Sveriges brantaste skidbacke – Topp 4 branta skidbackar

Sverige har bra skidåkning och en varierad mix av gröna, blå, röda och svarta backar. Men vilken är egentligen Sveriges brantaste skidbacke och hur brant är den?

I det här inlägget tänkte vi gå igenom Sveriges brantaste skidbackar – var de ligger och hur branta de är.

Sveriges brantaste skidbacke är Chocken i Idre Fjäll, den har 46 graders lutning och intar därmed förstaplats framför Väggen i hundfjället i Sälen (45 grader). Den tredje brantaste backen i Sverige är Rännan i Lofsdalen (42 grader) och Nol i egga som ligger i Funäsdalen (40 grader) intar fjärdeplatsen.

Sveriges brantaste skidbackar – Lista med namn och information om backarna

1. Chocken i Idre Fjäll (46 graders lutning)

Idre Fjäll har Sveriges brantaste skidbacke, med 46 graders lutning. Den heter Chocken och ligger på fjällets norra sida. Enligt Idre Fjäll så är det även Nordens brantaste backe. Tyvärr har backen varit väldigt olycksdrabbad då det hänt två gånger att pistmaskiner tappat fästet vid olika tillfällen.

Världscupen i speed skiing brukar hållas i Idre Fjäll och då åker skidåkarna utför Chocken. Snabbast ner vinner rekordet att åka nedför Chocken är 182km/h.

2. Väggen i hundfjället, Sälen (45 graders lutning)

På plats nummer två på Sveriges brantaste backe kommer Väggen som ligger i Hundfjället(Sälen). Väggen ligger mellan Tandådalen och Hundfjället. Väggen har varit Sveriges brantaste backe fram till 1998 då Chocken i Idre kom.

Även om Väggen kommer på en andra plats så är det Sveriges snabbaste backe.

Varje påsk hålls den populära tävlingen ”Uppåt Väggen” här. Tävlingen lockar många tävlande varje år samt åskådare, det går ut på att du ska ta dig upp för väggen snabbast.

3. Rännan i Lofsdalen (42 graders lutning)

Tredje brantaste backen i Sverige ligger i Lofsdalen och heter Rännan. Den brantaste delen ligger mellan två andra nedfaret där början av backen är röd och den slutar i en grön backe och går ner till torget i Lofsdalen.

4. Nol i egga, Funäsdalen (40 graders lutning)

På Funäsdalsberget ligger Sveriges fjärde brantaste backe som heter Nol i egga med 40 graders lutning och som är 800 meter lång.

Vad klassas som en brant skidbacke?

Alla backar har en viss lutning och är olika branta ,vissa mer än andra. Man klassar backar som en branta när det är 25 graders lutning och uppåt. Där branta backar kan förekomma i blåa backar med en lutning på max 25 grader.

Vad betyder färgmarkeringarna för backens svårighet?

  • Grön – Mycket lätt åkning, flacka backar passar för barn och nybörjare.
  • Blå (Upp till 25 graders lutning) – Lätt åkning inte lika flacka backar som gröna backar. Passar alla åkare.
  • Röd (25-40 graders lutning) – Medelsvår åkning branta backar som passar vana åkare.
  • Svart (Mer än 40 graderslutning) – Svår åkning med mycket branta backar passar erfarna åkare.

Att tänka på innan du åker i branta skidbackar

Att åka i branta skidbackar här en häftig och pirrande känsla. Men kom ihåg att du måste vara en van skidåkare för att ta dig nerför svarta och andra branta skidbackar. Åk aldrig över din egen förmåga eller om du känner dig osäker.

Det är ofta det går laviner i branta skidbackar speciellt om du åker offpist. Så se till att ha en lavinutrustning på dig om du ska åka utanför branta skidbackar.

Hur pistar man branta backar?

Att pista branta backar som Chocken och Väggen kräver lite special utrustning. Tycker du den är brant att åka skidor utför så är det värre att sitta i en pistmaskin.

För att klara av att pista så branta backar använder man en vajervinch med dragkraft som hjälper pistmaskinen upp för backen så att den inte tappar fäste och tippar bakåt eller glider ner.

Branta skidbackar utanför Sverige

Det finns gott om branta skidbackar i världen och många av de brantaste hittar du i Alperna, och här i Norden. Här är några andra branta backar du kan hitta i andra länder.

  • Harakiri (Mayrhofen, Österrike) – Med 39 graders slutning är det världens brantaste skidbacke. Harakiri betyder självmord på Japanska.
  • La Face (Val-d’lsère, Frankrike) – Den näst brantaste skidbacken i världen har 36 graders lutning.
  • Corbet’s Couloir (Jackson Hole, Wyoming USA)
  • La Grave (Les Deux Alpes, Frankrike) – Lika brant som Väggen i Sälen men längre, 45 graders lutning.

Lämna en kommentar