Oskrivna regler på Camping – Gör inte de här 7 misstagen

Även om vi egentligen föredrar att tälta ute i naturen så är vi då och då på campingar runt om i landet. Som ny campare kan det vara svårt att veta vad som gäller och med åren har vi lärt oss vilka oskrivna regler som gäller vid campingar.

Det är trots allt inte bara de uppsatta reglerna på campingen vi ska rätta oss efter.

I grunden gäller sunt förnuft men de absolut tydligaste oskrivna reglerna på campingen är att inte låta för mycket, undvika att gå in på folks ”tomter” och spela inte hög musik hela natten. Det kan också provocera om man spenderar för lång tid i de allmänna duscharna och köken, samt står med bilen på tomgång.

1. Undvik att vara högljudd och att spela hög musik

Ok, vi kan väl alla erkänna att vi någon gång stört oss på det där gänget som låtit lite för mycket, lite för länge in på småtimmarna.

Om du vill vara säker på att bli omtyckt av dina campinggrannar ska du helst undvika att spela hög musik sent på kvällen. Försök att inte vara för högljudd även på dagen, alla kanske inte har samma musiksmak som du.

oskrivna regler på en camping högljudd

2. Spendera inte för lång tid i allmänna utrymmen

Något som kan uppfattas som störande på en camping är att spendera för lång tid i duschen, i köket etc. Tänk på att det är fler personer som vill duscha och aga mat, det här kan vara en av de tydligaste oskrivna reglerna på en camping.

Etablera dig inte i de allmänna utrymmena

När man börjar få dåligt med batteri i mobilen och datorn, när man vill få lite tillfällig kyla i kylboxen etc. är det lockande att plugga in sakerna i eluttagen i de allmänna utrymmena på campingen.

Om du gör det här är det viktigt att du inte lämnar dina saker där och ”etablerar dig” eftersom det gör att andra personer inte kan använda utrymmena på samma sätt. Gör du det här kommer du garanterat att få onda blickar efter ett tag.

3. Ha koll på din hund

Om du hund (eller ett annat djur för den delen) är det viktigt att du har koll på den. Visst, själv kan jag tycka att hundar kan vara jättecharmiga men om den kommer och slickar på min mat när jag är iväg för att hämta en öl är det inte lika charmigt.

Sen finns det faktiskt människor som inte gillar hundar, det måste respekteras. Det är även viktigt att de inte skäller och väsnas eftersom det kan förstöra stämningen för alla som vistas på campingen.

regler camping

4. Gå inte på folks ”camping-tomter”

Överlag är vi svenska ganska ”territoriellt” lagda, d.v.s. vi gillar att ha ”space” runt omkring oss. Därför är det inte alltid uppskattat att få oväntat besök på sin campingtomt. Ibland vill vi helt enkelt vara för oss själva, så känn av stämningen innan du går in på någons tomt.

Om tältet är stängt betyder det antagligen att man vill vara för sig själv och det måste respekteras. På samma sätt är det inte så populärt att ”gena” genom någons tomt om de t.ex. sitter och äter eller läser en bok.

5. Tänk på hur det blåser när du grillar

Att grilla hör till sommaren och för oss är det självklart att grilla när vi campar så länge det inte är eldningsförbud. Det finns dock en jätteviktig sak att tänka på för att inte uppröra campinggrannarna.

Tänk på hur det blåser!

Att hamna i ett dimmoln av grannens grill-os är inte speciellt roligt, så utsett ingen annan för det. Om du inte kan grilla utan att röka in de runtomkring dig kan det vara bäst att gå bort en bit och grilla eller laga maten på ett campingkök istället.

6. Håll det städat runt omkring dig

Om du är ovan att campa kan det lätt bli lite stökigt, speciellt om du inte har bra väskor att förvara all din mat och utrustning i. Då är det viktigt att du håller rent och städat omkring dig eftersom det snabbt kommer att se stökigt ut annars.

Det är inte alltid man tänker på det själv men andra ser det. Och kan eventuellt störa sig på det. de är ju där på semester, de vill inte se massa stök.

Ha som vana att alltid plocka ihop allt varje kväll och efter varje gång du ätit eller ska iväg från din husbil, husvagn eller tält. Tänk också på att inte ”breda ut” dig för mycket så att du tillslut är utanför din plats.

7. Ställ inte upp husvagnen eller bilen dåligt

Det kan ofta vara trångt på campingar, speciellt under sommaren. Därför är det viktigt att du ställer upp din husbil/husvagn och bill så bra som möjligt.

Det är viktigt att du håller dig inom din plats och ger utrymme så att även dina stolar, bord etc. får plats inom ditt område.

Om du parkerar bilen dåligt kan det göra att du inte riktigt får plats med alla dina saker och börjar inkräkta på andra ”tomter”, som upplagt för irritation med andra ord.

Lämna en kommentar