Att göra på Rhodos – 11 tips inför resan till Grekland

Rhodos är en härlig grekisk ö som bjuder på många roliga saker att göra. Det som är ännu bättre är att det ofta brukar gå att hitta billiga resor hit. Vi har kommit riktigt billigt undan när vi har varit här!

När man tänker på Rhodos så kanske man tänker på party, gyros och blåsiga stenstränder men det finns så mycket mer att göra om man bara är beredd att röra sig bort från hotellen.

I det här blogginlägget går vi igenom 11 roliga och intressanta saker att göra på Rhodos…

1. Rhodos gamla stad

Gamla stan i Rhodos är grymt vacker och har till och med lagts till i Unescos världsarvslista. Här bor det 80.000 invånare och här finns The Colossus of Rhodes som började byggas 292 år före Kristus.

Rhodos stad är inte bara populär för sina otroligt mysiga och charmiga gator, restauranger och sin rika historia. Det är även ett väldigt populärt resmål för festsugna turister och ungdomar.

Bland sevärdheter i Rhodos gamla stad hittar vi bland annat Palace of Grand Master of the Knights och de judiska kvarteren med Greklands äldsta synagoga.

2. Epta Piges – De sju källorna

Epta Piges eller ”De Sju källorna” är ett coolt område med pinjeträd, små bäckar och en 180 meter lång och trång tunnel som går ner till en liten sjö.

Det är ett rikt och udda djurliv här med bland annat, påfåglar, ankor och sköldpaddor. Det som sticker ut mest är dock Gizani-fisken som är en fisk som bara går att hitta på Rhodos.

I området finns det en restaurang som serverar traditionella kolgrillade fisk- och kötträtter. Restaurangen har öppet april – oktober och har en underbar uteservering mot bäckarna som rinner utanför.

3. Hyra Moped

saker att göra på rhodos

Varför inte passa på att utforska ön på riktigt med en moppe. Det går att hyra vespor lite överallt på ön och om du bor i närheten av gamla stan så är det inga problem att hitta en uthyrning.

Men en vespa tar du dig snabbt runt ön och till alla gömda byar och stränder. Vi hyrde en vespa en dag och hann med flera av de saker som vi nämner i det här inlägget.

Att hyra en vespa/moped kostar runt 300kr för en heldag. Tänk på att du måste lämna körkort/pass i pant.

4. Kremasti

Kremasti är en liten by som ligger västkusten nedanför Ixia, 20 minuter med buss från Rhodos stad. Precis som i Ixia blåser det väldigt mycket här och det är långa stenstränder.

Vinden gör att det är ett populärt tillhåll för kitesurfing och vindsurfing. Om du vill lära dig att kitesurfa när du är här så finns det möjlighet till det både i Kremasti och i Ixia.

Kremasti passar perfekt för den lugna semestern och det finns några mysiga restauranger och barer här. Något du ska vara medveten om är att alla flygplan landar och lyfter rakt över Kremasti, vilket vi fick erfara på vår resa här då det kändes som flygplanen flög rakt mot en.

5. Faliraki

1,5 mil fån Rhodos stad ligger Faliraki som är ett populärt tillhåll för partysugna sommargäster. Faliraki är ett av de populäraste resmålen här.

På den stora bargatan hittar du karaokebarer, sportbarer och nattklubbar så det är inte så konstigt att många festsugna samlas här. Utöver barerna och nattklubbarna så det gott om restauranger och fina stränder.

6. Anthony Quinn Bay

Anthony Quinn Bay ligger i Faliraki på östra sidan av ön och är en mysig vik med berg på båda sidor och har klart vatten som är perfekt för snorkling.

Det finns en strand här där du kan hyra solstol eller så kan hitta en egen plats bland klipporna. Något som kan vara skönt att åka hit är för att det inte blåser som på den västra sidan av Rhodos.

Som sagt, det riktigt trevliga här är snorklingen. Det är klart vatten som ger bra sikt även när det är flera meter djupt och vid korallerna finns det massor av olika fiskar att titta på.

Om du vill läsa om en ö med ännu klarare vatten och grym snorkling ska du läsa vårat inlägg om Korcula i Kroatien.

Bra att veta om Anthony Quinn Bay:

 • Vart ligger Anthony Quinn Bay? Ungefär 20 minuter från Rhodos stad på östra sidan av ön.
 • Hur tar man sig hit? Du kan ta buss, hyrbil eller moppe hit.
 • Det finns restaurang och toalett här

7. Kitesurfa

kitesurfa på rhodos

Kanske är kitesurfing en sak att göra på Rhodos om du gillar vattensporter? Västsidan och sydspetsen av ön är ett väldigt populärt resmål för kitesurfing eftersom det blåser så mycket. Här är ett av de ställen med de bästa vindförhållandena under sommarmånaderna.

För kitesurfing är det kitecentret i Kremasti som gäller eller nere vid Prasonisi där vinden kan vara ännu lite starkare.

Kitesurfing i Kremasti

Kremasti på Rhodos västra sida har ett kitesurfingcenter där du har tillgång till tryckluft för pumpning av kite samt kiteförvaring.

Att köpa ”acces” till kitesurf centret i Kremasti kostar omkring 50 euro för en vecka och du ingår ”resque” (Du får hjälp om det skulle behövas). Du kan även gå kitesurfingkurs på Kremasis kitecenter.

Jag har själv kitesurfat här under en två-veckorsperiod och jag rekommenderar stället för den hjälpsamma och trevliga personalen även om själva förhållanderna kunde ha varit bättre. Det är väldigt vågigt och choppigt här.

Hur mycket blåser det i Kremasti på sommaren?

Den helt klart bäste perioden för kitesurfing i Kremasti är på sommaren då det brukar blåsa kring 10-12ms eller mer.

Kitesurfing i Prasonisi

Prasonisi som ligger på öns södra spets är lite av ett mecka när det gäller kitesurfing i Europa. Många anser att Prasonisi är Europas bästa kitesurfingställe.

Det som gör Prasonisi så unikt är att det går ut som en landtunga av sand från fastlandet till en ö. Det gör att det bildas vågor på ena sidan landtungan och plattvatten på den andra sidan. Det blir drömförhållanden för kitesurfing med andra ord.

Hur mycket blåser det i Prasonisi på sommaren?

Den bästa perioden för kitesurfing i Prasionisi är på sommaren då det brukar blåsa kring 12-14ms eller mer.

8. Bargatan i Rhodos stad

De flesta ungdomar har nog hört talas om bargatan på Rhodos där det festas sent på nätterna. Det finns dock barer som passar alla, även om man vill ta det lite lugnare.

Bargatan hittar du mitt i gamla stan och om du tröttnar på den så har du massor a annat att välja på i närheten.

9. Lindos

Lindos var en viktig stad under antiken och här kan du bland annat hitta Akropolis och Atena Lindia. Det är viktiga historiska byggnader som lockar många turister varje sommar.

10. Kallitheas naturliga källor

vik på Rhodos kallithea

Vid Kallithea hittar du inte bara Kallithea Beach utan också de naturliga källorna (Vodi Canaveral) och de fina byggnaderna. Byggnaden vid Kallitheas naturliga källor byggdes 1929 av Italienare.

Du hittar Kallitheas naturliga källor 9km utanför Rhodos stad på östkusten. Förutom källorna och stranden är det bra snorkling här och grottor i vattnet en bit ut.

11. Fjärilsdalen

En av Rhodos mest besökta turistattraktioner som ligger 20 minuter från Afandou är Fjärilsdalen eller Petaloudes.

Fjärilsdalen är ett naturområde med bäckar, vattenfall, sjöar och framförallt… fjärilar! Det är fullt med fjärilar av olika sorter och det är också därför som området heter fjärilsdalen.

Anledningen till att fjärilarna samlas här är kådan i träden. Det är mest kåda under sommarmånaderna (juni – september) så det är under den perioden du har störst chans att se fjärilarna.

Det här är en aktivitet som passar riktigt bra för barn då det blir en spännande naturupplevelse med den fina naturen och broarna över vattendragen.

 • Hur tar man sig till fjärilsdalen? Med hyrbil, anordnad resa eller moped.
 • Vad kostar inträde? Inträde på Fjärilsdalen kostar 3 euro per person (Ej kort).

Att göra på Rhodos med barn

Rhodos är ett perfekt ställe för en familjesemester och det finns många saker att göra med barn på Rhodos. Här nedanför går vi igenom några populära aktiviteter för barnen.

Vattenlandet i Faliraki

I Faliraki finns Europas största vattenpark, här finns allt från vattenrutschbanor, massor av pooler och piratskepp.

Det är finns helt ärligt alldeles för mycket saker att göra här för att kunna förklara i text så gå in och kolla på deras karta över området istället.

Vad kostar inträde på vattenparken i Faliraki?

 • 1-dags biljett kostar 24 euro för vuxna och 16 euro för barna (3-12 år).
 • 2-dagars biljett kostar 44 euro för vuxna och 28 euro för barn (3-12 år)
 • 3-dagars biljett kostar 57 euro för vuxna och 39 euro för barn (3-12 år)

Stränder på Rhodos

Det finns många stränder på Rhodos och vi listar några här nedanför:

 • Tsambika Tsampika
 • Elli
 • St Paul’s, Lindos
 • Prasonisi
 • Monolithos
 • Tragounou (Traounou) i Afandou
 • Fourni
 • Kallithea
 • Faliraki
 • Oasis Beach
 • Lindos Beach
 • Agia Agathi
 • Lalyssos
 • Ixia
 • Kremasti

Gillar du fina stränder? Då måste du kolla in stranden i Alcudia på Mallorca.

Museum på Rhodos

Det finns en del museum på Rhodos som har en intressant historia. Den här listan kommer att fyllas på framöver med intressanta muséer på Rhodos.

 • Rhodos moderna konstmuseum (Rhodos Museum of Modern Art)
 • Mineralogiska museet – (Stamatiadou)
 • Kastelasmuseet

Priser på Rhodos

Öl (50cl) på restaurang/Bar3 euro
Varmrätt på restaurang8-13 euro
Big Mac & Co4 euro
Kaffe på café2 euro
Glass i butik, Magnum2,5 euro

Boende på Rhodos

På Rhodos kan du bo både på hotell och AirBnb. Det kan vara en bra idé att boka i tid innan sommaren om du vill bo på ett specifikt ställe eftersom det är ett populärt sommarresmål.

Du kan hitta specifika boenden för barnfamiljer, boende för partysugna eller ett lugnt boende för par. Vi själva brukar oftast boka med AirBnb, Booking eller Hotels.com. Det lättaste sättet att hitta ett boende på Rhodos är att gå in på deras hemsidor och kolla.

Hur tar man sig hit?

För att ta sig till Rhodos är det flyg som gäller. Du kan flyga från både Arlanda och Skavsta i Stockholm och landar på Rhodos internationella flygplats Diagoras 14km från Rhodos stad.

Intressant fakta om Rhodos

Folkmängd119 830 (2011)
ValutaEuro
Intressant fakta Rhodos gamla stad är sedan 1988 ett världsarv.
Vilken valuta har man på Rhodos?

På Rhodos betalar man med euro.

Vad är det för väder här?

Om du vill ha det varmaste och stabilaste vädret med flest soldagar ska du besöka Rhodos under maj-september. Tidigare och senare blir vädret lite ostadigare.

Vad äter man för mat på Rhodos?

På Rhodos är det klassisk grekisk mat som gäller. Själva missar vi inte att äta gyros och souvlaki när vi är här och självklart… grekisk sallad såklart!

Vilken öl dricker man på Rhodos?

Här dricker man den lokala ölen Magnus Magister och Mythos.

Lämna en kommentar