Bra kläder för vandring – Tips om du är nybörjare

Att vandra både långa- och korta turer passar verkligen alla och alla åldrar. Det är enkelt att anpassa sin vandring efter sin egen förmåga. Men hur ska man egentligen klä sig på bästa sätt för en vandring? Vi går igenom vilka kläder som är bra att investera i för dig som är nybörjare inom vandring.

Bra kläder för vandring är ett par sköna vandringskängor, funktionella och slittåliga ytterplagg som jacka och vandringsbyxor vid kallare temperaturer behöver du även ett bra underställ. Kläder som är till för vandring ska andas bra, vara slittålig och flexibla.

Bra kängor för vandring

hur du väljer rätt kängor för vandring

Att investera i ett par riktigt bra vandringskängor är nästan ett måste om du ska börja vandra. Det är våra fötter som kommer att ta oss framåt på vår vandring och vi vill att de ska orka och inte bli trött pga. dåliga skor.

Hur du väljer rätt vandringskängor

 • Högt skaft – När du ska välja ett par kängor som är till för vandring så ska de ha ett högre skaft. Även om du ska vandra när det är varmt på sommar halvåret rekommendera vi ett par kängor med högre skaft just för att det ger dig bättre stöd runt vristen samt att det kommer inte komma in grus och vatten lika lätt.
 • Vattentäta Kängorna ska även vara vattentäta så att du inte blir blöt om fötterna. Det är lätt att man går igen sankmark på vissa vandringsleder där du kan sjunka ner med foten och då vill hålla dig torr. Förutom att en blöt fot blir kall och blöt så kan du lättare få skavsår om du vandrar med blöta fötter. Ett bra material är Gore-Tex som både är vattentätt och ventilerande.
 • Bra ventilation – Kolla så att kängorna har bra andningsförmåga. Många kängor som är vattentäta kan andas kolla i vilket membran de är tillverkade i . Kan skorna inte andas och de är vattentäta så kommer du bli svettig om fötterna och det är varken skönt eller bekvämt att vandra i svettiga fötter.
 • Rejäla dubbar/sula För att kängorna ska greppa bra på hala rötter eller på stenar och ojämnt underlag som du ofta stöter på när dy vandra behöver du ett par kängor med bra grepp. Kolla så att det är en rejäl sula med dubbar.

Byxor för vandring

välj rätt byxor för vandring

Ett par bra vandringsbyxor är också ett måste om du ska vandra. Vandringsbyxor har flera fördelar som ett par vanliga byxor eller tights inte har.

Nu finns det även bra vandringstights om man gillar att ha tights på sig som har samma fördelar som ett par byxor för vandring.

Välj rätt vandringsbyxor

 • Ventilation – Byxorna ska vara tillverkade i ett bra funktionsmaterial så att de kan andas bra. Vi blir varma när vi vandrar och därför vill vi att byxorna släpper ut fukt från kroppen så att den inte stängs inne och vi blir kalla och blöta pga. av det.
 • Rörelsefrihet – När du vandrar kommer du att behöva ta dig an varierad terräng ibland krävs det att ta sig över en större stock eller sten eller gå upp för en brant lutning. Då vill du inte ha ett par byxor som sitter åt och stramar som hindrar din rörelsefrihet. Ett par vandringsbyxor ska vara flexibla och ska knappt märkas av.
 • Slittåliga – Ett par vandrings byxor ska vara slittåliga med förstärkning på knä och rumpa då det är de delar vi oftast sitter på och som utsätts för mest slitage.
 • Fickor – En fördel är om byxorna har flera fickor och gärna några med dragkedja. Varför du vill ha fler fickor å byxorna är för att kunna ha viktiga saker lättillgängliga som du tar upp och ner ofta.

Jacka för vandring

vandringsjacka för nybörjare

En bra funktionell jacka för vandring behövs alltid oavsett väder. Fjällvandrar du så är vädret ofta ostabilt och kan ändras från strålande sol till kallt och blåsigt. Så därför är det alltid bra att ha en jacka med sig.

Vad är skillnaden på en vandringsjacka och en vanlig jacka?

Vad skillnaden är mellan en jacka för vandring och en vanlig jacka är att den är vind-och vattenavvisande eller tät, trots det så andas den bra. Den är smidig att ha på sig och har en luva som är justerbar så att den sitter bra huvudet om det skulle behövas vid regn eller kraftig blåst.

Skulle du inte behöva ha jackan på dig för att det är varmt så tar den lite plats i ryggsäcken och väger lite vilket är en fördel om du vandra.

Strumpor

vandringsstrumpor

Även om du har ett par bra kängor att vandra i så behöver du ett par bra strumpor att ha på dig på vandringen. Vandra aldrig i ett par vanliga bomullsstrumpor. Det kommer göra dig svettig och varm om fötterna.

Dessutom så torkar inte bomull lika fort som ett par funktionella strumpor som är tillverkade i ett material som bambu, syntet eller merinoull.

Varför du ska välja ett par strumpor för vandring:

 • Andas bra
 • Bra stöd
 • Drar inte åt sig dålig lukt
 • Slittåliga vid tår och häl

Strumpor tillverkade i bambu och merinoull är bra material som håller dina fötter varma när det är kallt och svala när det är varmt. Båda materialen drar heller inte till sig dålig lukt vilket är perfekt när du vandra långa dagar.

Mössa

mössa för vandring

En liten funktionell mössa är en bra sak att packa ner i ryggsäcken eller lägga i fickan på jackan. Ibland blir det blåsigt och kallt när man vandrar därför är det bra om du har en mössa eller ett pannband med dig.

Det kan även vara skönt att dra på sig en mössa när man stannar till någonstans på vandringsleden för en paus.

En mössa som är till att användas vid vandring ska andas bra, sitta bra på huvudet och stå emot vinden. En fördel med en vandringsmössa är att den är liten och tar lite plats.

Mössan ska gärna vara tillverkad i något funktionellt material vi gillar syntet då det är tåligt, släpper igenom fukt och är stretchigt.

Underställ och mellanlager för vandring

kläder att vandra i

När du vandrar är det bra att klä sig i lager-på-lager beroende på årstid och temperatur. Är det sommar så kan du klä dig lättare. Lagerna på kläder går att justera beroende på väder.

Ett underställ är bra att ha på sig på vandringen när det börjar bli lite kallare ute för att hålla dig varm. Du blir inte svettig i ett underställ utan de andas bra och tar bort fukten från kroppen så du inte ska bli blöt inifrån.

Ett mellanlager är exempel en fleecetröja eller annat lite tjockare plagg än ett underställ som du antingen tar på dig efter understället och innan jackan eller använder bara som det är om det är varmt ute.

Vanliga träningskläder tillverkade i syntet är ett bra mellanlager att ha på sig när det är sommar eller varmare ute eller bara använda som det är.

Funktionella underkläder

Förutom det självklar som att ha bra kläderna så är det även bra med funktionella underkläder och t-shirt när du vandrar. Undvik allt som har med bomull att göra då det suger åt sig fukt och du blir blöt och kall av det.

Välj istället kläder som är tillverkat i någon form av syntetmaterial, ull eller merinoull. Underkläder i syntetmaterial andas, är slittåligt och stretchigt.

Ull och merinoull är också ett bra material på underkläder, de andas bra och värmer dessutom när de är blöta, enda nackdelen är att det inte är lika slittåligt som syntet.

Buff

Något vi alltid tar med oss när vi vandrar är en buff eller balaclava om det skulle bli kallt eller extra blåsigt så är det skönt att dra på sig och ha runt hals och nacke eller använda den som mössa eller pannband. Den tar även väldigt lite plats och du får ner den i jackfickan.

bra att ha med sig på vadring

Övrig utrustning för vandring om du är nybörjare

Förutom det vi har på kroppen som kläder och kängor så behöver du även en utrustning när du vandrar för att få ut så mycket av din vandring som möjligt.

Bra utrustning att ha när du vandrar:

 • Vandringsryggsäck En ryggsäck på vandringen är alltid bra här får du plats med extra kläder och matsäck.
 • VandringsstavarStavar hjälper dig när du går uppför och nedför och gör det skonsamt för dina knän.
 • SittunderlagVi packar alltid med oss ett sittunderlag när vi vandrar. det gör att du kan sitta vart som helst utan att bli blöt eller kall.

Lämna en kommentar