Bästa vandringstightsen 2023 – 4 bra friluftstights för dam

Vi är många som tycker det är bekvämare att vandra och röra på oss i ett par tights än i ett par byxor. Ett par vanliga tights är inte så slittåliga och går lätt sönder om du använder de i skogen och på vandring. Men nu har det kommit ut flera vandringstights (friluftstights) på marknaden som är ett par tights men med förstärkta partier på utsatta områden.

Ett par bra vandringstights ska ha bra rörelsefrihet, vara slittåliga, ha hög midja, bra med fickor och andas bra. Ett plus är även om de har en dragkedja vid benslutet så du kan dra över tightsen på vandringskängan om det behövs.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth och Outdoorexperten


fjällräven womens abisko trekking tights
Fjällräven Women´s Abisko Trekking Tights

▪️ Bästa vandringstightsen allround
▪️ Slittåliga
▪️ Hög och bred midja
haglöf fjell Hybrid Tights womenHaglöfs Fjell Hybrid Tights Women

▪️ Bästa prisvärda vandringstightsen
▪️ Lätt och smidig
▪️ Snygga

lundhags tausa tight
Lundhags Tausa Women’s Tight

▪️ Bästa vandringstightsen för vintern
▪️ Både värmer och andas bra
▪️ Ventilations öppning på benslutet
vandringstights bergans
Bergans Fløyen V2 Pants Women’s
▪️ Bästa vandringstightsen för sommaren
▪️ Går att få över vandringskängor
▪️ Bra rörelsefrihet

De bästa vandringstightsen i testet är utan tvekan Fjällräven Women’s Abisko Trekkting. Det här är ett par tights som du kan använda i princip året runt och till det mesta då de är slittåliga och bekväma att bära. De mest utsatta områdena som knän och rumpa är förstärkta med ett extra tåligt material. Tightsen är något dyra men för den kvalitén och de funtioner du får så är de helt klart värda det.Tightsen finns i flera fina färger.

Vill du inte lägga så mycket pengar på ett par vandringsstights så ska du spana in Haglöfs Fjell Hybrid Tights Women som är ett par prisvärda funktionella vandringstights. Tightsen är väldigt följsamma med hög midja och bekväma att ha på sig trotts de förstärkta partierna. De ser också ut som ett par helt vanliga tights. Nackdelen är att de inte går att justera i midjan.

Är du ute efter ett par vandringstights att ha på vintern så ska du kika på Lundhags Tausa Women’s tights. De här tightsen är tillverkade i ullblandning vilket gör att de håller dig varm på vintern men även sval när det är varmt. På de mer utsatta områdena är tightsen tillverkade i nylon. Bästa med tightsen är att de har en ventilation öppning på benslutet, nackdelen är att tightsen blir noppriga ganska fort efter tvätt.

Bästa tightsen för vandring – 4 bra friluftstights för dam

Att vandra i tights är hur skönt som helst både för killar och tjejer. Men kanske något tjejer föredrar mer. Vi har vandrat i enbart vanliga tights och tycker det är mycket smidigare än ett par byxor. Nackdelen som vi har märkt är att tightsen snabbt går sönder att det blir hål i dom. De blir också kalla snabbt om du är på fjället och vandrar.

Men nu finns det äntligen tights som är till för att vandra i och som är tillverkat i ett slittåligt material samt har förstärkningar på de mest utsatta områdena som på knän och rumpa. De har även bra med fickor både med dragkedja och utan där du kan ha värdesaker eller karta.

Många vandringstights kan du använda dig av året runt då de har ett tjockare material men som kan andas bra när det är varmt ute.

1. Fjällräven Women’s Abisko Tights – Bästa tightsen för vandring med hög midja

fjällräven vandringstights
 • Hög och bred midja
 • Slittålig
 • Bekväma att bära

Fjällräven Women’s Trekking Tights är de mest populäraste vandringstightsen som flest tycker om. Det här är verkligen ett par tights som sitter skönt och ger dig bra rörelsefrihet på vandringen de klarar av lika mycket som ett par vandrings byxor.

Det vi gillar mest med dessa vandringstights förutom att de är slittåliga och har bra kvalité så är det den höga och breda midjan som du kan dra åt med hjälp av en dragsko. De ör också förstärkta på de mest utsatta områdena som knän och rumpa.

Smarta fickor, två mindre fickor med dragkedja samt en större ficka med överlappande stängning. Tightsen går att använda sig av i princip året runt dock inte riktigt kalla vinterdagar men annars funkar de utmärkt.

De här vandringstightsen passar dig som: Vill ha ett par tights när du ska vandra som är slittåliga och klarar av det mesta.

Fördelar

+ Går att använda året runt

+ Finns i flera härliga färger

+ Praktiska fickor

Nackdelar

Dyra


2. Haglöf Fjell Hybrid Tights Women – Bästa prisvärda vandringstightsen

vandringstights haglöf
 • Bra pris
 • Hög midja
 • Bra stretch i tightsen

Haglöfs Fjell Hybrid Tights Women är ett par sköna vandringstights som trotts sina förstärkta partier på knän och rumpa är stretchiga. Förutom alla funktioner dessa tights har som att de andas bra, ger bra rörelsefrihet, slittåliga och fickor med dragkedja så ser de väldigt stilrena ut.

De ser inte ut som ett par typiska vandringstights och passar bra att ha till alla möjliga aktiviter eller när du vill att de bara ska se ut som ett par vanliga svarta tights.

Enda nackdelen som vi tycker med dessa tights är att de inte går att justera i midjan. På vissa personer kan de sitta uppe bra ändå men på andra kan den kännas slappt och som att de vill glida ner.

De här vandringstightsen passar dig som: Vill ha ett par slittåliga tights att vandra i men inte vill betala allt för mycket.

Fördelar

+ Prisvärda

+ Högmidja

+ Dragkedja i benslut

Nackdelar

går inte att juster i midjan


3. Lundhags Tausa Women’s Tight – Bästa vandringstightsen för vintern

vandringstight vinter
 • Tillverkade i ullblandning
 • Ventilation på benet
 • Hög och bred midja

Lundhags Tausa Women’s Tight är ett par vandringstights som i största del är tillverkade i en ullblandning på insidan av tightsen som är temperatur reglerande. Det menas att materialtet håller dig sval i varmt väder och varm i kallt väder vilket gör att du kan använda tightsen även på vintern. Ullblandningen drar heller inte åt sig dålig lukt.

Förutom att tightsen passar bra att använda på vintern tack vare sin ullblandning så har den förstärkta partier på knä och rumpa, en ficka med dragkedja och en öppen ficka. Tightsen har också en ventilations dragkedja på nedre delen av benet som du kan använd när du blir varm.

Tyvärr blir dessa tights noppriga rätt fort vid tvätt. Så tvätta enbart tightsen när det behövs inte för ofta det räcker med att vädra dom.

De här vandringstightsen passar dig som: Vill ha ett par slittåliga vandringstights som passar bra på vintern.

Fördelar

+ Ventilation på benet

+ Hög midja

+ Bra rörelsefrihet

Nackdelar

Tyget blir noppigt fort


4. Bergans Fløyen V2 Pants Women’s- Bästa vandrimgstightsen för sommaren

vandringstights sommar
 • Sköna att bära
 • Går att få över vandringskängor
 • Bra med fickor

Bergans Fløyen V2 Pants Women’s är så nära ett par vanliga träningstights du kan komma men som ändå passar bra för vandring eller löpning i skogsterräng. De är tillverkade i ett slittålligt material men är ändå tunna och passar bäst som vandringstights på sommaren. De sitter tight och skönt på kroppen och ger dig en bra rörelsefrihet i dina rörelser.

Det vi tycker är extra positivt att det är en dragkedja i benslutet som gör att du kan få över tightsen på dina vandringskängor för att slippa få in grus och vattenstänk i kängorna.

Nackdelen med tightsen är att midjan inte är tillräckligt hög utan den är mer normal hög (regular).

De här vandringstightsen passar dig som: Vill ha ett par lite mer tunnare vandringstights som passar att ha på sommaren.

Fördelar

+ Bra passform

+ Enkel att få över vandringsskängor

+ Flexibla

Nackdelar

Inte tillräckligt hög midja


bra vandringstights

Saker att tänka på när du köper vandringstights

 • Passform – Ett par tights du ska vandra i ska sitta bra, ha stretch och vara följsamma. Gärna att de har högmidja det gör att de inte glider ner lika lätt som ett par tights med lägre midja.
 • Material – Alla tights som är till för att användas vid vandring ska vara tillverkade i ett starkare syntetmaterial än vanliga träningstights. Och oftast ett ännu mer tåligare material på utsatta områden som knä och rumpa.
 • Fickor – När du vandra vill du gärna ha fickor på tightsen för att lätt och snabbt komma åt saker du använder ofta eller värdesaker. Gärna att en ficka har dragkedja och en ficka som är lite större är bra.
 • Dragkedja i benslut – Varför det är bra med dragkedja i benslutet är för att du lättare ska få över tightsen på dina vandringskängor. Då slipper du få in sten, lera eller vatten i kängorna.

Hur ska ett par vandringstights sitta?

Ett par vandringstights ska sitta tight precis som ett par vanliga träningstights sitter. En högmidja för att få tightsen att sitta bra på plats så de inte blir glapp mellan tröja/jacka och tights.

När du vandrar så kan du ibland ta stora kliv över stubb och sten eller att det går brant uppåt då vill du att tightsens ska sitta på plats och inte glida ner så du behöver dra upp dom hela tiden.

Det är bra om vandringstightsen har en justerbar midja så du kan dra åt i midjan om det skulle behövas det gör också att de verkligen sitter kvar uppe.

Vad är skillnaden på ett par vanliga tights vs vandringstights?

Den största skillnaden är att det är tillverkade i ett kraftigare syntetmaterial och att den är förstärkt på utsatta områden som knä och rumpa då det är de delar du sätter ner i marken när du t.ex fikar, vilar eller plockar bär och svamp.

Förutom förstärkta partier så har vandringstights även fler och större fickor på tightsen än vad vanliga träningstights har. Det är för att du enklare ska komma åt dina saker lättare.

bra friluftsbyxor

Kan man använda vandringstights på vintern?

Ja du kan använda vandringstights på vintern. Oftast går det att använda vandringstights året runt. Annars så finns det vandringtights som är speciellt till för att använda på vintern som är fodrade eller är tillverkade i ullblandning för att hålla värmen.

Varför ska man välja vandringstights för vintern?

Det kan vara svårt och knöligt att få på sig ett par underställsbyxor under ett par tights som redan sitter tight. Vet du att du ska ut och vandra på vintern när det är kallt så rekommenderar vi att du köper ett par fodrade eller varmare vandringstights för vintern.

Kan man laga ett par vandringstights?

Ja det kan du. Är det en söm som har släppt så kan du sy ihop med nål och tråd. Använd en tunn nål för att göra så litet hål som möjligt i tyget. Har du däremot fått ett hål eller en reva i dina vandringstights så kan det vara lite knepigare att laga då det är stretchiga material och då behöver du en symaskin som har en speciell inställning för elastiska sömmar.

Annars kan du lägga en laglapp på insidan av tightsen och sy fast. Är du osäker så lämna in till en skräddare som har allt för olika tyger och bra symaskiner.

bästa friluftstightsen

Hur tvättar man ett par vandringstights?

Ibland behöver vi tvätta våra vandringstights då de lätt kan bli leriga eller smutsiga när vi vistas ute i natur och skog. Men det är bra om du ändå kan tvätta de så sällan som möjligt då de kommer att hålla längre då.

Ibland när vi blir lerig brukar vi låta leran torka in och sen borsta av byxorna. Luktar tightsen mycket rök för att vi har varit ute och eldat så brukar vi låta tightsen hänga ute och vädra för att få bort doften av rök.

Men när det väl är dags att tvätta dina vandringstights så börja alltid med att kolla tvättlappen som sitter inuti byxan.

Hur du tvättar tights för vandring steg för steg

 • Kolla tvättråden – Kolla alltid vad som står på tvättlappen. Tvättinstruktionerna kan skiljas från olika tillverkare och material.
 • Vänd tightsen ut och in – Vänd tightsen ut och in för att slita så lite som möjligt på utsidan.
 • Dosera tvättmedel – När du lagt i tightsen i tvättmaskinen så är det dags att lägga i tvättmedel. Använd flytande tvättmedel då det sliter minst på kläder. Undvik sköljmedel på funktionskläder.
 • 30 grader – Vandringstights brukar gå att tvätta i 30-40 grader så säkrast är att tvätta i 30 grader om du inte ser vad som står på tvättråden i dina tights.
 • Ta ut och torka – När de är färdig tvättade så tar du ut tightsen direkt och hänger upp på tork antingen i ett torkskåp/torkrum eller lufttorka. Undvik torktumlare.
hur tvättar man vandringstights

Varför du bör köpa ett par tights för vandring

Gillar du dina träningstights och vill ha dom när du är ute i skogen eller ute på vandring? Då ska du absolut skaffa dig ett par vandringstights istället då de är precis som vanliga tights sitter bra, högmidja, rörelsefrihet men mycket mer slittåliga med förstärkta partier. Dessutom fler funktionella fickor än på vanliga tights.

3 fördelar med att ha ett par bra vandringtights

 • Slittåliga
 • Bra med fickor
 • Bekväma att ha på sig

Vanliga frågor om vandringstights (friluftstights)

Vilka gör vandringstights?

De flesta träning- och friluftsmärkena gör vandringstights och sportbutiker. De vanligaste märkena med bra vandringtights är Fjällräven, Haglöfs och Lundhags.

Vad kostar ett par vandringtights?

Allt från 500-2000 kr beroende på material, funktioner och märke.

Finns det varma vandringstights?

Ja det finns vandringstights som har en varmare insida av exempel ullblandning. Men de flesta vandringstights går att använda året runt i alla fall till -10 grader. Kolla i beskrivningen på de vandringtights du funderar på.

Kan man träna i vandringtights?

Ja det kan du men isåfall utomhusträning de är ju lika smidiga och flexibla som vanliga träningstights men kan kännas för varma att träna i inomhus då de är till för att användas ute.


Hur vi har sammanställt informationen

Vi har själva vandrat mycket i olika miljöer och väder därför har vi hunnit med att känna skillnaden med att vandra i ett par träningstights samt vandringstights genom åren. Med den erfarenhet vi har och de olika tightsen vi har testat har vi tillsammans med recensioner, tester och omdömen på nätet gjort en övergripande sammanställning över de bästa vandringstightsen (friluftstigtsen).

Vi tycker att det blir ett mer korrekt test genom att väga in andra åsikter och tester för att på så vis få fram de mest populära vandringstightsen som flest rekommenderar och använder. Vi hoppas att vårat inlägg kunde hjälpa dig i ditt val av vandringstights även om du inte valde någon av de vi rekommenderat här.


Lämna en kommentar