Bra kläder för långfärdsskridskor – Tips för att slippa frysa

När du åker långfärdsskridskor är det en smart idé att bära ordentliga, funktionella kläder som värmer och samtidigt transporterar bort fukt från kroppen.

När du klär dig för att åka långfärdsskridskor börjar du med baslagret, som transporterar bort fukt från huden, följt av ett mellanlager av ett lite tjockare syntet- eller ull som håller dig varm. Slutligen har du en skaljacka och skalbyxor över för att skydda dig mot regn, snö och vind.

Bomull är inte ett bra material i kläder för långfärdsskridskor eftersom det blir blött och torkar dåligt, utan syntetmaterial eller ull är att föredra. Se till att kläderna känns flexibla så att de inte klämmer eller begränsar dina rörelser när du bär dem.

Bra byxor för långfärdsskridskor – Skalbyxor

Skalbyxorna är vind- och vattenavvisande och skyddar dig mot regn, vind och kyla, ett perfekt val av byxor för långfärdsskridskor. Bra skalbyxor ska vara andningsbara så att värmen kan flyga ut och förhindra överhettning.

Bra material är till exempel softshell (som är elastiskt) eller vanliga skalbyxor. De får gärna ha ett elastiskt midjeband och justerbara benslut som kan justeras så att de passar över toppen av dina långfärdsskridskor så att du slipper vatten i pjäxan eller bootsen.

Läs mer: Bra långfärdsskridskor

Bra skaljacka för långfärdsskridskor

En bra skaljacka skyddar dig från vind, snö och regn. Den ska vara är andningsbar, lätt, vatten-tät/avvisande och vindtät.

Bra material är GoreTex eller andra funktionella material. Bra skaljackor har en justerbar huva som passar bra över en hjälm eller kan fällas in i kragen när den inte behövs.

Det är en fördel med en hög krage och kardborreknäppning för att förhindra att drag kommer in vid nacken vid höga hastigheter. Det är även en fördel med ventilationsöppningar som du kan öppna vid varmare väder eller om du blir svettig.

Underställ när du åker långfärdsskridskor

Det är också viktigt att ha ett underställ när du åker långfärdsskridskor. Bra underställ som t.ex. Woolpower i ull transporterar bort fukt och håller kroppen torr och varm.

Underställ kan också användas som ett extra isoleringslager om det blir riktigt kallt. Du kan med fördel anpassa tjockleken på understället efter temperaturen utomhus.

Strumpor är också en viktig del av klädseln för långfärdsskridskoåkning.

Bra strumpor, t.ex. syntetiska skidstrumpor eller strumpor i ullblandning från Smartwool, transporterar bort fukt och håller fötterna torra och bekväma även i dåligt väder.

Torra strumpor hjälper till att förhindra skavsår, därför är det viktigt hålla sig torr om fötterna. Ett innerlager av merino-sockor är en bra isolering om det blir riktigt kallt.

Handskar för långfärdsskridskor

Bra handskar för långfärdsskridskor ska vara slitstarka samtidigt som de är tillräckligt flexibla för att tillåta du kan arbeta med händerna och ha bra grepp om eventuella stavar. De flesta handskar fungerar bra så länge de är varma och har bra grepp.

Ofta kan du använda ett par längdskidåkningshandskar till långfärdsskridskor, men tänk på att det kan vara blötare på isen bara.

Skalhandskar är ett bra val eftersom de är vind- och vattentåliga. Handskar med skal är andningsbara och skyddar händerna mot regn, snö och kyla. du anpassar enkelt innerhandsken efter temperaturen.

Funktionella underkläder

Bra underkläder skyddar din kropp från vind och kyla, samtidigt som du kan andas och hålla dig torr. Om det blåser mycket kan du ha ett par boxershorts med vindskydd.

Underkläder i ull- eller syntet torkar dessutom fort och andas bra samt transporterar bort svett så att du inte blir blöt och börjar frysa.

Buff

En buff är en bra investering, oavsett om det är kallt eller blåsigt ute, och den går snabbt att dra på sig om det blir kallt.

Du kan dra upp buffen högre upp i ansiktet om den kalla vinden blåser mot dina kinder. Den tar minimalt med plats och får plats i fickan.

Övrigt att tänka på när det gäller klädsel för långfärdsskridskor

När du åker långfärdsskridskor är det kläderna du bär som avgör hur varm eller kall du blir. Innan du gör ditt val bör du tänka på några saker som vi går igenom nedan:

  • Om du åker långfärdsskridskor i högt tempo utan pauser klarar du dig med att vara lättare klädd. Ett bra riktmärke är att om det känns kyligt när du står still är du antagligen rätt klädd. Så fort du börjar röra dig kommer du att få upp värmen.
  • Är du mer ute efter att njuta av naturen och inte åka så fort? Då behöver du klä dig varmare, med underställ och varmare tröja innanför jackan.
  • Kommer du att ta en paus eller luncha utomhus? Då måste du ta med dig förstärkningsplagg, t.ex. en dunjacka som du kan dra på dig när du pausar. Troligtvis vill du även ha en bra ryggsäck för långfärdsåkning där du kan packa ner förstärkningsplaggen och eventuell matsäck.
  • Långfärdsskridskoåkning kan slita på kläderna, så det är viktigt att de är slitstarka. Tyget ska också andas och inte klibba fast vid kroppen om du börjar svettas. Lättaste sättet att undvika det på är genom ett bra underställ i syntet eller ull.

Lämna en kommentar