Åka långfärdsskridskor i Dalarna – Alla plogade isbanor

Det finns inte mycket som slår en fin vinterdag på långfärdsskridskor. Bor du eller besöker du Dalarna och vill åka långfärdsskridskor så har du flera sjöar att välja på. Och du tar dig enkelt ut till dessa sjöar med bil.

I Dalarna kan du åka långfärdsskridskor på naturis på bland annat Runn, Flosjön, Brunnsjön, Orsasjön, Siljan, Väsman och Öjesjön. Här åker du på fin plogad naturis med fina omgivningar runt om.

6 Platser i Dalarna där du kan åka skridskor på plogad naturis

Det finns många fina plogade sjöar att åka långfärdsskridskor på i Dalarna. Många av sjöarna där du kan åka skridskor ligger lättillgängliga med bil och vissa ligger nära en stadskärna.

I det här inlägget kommer vi att ta upp de sjöar som har plogade isbanor där du kan åka långfärdsskridskor på. Självklart finns det fler sjöar än de vi nämner här men det är de populärsate sjöarna där flest åker.

Vid många av dessa sjöar går det även att hyra långfärdsskridskor om du skulle vilja testa på hur det är att åka långfärdsskridskor.

1. Orsa/Mora – Saxviken, Orsasjön, Rädsjön & Siljan

Tar du dig norr ut i dalarna så kommer du hitta fina sjöar att åka på i både Orsa och Mora men även ifrån Rättvik ock Leksand.

Saxviken

I Mora finns en plogad isbana som är 3 km lång som du hittar på Saxviken. Saxviken ligger precis vid Mora centrum och är en mysig sjö att åka långfärdsskridskor på.

Orsasjön/Rädsjön

Inte så långt ifrån Mora ligger Orsa. Är du i dessa krokar eller har vägarna förbi så finns det två olika sjöar i Orsa där du kan åka långfärdsskridskor på plogad naturis. På Orsasjön finns ett plogat spår som är 15 km långt och som går till Kråkberg i Mora.

En annan sjö som ligger vid Orsa Grönklitt är sjön Rädsjön. Här kan du åka på plogad is som är en bana på 2 km.

Siljan

Sjön Siljan hittar du även här vid Orsa och Mora Siljan är dalarnas största sjö. Andra ställen som ligger vid Siljan är Rättvik, Leksand och Tällberg. Där du kan utgå ifrån för att åka långfärdsskridskor på Siljan.

Är vinter bra så kan en plogad isbana bli upp till 3 mil lång. Längden på banan kan variera från år till år. Från kilometer till mil.

2. Malung – Öjesjön (Öjen)

I Malung ligger Öjesjön kallas även för Öjen där det finns tre olika plogade isbanor. Runt Öjesjön ligger flera öar som du kan gå i land på om du vill och ta en fika eller varför inte äta din matsäck på någon av öarna.

Isbanorna är allt från 2-12 km långa.

 • Blå rundan (Bysjön) – 2 km och är den banan som prioriteras och öppnas först.
 • Blå banan (Vitensand) – 6 km
 • Gröna banan (Hånäset) – 12 km

3. Ludvika – Väsman

Är du i Ludvika och vill åka långfärdsskridskor så kan du göra det på Väsman. Väsman är en sjö som ligger i södra dalarna. Här plogas två isbanor på vintern där ena rundan kallas för ”huvudbanan” och är 19 km lång och den andra banan kallas för ”lunchrundan” som är 2 km lång.

Självklart väljer du själv hur långt du vill åka på respektive bana om du vill åka kortare eller flera varv på en bana.

Det går även att gå iland på platser runt sjön och äta sin medtagna fika eller matsäck.

4. Hedemora – Brunnsjön

Hedemora ligger i södra dalarna och här kan du åka långfärdsskridskor på Brunnsjön som har en plogad isbana som är 5,5 km lång.

Brunnsjön i Hedemora är en liten rund sjö som liger nära centrum i Hedemora. Isbanan som är 5,5 km lång är plogad som en åtta för att få ut så mycket som möjligt av sjön.

5. Falun/Borlänge

Mellan Falun och Borlänge går sjön Runn som är ett riktigt paradis för dig som vill åka skridskor. Här plogas flera isbanor med olika längd på under vintersäsongen. Totalt plogas det sex stycken banor på Runn som är allt från 2,5-17 km långa.

Passa på att ta en fika paus på Ornäs stuga, Främby udde eller på Roxnäs udde när du är ute på isen. Eller stanna till på någon av alla små öar som ligger på Runn där du kan gå iland på och vila om du vill eller ta en mysig fika paus.

De plogade isbanorna på Runn är:

 • Storsund enkelväg – 3,2 km
 • Haganäs runt viken – 2,5 km
 • Blå bana – 5,6 km
 • Röd bana – 8,7 km
 • Gul bana – 17 km
 • Grön bana Främby Udde – 10,7 km

6. Dala-Floda – Flosjön

Flosjön ligger i Dala-Floda som är en liten by som ligger nordväst om Borlänge och Falun. På Flosjön plogas två isbanor som är 3 km och 4,5 km lång. Vid den sydligaste delen av Flosjön finns det grillplats om du vill grilla.

Du har även tillgång till toalett och värme i Dala-Flodas Världshus.

Övriga sjöar att åka långfärdsskridskor på i Dalarna

Självklart finns det många fler sjöar du kan åka långfärdsskridskor på i Dalarna. Du kan i princip åka på alla sjöar så länge isen är tillräckligt tjock. Du kan kolla isen enkelt med en ispik.

Fördelen med att åka på en plogad isbana är att tjockleken på isen är kontrollerad.

Kom ihåg att aldrig vara ute på isen utan isdubbar eller ett sällskap!

När kan man åka långfärdsskridskor i Dalarna?

Det är svårt att svara exakt på när du kan åka långfärdsskridskor på sjöarna i Dalarna men oftast i december. Det beror helt hur vädret är men när det väl har slagit om och blivit kallare och minusgrader så fryser sjöarna relativt fort även de större sjöarna.

Sjöarna i dalarna kan frysa redan i oktober-november, så klart spelar det roll vart sjöarna ligger i dalarna om det är norr över eller i södra Dalarna. Kolla alltid tjockleken på isen innan du ger dig ut på den så att den är hållbar, 8-10 cm tjock bör isen vara på en kärnis.

Var kan man hyra långfärdsskridskor i Dalarna?

Du kan hyra långfärdsskridskor vid vissa av de plogade sjöarna i Dalarna och i endel sportbutiker i länet.

Tänk på att vara ute i god tid när du ska hyra långfärdsskridskor så att din storlek finns inne. Det går att hyra skridskopaket då ingår både pjäxor/kängor och skridskoskena eller så kan du bara hyra skridskoskenor om du har ett par vanliga vinterkängor eller vanliga kängor.

Fina vinterdagar och helgdagar är det många som vill ut på isen och många som hyr.

Här kan du hyra långfärdsskridskor vid de plogade sjöarna:

 • Orsasjön (Orsa)
 • Öjesjön (Malung)
 • Saxviken (Mora)

Övriga ställen i dalarna där du kan hyra långfärdsskridskor:

 • Sportringen – Hedemora
 • Cykelcentrum – Borlänge
 • Johns sport mora – Mora
 • Human by nature – Falun (Runn)
 • Stiftgården – Rättvik
 • Team Sportia – Rättvik

Lämna en kommentar