Sveriges högsta vattenfall – De 5 största & häftigaste!

Vilket är Sveriges högsta vattenfall och vad heter det? Vi har varit och besökt det och tänkte berätta om det, kända vattenfall från filmer och sveriges största vattenfall i det här blogginlägget.

Så, vilket är Sveriges högsta vattenfall? Det högsta vattenfallet i Sverige är Njupeskär som är 125 meter högt (70 meter fritt fall). Det består egentligen av tre vattenfall och ligger i Njupeskärs Nationalpark i norra Dalarna. Innan vi berättar mer om Njupeskär så börjar vi med..

5. Muddusfallet (Muddusagahtjaldak)

muddusfallet sveriges högsta vattenfall

På plats fem på listan över Sveriges högsta vattenfall kommer Muddusfallet. Det har en fri fallhöjd på 42 meter innan det träffar ”kanjonen” Gähppogårsså. Muddusfallet ligger i Nationalparken Muddos eller ”Muttos” som det heter på samiska som är en del av världsarvet Laponia.

Den absolut bästa årstiden att beskåda vattenfallet Muddus är i juni. Det beror på att vattenflödet är som starkast i älven då, vilket gör vattenfallet mer intensivt.

Var ligger Muddusfallet?

Muddusfallet ligger i Norrbottens län, drygt 30 minuter från Jokkmokk med bil. Från parkeringen i Skájdde vid nationalparken är det 7km promenad till vattenfallet. Vid vattenfallet i Muddus ligger också Muddusagahtjaldakstugan med tältplats, utedass och vedförråd.

Muddusfallets höjd: 42 meter

4. Hällingsåfallet

hällingsåfallet

Sveriges fjärde högsta vattenfall är Hällingsåfallet som har en höjd av 40 meter och har Sveriges största Kanjon. Hällingsåfallet hittar du i Strömsund i Jämtland och naturen runt omkring är riktigt lummig trollskog.

En stor anledning till att naturen är som speciell här med olika ovanliga mossor är den höga luftfuktigheten. Eftersom vattnet forsar ner så hårt så bildas det som en dimma som ger en perfekt luftfuktighet för att mossorna ska växa bra.

En kanjon är själva dalen som bildas mellan klippväggarna i botten av vattenfallen.

Var ligger Hällingsåfallet?

Hällingsåfallet ligger i Strömsund i Jämtland. När du kommer hit med bilen så har du en rastplats med eldstad, toalett/wc och information/karta precis vid parkeringen.

Det är en ganska jobbig promenad från parkeringen till vattenfallet så räkna med att det kan ta lite tid. En bit in på vandringsleden någon kilometer från parkeringen finn ytterligare en rastplats med eldstad där du kan stanna och äta eller fika.

Tänk på att det kan vara svårt att ta sig fram till det här vattenfallet på vintern.

Hällingsåfallet höjd: Drygt 42 meter

3. Älgafallet

Älgafallet är Sveriges tredje högsta vattenfall och ligger i norra Bohuslän precis på gränsen mot Norge. Det finns fina vandringsleder här och vattenfallet ligger längs ”kustleden” som är en populär vandringsled.

Den bästa perioden att besöka Älgafallet är under vår och höst eftersom vattenmängden är större då och vattenfallet blir mer dramatisk och livligt, en häftig upplevelse!

Var ligger Älgafallet?

De ligger som sagt i norra Bohuslän precis vid Norska gränsen. Om du kommer från E6:an så tar du väg 163 nordöst ut mot Bullarebygden. ungefär en kilometer in på vandringsleden finns en fin rastplats på norska sidan gränsen. Vandringsleden är bra handikappanpassad med spångar.

Älgafallet höjd: 46 meter

OBS! Missa inte att ta med en termos med kaffe eller varm choklad när du är på vattenfallsäventyr! Det höjer upplevelsen och värmer i kalla väder. Läs om vilken termos vi rekommenderar i vårat inlägg Bästa termosen!

2. Fettjeåfallet

fettjeåfallet
Foto: Andreaze

Sveriges nästa högsta vattenfall hittar du ungefär en halvmil från Klövsjös skidområde vid Vemdalen. Här har vattnet en lång fallhöjd på över 70 meter innan det träffar botten nere vid marken.

Det finns en fin vandringled som de senaste åren har rustats upp. Om du är sugen på att se fler vattenfall när du befinner dig i området kring Vemdalen så finns det även Fallmoran, Sågbäcksfallet, Mittåfallet och Rändåfallet.

Var ligger Fettjeåfallet?

Fettjeåfallet ligger 5 kilometer från Klövsjö. Från parkeringen är det runt 2 kilometer till fettjeåfallet. Vandringsleden är finns längs feetjeån och flera små forsar och vattenfall på vägen. När du väl kommer fram så finns det rastplats och vindskydd precis vid Fettjeåfallet.

Fettjeåfallet höjd: 72 meter

1. Njupeskär – Sveriges högsta vattenfall

njupeskär sveriges högsta vattenfall

Nu har vi kommit till Sveriges högsta vattenfall Njupeskär som ligger i Norra Dalarna i närheten av Idre fjäll. Nupeskär imponerar med en total höjd på hela 125 meter, 90 meter nästan lodrätt samt 70 meter fritt fall och är därför med god marginal Sveriges högsta.

Vi var här under ett besök i Fulufjällets nationalpark och även om det inte ser så mäktigt ut på bild så märker man vilken enorm kraft det är när man står under det. Ju närmare du kommer ju högre blir dånet från vattnet och du känner hur vattnet sprids i luften.

Var ligger Njupeskär?

Njupeskär ligger i Fulufjällets nationalpark en knapp timme från Idre fjäll i norra Dalarna. Det finns en stor parkering när du kommer fram och ett naturrum tidigt in på vandringsleden.

Vandringen till fallet (Njupeskärsslingan) är några kilometer och otroligt vackra spänger och små bäckar och myrer. På vägen till vattenfallet hittar du vindskydd och rastplats och det finns flera fina utsiktspunkter att stanna vid.

På vintern är det populärt med issklättring när Njupeskär har frusit till is. I Nationalparkenuppe på Fulufjällsplatån hittar du även världens äldsta träd ”Old Tjikko”. Old tjikko har en historia som närmar sig 10.000 år.

Njupeskär höjd: 125 meter (93 meter lodrätt fall)

Sveriges största vattenfall

Ok, vi har gått igenom Sveriges 5 högsta vattenfall men höga vattenfall betyder inte att de är störst. Om vi ska hitta Sveriges största vattenfall så får vi bege oss till Jämtland i Norra Sverige. Här hittar vi nämligen Sveriges största vattenfall, Tännforsen.

Tännforsen

Tännforssen är Sveriges största vattenfall men inte det högsta. Med sina 37 meter fallhöjd kan det låta mesigt i jämförelse med t.ex. Njupeskär men det är det inte. Det som gör Tännforsen till Sveriges största vattenfall är bredden på 60 meter, totalt ger det över 1500 kvadratmeter fallyta.

Tännforsen ligger vid Åre i Jämtland och är en av de mest besökta turistmålen i området. Tännforsen är unikt på det sättet att det är helt orört och är idag ett naturreservat.

Var ligger Tännforsen?

Som nämnts precis så ligger Tännforsen i Åre i Jämtlands län och är en del av Indalsälven. Naturen är precis som vid Hällingsåfallet väldigt mossbeklädd och det tack vare den höga luftfuktigheten.

Tännforsen höjd: 37 meter

Tännforsen bredd: 60 meter

Kända vattenfall från filmer

Vi har en hel del vattenfall i Sverige och några har vi sett i kända filmen. Det mesta kända vattenfallet från bioduken måste nog vara Ristafallet som fick utgöra skådeplats åt filmen Ronja Rövardotter.

Ristafallet

Ristafallet är absolut inte i närheten av Sveriges högsta med sina 14 meter fallhöjd men den speciella naturen och magiska omgivningen har gjort det känt från bland annat filmen Ronja Rövardotter tillsammans med Gaustafallet.

Du har säkert sett de förtrollande skogarna från filmen, de lummiga och gröna mossorna och det vilda vattnet i vattenfallet som i filmen hade namnet Glupafallet. Ta chansen att besöka det själv!

Var ligger Ristafallet?

Ristafallet är en del av Indalsälven och ligger 1,5 mil öster om Åre i Jämtland. Du kan alltså passa på att besöka Ristafallet i samband med att du besöker Tännforsen då de ligger hyffsat nära varann.

Ristafallet höjd: 14 meter

Ristafallet bredd: 50 meter

Andra häftiga vattenfall i Sverige

Måste ett vattenfall var störst, högst eller känt från bioduken för att platsa som sevärdhet? Nej, vi tycker inte det och det finns flera vackra vattenfall i Sverige som inte platsar enligt de kraven men ändå är värda ett besök.

 • Silverfallet
 • Stora Sjöfallet (Stuormuorkkegårttje)
 • Gaustafallet
 • Västanåfallet
 • Brakkåfallet
 • Styggforsen
 • Trappstegsforsen
 • Lejarfallet
 • Storforsen

Behöver du en ryggsäck för dina äventyr? Läs vårat inlägg om den bästa ryggsäcken för dagsturer!

Vanliga frågor om Sverige högsta vattenfall

Kan man bada i vattenfall i Sverige?

Ja, det går jättebra att bada i vattenfallen och är en härlig upplevelse. Tänk på säkerheten bara och vad som gäller för varje specifikt vattenfall. Generellt sätt badar du nedanför fallen (inte under), med det skiljer såklart.

Kan man göra upp eld och laga mat vid rastplatserna?

Ja, det finns rastplatser vid vissa vattenfall som har eldstäder som du kan elda i. Läs dock vad som gäller för det ställe du är på och om det skulle råda eldförbud så får du självklart inte göra upp eld.

När är bästa årstiden att besöka vattenfallen?

Det beror lite på vad du är ute efter, alla årstider har sin charm. Vanligtvis är vår- och höst mest dramatiska eftersom vattenflödet är som kraftfullast då. Sommaren har ju det varma vädret till sin fördel och på vintern är de flesta vattenfallen frusna vilket ger ett annat lugn.

2 svar på ”Sveriges högsta vattenfall – De 5 största & häftigaste!”

 1. Hej, det finna ett vattenfall i södra norrland som heter Västanåfallet, som har en fallhöjd på 93 meter! Är mycket imponerande vid vårflod och högvatten!

  Svara
  • Hej Ingemar,

   Tack för tipset, vilket häftigt vattenfall! Vi har lagt till det i listan över övriga häftiga vattenfall i Sverige.

   Svara

Lämna en kommentar