Utrustning för långfärdsskridskor – 9 saker du måste ha!

Är du sugen på att börja med långfärdsskridskor? Och har inte riktigt koll på vad det är du behöver, vi ger dig alla måsten och den mest nödvändigaste utrustningen för långfärdsskridskor. Vi har själva börjat med att åka långfärdsskridskor på vintern.

Den nödvändigaste och viktigaste utrustningen du behöver vid långfärdsskridskor är ispiken, isdubbar, livlina, hjälm och skydd men framför allt ett sällskap.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth och Outdoorexperten

1. Ispik (Pikstavar)

Pikstavar är två stavar där ena staven är tyngre än den andra och används för att kolla tjockleken och kvalitén på isen innan du går ut på den. Att den ena staven är tyngre gör att du enklare kan kolla isens tjocklek då den är stabilare att hacka med.

Du använder pikstavarna även som stavar genom att staka dig fram på isen när det är motvind och när du behöver lite extra balanshjälp om isen är ojämn.

2. Isdubbar med visselpipa

Att ha ett par isdubbar runt halsen när du är ute på isen är en billig livförsäkring. Välj ett par isdubbar med visselpipa på sig och ett bra grepp. Har du badat isvak någon gång så vet du att kroppen chockas av kylan och det kan vara svårt att få fram ett rop på hjälp.

Därför är det så viktigt att du har en visselpipa på dina isdubbar som du enkelt kommer åt så att du kan göra dig hörd.

3. Livlinan (Räddningslina)

Även livlinan hör till säkerhetsutrustningen och är nödvändig att ha när du ska åka långfärdsskridskor. En livlina använder du om du behöver hjälpa någon i ditt sällskap upp ur isvaken.

Livlinan ska sitt lätt tillgänglig utan på din ryggsäck så du inte behöver ta av dig ryggsäcken och det ska gå att komma åt den om du skulle hamna vattnet eller är uppe på isen och behöver hjälpa någon annan.

En livlina kan vara svår att hantera i början så träna lite innan du ger dig ut på isen för första gången så du kan hantera den om det skulle behövas. Det är även viktigt att du har en livlina som flyter och i en påse som glider lätt på isen!

4. Hjälm & Skydd

hjälm till långfärdsskridskor

Att använda hjälm och skydd är för oss en självklarhet när vi åker på naturis och som vi vet kan naturis vara väldigt ojämn på vissa ställen och det är lätt att göra en vurpa. Med långfärdsskridskor så kan du komma upp i hög fart som gör att du kan slå dig väldigt illa.

Förutom att använda hjälm så är det bra att ha på sig knäskydd och armbågskydd. Knäskydd skyddar oss när vi ramlar framåt och armbågsskydd när vi ramlar bakåt. Både knä-och armbågsskydd ger också extra värme.

När du väljer en hjälm för långfärdsskridskor kan du använda dig av en vanlig skidhjälm. De ger ett bra skydd för huvudet och de värmer både huvudet och öronen.

5. Ryggsäck

ryggsäck till långfärdsskridskor

En ryggsäck är ett måste när du åker långfärdsskridskor. Ha gärna en vattentät ryggsäck som håller innehållet i ryggsäcken torrt om du skulle hamna i vattnet.

Det här packar du i din ryggsäck:

  • Ombyte om du skulle hamna i vattnet
  • Ett sittunderlag som du kan stå på när du eventuellt byter till torra kläder
  • Ett par diskhandskar är bra att ha om du skulle behöva ta hand om din kompis blöta kläder, det blir mindre kallt att hantera kalla och blöta kläder då.
  • Utanpå ryggsäcken har du sätter du fast din livlina på ett lättillgängligt ställe

Dessa saker är bra att du packar ner sen om du vill ha med dig andra saker som matsäck eller kaffe så kan du såklart packa ner det också.

Storleken på ryggsäcken bör vara mellan 30-45L beroende på hur mycket du ska ha med dig. Läs mer i vårat inlägg om hur du hittar den bästa ryggsäcken för långfärdsskridskor.

6. Skridskor

skenor till långfärdsskridskor

Självklart behöver du bra långfärdsskridskor om du ska ta dig fram på isen på ett smidigt och bra sätt. Välj den typ av skena som passar dig bäst. Det finns skridskor som passar vanliga kängor men också till pjäxor du använder på dina längdskidor.

Vilken typ av bindning

Långfärdsskridskor går att köpa med olika bindningar, fast- eller lös häl. Använder du dina vinterkängor så spänner du fast skridskoskenan med exempel en bindning som liknar en snowboardbindning över din känga.

Långfärdsskridskor du använder till en känga har oftast en fast häl. En fast häl är enklare att åka med om du är ny då den känns mer stabil än en lös häl.

Du kan även använda dina pjäxor du har till dina längdskidor, då köper du bara en skridskoskena som har samma bindning som dina längdskidor. Här är oftast hälen lös, en lös häl ger en mer friare åkning men kan vara svårt att åka med i början om du är helt ny.

7. Kängor /Pjäxor

kängor till långfärdsåkning

För att kunna fästa en långfärdsskridsko behöver du en känga eller en pjäxa. Som vi nämnde innan så kan du använda dina vanliga vinter- eller vandringskängor till ett par skenor.

Du kan också skaffa dig ett par kängor som är till för just långfärdsskridskor som du knäpper på smidigt på skridskoskenan precis som man gör med pjäxor. Det går snabbare och är smidigare.

Kängorna/pjäxorna ska ha ett högt och stabilt skaft, de ska sitta skönt och bekvämt på foten och inte glappa vid hälen. Det ska finnas plats för tårna för att undvika frysskador. Kängorna/pjäxorna ska även vara varma, vattentäta och sköna att gå i om du skulle behöva gå en bit på marken för att ta dig till nästa sjö.

8. Kläder

kläder långfärdsskridsko-åkning

Att ha bra och funktionella kläder när du åker långfärdsskridskor som värmer men också transporterar bort fukt från kroppen är bra. Här fungerar lager-på-lager principen lika bra som i skidbacken.

Börja med ett underställ som transporterar bort fukten från kroppen, sedan ett mellanlager som en tjockare funktionströja i syntet eller fleece för att hålla värmen. Sist tar du på dig ett skyddande lager i form av en skaljacka och skalbyxor som skyddar mot väder och vind.

När du har kläderna på dig så ska du känna dig rörlig så att det inte sitter åt någonstans så att det begränsar dig. Det ska vara smidigt och lätt.

Undvik bomull i kläderna då det inte transporterar bort fukt. Använd istället kläder som är tillverkade i merinoull, syntet och fleece.

9. Sällskap!

sällskap på isen

Var aldrig ute på isen ensam. Att ha ett sällskap med sig eller till och med en hel grupp är din viktigaste livlina om det skulle hända något.

Det också är trevligare att ha en kompis med sig än att åka själv!

Vanliga frågor om utrustning för långfärdsskridskor

Kan man åka med vanliga skidstavar när man åker långfärdsskridskor?

Nej det kan du inte. När du åker långfärdsskridskor ska du använda dig av ispikar som fungerar som både stavar och så att du kan kolla kvalitén på isen.

Går det att hyra utrustning för långfärdsskridskor?

Ja det går att hyra både långfärdsskridskor och utrustning som hör till.

Kan man använda en vanlig ryggsäck när man åker långfärdsskridskor?

Ja det kan du men vi skulle rekommendera att du använder dig av en vattentät ryggsäck. Skulle du hamna i en isvak så håller ryggsäcken dina saker och ditt ombyte torrt.

Lämna en kommentar