Sova under bilfärd – 5 tips för att komma fram utvilad

Att åka bil långt kan ta på krafterna och man blir trött. Är ni två som kör så kan den andra passa på att sova eller om du är en medpassagerare så kan du sova när det passar dig så är du utvilad när ni kommer fram. Men hur sover man skönt under en bilfärd? Det ska vi berätta i det här inlägget.

För att sova skönt under en bilfärd behöver du en skön resekudde för huvudet och nacken, sköna bekväma kläder, sovmask och en filt som värmer om det är kallt.

5 måsten för att sova skönt under bilfärden

Det går faktiskt att sova skönt under en bilfärd om du förbereder med vissa saker. Vi har sovit mycket under resor och bilfärder och har under tiden lärt oss vad som är skönast och vad man verkligen behöver.

1. Resekudde

En skön nackkudde är ett måste för att få stöd till huvud och nacke och för att kunna sova bekvämt sittandes när du åker bil. Har du ingen resekudde kan du även använda dig av en ihoprullad tröja att sova mot för att få det skönt.

2. Bekväma och sköna kläder

Att resa i bekväma mjuka och sköna kläder gör mycket för att kunna sova skönt under en bilfärd. Du vill inte ha något som sitter åt eller klämmer, gärna att kläderna sitter lite lösare.

3. Sovmask

Åker ni bil på dagen kan ljuset och solen vara störande att få i ögonen istället för att sova med solglasögon är det mycket skönare och bekvämare att använda sig av en sovmask för att stänga ute ljuset ordentligt.

4. Öronproppar

Är du känslig mot ljud eller behöver du ha det tyst runt dig för att kunna sova? Då är ett par öronproppar skönt att ha. De stänger ute ljud och du slipper höra surret från bilen eller andra ljud som kan störa när du ska sova.

5. Filt

Ibland kan det kännas kallt i bilen och speciellt om man är trött eller ska sova. Då är det skönt att ha en extra filt med sig du kan dra över dig för att göra det gosigt och varmt. Har du inte plats för en extra filt så kan du använda dig av en jacka eller en extra tröja att lägga över dig.

Är det säkert att sova i bilen under en bilfärd?

Ja, det är säkert att sova i bilen så länge du använder bilbälte och sitter upp och sover. Undvik att lägga upp fötterna på instrumentbrädan om du sitter i framsätet dels för att många bilar har airbag där och ditt bilbältet kommer inte att fånga upp din kropp på rätt sätt vid en eventuell krock.

För att vara så säker som möjligt under bilfärden när du sover så ska du sitta upp i sätet och använda ditt bilbälte under hela resan.

Måste man ha bälte på sig när man sover i bilen?

Ja du måste ha bilbälte på dig även när du sover i bilen. Dels för att det skyddar dig om ni skulle krocka men det är även bälteskrav när du sitter på en plats där det finns bälte.

Får man ligga i baksätet och sova under bilfärd?

Nej det får du inte. Är bilen i rullning så får du inte ligga ner och sova då måste du sitta upp och använda ditt bilbälte av säkerhetsskäl. Men är bilen parkerad och du vill ta en vilopaus är det helt okej att lägga sig i baksätet och sova om du vill.

Kan man bli åksjuk av att sova i bilen?

Ja vissa har lätt för att bli åksjuka av att sova i bilen när den åker. Blir du lätt åksjuk så kan det vara svårt att sova i bilen då är det bättre att ni stannar bilen och du sover när bilen är stilla.

För att undvika eller lindra åksjuka så är det bra om du kollar på en fast punkt långt fram i horisonten och inte tittar ut genom sidofönstret där allt åker förbi snabbt. Undvik även att sitta och titta i mobilen eller läsa det gör dig också mer åksjuk.

Sammanfattning – Sova under bilfärd

Du kan få till det riktigt skönt om du vill sova under en bilfärd med några enkla saker som resekudde, bekväma kläder, sovmask, öronproppar och en filt.

Tänk på att du alltid måste sitta upp och använda bilbältet korrekt när bilen är i rullning, bältet ska gå snett över bröstet och sitta runt midjan. Sitter du inte upp under bilfärden och ni skulle krocka eller åka av vägen av någon anledning så är du inte skydda på samma sätta.

Lämna en kommentar