Bra matsäck i bilen – Tips på enkel mat för bilsemestern

Ska du åka långa sträckor med bilen eller kanske iväg på en bilsemester med familjen? Du kommer bli hungrig någon gång under bilresan och det smidigaste är att ha med egen mat.

Åker vi på bilsemester så packar vi oftast med oss egen mat och snacks än att stanna någonstans på vägen. Vi tycker det är mysigare att göra så för då kan vi stanna vart vi vill och äta.

Det kräver lite planering att packa med sig mat på en bilsemester. Du vill inte ha mat som kan bli dålig och som kräver att det står i kylskåp om du inte har möjlighet till en kylbox. Vill du äta något direkt i bilen så vill du helst slippa att det kladdar eller droppar så bilen blir förstörd. Med det här inlägget kommer vi ge våra bästa tips för en bra matsäck att ha i bilen.

Enkel mat att äta i bilen

Ibland finns det inte möjlighet att stanna någonstans för att äta eller så är det dåligt väder och du vill gärna inte gå ut.

Ska du sitta i bilen och äta eller äta något enkelt när du kör så vill du inte att det ska kladda eller kan droppa ner på sätet. Och inget du behöver bestick till. Och det får gärna vara mat som klarar sig utan kyl.

Vi listar lite enkla snacks man kan ha som färdkost i bilen:

 • Kex
 • Färsk frukt
 • Nötter
 • Drickyoghurt
 • Torkad frukt
 • Riskakor
 • Choklad
enkel mat att äta i bilen

Mat i bilen för barn

Många barn kan vara kinkiga när det kommer till mat så ta med mat som barnet tycker om och äter. Annars finns risk för ett gnälligt barn på bilresan.

Idag finns det bra och smarta förpackningar på mellanmål eller mat ni kan ta med er i bilen för barnen. Det kan vara en idé att skaffa en bra kylbox för matsäcken om ni ska åka längre sträckor i sommarvärme.

Pannkakor

Pannkakor är ett grymt tips på mat till barn som är på resandefot. Och nästan alla barn älskar pannkakor och du kan äta dom kalla perfekta att förbereda dagen innan.

De kan äta de bara som de är eller strö lite socker i dom och rulla ihop. Enkelt att äta inget kladd och du behöver inga bestick.

Snacks för barn i bilen

 • Riskakor
 • Majskrokar

Klämmisar

Klämmisar är också populärt för barn att äta i bilen och som du kan ha som mellanmål. De säljs med gröt, smoothie och puréer, finns i flera smaker så här borde du hitta något som faller ditt barn i smaken. Du kan också göra dina egna klämmisar som du kan fylla på själv med det du vill att ditt barn ska äta eller vad hen tycker om.

Det är enkelt att ta med sig klämmisar det är lätt för barnen att äta ur och det är sällan det blir kladd och spill, såklart kan det hända men väldigt sällan.

Frukt och grönsaker

Skiva lite goda frukter och ta med i en burk i bilen. Är frukten redan delad så är det enkelt för barnet att bara plocka och äta. Torkad frukt är också bra som t.ex russin, torkad mango och torkade aprikoser. Även grönsaker är bra att ha med sig och de är enkla att äta.

Tips på frukt du kan dela i bitar:

 • Banan
 • Äpple
 • Päron
 • Apelsin
 • Delade vindruvor

Tips på grönsaker:

 • Morot
 • Gurka
 • Paprika

Bra mat för bilsemestern

Det finns så mycket mat du kan ha med dig på bilsemester det är bara din egen fantasi som sätter stopp för den.

Vilken mat du kan ha med dig beror på om du har tillgång till en kylbox i bilen där du kan förvara eventuell mat i som behöver stå svalt, eller om du vet att ni kommer stanna för att äta strax efter ni startat.

Vi brukar oftast ta med oss mer matiga mackor när vi tar med oss mat inför bilsemestern för det är enklast att äta och ta med sig i bilen. Förslag på lite olika matiga mackor är:

 • Baguett med kyckling och curry röra
 • Bagels med färskost, avokado, ruccola, tomat och parmaskinka
 • Baguett med makrill
 • Baguett med rostbiff och potatissallad

Självklart kan du fylla dina smörgåsar med vad du vill och det du tycker om.

Pastasallad är också bra att ta med sig som mat på bilsemestern eller andra rätter du kan äta kall där du inte behöver värma maten. Exempel på det kan vara wraps, sallad, pannkakor.

Det här är inte bara mat som passar för bilsemestern de passar för all typ av resa där du kan ha med dig egen mat.

bra mat för bilsemestern

Nyttig mat i bilen

Det är lätt att äta massa skräpmat när man kör långt som på en bilsemester. Speciellt om man stannar och äter på matställen som ligger längs med vägen, MAX och Mc Donalds ser man alltid och det är lätt att svänga in där för att få i sig mat snabbt och sen i väg igen. Absolut inget fel att göra det, vi gör också det ibland.

Vill man ha nyttig mat med sig i bilen så är det lättaste om du lagat maten själv så du vet vad du stoppar i dig. Många saker har vi redan nämnt i inlägget som är nyttigt. Men vi listar lite alternativ på lite bättre mat och snacks att ha med sig bilen:

Smoothie

Klämmisar är ju populärt bland barnen du kan göra din egen klämmis, köp tomma förpackningar sen gör du din egen nyttiga smoothie häller i dina klämmisar så har du nyttig och energirik smoothie som är enkel att dricka ur. Vill du ha en matigare smoothie så gör du en sån.

Nötter

Nötter är alltid bra att ha med sig, de både mättar och innehåller bra med mineraler och protein och enkla att äta.

Proteinbars

Det finns många olika märken på proteinbars och så många olika smaker. Proteinbars äter du snabbt och enkelt de behöver inte förvaras svalt därför kan du ha några liggandes i bilen. Ta en när hungern sätter in.

Nyttigare mat

Vill du ha med dig något mer matigt då kan du göra sallad med bulgur, råris, quinoa. Gör en fullkornsmacka med ägg eller avokado på. Du kan också koka lite ägg att ha med dig.

Lämna en kommentar