Sova skönt i tält (18 bra tips för BÄTTRE sömn)

Ingen kan berätta för dig hur du ska sova, men när du tältar finns det definitivt några tips som brukar fungera för att sova bättre.

De bästa tipsen för en bättre sömn när du campar i ett tält är att se till att du placerar dig på ett bra ställe med skugga på morgonen, använd en bekväm liggunderlag och sovsäck, öppna ventiler i ditt tält och att ha en plan för att hålla insidan av ditt tält rent.

1. Placera ditt tält i skuggan (för att undvika värme på morgonen)

sov bättre i tält i skuggan

Det finns inget värre än att vakna upp i ett supervarmt tält. För att undvika detta, se till att placera ditt tält på en bra plats – i skuggan.

Skugga på morgonen är nyckeln, men var också uppmärksam på vinden. Om det är en varm dag vill du kunna få lite luftflöde i tältet.

Samtidigt vill du undvika att ställa tältet på det blåsigaste stället på fjället om prognosen säger starka vindar. Det får dig knappast att sova bättre, en lätt bris räcker för att öka ventilationen.

2. Ha en plan för när du behöver gå på toaletten

Om du är den typen av person som vaknar mitt i natten för att gå och kissa, se till att du vet var du ska kissa innan du lägger dig i din sovsäck.

Det sista du vill är att behöva leta efter en ficklampa och snubbla runt i mörkret när du bara behöver kissa. Innan du går och lägger dig, se till att du vet var din ficklampa är och var du ska kissa.

De flesta campingplatser har toalett, men om du är på vandring – se till att du har koll var du ska gå innan du lägger dig.

Om du campar med barn är detta särskilt viktigt.

3. Använd ett bekvämt liggunderlag

sov bättre med ett bekvämt liggunderlag när du tältar

Vill du sova gott i tält behöver du ett bekvämt liggunderlag. Att sova på marken är inte bekvämt – och det är inte heller bra för din rygg.

En bra tumregel är att ju tjockare liggunderlag du har desto bekvämare blir du – och desto bättre kommer du att sova. Om det är kallt eller om du vill ha mer isolering kan du använda två liggunderlag.

Om du är på en campingplats nära din bil eller om du vill ha en extra bekväm säng, använd en bra tältsäng. En tältsäng är en portabel uppvikbar säng du kan ha i tältet och den är bekvämare än ett liggunderlag.

Så om du vill sova gott i tältet, skaffa ett alltså bekvämt liggunderlag!

4. Campingkudde

Kuddar glöms ofta bort när folk packar för camping, men de kan verkligen göra skillnad när det gäller att få en god natts sömn.

En campingkudde är ett bra sätt att sova bättre i tält. Använder du en vanlig kudde blir den förmodligen knölig och obekväm efter några nätter. Dessutom suger den åt sig fukt.

Det finns gott om små och lätta campingkuddar som du enkelt kan packa ner i väskan. Och de kommer definitivt göra tältnatten skönare!

5. Skaffa en bra sovsäck

En bra sovsäck är viktigt om du vill sova gott när du campar i tält. Om du är kall på natten kommer du inte att sova bra – oavsett hur bekväm din liggunderlag är.

När du väljer en sovsäck, se till att du skaffar en som är lagom tjock för den temperatur du ska sova i.

Om du är osäker, ta alltid hellre en för varm – du kan alltid öppna din sovsäck om du blir för varm.

6. Öppna ventilationen i tältet

sov skönt med ventilation i tältet

Om det är varmt ute vill du kunna få lite luftflöde i ditt tält. Det bästa sättet att göra det är att öppna ventilationen i tältet.

De flesta tält har bra ventilationsmöjligheter. Under varmare dagar, se till att placera ditt tält på en plats med lätt bris för att få ännu mer luftflöde.

7. Se till att inga mygg kommer in i tältet

Det sista du vill är att bli väckt av en mygga som surrar i örat. För att undvika i tältet, se till att du stänger alla öppningar (eller att du har myggnäten stängda) i innan du går och lägger dig.

8. Håll ditt tält rent

Det här kanske inte är det roligaste att göra, men det gör verkligen skillnad när det kommer till att sova bra i tältet.

Ett rent tält är ett glatt tält – och ett glatt tält betyder glada campare. I slutet av varje dag, ta dig tid att sopa ut ditt tält och få ut all smuts eller sand samt skaka ur sovsäcken.

Du kommer att sova betydligt bättre!

9. Gå inte och lägg dig kall (Om det är kallt ute)

gå inte och lägg dig kall i tältet

Om du campar på våren, hösten eller vintern, kommer det förmodligen att vara utomhus. Det största misstaget du kan göra är att hoppa in i din sovsäck när du är kall.

För att undvika dålig sömn på grund av att du är kall, gör några burpes eller ta en promenad precis innan läggdags.

På så sätt blir din kropp varm, den värmer upp sovsäcken och du slipper frysa.

10. Fyll vattenflaskan innan du går och lägger dig (eventuellt med varmt vatten)

Om du är törstig mitt i natten är det sista du vill göra att gå upp och leta efter din vattenflaska.

För att undvika detta, fyll din vattenflaska innan du går och lägger dig. Om det är kallt ute kan du till och med fylla det med varmt vatten för att värma dig genom att lägga den i sovsäcken.

Se till att ha en vattenflaska som tål varmvatten bara. Speciellt om du ska dricka vattnet sen, du vill inte att den ska vara i en plast som avger gifter när det blir varm.

11. Öronproppar

Om du campar på en plats med många människor kan öronproppar vara en räddare för sömnen. De hjälper dig att blockera ljudet utifrån så att du kan sova.

Även om du inte tältar bland människor, kan öronproppar vara till hjälp om du är känslig för buller. Om du har svårt att sova hemma är chansen stor att du får stora problem när du ska tälta.

Vind som får tältduken att flaxa kan hålla dig vaken hela natten och fåglar och andra djur kan låta en del på morgonen – så var hellre förberedd och ta med öronproppar.

sova tält

12. Läs innan läggdags (Eller lyssna på en ljudbok)

Om du är van vid att läsa innan läggdags hemma, är chansen stor att du inte har några problem att göra det när du tältar.

Men om du inte är van att läsa innan läggdags, kan det vara en bra idé att börja göra det hemma några veckor innan din tältning. Det kommer att hjälpa dig att sova bättre – och du har något att göra om du inte kan sova.

Om du inte vill ta med en bok, ladda ner en ljudbok och lyssna på när du går och lägger dig.

13. Ät inte innan du gå och lägga dig

Detta är ett allmänt känt tips, men det är särskilt viktigt när du tältar. Om du äter före sänggåendet är det mer sannolikt att du får problem med att sova. Speciellt om du äter godis.

Anledningen är att din kropp måste smälta maten du har ätit – och det sätter igång kroppen. Så om du vill sova gott, se till att du äter din sista måltid minst några timmar före sänggåendet.

14. Använd en ögonmask

Om du är känslig för ljus kan en ögonmask vara ett bra sätt att blockera ljuset och inte vakna tidigt på morgonen.

Det kommer att bli mycket ljusare i ett tält jämfört med ditt sovrum. Speciellt om du har ett ljust tält – ljuset lyser igenom duken.

En ögonmask hjälper dig att blockera ljuset så att du kan sova.

15. Pannlampa är jätteviktigt

En pannlampa är en viktig del av tältutrustningen – om du behöver gå upp mitt i natten hjälper en pannlampa dig att se vart du är på väg utan att väcka din tältkamrat.

Pannlampor är också bra för att läsa i sängen. Den är också bra om du lagar mat i mörkret. Självklart fungerar det med en ficklampa också, men det är inte lika smidigt.

16. Använd underkläder som andas

Detta kanske inte känns så viktigt, men det kan göra stor skillnad, speciellt om det är varmt eller fuktigt.

Om du bär underkläder eller underställ som andas är det mindre troligt att du blir svettig och vaknar mitt i natten.

Det finns många olika typer av underkläder som andas på marknaden, den bästa är merinoull. Du bör till varje pris undvika bomull, bomull suger åt sig fukt och får dig att känna dig kall och blöt.

17. Var aktiv på dagtid (Så att din kropp blir trött)

Se till att vara aktiv, ett sätt är att vandra längre sträckor. Detta kommer att göra det lättare att somna på natten.

Och – se till att få lite sol under dagen. Solljus hjälper din kropp att producera melatonin – som är ett hormon som gör att vi bland annat sover bättre.

18. Stanna uppe sent (?!!)

Ja, det här tipset kanske låter lite konstigt, men det finns en poäng med det.

Om du har svårt att sova i tältet, försök att vara uppe sent. När du sen går och lägger dig kommer du att vara så trött att somnar direkt.

Det kanske inte fungerar för alla, men testa – det kan vara värt ett försök!

För att sammanfatta:

  • Ät din sista måltid några timmar före du går och lägger dig
  • Använd en ögonmask
  • Pannlampa är viktigt när du tältar
  • Använd underkläder som andas
  • Var aktiv på dagtid (så att din kropp blir trött)
  • Stanna uppe sent
  • Använd en campingkudde
  • Använd en bekväm liggunderlag och sovsäck
  • Öppna ventilerna i ditt tält för bättre luft

Trevlig natt i tältet! 🙂

Lämna en kommentar