaden och blicka ut över Paris.

Pris: 13 euros för vuxen, gratis för dig som är under 18år.

Öppettider: Öppet alla dagar från kl: 10-22.30

Ta sig hit: tunnelbana/metro linje 1 eller 2 gå av på Charles de Gaulle Etoile

6. Notre-Dame ( Notre-dame de Paris)

notre dame katedral

Du kanske känner igen Notre-Dame från Disney filmen Ringaren i Notre-Dame? Hur som helst så är Notre-Dame en av de första gotiska katedralerna med en otroligt vacker arkitektur både utvändigt som invändigt.

Besök skattkammaren eller ta dig upp i tornet. Det är helt gratis att gå in i Notre-Dame och perfekt att tillbringa en regnig dag på, var ute i god tid då köerna snabbt blir långa.  

Notre-Dame Branden

Tyvärr så drabbades Notre-Dame av en brand 15 april 2019 där katedralens tak rasade in. Brandmännen fick stopp på branden och ett arbete för återuppbyggnad har börjat.

Det skänktes en hel del pengar från franska medborgare och föreningar efter branden och den 26 april var summan uppe i 1 miljard euros.

Öppettider: Vardagar öppet från kl:8.00-18.45 på helgen är det öppet till kl:19.45

Pris: Gratis 

Ta sig hit: Pendeltåg/RER linje B och C gå av på St-Michel – Notre-Dame eller tunnelbana/metro linje 4 gå av Cité

7. Slottet Versailles (Château de Versailles)

versailles

Besök världens vackraste slott Versailles som ligger på en gigantisk stor yta, de sägs att det ska vara  större än hela Manhattan. Versailles ligger ca 17km från Paris och du tar dig enkelt hit med pendeltåget C5.

Man kanske mest förknippar slottet med ”Solkungen” Ludvig XIV och drottningen Marie-Antoinette. 

När du besöker Versailles så ha bekväma skor på dig då avstånden är långa. Orkar du inte gå eller har ont om tid går det att hyra en cykel eller golfbil att ta sig runt med.

Har du bara en dag på dig att besöka slottet satsa då på att se parken. På Versailles hittar du också den berömda spegelsalen (Galerie des Glaces) som består av 357 speglar. 

Öppetider:Tisdagar-söndagar kl:9.00-17.30 måndagar stängt

Pris: Från 12 euro till 30 euro priset beror på vad du vill se och du vill ska ingå i din biljett. EU medborgareunder 26 år går in gratis 

Ta sig hit: Ta pendeltåget (RER) C5 till Versailles tar ca 40min. 

8. Luxembourgträdgården (Jardin du Luxembourg)

luxembourgträdgården

Är det fint väder så passa på att ta en promenad i den otroligt vackra och populära parken Jardin du Luxembourg och kom ifrån stads pulsen i Paris. 

Här finns det lite olika aktiviter att syssla med som schack, bridge och flera tennis- och boulbanor.

Det finns även aktiviter för barn som dockteater, en stor lekplats och vid fint väder brukar barnen tävla i radiostyrda båtar i den stora fontänen som ligger mitt i parken.

Blir du fikasugen så finns ett utomhuscafé inne i Luxembourgträdgården. Eller gör som vi sätt dig på en av alla bänkar som finns inne i parken och bara kolla på folklivet runt i kring och njut av de varma strålarna från solen.

Pris: Gratis 

Ta sig hit: Pendeltåg (RER) linje B gå av vid Luxembourg

9. Museet Pompidou (Center Pompidou)

center pompidou

Besök nationalmusset Center Pompidou som öppnades 1977. Museet är döpt efter Frankrikes före detta president Georges Pompidou då det var han som såg till att bygga detta museum.

I museet hittar du nutida konst. Center Pompidou har snabbt blivit ett populärt museum i Paris och är väl besökt. Förutom konst arrangeras det bio och konserter här.

musset pompidou

Byggnaden Pompidou

Det speciella med byggnaden är att den är byggd ”ut och in”. Så all el, vatten och ventilation går till viss del på utsidan av byggnaden och är målade i den färg utifrån dess funktion. Därför det annorlunda utseendet på byggnaden, bara byggnaden i sig drar dit mycket folk.

Det är väl värt ett besök hit om inte för konsten och det som finns inne så för att beskåda denna annorlunda byggnad.

Öppettider: Alla dagar utom tisdagar från kl: 11.00 – kl: 22.00

Pris: Vuxen ca: 14 euros, reducerat pris 11 euros

Ta sig hit: Tunnelbana/Metrolinje 11 till Rambuteau.

Vill du läsa om en till trevlig stad? Läs vårat inlägg om saker att göra i Berlin!

10. Moulin Rouge

moulin rouge

Kabarén Moulin Rouge ligger vid Place Blanche i Montmartre och är ett populärt ställe att besöka som turist och betyder ”röda kvarn” på franska.

Här kan du njuta av en god middag och en riktig färgsprakande underhållning av live musik och sedan en cabare med dansande och sjungande artister i fantastiska kostymer, paljetter och strass. Det var här på Moulin Rouge cancan slog igenom. 

Du kan välja på om du vill ha ett middagspaket och se showen eller bara ta tex ett glas champange till showen.  Det finns lite olika varianter på biljett typer. 

Öppettider: Första showen är kl.21.00 och den sista kl:23.00 endast öppet på fredagar och lördagar. 

Pris: från ca: 99 euro till 210 euro kostar det beroende på vad som ingår i priset. 

Ta sig hit: tunnelnanna/metro linje 2  gå av på Blanche

11. Mysiga kvarteret Marais (Le Marais)

marais le marais

Marais är en otroligt mysig stadsdel i Paris om du frågar oss. Det är verkligen här Paris är Paris med de typiska miljöerna man just förknippar med Paris. Här fanns också det judiska kvarteret förr. Väl värt ett besök.

I Marais kvarteret går du på mysiga gator och kanske besöker du något hippt caféer eller en boutique när du är här. Du kommer också att se fin gatukonst när du är här.

12. Hyra cykel i Paris

cykla i paris

Att ta sig runt Paris på cykel är en riktigt härlig och häftig upplevelse. Det är billigt att göra och du hinner med mer på din vistelse.

Är du sugen på att cykla i Parisnatten så samlas cyklister varje fredags kväll kl.21.30 vid stadshuset ( Hôtel de Ville) och cyklar i ca 2 timmar tillsammans runt i Parisnatten med en ledare/guide och ibland stannar man till och tittar på de vackra vyerna Paris har att erbjuda och detta är gratis. 

Hur hyr jag en cykel i Paris?

Paris har sitt eget cykelsystem som heter Vélib, du kan välja om du vill hyra en elcykel som har färgen blå eller en vanlig cykel som du trampar som har färgen grön.

Ladda ner appen Vélib, där finns ett Vélib abonnemang för besökare som gäller 1-7 dagar. Du får första 30min gratis och därefter kostar det 1 euro per halvtimme. 

Är det säkert att cykla i Paris?

Ja det skulle vi påstå att det är. Paris har många bra cykelvägar att ta sig fram på, men som vi alla vet så är det en väldigt livlig trafik här så var vaksam på bilar och även folk som går, cykla inte för fort och använd hjälm.

13. Marknader i Paris

marknad i paris

Det finns en hel uppsjö av marknader i Paris, matmarknader, blomstermarknader, klädmarknader, olika loppisar, ekologiska marknader, ja det finns allt. Vi tänkte nämna några av dom vi tycker är värda ett besök om man är i Paris och inte har så mycket tid till att besöka alla marknader. 

Marché aux Puces

Den största och mest populära loppmarknaden i Paris är Marché aux Puces som ligger i Clignancourt.

Här kan du verkligen hitta allt möjligt även de mest onödiga saker du kan tänka dig. Eftersom marknaden är så stor så har de delat in den i olika avdelningar som secend hand, vintage, möbler och böcker bla. Tänk på att du kan pruta här då priserna kan vara riktigt höga. 

Då det är en populär marknad i Paris så kan det bli väldigt trångt här.

Öppettider: lördagar: från kl:9.00-18.00, söndagar: från kl:10.00-18.00, måndagar från kl:1.00-17.00

Ta sig hit: tunnelbana/metro linje 4 gå av port de Clignancourt

Raspall Marknad

Raspall är en riktig mysig matmarknad. Hit kommer bagaren och säljer sitt färska bröd eller bönder med närproducerade och färska varor. Mumsa på något gott tilltugg samtidigt som du strosar runt bland de olika stånden.

På söndagar är det endast ekologiska produkter som säljs på marknaden, en av få ekologiska marknader som finns i Paris.

Öppettider: tisdagar och fredagar öppet från kl:7.00-14.30, söndagar öppet från kl:9.00-15.00

Ta sig hit: tunnelbana/metro linje 4 eller 11 gå av Châtelet

Marché d’Aligre

En av de äldsta matknaderna i Paris är den livliga marknaden Marché d’Aligre. Här är det lite billigare att köpa grönsaker eller frukt än på andra marknader.

Du kan också fynda på second hand här.

Öppettider: tisdag-lördag från kl:9.00-13.00 för att sedan öppna igen kl.16.00-19.30. Söndagar är det öppet från kl:9.00-14.30

Ta sig hit: tunnelbana/metro linje 8 gå av Ledru-Rollin

Att göra i Paris med barn

Nu tänkte vi gå igenom lite saker som fungerar bra att göra med barn när du är i Paris. De små kan ju bli lite otåliga ibland men det finns flera saker som de definitivt kommer att gilla i listan nedanför…

14. Disneyland

Disneyland Paris

Vilket barn vill inte besöka det populära nöjesfältet Disneyland?

Disneyland ligger i utkanten av Paris men du tar dig enkelt hit via pendeltåget (RER). Resan tar ca 40min och den går ifrån centrala Paris. 

Det är verkligen som att komma in i en stor sagovärld med alla dessa disney figurer som du möter på gatan. Det finns oändligt med åk attraktioner här, de passar både små och stora barn men även för vuxna. Det bjuds också på olika shower på Disneyland.

Tänk på att det kan bli väldigt långa köer till de populäraste åk attraktionerna. Så ett tips är att man tar en ”kölapp” till den attraktionen man vill åka, där står det en tid på lappen när det är din tur  jättebra tycker vi för då kan man passa på att göra annat emellan.

Inne på området finns det också många snabbmats restauranger om man blir hungrig.  

Öppettider:Från kl:10.00-22.00

Ta sig hit: Pendeltåg (RER) Linje A åk till slutstationen som är Marne-la-Vallée (Parcs Disneyland)

15. Asterix nöjespark (Parc Asterix)

En annan nöjespark som ligger ca 30 km från Paris är Parc Asterix som är baserad på just figurerna från Asterix filmerna. Här träffar du bla Obelix, hunden Idefix och alla de andra karaktärerna i den franska Asterix serien.

Nöjesparken passar både barn och vuxna och är uppdelade i olika områden. Här finns det en hel del åk attraktioner att välja på. Många av attraktionerna har med vatten att göra så var beredd på att bli blöt (ha extra kläder med dig) .

Om du gillar delfiner så missa inte deras populära delfinshow. De har också andra roliga shower du kan besöka.

Även om Park Asterix har många besökare så är det inte alls lika mycket som vad Disneyland. Därför föredrar vi Park Asterix.

Du tar dig enkelt hit från Paris med en pendelbuss som går från Paris carrousel du Louvre. 

Öppetider: kl:10.00-18.00 april-augusti varje dag, september-november helger

Ta sig hit: Pendelbuss från  Paris carrousel du Louvre (nära Louvre)

16. Katakomber (Catacombes de Paris)

katakomber paris

En annan sak man kan göra som är spännande och kanske lite små läskigt är att utforska de underjordiska gångarna i Paris som ligger ca 20 meter ner i jorden.

Katakomber är tunnlar och rum fyllt med dödskallar och skelett under Paris. Det var under 1700-talet man började använda dessa gångar under jorden som gravplatser.

Tunnelsystemet är mer än 30 mil lång men det är endast en liten del som är öppen för allmänheten. Vi tyckte det var ett annorlunda och spännande sak att göra,  att utforska underjorden i Paris. 

Att tänka på är att det är mörkt,kallt och fuktigt där nere så ha med en extra tröja eller klä dig lite varmare om du planerar ett besök här.

Öppetider: Tis-Sön från kl:10-17. Sista insläpp kl.16.00

Pris: ca 8 euro för vuxen och 4 euro 14-26 år, barn under 13 år går in gratis. 

Ta sig hit: Tunnelbana/Metro gå av på Denfert-Rochereau 

17. Badhus i Paris

Vid dåligt väder i Paris kan ni passa på att besöka ett äventyrsbad i Paris. Självklart går det att besöka vid fint väder också. 

Äventyrbadet Aquaboulevard är ett stort badhus med både inomhuspooler och utomhuspooler. Här finns det många attraktioner som rutschkanor, olika pooler och även en wakeboardbox där du kan testa på wakeboard. 

Badet är öppet från kl:9-23 och kostar 33 euros för vuxna och 19 euro för barn (3-11 år) 

Ta sig hit: ta metro linje 8 och gå av vid Balard.

18. Botaniska trädgården (Jardin des plantes)

botaniska trädgården jardin des plantes

Besök de vackra botanska trädgårdarna på Jardin des plantes, bland de olika trädgårds avdelningarna kan du bla hitta en rosträdgård, en avdelning med alpina växter och en hel ekologisk trädgård.

Det finns inte bara växter och blommor utan också en liten djurpark som på franska kallas för (Ménagerie du Jardin des plantes) där finns ca 50 olika djurarter som är väldigt  populärt hos barnen.

Trädgården är öppen året runt och kostar inget du tar dig enkelt hit med pendtåget (RER) Linje C gå av på Quai de la Gare.

19. Shopping i Paris

la defense

Något Paris är känt för är sin shopping och att shoppa passar både att göra en regnig dag som en solig dag.

Många besöker den kända shoppinggatan Champs Elysees där de flesta kända modehusen ligger som Chanel och Gucci och det kräver en stor plånbok om du vill shoppa på denna gata.

Vi skulle undvika den gatan dels för att det är alldeles för dyrt och för att att det är fullt med turister. Istället skulle vi besöka tex gatorna Rue de Rivoli eller Rue St-Antonie  här hittar du butiker som bla forever21, Zara, mango, H&M och Berska. 

Är du ute efter mer vintage butiker så ska ni ta er till Rue Tiquetonne.

Köpcentrummet Les Quatre Temps

Ett annat ställe som vi brukar besöka är köpcentrumet Les Quatre Temps som ligger vid La Grande Arche de La Défense som du känner igen på den stora fyrkantiga vita byggnaden.

Här på Les Quatre Temps finns allt, alla typer av butiker, returanger och biosalong. Man kan jämföra det med Sveriges Mall of Scandinavia men större.

Det är verkligen värt ett besök om du är ute efter shopping, passar utmärkt att spendera en regnig dag här.

Du tar dig enkelt hit med linje 1 och går av på slutstationen La défense. 

Åker du till Paris för enbart shopping? Se då till att boka in din resa så den sammanfaller med reatiderna som är januarirean och sommarrean (juni och juli).

Vill du läsa om en till huvudstad? Missa inte vårat inlägg om saker att göra i Köpenhamn!

20. Äta i Paris

cafe paris

Paris har ett stort utbud av restauranger och caféer att välja bland.

Många reser till Paris för att just äta och och uppleva det franska köket. Det franska köket är känt över hela världen och det finns många restauranger här som har en eller flera Michelin stjärnor. Fast vi tänkte tipsa er om några av våra favoriter.

Vi börjar med en liten och charmig restaurang som vi tycker om. Det är La Maison Rose som betyder det rosa huset och ligger i området Montmartres där bla Picasso va stammis. Förutom den historia restaurangen bär på så serveras god fransk mat här till ett rimligt pris. 

Ett annat ställe vi besökt och verkligen gillar är den livliga kvarterskrogen Le Petit Marché (en liten marknad). Här får du en riktigt god och vällagad fransk mat, dessutom är personalen är super trevlig här. Det blir snabbt fullt här efter kl.19 så besök restaurangen innan om du vill slippa vänta på ett bord.

För att ta sig hit så tar du metro linje 8 och går av på Chemin Vert.

Picknick i Paris

Fast det vi tycker är mysigast vid fint väder är att köpa med oss något gott vin och en god picknick och ta oss till någon av alla parker som finns eller sätta oss vid floden Seine.

Det bästa med det är att du kan stanna länge och du slipper tänka på att betala dricks.

Vill du inte betala dyrt för att äta på en finare restaurang i Paris? Besök då restaurangen under dagtid vid lunch då det är billigare än på kvällen.  

21. Nattliv i Paris

Det är gott om barer och clubar i Paris, det finns verkligen något för alla.

Vill du inte betala massa pengar för att gå in på en club eller bar så finns 2 ställen i Paris som inte kostar något. Det bästa är att de dessutom ligger de på samma adress. Vi tänkte berätta lite om dom här.

Nüba är en takterrass där du kan lyssna till live musik i en solstol och njuta av en kall öl. Här på Nüba har du en fin utsikt över Seine floden och du kan även roa dig med olika bordspel. Vi gillar den här typen av barer då det är en skön atmosfär, livligt men ändå lugnt. 

Är du danssugen och inte vill betala ett inträde så ska du ta dig till Wonderlust. Wonderlust är en nattclub där det spelas house och techno. De har öppet till kl.6.00.

Ta sig hit: Metro linje 10 till Gare d’Austerlitz.

Vanliga frågor om Paris

Hur tar man sig till Paris?

Du kan ta både flyget eller tåget hit. De flest flygbolag flyger hit bla Norwegian, SAS och Air France. Tar du flyget till Paris så landar du på flygplatsen Charles de Gaulle även Ryanair flyger till Paris men då landar du på flygplatsen Beauvais som ligger lite längre från Paris än vad den stora flygplatsen Charles de Gaulle gör. Att flyga till Paris tar ca: 2h 40min.
Tar du tåget till Paris kommer du direkt in i centrala Paris på tågstationen Gare de l’Est.

Hur lång tid tar det att åka tåg till Paris från Stockholm?

Det tar ca: 20h – 26h att åka tåg non-stop till Paris från Stockholm. 
Det är 4-9 byten med tåg till Paris. Vi skulle välja att stanna och utforska en annan stad på vägen ner dels för att slippa sitta så länge på ett tåg och för att slippa flera byten. Du kan planera din resa i appen railplaner.

Vilken valuta har Frankrike?

Euros används i Frankrike.

Vad kostar det att åka tunnelbanan/metro i Paris?

Ca 2 euros kostar en enkelbiljett. Det finns också travel pass man kan köpa för ca 9 euros för en heldag eller om du ska vara i Paris längre finns ett travel pass för ca 50 euros som kan användas i 5 dagar.

Priserna baseras på hur många zoner man vill åka i. Du hitta mer info om priser och olika zooner i Paris på www.ratp.fr.

Finns det något weekendkort i Paris?

Ja det gör det. Du kan köpa ett Paris pass som ger dig fri entré till en hel del sevärdheter, gå före i kön vilket kan vara skönt då många av Paris sevärdheter har långa köer. Du kan också njuta av gratis sightseeng och åka fritt i kollektivtrafiken med ett Paris pass. Du kan välja på 2,3,4 eller 6 dagar priset ligger på 132 euros – 246 euros för ett Paris pass.

Bästa perioden att åka till Paris?

April-Maj skulle vi säga. En vår i Paris är magisk.

Vad gör man i Paris när det regnar?

Passa på att besöka olika museum när det regnar eller shoppa i något köpcentrum.

Hur kommer jag billigt undan på en weekend i Paris?

Det finns en del saker du kan göra om du vill komma undan billigt i Paris. 
* Besök de vackra parkerna /trädgårdarna Paris har.
* Ta en picknick i någon park ist för restaurangbesök
* Många sevärdheter är också gratis att besöka
* Besök Lovren första söndagen i månaden då det är fri entré.
* Är du danssugen så har cluben Wunderlust fri entré
* Gå på någon av alla marknader som finns i Paris.

Vad kostar ett glas vi in Paris?

Runt 4 euros kostar ett glas vinpå ett café eller restaurang i Paris. Vill du komma billigt undan får du en flaska vin för ca 6 euros i affären.

Vilka är Frankrikes populäraste maträtter?

Soupe á l’oignon (löksoppa), Boeuf Bourguignon (köttgryta),  Moules mariniéres (marinerade musslor), ratatouille (vegitarisk rätt) , crêps (franska pannkakor). 
Frankrike har många populära och kända maträtter det här är bara några av dom. 

5 svar på ”Att göra i Paris – 21 tips för en weekend i Frankrike”

Lämna en kommentar