Bästa tältsängen 2024 (4 bra sängar för tältet)

Vill du sova varmare och bekvämare när du campar? Då kan en tältsäng vara något för dig. En säng för camping håller markkylan borta och du slipper ligga på ett ojämnt underlag.

Du kan även använda tältsäng på vandring eller använda som en extra säng hemma.

En bra tältsäng för camping ska vara enkel att sätta ihop, vara stabil, hållbar och tålig. En tältsäng är också bra om du har svårt att komma upp från ett liggunderlag.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth och Outdoorexperten

bästa tältsängen för campingHelinox Cot Convertible
Bästa tältsängen för camping
(Klarar mycket vikt)
bästa tältsängen med lite viktTherm-a-Rest LuxuryLite UL Cot
Bästa tältsängen för vandring
(Liten packvolym)
bästa ihopfällbara tälsängenOutwell Tostado
Bästa ihopfällbara tältsängen
(Enkel att packa upp)
bästa prisvärda tältsängenUrberg Lightweight Folding Cot
Bästa prisvärda tältsängen
(Billig)

Den bästa tältsängen för camping är Helinox Cot One Convertible. Det som gör att den sticker ut extra mycket är att den är bred och har en max vikt på 145kg. Trots det så är den inte tung.


Vill du ha en tältsäng som passar för vandring ska du kika på Therm-a-Rest LuxuryLite UL Cot. Det som är speciellt med den förutom att den är lätt och smidig är att du slipper gnisslet av gångjärn när du rör på dig.


Är du ute efter en stabil hopfällbar tältsäng så kan Outwell Tostado vara något för dig. Den här går super enkelt och att både fälla ut och packa ner.


Ett billigare alternativ på en bra tältsäng är Urberg Lightweight Folding Cot. Den packar litet och är lätt att ta med sig. Passar bäst för camping eller kort vandring.


Bästa tältsängen – 4 bra sängar för tältet & campingen

Vi använder oss av tältsäng när vi campar och inte behöver gå långa sträckor med packningen.

Det är för att sova bekvämt och slippa ligga på ett ojämnt underlag. Det gör också att vi slipper bli kalla av markkylan.

En tältsäng är inget vi skulle använda vid lång vandring. Men har du svårt att komma upp från ett liggunderlag så finns det lätta och smidiga tältsängar att ta med på kortare vandringsturer.


1. Helinox Cot One Convertible – Bästa tältsängen för camping

Helinox Cot One Convertible

Helinox Cot One Convertible är en tältsäng som är enkel att sätta ihop med delade spänger och sängben som du lätt klickar i. Campingsängen kommer i en liten väska som gör det lätt att både förvara och ta med sig.

Sängen är 190cm lång och 68cm bred. Den passar alla, men speciellt dig som är bredaxlad eller om du rör mycket på dig när du sover. Den totala vikten på tältsängen är 2200g.

Det vi gillar med Helinox Cot One Convertible är att den packar litet vilket gör den lätt att få med sig. En annan bra sak är att du kan köpa till extra långa sängben och montera på för att komma upp.

Nackdelarna med Helinox Cot One Convertible är att det kan vara lite svårt att få till sängbenen rätt i början. Men när du lärt dig det är den super enkel att bygga ihop.

Den här tältsängen passar dig som: Vill ha en extra bred säng att sova i och ska campa. Du kan också ha den när du vandrar en kortare sträcka eftersom den är lätt att bära med sig men blir tung att bära i längden.

Fördelar

 • Bred
 • Skön att sova i
 • Packas ihop bra

Nackdelar

 • Låg
 • Tung

2. Therm-a-Rest LuxuryLite UL Cot Regular – Bästa tältsängen för vandring

Therm-a-Rest LuxuryLite UL Cot Regular

Therm-a-Rest LuxuryLite UL Cot Regular är den lättaste tältsängen i testet på 1195g. Men det som är speciell med just den här camping sängen är de patenteradeBowFrame-teknologin som gör att att du slipper trasiga delar och gångjärn som låter när du rör på dig.

Tältsängen finns i två storlekar, reglar är 183cm lång och 6cm bred, large är 193cm lång och 66cm bred.

Det vi gillar med Therm-a-Reset LuxuryLite UL är att tyget på sängen är både vattentät och strechfritt. Det gör att det känns mer stabilt att sova i och du sjunker inte igenom.

Nackdelarna med Therm-a-Rest LuxuryLite UL är att den är låg. Du kommer inte upp så mycket från marken.

Den här tältsängen passar dig som: Som vill sova bekvämt på vandringen och vill ha en lätt tältsäng som tar lite plats.

Fördelar

 • Strechfritt tyg
 • Knarrar inte när du rör på dig
 • Lätta stänger i aluminium
 • Finns i två storlekar

Nackdelar

 • Låg
 • Dyr

3. Outwell Tostado – Bästa ihopfällbara tältsängen

outwell tostado

Outwell Tostado fäller du ut snabbt och smidigt. Det är en stabil tältsäng med slitstarkt stål till sängben. Sängen är 193cm lång och 63cm bred.

Det vi gillar med Outwell Tostado är att du kommer upp lite högre från marken tillskillnad från de andra tältsängarna. Det gör också att du har ett bra förvaringsutrymme undersängen.

Genom att lägga saker under sängen får du extra isolering från mark kylan.

Nackdelarna med Outwell Tostado är att den är tung, sängen väger 6600g och är inget du har med dig på en vandring utan passar bäst när du campar och inte har så långt mellan bil och tält.

Eftersom sängen är stor tar den också mycket plats i tältet. Har du ett litet tält kan det bli svårt att få plats med tältsängen.

Den här tältsängen passar dig som: vill sova bekvämt på campingen. Men passar också dig som har svårt att ta dig upp från lägre ställningar.

Fördelar

 • Fälls ut snabbt
 • Stabil
 • Kommer upp en bit från marken
 • Lång

Nackdelar

 • Stor
 • Tung

4. Urberg Lightweight Folding Cot – Billig bra tältsäng

Urberg Lightweight Folding Cot

Urberg Lightweight Folding Cot är ett billigt alternativ på tältsäng. Den har ett slitstarkt tyg med spänger av aluminium. Tältsängen packas lätt ihop i en liten väska och väger 2200g. Storleken på sängen är 190cm lång och 64cm bred.

Det vi gillar med Urberg Lightweight Folding Cot är att du får mycket för pengarna. Det är en bekväm säng att sova i.

Nackdelarna med Urberg Lightweight Foldin Cot är att tyget på sängen känns slappt och inte stabilt när du ligger i den om du väger över 80kg trotts att max vikten för sängen är 120kg.

Den här tältsängen passar dig som: Vill ha ett billigare alternativ på en tältsäng som tar lite plats och som finkar att ha med som på camping och på kortare vandring.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Packas litet
 • Bread

Nackdelar

 • Tyget känns slappt
 • Ingen instruktion på hur du bygger ihop sängen.

att tänka på vid köp av tältsäng

Saker att tänka på när du köper en tältsäng

 • Längd – Vanligaste längden på tältsäng är 185-190cm. Välj en längre campingsäng om du är längre än 190cm eller om du sover mycket på mage.
 • Bredd – Vanligaste bredden är 60-63cm. Har du breda axlar eller rör mycket på dig när du sover kan du behöva en bredare som är cirka 66-68cm.
 • Ihopsättning – Det finns uppfällbara tältsängar och det finns tältsängar som sätts ihop som ett tält.
 • Vikt – Vikten kan skilja sig från olika campingsängar beroende på vilket material dem har och hur konstruktionen ser ut.
 • PackstorlekVissa sängar packar litet medans andra stort. De har också med konstruktionen och materialtet att göra.

Längd på tältsäng

Längden på tältsängar ligger på cirka 185-190cm och passar de flesta. Men är du 190cm eller sover mycket på mage rekommenderar vi att ta en längre tältsäng.

Att sova på mage gör att du oftast ligger med fötterna platt och du har armarna lite över huvudet vilket gör att du vill ha mer plats på längden för att sova bekvämt.

Är du 190cm eller längre är det skönare med lite längre så du slipper ligga med fötterna utanför.

Bredd på tältsäng

Bredden på tältsängar brukar oftast vara 60-63cm. Är du bredaxlad eller rör mycket på dig när du sover tycker vi du ska kika på en bredare tältsäng.

Rör du mycket på dig när du sover vill du gärna ha lite extra plats på bredden för att sova skönt därför rekommenderar vi att du tar en bredare säng.

Har du breda axlar kommer du att sova skönare med en säng som är extra bred än på en säng som känns för smal.

Ihopsättning

Det finns två varianter på hur du sätter ihop en tältsäng. Inga verktyg behövs. Vi berättar om de olika sätten här nedanför.

Hopfällbar tältsäng

En hopfällbar tältsäng är den smidigaste att både packa upp och ner eftersom du bara behöver fälla ut den.

Det är också en stabil tältsäng. Nackdelen med en hopfällbar tältsäng är att den väger mycket och tar mycket plats. Passar för camping det enda som behövs är plats i bilen

Sätt ihop tältsängen med stänger

Det andra sättet att sätta ihop en tältsäng på är med stänger som fungerar på samma sätt som tältpinnar. Du trär stängerna genom tyget som på så vis spänner upp tyget. Sedan klickar du på sängbenen på stängerna.

Att få upp en tältsäng med spänger är lite krångligare i början än med en hopfällbar tältsäng som bara behöver fällas ut. De är också låga i jämförelse med en hopfällbar säng.

Vikt

Vikten på tältsängar varierar och det beror på vilket material den är tillverkad i och hur konstruktionen ser ut.

En hopfällbar tältsäng väger betydligt mer då det är en stabilare konstruktion än en tältsäng som sätts ihop med spänger.

Packstorlek

Även här har både konstruktion och vilket material tältsängen är tillverkad i betydelse. En tältsäng du sätter ihop med spänger har en mycket mindre packstorlek eftersom du kan plocka isär sängen som du inte kan göra med en hopfällbar tältsäng.

En hopfällbar tältsäng passar om du ska campa medans en tätsäng du bygger ihop passar för vandring.

Tältsängar för olika situationer

En tältsäng kan du använda vid flera tillfällen vi listar några här under.

Camping

Vid camping kan du använda dig av en hopfällbar tältsäng, det som avgör är om du har plats i bilen. Även en tältsäng som du bygger ihop med stänger funkar bra men är inte lika stabil och låga.

Vandring

När du vandrar vill du inte ha en tältsäng som varken väger mycket eller har stor packvolym. Därför är tältsängar med vikbara spänger ett bra alternativ då de tar minst plats i ryggsäcken.

Hemma som gästsäng

En tältsäng kan du också använda som en gästsäng hemma. Då skulle vi rekommendera en hopfällbar tältsäng då den påminner mest om en vanlig säng.

Tältsäng eller liggunderlag?

Det finns flera skillnader mellan en tältsäng och ett liggunderlag. Vi går igenom de olika för- och nackdelarna med tältsäng och liggunderlag.

Tältsäng vs Liggunderlag

En tältsäng gör att du kommer upp från marken vilket gör att du slipper markkylan på ett helt annat sätt än med ett liggunderlag.

Du slipper också att ligga på ojämn mark av stenar och rötter, det gör att du inte behöver vara jätte noga med vart du slår upp tältet. En tältsäng passar också bra för dig som har svårt att komma upp från ett liggunderlag.

Däremot väger en tältsäng mer och tar mer plats än ett liggunderlag. Tältsängar tar också mer plats i ett tält än liggunderlag. Därför ska tänka på vad tältet har för storlek om du ska ha en säng.

Är tältsäng bättre än luftmadrass?

En tältsäng är mycket slittåligare än en luftmadrass eftersom det lätt kan gå hål i en luftmadrass. Du slipper också pumpa i luft i en tältsäng då du bara behöver fälla ut den eller dra igenom två stänger.

3 fördelar med en tältsäng istället för en luftmadrass:

 • Slittålig
 • Slipp pumpa i luft
 • Bekväm att sova i
varför tältsäng

Få extra värme i din tältsäng

Även om du ligger en bit ovanför marken och slipper markkylan kan det kännas kallt i en tältsäng, speciellt om det är kallt ute.

Viktigt är att du sover i en sovsäck som håller dig varm men du kan också göra en extra isolering med att lägga ett liggunderlag på tältsängen för att isolera extra mot kylan.

Du kan också lägga saker under sängen om det får plats som ryggsäck eller kläder.

Vanliga frågor om tältsängar

Vad kostar en tältsäng?

Tältsäng kostar mellan 500-4500kr.

Finns det tältsängar för två personer?

Ja det gör de. Men vi tycker de är väldigt smala för att vara en dubbelsäng, så det är inget vi rekommenderar.

Hur mycket vikt klarar en tältsäng av?

En tältsäng klarar av 120-145kg, vilket är maxvikten. Om du är tung är det viktigt att kolla maxvikten för den tältsäng du tänkt köpa. Vissa tältsängar robustare och tål mer vikt än andra.

Fler artiklar för dig:


Hur vi har sammanställt informationen

Vi har själva både vandrat och campat mycket och använder oss av tältsäng speciellt när vi campar därför har vi hunnit med att prova några genom åren.

Med den erfarenhet vi har och de olika tältsängar vi har testat har vi tillsammans med recensioner, tester och omdömen på nätet gjort en övergripande sammanställning över de bästa tältsängarna.

Vi tycker att det blir ett mer korrekt test genom att väga in andra åsikter och tester för att på så vis få fram de mest populära tältsängarna som flest rekommenderar och använder.

Vi hoppas att vårat inlägg kunde hjälpa dig i ditt val av tältsäng även om du inte valde någon av de vi rekommenderat här!


Lämna en kommentar