Kan man åka skidor i jeans? – 7 anledningar att inte göra det!

Jeans är hållbara och ett plagg som de flesta har hemma, titt som tätt ser man även folk som åker skidor i jeans, vi har också gjort det.

Kanske har du själv funderat på om jeansen fungerar bra för skidåkning och vi tänkte ge våra tankar på det i det här inlägget – och varför vi inte rekommenderar det.

Jeans fungerar att åka skidor i men det finns betydligt bättre alternativ, vi skulle rekommendera ett par skidbyxor istället. Anledningen till att jeans inte är bra för skidåkning är framförallt för att de är tillverkade i bomull (denim) som snabbt blir blött och torkar långsamt – men även för att de inte har några snölås, vilket gör att det kommer in snö vid pjäxor och midja.

7 anledningar att inte åka skidor i jeans

Här nedanför är några anledningar att skippa jeansen i skidbacken. Inför det här blogginlägget testade vi faktiskt själva några timmar med jeans i backen och det här var vad som störde oss rejält…

1. Jeans blir blöta i skidbacken

Ok, vi kommer att börja med det första problemet med att använda jeans som skidbyxor, de blir blöta! Och väldigt blöta om det är inte är minusgrader ute, eller om du tar en lunch inne på toppstugan.

Det här är något vi märkte av direkt. Eftersom jeans är gjorda i denim som är bomull – drar de åt sig fukt och torkar långsamt. De står helt enkelt inte emot snö eller fukt och när de väl blivit blöta vägrar de också att torka.

2. Torkar långsamt

Precis som jag skrev – jeans torkar otroligt långsamt. Det har som sagt med att göra att de är tillverkade i bomull och och är relativt tjocka.

När du väl har blivit blöt är sannolikheten väldigt stor att du kommer att åka med blöta byxor hela dagen, om du inte drar till stugan och torkar de i torkskåpet över lunchen. Om det dessutom skulle vara töväder eller blött ute kommer de aldrig att torka och kännas tunga.

3. Andas dåligt när man blir svettig

Den tredje nackdelen vi upptäckte med jeans – vilket inte var så förvånande – är att de andas dåligt när vi börjar svettas. Och vi svettas en del när vi åker skidor, vi gillar att hoppa och köra ganska intensivt och ibland gå en bit för att hitta skön offpist.

Själva materialet i jeansen andas ju inte så bra och dessutom har de inga ventilationsöppningar, det blir lite samma problem som med att åka skidor i en vanlig jacka.

Det känns dock som att materialet är det största problemet här och gör att svetten inte tar sig ut, utan stannar i materialet vilket tillslut gör jeansen blöta och kalla.

skidåkning i jeans

4. Jeans står inte emot vind bra

Tyvärr har jeansen inget bra vindmotstånd och det blir en rejäl nackdel i skidbacken, speciellt om du kör på kalfjället. Av den här anledningen valde vi att köra längre ner på fjället, helt enkelt eftersom det blev extremt kallt högre upp på fjället.

I kombination med att det är svårt att få in ett underställ under (det går med blir för tight enligt oss) blir hårt vind ännu jobbigare med jeans.

5. Dålig rörlighet & dåligt med utrymme

Precis som vi nämnde ovanför är jeans ofta i tightaste laget för skidåkning, i alla fall de jeansen vi äger. Det ger inte samma rörlighet som ett par skidbyxor.

Om vi dessutom har underställ under (vilket vi tyckte blev för tight) så kommer de sitta ännu tightare och ge ännu sämre rörlighet.

6. Inga snölås

Nu kommer vi till ännu en punkt som gör att vi aldrig kommer att använda jeans i skidbacken igen, de har inga snölås! Det gör att snö kommer in både i midjan och nere vi pjäxorna, framförallt när man kör puder, ramlar eller om det ligger lätt snö som flyger upp i luften.

Det som vi tyckte var mest störande var all snö som la sig i överkanten på pjäxan. Efter en stund smälter den och gör att fötterna och skidstrumporna blir blöta. Vilket i sin tur kan göra att man börjar frysa eller får skavsår.

7. Går inte över pjäxorna

Som sagt, jeansen går inte överpjäxorna, i alla fall inte våra jeans. Det gör att snö åker ner i pjäxorna och man blir blöt och börjar frysa om det är kallt ute.

Att vara utan snölås vid fötterna är en sak, men att inte ens kunna dra över byxorna över pjäxan blir inte bra alls. Det blir största nackdel vid offpist, kör du offpist i djup snö med jeans kommer dina fötter vara dyngsura efter ett par timmar.

8. Låg midja

Även om det finns jeans med hög midja så har de flesta jeans betydligt lägre midja än ett par bra skidbyxor. Det gör att det kommer in snö längs ryggen vilket sen smälter och du blir blöt.

Dessutom kommer det att blåsa in kalla vindar vid ländryggen vilket kan göra dig stel eller t.o.m. göra så du får ont. Vi själva kände av det i ländryggen efter ett tag och det vara inte skönt.

kan man åka skidor i jeans

Nackdelar med att åka skidor i jeans

Ok, nu har vi gått igenom 7 anledningar att inte åka skidor med jeans. Här nedanför är nackdelarna med skidåkningen med jeans sammanfattade:

 • Blir lätt blöta
 • Torkar långsamt
 • Andas dåligt
 • Står inte emot vind
 • Dålig rörlighet
 • Inga snölås
 • Går ej över pjäxorna
 • Har låg midja

Fördelar med att åka skidor i jeans

Ok, men finns det absolut inga fördelar med jeans som skidbyxor? Jo, det finns några stycken, vi går igenom de här nedanför:

 • De flesta äger redan ett par jeans
 • De är billiga
 • De håller bra

Läs mer: Misstag i skidbacken

Sammanfattning av att åka skidor med jeans

Som du kan se finns det flera betydande nackdelar med att åka skidor med jeans. De är inte gjorde för skidåkning och kommer därför inte att fungera lika bra som ett par riktiga skidbyxor i backen.

Att de inte torkar snabbt innebär att du kommer att när du blir blöt. Dina byxor blir snabbt blöta och eftersom de inte har snölås kommer du med stor sannolikhet att få in snö i midjan- och i pjäxorna.

Det gör att du blir blöt- och kall om fötterna, eller t.om. får skavsår. Det helst något vi själva i alla fall slipper!

Lämna en kommentar