Stränder på Korcula i Kroatien – De 8 bästa stränderna

Kanske är du intresserad av att veta vilka stränder som finns på Korcula? Vi var också det innan vi åkte dit och bestämde oss för att samla lite av det vi tog reda på inför vår resa i det här inlägget.

När vi tänker på Kroatien så kanske vi inte tänker på stränder i första hand. Till vår förvåning finns det faktiskt en del bra stränder på Korcula. Även om de flesta är stenstränder så finns det även sandstränder. Läs vidare för att ta reda på vilka de är och vart de ligger på ön…

1. Banje Beach

Första stranden vi tar upp på listan över stränder på Korcula är Banje Beach. Banje Beach blev lite av vår lokala strand när vi var här under två veckor, mycket på grund av att vi bodde i gamla stan.

Stranden är ingen sandstrand utan mer småsten och är ganska crowded på sommaren just för att den ligger så centralt. Trots det har den väldigt fint och klart vatten, speciellt om du simmar ut en bit.

Det finns flera restauranger och barer i närheten så om du vill äta eller dricka något så har du det precis i närheten. Den ligger som sagt nära gamla stan så bor du där är det inte långt hit.

Något som är riktigt bra med den här stranden är att den ligger skyddad från ”Maestralvinden” som kan vara ganska stark på sommareftermiddagarna. Det gör att det inte är så blåsigt här som det kan vara på andra ställen då.

För vilka passar stranden? För de flesta egentligen. Eftersom det är en grus/stenstrand som inte blir djup direkt passar den även bra för barn. Tyvärr är den dåligt anpassad för rörelsehindrade precis som många andra stränder.

Övrigt att göra här? Här kan du även hyra vindsurfingutrustning. Det finns busstation och taxi 5 minuter bort.

2. Vela Przina

Vela Przina är en härlig stor sandstrand i Lumbarda på Korcula. Eftersom den är så populär både bland turister och locals så kan det bli fullt här på sommaren.

Den här stranden ligger i en stor vik och har långgrund sandbotten. Om du vill ta dig hit från Korcula stad så tar det 15-20 minuter med buss.

Passar? Alla, bra för barn då det är ganska långgrund sandstrand.

Övrigt? Det finns två restauranger/caféer här. Om du åker bil finns det parkeringsplats för 10kuna och det finns beachvolleybollplan på stranden.

3. Bilin Zal

Bilin Zal är en av Korculas populäraste stränder och här samlas turister och de bofasta på sommaren. Det som gör den så populär är främst den fina sanden vilket också gör den populär bland föräldrar med småbarn.

Något att tänka på är att det är en ganska liten strand så den blir trångt när det är mycket folk som kommer hit på sommaren.

En annan sak att tänka på är att den här stranden ligger i direkt solljus hela dagen så smörj in dig väl och ta eventuellt en keps på dig för att komma undan solen lite. Den enda skuggan du kan få hittar du bakom den gamla stadsmuren som går längs stranden men då gäller det att du plockar en plats tidigt.

Om du är hungrig eller törstig finns det ett opar restauranger/caféer i närheten. Det kan vara skönt för att komma undan värmen ett tag också eftersom både solen ligger på och själva stranden är ganska vindskyddad under sommaren.

Passar? De flesta, bra för barn eftersom det är sandbotten med bara lite stenar här och där. Tänk på att det kan vara ganska fullt under sommarsäsongen då stranden är liten.

Övrigt? Det finns Restauranger/Caféer i närheten. En riktigt bra sak med den här stranden är att det är ganska bra anpassad för rörelsehindrade då den ligger nära vägen.

Du kan ta dig hit med buss från Korcula stad och det tar 15-20 minuter. Från bussen till stranden promenerar du på 5 minuter.

4. Prigradica Beach

Prigradica Beach ligger i den lilla fiskebyn Prigradica, 4,5 mil från Korcula stad. Stranden är en liten stenstrand och populär både bland boende och turister.

Vid stranden som ligger i en vik är väldigt familjevänlig med både caféer, restauranger och glasstånd. Förutom att bada kan du också bland annat spela basket, fotboll och volleyboll här.

Passar? Barnfamiljer och alla som vill komma till en mysig liten fiskeby.

Övrigt? Finns volleyboll, fotboll och basket om man inte bara vill bada. Hit går det dessutom färjor från Hvar och Split. Om du befinner dig på Korcula kan du ta dig hit med både bil, moped eller buss.

5. Bacva Bay

Det här är en liten rullstens/småstens strand som ligger i Bacva, drygt 1,5 mil från Korcula stad. Eftersom stranden är lite mindre, stenstrand och ligger lite längre bort är det lite klarare vatten här och mindre folk.

Om du blir hungrig har du en restaurang på stranden där du kan köpa både mat eller något att dricka.

Passar? Passar bra för de flesta men tänk på att det är en liten strand med små rullsten.

Övrigt? Det finns en restaurang som serverar mat och dryck.

Korcula har en yta på 279 km², den är 46,8 km lång och 7,8 km bred. Den har en befolkning på 17 038 (2001) och är därmed den mest befolkade ön i Adriatiska havet. Wikipedia

6. Pupnatska Luca

När du väl tagit dig ner längs den slingriga vägen kommer du till Pupnatska Luca som är en mysig stenstrand längst in i en lummig vik. Här finns det även parkering och toaletter.

Som sagt att ta sig hit är lite trixigt men det är lätt värt det med tanke på vad du får. Om du är ute efter lugn och ro och komma bort lite från turisthetsen så är det här ett bra alternativ om du inte vill hyra båt.

Passar? Passar främst den som vill komma bort lite från där alla andra är. Har du en dag över ska du åka hit!

Övrigt? Finns egentligen inte så mycket här, det är lite av grejen. Toalett finns och tillgången till mat kan vara osäker så ta med vatten och lite matsäck i alla fall!

Vill du veta mer om ön? Läs vårat inlägg saker att göra på Korcula!

7. Istruga

Den här stranden som ligger i närheten av Smokvica och Brna är lite speciell då botten består av helande lera. Förutom stranden har du tennis, volleyboll och pingis som du kan spela här.

Istruga är känt för sina helande egenskaper och vid stranden finns det lera som du kan smörja in dig med för att få ta del av de ”helande effekterna”. Förutom leran sägs vegetationen i området lindra astma.

Istruga ligger 3,5 mil från Korcula stad och du kan ta dig hit både med bil, moped eller buss till t.ex. Smokvica och gå därifrån till stranden.

Passar? Dig som vill testa Istrugas helande egenskaper eller vill ha lite lugn och ro.

Övrigt? I Brna i närheten har du både barer och restauranger. Du har även sportcentret precis bredvid med bland annat tennis och pingis.

8. Sveti Nikola

Den här stranden hittar du precis längs kanten av gamla stan i Korcula, riktigt centralt med andra ord. Egentligen är det svårt att kalla det för en strand då det är en blandning av stenbotten och bryggor att bada ifrån.

Det är dock grymt för ett eftermiddagsdopp om du bor i stan. perfekt att svalka sig innan kvällen börjar.

Passar? För ett snabbdopp eller enkelt tillträde nära stan.

Övrigt? Eftersom det ligger så nära så har du tillgång till mycket i gamla stan och du behöver inte planera så mycket tid.

Vill du läsa om fler stränder i Kroatien ska du läsa vårat inlägg om stränder på Hvar!

Stränder på öarna runt Korcula

stränder på öar korcula

Det finns flera stränder på öarna i skärgården utanför Korcula och vi rekommenderar starkt att du tar dig ut till någon av dom. Här nedanför är en lista på några av öarna du kan besöka:

  • Vrnik
  • Kamenjak
  • Sutvara
  • Planjak
  • Stupe
  • Badija

Om vi ska vara ärliga så rekommenderar vi faktiskt att bara hyra en kajak eller motorbåt och ta en spontan tur ut i skärgården. Det gjorde vi själva när vi var här och vi hittade flera mysiga små stenstränder som vi hade helt för oss själva.

Bra saker att ha när man badar på Korcula

  • Badskor med hård sula – Eftersom det kan vara vassa klippor och en del sjöborrar kan det vara bra att skydda fötterna med badskor. Tänk på att skaffa ett par med hård sula för att de ska fungera som skydd.
  • Resehandduk – Vi rekommenderar att du tar med en resehandduk som är liten och torkar snabbt. det gör att du kan ta spontana bad utan att behöva släpa runt på ett stort, tungt och blött badlakan. Läs mer här om bra resehanddukar.
  • Snorkel och cyklop – Korcula har extremt klart vatten så du måste snorkla om du är här! Det finns att köpa på plats men om du ska hit kan du lika gärna ta det med dig.

Vanliga frågor om Stränder på Korcula

Hur tar man sig till stränderna?

Om du inte kan gå till stränderna så kan du åka buss, hyra en moped eller ta en taxi. Buss fungerar ofta bra och är billigt.

Vilken valuta gäller?

På Korcula är det Kroatisk kuna som man använder att betala med.

Är det något speciellt man ska tänka på?

Något som kan vara bra att veta om är att det är en del sjöborrar, speciellt vid klipporna, båthamnarna och där det är stenbotten. Se till att inte kliva på dom. Eftersom vattnet är väldigt klart så är det lätt att se dom, de är runda och svarta med taggar i storlek som en golfboll ungefär.

1 svar på ”Stränder på Korcula i Kroatien – De 8 bästa stränderna”

Lämna en kommentar