Bästa gummistövlarna för vandring 2023 (Bäst i test)

Att gummistövlar är obekväma och kalla att gå i har vi nog alla upplevt någon gång. Men det finns gummistövlar som passar utmärkt för att vandra i eller bara använda när du plockar bär och svamp i skogen.

Ett par bra gummistövlar att vandra i ska ha en grovt mönstrad sula som greppar på hal och våt mark, högt skaft för att inte få in slask och smuts i stöveln och ha en innesula med stötdämpning för en skön komfort när du går. Har du bra gummistövlar så kan du gå långt utan problem och du får ett säker skydd från att bli blöt om fötterna.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth och Outdoorexperten


bra gummistövlar för vandring
Nokian Tuura

▪️ Bästa gummistövlarna för vandring
▪️ Bra kvalité
▪️ Går att använda året runt
tretorn terräng gummistövlarTretorn Terräng

▪️ Bästa prisvärda gummistövlarna
▪️ Skön att gå i
▪️ Naturgummi

bra gummistövlar för vinter
Avignon Ridge High

▪️ Bästa gummistövlarna för vintern
▪️ Håller dig varm till -60 grader
▪️ Neoprensocka
bra gummistövlar barn
Viking Footwear Kid’s Jolly

▪️ Bästa gummistövlarna för barn
▪️ Rejäl sula
▪️Många fina färger

De bästa gummistövlarna för vandring är Nokian Tuura som är en rejäl och stabil gummistövel du kan använda året runt då den är fodrad i ull. Det bästa med dessa gummistövlar är att de har en förstärkt tå och häl vilket är perfekt när du går i skogen. Enda minuset är att vissa upplever den som tung.

De mest prisvärda gummistövlarna för vandring i testet är utan tvekan de populära Tretorn Terräng stövlarna. Det är ett par sköna gummistövlar som sitter bra på foten och som är sköna att gå i. Passar perfekt till hösten när det är blött i skogen. Nackdelen är att de blir kalla att använda på vintern.

Är du ute efter en gummistövel som ska klara av vinterkylan? Då är Avignon Ridge High kanske något för dig. Det här är en stövel som håller dig varm ända ner till minus 60 grader oavsett om du går eller är stilla. De är sköna att gå i då skaftet på gummistövlarna är något lägre i vaden. Nackdelen är att de kan upplevas trånga i början och behöver gås in.

Bästa gummistövlarna för vandring- 4 bra gummistövlar att vandra i

Ibland kan det varar riktigt blött i skogen när vi vandrar eller är ute och plockar bär och svamp. Då vill vi ha ett par riktiga gummistövlar men det har hänt många gånger att vi gått i gummistövlar med platt sula och som fort blir kalla. Det i sin tur gör att vi inte vill vara ute så länge som vi önskat.

Men när vi hittade ett par gummistövlar som var varma och sköna att gå i så är det alltid de stövlarna vi tar på oss när vi vet att det är blött ute och vill gå en promenad i skogen eller vara ute på en dags vandring.

Det går faktiskt att göra kortare vandringsturer med gummistövlar om de har en bra sula och är bekväma att gå i.

1. Nokian Tuura – Bästa gummistövlarna för vandring

gummistövel nokian
 • Grym kvalité
 • Förstärkta i tårna
 • Kan användas året runt

Nokian Tuura är en riktigt populär och stabil gummistövel du kan ha när du vandrar, plockar bär och svamp i skogen. Den här gummistöveln från Nokian kan du använda året runt då den är fodrad i ull. Då ull både håller dig varm och sval när det är kallt, ull drar heller inte åt sig dålig lukt.

Det bästa vi tycker med stövlarna är att de har en förstärkt tå och häl. Vilket är skönt när du går med dom i skogen då det är lätt att slå i stubb och sten.

Enda nackdel med dessa gummistövlar är att vissa kan uppleva att de är lite tunga annars så finns det inget dåligt med dom.

De här gummistöveln passar dig som: Vill ha ett par gummistövlar av bra kvalité som håller år efter år och som du kan ha året runt.

Fördelar

+ Kvalitets stövel

+ Går att använda året runt

+ Bra sula

Nackdelar

Kan kännas tunga för vissa


2. Tretorn Terräng – Bästa prisvärda gummistövlarna

sköna gummistövlar
 • Prisvärda
 • Sköna att gå i
 • Stabila

Tretorn Terräng är en prisvärd gummistövel som är sköna att gå i. Stövlarna har även en sula som greppar bra när du går. Med ett högt skaft slipper du få in grus och regn, stövlarna har en bra och skön passform och kan användas av både killar och tjejer.

Det vi tycker om med dessa stövlar är att de är reflexer bak på hälen. Det är inge stövel du använder på vinter utan de passar bra till höstens skogspromenader.

De här gummistövlar passar dig som: Som vill ha en bra och prisvärd gummistövel som är sköna att gå i.

Fördelar

+ Prisvärda

+ Sköna att gå i

+ Enkla att ta på

Nackdelar

Kalla på vintern


3. Avignon Ridge High– Bästa gummistövlarna för vinter

avignon gummistövel
 • Håller dig varm i extrem kyla
 • Gummisula som passar alla underlag
 • Sköna att gå i

Avignon Ridge High är en gummistövel du kan lita på när det är riktigt kallt. Den håller dina fötter varma ner till minus 60 grader tack vare en neoprensocka. En rejäl sula med stora dubbat gör det lätt att sig fram i all vinter terrängen.

Skaftet på stövlarna är en aningen lägre bak på vaden för att ge dig en så bekväm gång som möjligt.

Nackdelen är att stöveln kan kännas lite trång i början och behöver gås in.

De här gummistövlarna passar dig som: Vill ha en gummistövel att använda på vintern och som är sköna att gå i.

Fördelar

+ Bra isolering av värme

+ Bra grepp med sulorna

+ Skönt neopren skaft

Nackdelar

Kan kännas trång i början


4. Viking Footwear Kid’s Jolly – Bästa gummistövlarna för barn

gummistövlar vandring barn
 • Bra sula
 • Mjukt och följsamt gummi
 • Rymliga

Viking Footwear Kid’s Jolly är en bekväm gummistövel för ditt barn att ha på sig på förskolan eller när ni är ute i skogen och leker. Den är inte fodrad men väldigt rymlig så önskar ni att ta på ert barn någon extra socka när det är kallt så går det.

Det är en rejäl sula med bra grepp vilket vi tycker är ett måste i ett par gummistövlar som man ska klara av att gå och leka i. Gummistöveln är tillverkad i naturgummi vilket gör att det är mjuk och följsam på foten. Extra kul är att det finns många fina färger att välja på.

De här gummistövlarna passar dig som: Vill ha ett par stövlar som ditt barn kan vara ute i alla väder och leka i utan att bli blöt om fötterna.

Fördelar

+ Har reflexer

+ 100% naturgummi

+ Flera fina färger att välja på

Nackdelar


sköna gummistövlar att gå i

Saker att tänka på när du köper gummistövlar

 • Vilken typ av sula har stövlarna – För att ha ett par gummistövlar du kan vandra i så behöver de ha en rejäl sula med grovt mönster som greppar bra på underlaget. Även innesulan ska ha någon typ av stötdämpning. Undvik en stövel med plattsula.
 • Högt skaft – Gummistövlar ska ha ett högt skaft om du ska ha de i skogen eller vandra i så du slipper få in vatten och lera i stövlarna.
 • Vilken årstid ska du använda gummistövlarna? Det finns stövlar för alla årstider. Ska du ha ett par fodrade som passar för vintern eller ett par icke fodrade som passar till sommar/höst?
 • Material – Kolla vad gummistövlarna är tillverkade i. Ett bra material som även är ett miljövänligare alternativ är naturgummi. Vissa stövlar är helt i naturgummi medans vissa är en blandning.

Hur ska ett par gummistövlar sitta?

Ett par gummistövlar ska sitta skönt och bekvämt på foten de ska även vara rymliga i vaden så att de inte sitter åt för hårt runt benet. Vissa gummistövlar är breda vid foten och vissa är lite smalare så välj ett par som passar för din fot så de inte klämmer någonstans.

Bättre att välja ett par som är något större om du vill få plats med en tjockare strumpa eller socka i om du har ett par tunna stövlar.

Fördelar med gummistövlar

Idag finns det flera fördelar med att ha ett par gummistövlar. Förutom att de är vattentäta så kan du faktiskt vandra i dom då de har utvecklats en del på senaste år.

Högt skaft eller lågt skaft på gummistövlar?

Det är alltid med fördel att välja gummistövlar med högt skaft speciellt om du ska ha dom i skogen eller vandra i dom, med högt skaft på stövlarna slipper du att grus, snö eller vatten kommer in stövlarna.

Gummistövlar med lågt skaft passar bättre att ha i stadsmiljö om du vill ha ett par mer smidiga och diskreta stövlar. Men va medveten om att det kan komma in vatten i stövlarna när det är ett lågt skaft.

Användningsområde för gummistövlar

Gummistövlar har flera användningsområden och kan användas i alla miljöer och alla årstider. De vanligaste användningsområden för gummistövlar är:

 • I vardagen när det regnar
 • När du vandrar
 • I skogen när du plockar bär och svamp
 • När du jagar
 • När du fiskar

Fodrade eller ofodrade gummistövlar?

Både fodrade och ofodrade gummistövlar är bra. När har du tänkt att använd stövlarna? Är det på vintern, vår, sommar eller höst? Ta reda på det innan du bestämmer dig för fodrade eller ofodrade stövlar.

Fodrade gummistövlar

Ett par fodrade gummistövlar är riktigt skönt att ha på vintern och det räcker med att bara hoppa i dom med ett par vanliga strumpor i. Med ett par fodrade gummistövlar kan du verkning pulsa dig fram i djup snö utan att bli varken blöt eller kall. Ett par fodrade gummistövlar kostar också mer än ofodrade.

Ofodrade gummistövlar

Ett par ofodrade gummistövlar kommer att bli kalla att använda på vintern och passar mer att använd i skogen på sommaren eller hösten. Självklart kan du ha ett par mer rymligare stövlar och få i ett par tjockare stumpor om du vill använda de på vintern eller när det är lite kallare ute.

Vill du ha ett par gummistövlar som funkar året runt så ska du köpa ett par stövlar som är fodrade i ull då ull värmer när det är kallt och håller dig sval när det är varmt dessutom drar ull inte till sig dålig lukt.

fodrade gummistövlar

Vilken sula ska en gummistövel ha?

Gummistövlar du ska ha för att vandra i eller som ska vara bekväm att gå i ska en grovt mönstrad sula för att ge dig ett bra grepp på ojämn och halt underlag. Kolla även på innersulan hur den är. Många stövlar som är till för att gå i har oftast en innesula som har någon form av stötdämpning så att du inte ska få ont i fötterna.

Vad är naturgummi?

Naturgummi utvinns från ”saften” i gummiträdet som finns i hela världen men främst i Amazonas och Asien. Många gummistövlar som tillverkas nu är är gjorda i just naturgummi eller har en blandning va naturgummi. Välj gummistövlar som har mest naturgummi i sig det är ett mer miljövänligare alternativ än vanligt gummi.

kan man vandra i gummistövlar

Hur du tar hand om dina gummistövlar?

Ett par gummistövlar kan hålla hur länge som helst men det kräver lite omvårdnad ibland. Nog med att de tål mycket men de vill inte stå smutsiga och ihopvikta i någon låda när du förvarar dom.

Ha för vana att alltid torka rent dom med en fuktig trasa om de är leriga eller spola av de i ljummet vatten.

Hur du tar hand om gummistövlar steg för steg

 • Borsta bort torkad lera- Börja med att borsta bort torkad lera från stövlarna du kan använda en tandborste.
 • Rengör i ljummet vatten – Tvätta stövlarna endast i ljummet vatten.
 • Använd mild rengöring – Använd gärna en mild tvål som gärna får innehåla glycerin då det mjukgör gummit.
 • Torka av med en trasa – När du har tvättat klart gummistövlarna torkar du dom med en torr trasa.
 • Torka stövlarna upp och ner – Har stövlarna blivit blöta inuti så ställ de upp och ner för att torka. Vill du att de ska torka fort kan du lägga i tidningspapper i stövlarna.
 • Smörj in dina stövlar – När dina stövlar har torkat kan du smörja in de i silikon olja har du inte det hemma så går det även bra att smörja i de i olivolja eller glycerin för att få gummistövlarna att hålla bättre.
hur tar jag hand om mina gummistövlar

Varför du bör köpa ett par bra gummistövlar för vandring

Att köpa ett par riktigt bra gummistövlar för vandring gör att du kommer orka gå längre i dom än i ett par vanliga platta gummistövlar med dålig sula. De greppar bra i alla typer av underlag och du är garanterat torr om fötterna när du går i blöt och lerig mark.

3 fördelar med att ha ett par bra gummistövlar för vandring

 • Vattentäta
 • Bra grepp i sulan
 • Högt skaft

Vanliga frågor om gummistövlar för vandring

Hur mycket kostar ett par gummistövlar för vandring?

Det kan kosta mellan 500-2000 kr beroende på vilket material de är tillverkat i. Fodrade gummistövlar är oftast dyrare.

Vad är skillnaden på ett par vanliga gummistövlar mot ett par man kan vandra i?

Den största skillnaden är greppet i sula och komforten i innesulan. Vanliga gummistövlar är oftast platta och har mindre mönstrad sula.

Vilka är de vanligaste märkena på gummistövlar för vandring?

Tretorn, Nokian, Viking footwear och Avignon.

Kan man laga ett par gummistövlar som gått sönder?

Nej tyvärr det är svårt att laga så att de är 100%vattentäta efter lagning.

Hur länge håller ett par gummistövlar?

De kan hålla i evigheter om du tar hand om de på rätt sätt. Hur du tar hand om gummistövlar kan du läsa i inlägget.


Hur vi har sammanställt informationen

Vi har själva vandrat mycket och plockat mycket bär och svamp i skogen och därför har vi hunnit med att prova på lite olika gummistövlar man kan vandra i. Med den erfarenhet vi har och de olika gummistövlar vi har testat har vi tillsammans med recensioner, tester och omdömen på nätet gjort en övergripande sammanställning över de bästa gummistövlarna att vandra i.

Vi tycker att det blir ett mer korrekt test genom att väga in andra åsikter och tester för att på så vis få fram de mest populära gummistövlarna för vandring som flest rekommenderar och använder. Vi hoppas att vårat inlägg kunde hjälpa dig i ditt val av gummistövlar även om du inte valde någon av de vi rekommenderat här.


Lämna en kommentar