Tältutrustning – Vad behövs när man tältar?

Ska du ut på en långvandring eller ut och campa och funder på vad som behövs när man tältar?

Vi förstår dina funderingar och det finns en hel del tältutrustning att välja på, viss utrustning är helt nödvändig medan annan kan vara mindre viktig eller helt onödig.

Den tältutrustning som är absolut nödvändig är tält, liggunderlag och sovsäck. Därefter kan det vara bra med ett stormkök eller en friluftskniv för att göra upp eld om du ska laga mat, varma kläder i kyligare väder, pannlampa i mörkret etc.

Läs vidare så får du en komplett packlista för camping eller vandring och kan använda den som en checklista när du ska ut på äventyr nästa gång…

Innehåller reklam genom annonslänkar till Outnorth

Tältutrustning – 10 saker som behövs när man tältar

1. Tält

Tält är ju något vi måste ha när vi tältar såklart, vilken typ av tält och hur stort det ska vara beror på hur många vi är och hur vi ska använda det.

Om vi campar på en camping spelar inte storleken och vikten så stor roll, om vi däremot ska vandra så kommer vikten ha större betydelse. Dessutom finns det några olika typer av tält, vi går igenom de vanligaste här nedanför.

Kupoltält

Kupoltält är självstagande då dess ”pinnar” går som i ett kryss från hörn till hörn. Kupoltältet är alltså ett bra val om du inte är säker på att hitta ett mjuk underlag som tältpinnarna fäster i, t.ex. på klippor.

Här hittar du de populäraste kupoltälten

Tunneltält

Tunneltält är kända för att vara stabila i hård vind, de är därför bra i t.ex. fjällen eller på öppna ytor. De är även lätta att slå upp, men kräver däremot hjälp att bäras av linor via antingen tältpinnar eller fästa i träd då tältet inte är självstagande.

Här hittar du de populäraste tunneltälten

2. Liggunderlag

Ett bra liggunderlag känns som ett måste när man tältar. Att sova direkt på marken kan fungera om du t.ex. lägger upp en bädd av mossa eller liknande men i annat fall kommer det att vara väldigt obekvämt och kallt att sova direkt på marken.

Det finns egentligen två typer av liggunderlag, antingen ett av cellplast (skumgummi eller ett uppblåsbart. Fördelen med ett liggunderlag i cellplast är att det är lätt och håller bra medan uppblåsbara liggunderlag tar mindre plats.

tältutrustning

3. Sovsäck

Den tredje saken vi vill ha med oss när vi tältar är en bra sovsäck. Till skillnad mot en filt eller ett täcke håller en sovsäck värmen isolerad i den och värmer därför väldigt bra.

Sovsäckar finns i flera olika tjocklekar och allt från tunna för sommaren och tjockare på vintern. Du kan även använda dubbla sommarsovsäckar på vintern för att få mer värme eller komplettera med en tjock filt och en så kallad ”bivy-bag”.

Som kudde kan du antingen använde en hoprullad dunjacka eller tröja som du lägger i en packpåse eller en bra campingkudde. Fördelen med campingkuddarna i jämförelse med vanliga kuddar är att de tar betydligt mindre plats, de uppblåsbara tar nästan ingen plats alls.

tältprylar

70% RABATT på tältutrustning!

Passa på att skaffa alla prylar som behövs när du tältar – upp till 70% rabatt!

4. Stormkök

När det gäller maten så kan du självklart få med dig tillräckligt för en dag utan att behöva en värmekälla för att laga mat. Vill du däremot vara ute flera dagar eller ha en roligare upplevelse rekommenderar vi helt klart ett bra friluftskök för matlagningen.

Fördelen med stormköket är att det tar lite plats och fungerar att laga allt från frukost till middag på. Ofta kan du inte göra upp en eld och då är friluftsköket en perfekt lösning för att kunna laga mat.

5. Friluftskniv

En bra friluftskniv eller campingkniv är en grundsten i camping- eller tältutrustningen. Den är ovärderlig vid matlagningen då du måste skära kött, grönsaker eller frukt, men även ett bra redskap för att förbereda en eldstad om möjligheterna finns för det.

Det är en del i utrustningen som tar lite plats och den behöver absolut inte vara dyr för att fungerar bra, det räcker gott och väl med en morakniv för knappa hundralappen.

Om du ska tälta med barn kan det dessutom vara kul att kunna tälja grillpinnar, barkbåtar etc.

6. Pannlampa

Ett vanligt misstag när man tältar är att glömma bort att det blir mörkt på kvällen, faktum är att det faktiskt blir kolsvart.

Glöm därför inte att ta med en ljuskälla, det fungerar bra med ficklampa men vi rekommenderar en pannlampa.

Pannlampan gör det mycket lättare att samtidigt laga mat, läsa en bok, packa in saker i tältet eller om du behöver gå på toaletten mitt i natten.

7. Varma kläder/Underställ

Även om du tältar mitt i sommaren så måste du vara beredd på att det kan bli kallt i tältet på natten.

Ta därför hellre med dig för mycket kläder än för lite. Vi rekommenderar verkligen att du tar med dig ett bra underställ som du kan sova i på natten.

Vad behöver man när man tältar på camping?

När du tältar på camping har du oftast fördelen att du kommer med bil. Det gör att du kan ta med dig fler (och tyngre) saker utan att bestraffas med en tungt packad vandringsryggsäck.

Det gör att du kan ta med tältutrustning du inte skulle tagit med dig på en vandring, saker som gör tältandet lite lyxigare. Exempel på campingutrustning du kanske vill ha med dig är:

vad behöver man när man tältar

Övrig utrustning för att tälta

Det vi har nämnt ovanför anser vi vara basutrustningen om du ska tälta. Självklart finns det fler saker att ta med sig för att göra utflykten i skogen eller på fjället bekvämare. Här nedanför nämner vi saker vi själva tar med oss när vi tältar:

Om det regnar

Tälta bekvämt eller lätt?

Hur du än vrider och vänder på det när det gäller utrustningen så kommer du i slutändan att bli tvungen att kompromissa mellan bekvämlighet och hur lätt du vill att din packning ska vara.

Om du inte är beroende av vikten kommer du att kunna ta med dig fler- och bekvämare saker som tjockare liggunderlag etc.

Vår erfarenhet är att ju längre du ska gå med en ryggsäck på ryggen, ju lättare kommer du vilja att den ska vara.

Tälta i skogen övriga tips

Att tälta skogen skiljer sig en del mot att tälta på en camping. Du har inte tillgång till en toalett, du har ingen belysning runt tältet eller där du vill göra dina behov och du har inte tillgång till rinnande vatten.

Tänk därför igenom dessa saker innan du slår upp tältet och innan det blir mörkt. Att tälta nära en sjö kan vara smart eftersom du då kan diska enkelt och tvätta dig själv- och dina kläder.

Se även till att ha pannlampa eller ficklampa med dig och om det regnar bör du ställa tältet på ett ställe där det inte samlas vatten.

Hoppas att det här inlägget kunde hjälpa dig kring vilken utrustning du behöver ha med dig på din nästa natt utomhus!

Lämna en kommentar