Bästa långfärdsskridskorna 2023 – 4 bra långfärdsskridskor

Långfärdsskridskor är en härlig vinteraktivitet och du kommer långt på isen. Det är en aktivitet som passar alla och du kommer snabbt in i åktekniken. Att åka långfärdsskridskor är både avkopplande och roligt.

Ett par bra långfärdsskridskor ska vara stabila, lätta att ta sig fram med och vara enkla att knäppa av och på med bindningarna. Med ett par stabila långfärdsskridskor blir det enklare att ta sig fram om det är en ojämn naturis du åker på. Är de ostabila så är det lätt att ramla.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth och Outdoorexperten


zandstra track paket
Zandstra Track paket

▪️ Bästa långfärdsskridskor paket
▪️ Bekväma
▪️ Passar nybörjare
bra långfärdsskridskor för pjäxorZandstra Track Mont BC

▪️ Bästa långfärdsskridskor för pjäxor
▪️ Lätta att åka med
▪️ Stabila

bra långfärdsskridskor för kängor
Isvidda Trekking

▪️ Bästa långfärdsskridskor för kängor
▪️ Prisvärd
▪️ Fast häl
bra långfärdsskridskor för barn
Zandstra Easy Glider

▪️ Bästa långfärdsskridskor för barn
▪️ Passar till vanliga kängor
▪️ Enkla att få på

Bästa långfärdsskridskorna i testet är utan tvekan Produkt Zandstra Track paket här får du både pjäxa och skenor till ett bra pris. Paketet passar både dig som nybörjare eller dig som är en van åkare. Pjäxorna är varma och bekväma, skenorna är stabila att åka med och har en lös häl som ger dig en friare åkning. Enda nackdelen är att bindningen kan upplevas lite trög.

Vill du ha ett par långfärdsskridskor som passar till dina pjäxor du har till längdskidorna ska du spana in Zandstra Track Mont BC. Det är en stabil långfördskridsko med lös häl som är lätt att åka med och populär bland många åkare.

Är du ute efter ett par långfärdsskridskor som passar till vanliga kängor så är det Isvidda Trekking du ska kika in. Vill du testa på långfärdsskridskor men inte vill lägga alldeles för mycket pengar på det och vill att de ska funka med din känga så är det här det bästa valet. Skenan är stabil att åka med och har en fast häl vilket gör att det är lättare att åka på isen med om du är ovan.

Bästa långfärdsskridskorna – 4 bra långfärdsskridskor för naturisen

Vi har testat att åka långfärdsskridskor några gånger och trodde det skulle vara riktigt svårt. Men du kommer snabbt in i det och det är en riktigt härlig känsla att ta sig fram på isen och en rolig vinteraktivitet.

Vi började med en fast häl då det känns stabilt och säkert men så fort du lärt dig att åka så kommer du att vilja ha en långfärdsskridskor med en lös häl. Det gör att du kan åka snabbare och det ger en mer friare känsla i åkningen.

När du har bestämt dig för att köpa långfärdsskridskor så snåla inte. En dyrare skena kommer faktiskt att ge dig en bättre upplevelse och det kommer att vara lättare att åka.

1. Zandstra Track paket – Bästa paket för långfärdsskridskor

bästa långfärdsskridskor paket
  • Passar nybörjare
  • Prisvärd
  • Bekväma

Zandstra Track paket är ett paket med både pjäxa och långfärdsskridskor vilket är det perfekta start kitet om du är ny på långfärdsskridskor och vill ha ett helt paket.

Pjäxorna är bekväma och stabila med inbyggt tåskydd. Du kan även använda dessa pjäxor på dina turskidor.

Själva långfärdsskridskon har lös häl vilket gör att hälen inte sitter fast. Kan vara lite svårt i början om du är ny men du kommer snabbt in i det.

Vissa upplever att bindningen (knäppningen) är svår, att få på pjäxan i skenan.

Den här långfärdskridskon passar dig som: Är ute efter ett helt paket där du får både pjäxor och skenor.

Fördelar

+ Skön passform på pjäxan

+ Prisvärt paket

+ Stabila

Nackdelar

Lite svår att knäppa på


2. Zandstra Track Mont BC – Bästa långfärdskridsko för pjäxor

långfärdsskridskor för pjäxor
  • Passar till pjäxor
  • Stabila
  • Lätta att åka med

Zandstra Track Mont BC är en långfärdsskridsko med lös häl för en friare åkning på isen. De är sköna och stabila att åka med. Skenan passar till pjäxor som används vid längdskidåkning.

Här får du en bra långfärdskridsko i bra kvalitet till ett bra pris. Skenan passar både dig som är erfaren men också dig som inte åkt så mycket.

Nackdelen med dessa skenor är att bindningen kan upplevas lite trög.

Den här långfärdsskridskon passar dig som: Vill ha ett par långfärdsskridskor som passar till dina pjäxor du har till längdskidorna.

Fördelar

+ Passar pjäxor

+ Stabil

+ Lös häl

Nackdelar

Trög bindning


3. Isvidda Trekking – Bästa långfärdsskridskon för kängor

långfärdsskridskor för kängor
  • Passar kängor
  • Justerbara bindningar
  • Fast häl

Isvidda Trekking är en bra långfärdskridsko om du är sugen på att testa på långfärdsskridskor men vill ha ett par skenor som ska passa till dina vandringskängor eller vinterkängor.

Isvidda Trekking har en fast häl vilket gör att det känns stabilare att åka med om du är ny och lite osäker i början.

Det vi tycker är så bra med just dessa långfärdsskridskor är att du kan justera bindningarna i längdled för att få rätt balans under kängan.

Du knäpper dom enkelt som en snowboardbindning över din känga och de sitter bra på plats.

Den här långfärdsskridskon passar dig som: Som vill ha en sken som du kan använda med dina vanliga kängor och önskar en fast häl.

Fördelar

+ Passar kängor

+ Går att justera bindningarna på längden

+ Stabila

Nackdelar


4. Zandstra Easy Glider – Bästa långfärdsskridskon för barn

långfärdsskridskor för barn
  • Passar kängor
  • Sköna
  • Prisvärda

Zandstra Easy Glider är en långfärdsskridsko som är en perfekt introduktion till ditt barn som vill prova på att åka långfärdsskridskor. De är enkla att både justera och spänna på sig.

Den är dessutom prisvärd och det räcker med att ha kängor. Se till att ditt barn har höga kängor det gör det lättare att åka och kommer kännas mer stabilt.

Den här långfärdsskridskon passar dig som: Som vill ta med dig ditt barn på långfärdsskridskor för första gången så är dessa ett bra par att börja med.

Fördelar

+ Prisvärda

+ Enkla att spänna på

+ Passar på kängor

Nackdelar


att tänka på vid långfärdsskridskor

Saker att tänka på när du köper långfärdsskridskor

  • Längden på skenan! Längden på skridskon ska vara din skostorlek plus 7 cm. Men det är också en smaksak på vad man gillar. Vissa vill ha långa skenor medans andra tycker det är roligare att åka med kortare skenor.
  • Vilken typ av bindning! Vilken bindning du väljer att använda har betydelse på hur du vill åka och hur du vill sitta på skenan.
  • Ha rätt känga/pjäxa! Du ska ha en bekväm känga (pjäxa) att åka långfärdsskridskor i. Att ha en bra känga/pjäxa ger dig stabilitet, bekvämlighet, värme och du blir inte blöt.

Hur ska ett par långfärdsskridskor sitta?

Din sko ska sitta stadigt och stabilt på skenan och du ska ha skenan på mitten av din känga eller pjäxa. Du kan välja att ha en skridsko som antingen har en fast häl eller en lös häl.

Det vanligaste är att börja med en fast häl, när du har åkt några gånger kommer du att vilja ha en lös häl då det ger en mer friare känsla i åkningen.

Såklart är det också en smak sak på vad man gillar.

Kan man använda samma pjäxor till längdskidor och långfärdsskridskor?

Ja det kan du, kolla så att långfärdsskridskorna har samma bindning som dina längdskidor. Pjäxor som går att använda till både längdskidor och långfärdsskridskor kallas för kombipjäxa.

Många längdskidor har NNN BC bindningar vilket gör att du kan använda samma pjäxor till både längdskidor och långfärdsskridskor.

Vilka pjäxor till långfärdsskridskor ska jag välja?

Välj en pjäxa som är bekväm och där du kan röra på tårna. Ett par bra pjäxor för långfärdsskridskor ska även vara varma, vattentät/vattenavvisande och stabila.

När du har knutit på dig dina pjäxor vill du ha ett bra hälgrepp, det ger en mer stabil åkning. Du kan enkelt testa det genom att luta dig lite framåt hälen ska då sitta fast.

Vilken bindning ska jag välja på långfärdsskridskor?

Är du ny eller inte åkt så långfärdsskridskor så många gånger skulle vi rekommendera att du väljer en bindning med fast häl.

Är du en mer erfaren skridskoåkare eller har åkt endel så kan du välja en bindning med en lös häl. Det ger känslan av mer frihet i åkningen.

Bindningar som är till kängor har oftast en fast häl medans bindningar till pjäxor kan du välja om du vill ha fast- eller lös häl. Sen är det såklart vad man gillar och det är den bindningen du ska ha.

Vad är skillnaden på fast- och löshäl?

Skillnaden är att du enbart sitter fast vid tån när du har en lös häl, hälen är fri. Med en fast häl sitter du fast i skridskon både i hälen och vid tårna.

Vilken längd (storlek) ska man ha på långfärdsskridskor?

Du ska ta din skostorlek plus 7 cm. Ett exempel, om din skostorlek är 38 så lägger du till 7 cm då ska du ha långfärdsskridskor som är 45 cm lång.

Att välja rätt längd på skena är också en smaksak. Vissa gillar att ha en längre skena än det som rekommenderas då det blir mer stabilt och är lättare att åka med om isen är ojämn.

Andra gillar bättre när långfärdsskridskor är kortare än vad som rekommenderas då det är lättare att hantera vid svängar och känns mer lekfulla. Nackdelen är att de känns ostabila på dålig och ojämn is.

vilken längd ska man ha på långfärdsskridskor

Kan man använda vanliga kängor till långfärdsskridskor?

Ja det kan du. Det finns långfärdsskridskor som passar till vanliga kängor som du oftast spänner fast framme på foten och bak på foten. Den liknar en snowboardbindning.

Sånna långfärdsskridskor passar utmärkt om du är nybörjare och vill testa på och inte har någon pjäxa som passar till skenor. De är också billigare.

Ska man ha låga eller höga kängor?

Du ska ha höga kängor när du åker långfärdsskridskor då det ger mer stabilitet i åkningen. Men den ska också vara rörlig i sidled så du kan ta svängarna bra och att det inte känns stelt.

Kängan ska sitta bekvämt på din fot och gärna så att det är lite plats framme vid tråna för att slippa frysskador.

Det är också bra om dina kängor är varma, vattentäta och sköna att gå i. Ibland kan du behöver gå en lite bit på fast mark för att ta dig till nästa sjö därför är det bra om du har en skön och bekväm känga att även gå i.

vart ska man inte åka skridskor

Vad behöver man vid långfärdsskridskor?

Förutom ett par långfärdsskridskor så behöver du ett sällskap, isdubbar, livlina, hjälm och varma funktionella kläder när du ska ge dig ut på isen.

Sällskap

När du ger dig ut på isen ska du aldrig göra det ensam utan ha alltid med en person som sällskap om olyckan skulle vara framme och du åker genom isen.

Isdubbar

Att ha ett par isdubbar runt halsen är lika viktigt som att inte åka ensam. Det kan verkligen rädda dig.

Livlina

En livlina hör till säkerhetsutrustningen om du skulle plurra eller om någon i sällskapet skulle rasa ner i en vak. Livlinan ska sitta lättillgängligt utan på ryggsäcken. Du ska inte behöva ta av dig ryggsäcken för att komma åt den. Det är viktigt att livlinan flyter i vattnet.

Hjälm

När du åker på naturis så kan det förekomma endel gropar och ojämnheter i isen vilket gör att du lätt kan ramla och slå dig. Därför ska du använda dig av hjälm när du åker långfärdsskridskor för att skydda ditt huvud vid en eventuell vurpa.

Kläder

Välj kläder som är varma men funktionella. Du kommer att få upp värmen när du börjar åka men det kan vara kallt i början och när du stannar därför vill du ha kläder som klarar va att hålla dig varm men som kan transportera bort fukt.

Välj material som är tillverkade i syntet, merinoull eller fleece.

Vart ska man inte åka skridskor?

Undvik strömmande vatten som bäckar, åar och älvar. På dessa ställen är vattnet hela tiden i rörelse även om det ligger is på.

Det kan göra så varmt vatten åker upp mot ytan och på så vis tina isen underifrån. Det är också svårare att komma upp från en isvak om det är strömmande vatten under då det kan dra i dig.

Hur tjock ska isen vara?

Hur tjock isen ska vara beror på isens struktur. Är den jämna, glansig och genomskinlig räcker det att den är 5cm tjock då den typ av is är starkast. En sån is kallas för kärnis. Kärnis bildas i rent vatten och byggs på neråt.

Är det en is som är mer vit och inte genomskinlig så ska isen vara minst 10 cm tjock då den isen inte är lika hållbar som en glansig is (kärnis).

Vid strömmande vatten är alltid isen tunnare som vid exempel broar och älvmynningar.

hur tjock ska isen vara

Hur slipar (bryner) man ett par långfärdsskridskor?

Det är väldigt enkelt att slipa till ett par långfärdsskridskor och något du kan göra själv hemma det enda du behöver är ett slipställ och en slipsten.

Så här slipar du ett par långfärdsskridskor steg för steg:

  • Spänn fast skenorna – Börja med att spänna fast skenorna i slipstället så att de sitter stadigt på plats när du ska börja slipa.
  • Börja slipa – Nu börjar du slipa (bryna) skenorna med din slipkloss, förflytta klossen hela tiden fram och tillbaka så att det blir en jämn slipyta på skridskon.
  • Slipa efter behov – Är skenorna väldigt slitna får du slipa ett tag tills du känner att skenorna börjar bli vassa och jämna.
  • Ta loss skenorna från hållaren – När du slipat klart tar du loss skenorna från ställningen.
  • Dra av kanterna – Nu när du lossat på skenorna drar du av kanterna med en sandsten.

Hur rengör man långfärdsskridskor?

Att rengöra dina långfärdsskridskor behövs nästan aldrig förutom om du ska slipa dom. Det är väldigt sällan långfärdsskridskor behöver göras rent eftersom vi inte är i någon smuts med dom utan ute på isen.

Hur du rengör ett par långfärdsskridskor steg för steg

Skulle du ändå vilja göra rent dina skridskor så fukta en trasa och torka av men var noga att torka de torra sen så att de inte rostar.

  • Ta av pjäxan/kängan – Börja med att spänna av pjäxan från skenan.
  • Fukta en trasa – Blöt en trasa med vara vatten och vrid ur så att den bara är fuktig.
  • Torka – Torka av långfärdsskridskorna med trasan.
  • Torka torr – Ta en torr handduk och torka torrt efter den fuktiga trasan.
rengör långfärdsskridsko

Varför du bör köpa ett par bra långfärdsskridskor

Att lägga lite extra pengar på ett par bra långfärdsskridskor kommer göra att du känner dig säkrare och stabilare när du åker skridskor på isen, de är också lättare att hantera.

Vi testade med ett par billigare långfärdsskridskor i början som du knäpper över dina egna kängor och det funkade. Men ju mer vi började åka och testade pjäxor med skenor så vart det en helt annan upplevelse.

Så har du tänkt att åka långfärdsskridskor mer än en gång så sattas på ett bra skenor då. Upplevelsen kommer bli så mycket bättre.

3 fördelar med att ha ett par bra långfärdsskridskor

  • Stabila
  • Bekväma
  • Lätta att åka i

Vanliga frågor om långfärdsskridskor

Vad kostar ett par långfärdsskridskor?

Från 500-3500 kr. Priset beror så klart på märke och material.

Hur lång skena ska man ha?

Din skostorlek plus 7 cm.

Vilka är de vanligaste märkena på långfärdsskridskor?

Zandstra, Isvidda och Lundhags är de vanligaste märkena på långfärdsskridskor.

Hur länge håller ett par långfärdsskridskor?

De kan hålla hur länge som helst det enda du behöver göra är att slipa om dom ibland.


Hur vi har sammanställt informationen

Vi har själva provat på att åka långfärdsskridskor och har därför testat olika skenor som passar till både kängor och pjäxor. Med den erfarenhet vi har och de olika långfärdsskridskor vi har testat har vi tillsammans med recensioner, tester och omdömen på nätet gjort en övergripande sammanställning över de bästa långfärdsskridskorna.

Vi tycker att det blir ett mer korrekt test genom att väga in andra åsikter och tester för att på så vis få fram de mest populära långfärdsskridskor som flest rekommenderar och använder. Vi hoppas att vårat inlägg kunde hjälpa dig i ditt val av långfärdsskridskor även om du inte valde någon av de vi rekommenderat här.


Lämna en kommentar