Att göra i Lofsdalen – 11 tips för en sommar i fjällen

I somras besökte vi Lofsdalen som ligger i södra Härjedalen för att ta reda på lite mer vad just Lofsdalen har att erbjuda på sommaren. Lofsdalen kanske är mer känt för sin skidåkning på vintern än vad som finns att göra här på sommaren.

Lofsdalen är en liten by med enormt stor och vacker natur runtomkring som du kommer att älska. Det som är mest populärt här är vandringslederna samt att cykla MTB.

Vi har gjort en liten guide om Lofsdalen till dig och vi hoppas att du ska få lite tips och inspiration på vad du kan göra här.

1. Vandra i Lofsdalen

att göra i lofsdalen vandra

Att fjällvandra kanske är det vanligaste man gör när man kommer till Lofsdalen inte så konstigt då det finns fina lättillgängliga vandringsleder på fjället och ute i vildmarken.

Det passar verkligen alla, familjer, vana vandrare, nybörjare och till livsnjutaren.

Ta med god matsäck eller fika på din vandringstur då det finns flera fina ställen att slå sig ner på i naturen, allt smakar också så mycket godare ute i det fria.

Tänk på att vädret varierar väldigt ofta i fjällen så ha med extra kläder om det blir kallt eller om en regnskur skulle dyka upp.

Det finns vandringsleder på båda sidorna av sjön. Du kan börja din vandring direkt från byn, gränsen till kalfjället eller vid västvallen på andra sidan sjön. Det finns parkering uppe på kalfjället och vid västvallen.

Vandra med barn

I Lofsdalen finns det många barnvänliga vandringsleder och även barnvagns vänliga runt Lofssjön.

Ta med grill korv på er vandring och grilla i något av vindskyddet som finns, en super mysig aktivitet för barnfamiljer och ett äventyr för barnen. Om du har tänkt att vandra upp på toppen kan ett par bra vandringsstavar göra turen lättare. framförallt om du bär på en tung ryggsäck.

2. Cykla MTB (Mountainbike) i Lofsdalen

att göra i lofsdalen mtb

Lofsdalen erbjuder fin fjällcykling och flera downhill banor. Är det något Lofsdalen satsar stort på så är det MTB och det byggs nya leder för fullt här.

Uppe på fjället finns det fina cykelleder med en magisk utsikt. Och det är även där Lofsdalen håller på att utöka sina mtb leder.

Vill du cykla här kan du antingen ta bilen upp till Hovärken men du kan också cykla hela vägen upp och det är samma väg upp som bilarna tar.

Lofsdalens Bike Park (downhill)

Bike parken är nog det största dragplåstret i Lofsdalen på sommaren. Hur kul är det inte att bara få åka flowigt med velodromer och hopp nedför. Riktigt kul skulle vi säga och en pirrig känsla i magen.

Du tar dig enkelt upp med 6 stolsliften nere vid aktivitetscentret. När du kommer upp på fjället så erbjuder Lofsdalen 8 olika nedfarter i gröna, blåa, röda och svarta nedfarter. De är allt från 3,7 km till 300 m långa.

Alla nedfarter kräver att att man har fullface hjälm utom fjälleden som är en lite snällare nedfart men också den längsta på 3,7 km. Har man ingen fullface hjälm finns det att hyra.

lofsdalen bikepark

Här är de olika nedfarterna:

 1. Fjällleden (kräver inge fullface hjälm)
 2. Happy MTB
 3. Viper
 4. Venom
 5. Thunder
 6. Lightning
 7. Skogsleden
 8. Bilzzard

Stenrutsleden MTB

stenrutsleden mtb

Leden hittar du på andra sidan Lofssjön och du tar dig enklast hit med bil till västvallen. Stenrutsleden öppnades för första gången sommaren 2019 och bjuder på 12km cykling genom gammelskog och upp på kalfjäll.

dricksvatten lofsdalen
Skulle vattnet ta slut så finns det två ställen längs med leden där du kan dricka vattnet.

Det bjuds på 7 km cykling uppför genom olika terränger och spångar och vacker natur. Uppe på kalfjället får du njuta av ännu mer fin natur för att sedan ta dig ner för en rolig och flowig bana med velodromer och lite små hopp.

Leden är markerad som blå vilket betyder att den är ganska lätt, men var beredd på skarpa kurvor och korta brantare partier.

Cykelleder i Lofsdalen

cykelleder

Förutom stenrutsleden som vi beskrev innan så finns det 7 leder till att cykla på. Lederna ligger på båda sidor av Lofssjön.

 1. Lofssjön runt som är 42 km (grönled)
 2. Norra slingan 1,8 km (blåled)
 3. Cykelsnurren (mindre cykelområde som är enkel, rolig och lekfull leden är grön)
 4. Bergspasset 4 km (blåled)
 5. Rutvallsleden 11 km enkelväg (blåled)
 6. Pilgrimsleden 22 km (rödled)
 7. Vildmarken 17 km (rödled)

Cykeluthyrning

Det går utmärkt att hyra cykel och skyddsutrustning till sin cykelsemester i Lofsdalen. Du kan ringa in och boka eller så kan du boka på Lofsdalens hemsida.

Det går att hyra cykel från 1 dag till 1 vecka. Var ute i god tid så att du inte kommer dit och allt är fullbokat.

Ett annat ställe med grym mountainbikecykling är Idre Fjäll. Du kan läsa mer om Idre i vårat inlägg om saker att göra på Idre Fjäll!

3. Fiska

fiska

Är du ute efter bra fiske så kommer du att hitta det i Lofsdalen då det är känt för varierande fiske, här kan du fiska både röding och öring.

Det finns mycket bra fiskevatten i och ikring Lofsdalen, du hittar både strömmande vatten, fjälltjärnar och mindre sjöar att fiska i.

Fiskekort kan du köpa hos destination Lofsdalen eller i appen iFiske.

4. Björnide vandring (Bear´s Den)

björnvandring

I Lofsdalen rör det sig mycket björnar och hur häftigt skulle det inte vara att få se Sveriges största rovdjur på riktigt? Med Bear´s Den får du kanske uppleva det.

Du får övernatta i en stuga mitt ute i skogen där björnar rör sig. Stugan är modernt inrett men utan rinnande vatten och elektricitet.

Du tillbringar natten själv här eller med andra som också vill få syn på en björn live. Stugan ger också bra möjlighet till fotografering och bra med fönster för skådning.

För mer information hittar du hos Karins sportbod som ligger i Lofsdalens by.

5. Bada i Lofsdalen

badplats

Ta ett dopp i Lofssjön en varm sommar dag. Nere vid campingplatsen finns en liten sandstrand och en brygga man kan bada ifrån.

6. Paddla kanot eller kajak

kajak lofsdalen

Upplev fjällen från vattnet med en kanot eller kajak. Att ta sig fram på vattnet känns som att man kommer lite närmare naturen när man ljudlöst flyter fram och kan njuta av hur fint det är i fjällen.

Vi rekommenderar verkligen detta speciellt vid fint väder. Super mysig och lugnt aktivitet att göra.

Du kan hyr kanot eller kajak på destination Lofsdalen eller på Karins sportbod. Det går också att hyra längre än 1 dag om man vill.

7. Besök aktivitetshuset

aktivitetshuset

Aktivitetshuset som ligger i Lofsdalens by erbjuder allt från mat till Härjedalens största lekland.

Börja med att beställa en god pizza eller något från deras a la carté meny för att sedan ta en bowlingmatch eller varför inte testa en whiskyprovning medan barnen leker i leklandet?

Ja det finns något för alla i aktivitetshuset från familjen till kompisgänget. Det går även att spela pigis och dart eller varför inte köra lite på deras pumptrack som ligger utanför huset.

8. Hyr bastubåt med middag

bastubåt lofsdalen

Efter en dag full med aktiviteter kan det vara skönt att bara få koppla av och få middagen serverad.

Hyr en bastubåt med middag. Medans du bastar och badar från båten så fixar kaptenen en god middag till dig och ditt sällskap. Kan man avsluta en dag bättre? Vi skulle inte tro det, perfekta avslutet på en dag enligt oss.

I priset får du en grillmiddag med en sommarsallad, fiskekort ingår om du vill fiska från båten. Turen tar ca 3,5 timme och är bokningsbar från kl:10.00 – 19.00 önskas en annan tid går det bra att kontakta destination Lofsdalen så ordnar dom det.

9. Spela golf

golf i lofsdalen

Just i Lofsdalen finns inga golfbanor men du kan enkelt ta dig ca 45 min med bil från Lofsdalen till 5 olika golfbanor med fjällen som utsikt.

 1. Ramundberget golfbana, Sveriges äldsta fjällgolfbana.
 2. Idre golfbana, en välskött fjällgolfbana.
 3. Sveg Härjedalens finaste 9-hålsbana.
 4. Hede golfbana, få det magiska Sonfjället till utsikt när du spelar golf här.
 5. Klövsjö golfbana, golf i gammal fäbodmiljö.

10. Besök Club 1125 (Whiskeybar)

club 1125

Högst upp på Hovärken ligger Club 1125 som är en whiskeybar med panorama utsikt över Lofsdalen. Här lagras whisky från märket Mackmyra.

När du är i Lofsdalen så tycker vi absolut att du ska boka in dig på en whiskyprovning här eller varför inte en middag med en fantastisk utsikt.

På skybaren serveras det sushi, skulle det vara så att sushi inte är en favorit hos dig så finns det även gulaschsoppa eller bakad potatis att beställa.

11. Besök levande fjälljordbruk (lillhärjåbygget)

fädbod lofsdalen

Ta dig till det enda levande fjälljordbruk som finns i Sverige med fäboddrift. Dit du inte kan ta dig med bil utan får vandra ca 8 km för att komma ända fram.

Gården har varit bebodd ända sedan 1800-talet där man drivit jordbruk och det är femte generationen som driver gården.

Det finns en övernattningsstuga på gården om man skulle vilja stanna övernatten. Ägarna till gården vill att man bokar in sig för ett besök innan man kommer till gården via telefon: 0684-450 16.

Video från Lofsdalen på sommaren

Om du vill ha tips på fler sevärdheter och aktiviteter i Lofsdalen under sommaren så kan du kolla in videon nedanför.

Vi tycker själva att utomhusaktiviteterna, fjällen och den fina naturen är det som lockar, men det finns även gott om aktiviteter inomhus och saker att göra med barn eller saker att göra när det regnar här.

Vanliga frågor om Lofsdalen

Hur är vädret i Lofsdalen på sommaren?

Väldigt varierande. Ena stunden är det strålande sol och i nästa kan det regna. Så det är bra om man packar med sig kläder för olika väder.

Kan man åka tåg till Lofsdalen?

Nej det kan man inte. Närmaste tågstation ligger i Sveg som är 1 timme från Lofsdalen. Här ifrån kan du ta den lokala bussen sista biten.

Vad finns det för boende?

Det finns olika typer av boende, stugor, par hus och lägenheter. Lofsdalen har ett bra utbud av boende.

Finns det systembolag i Lofsdalen?

Nej det gör det inte men du kan beställa från Systembolaget och hämta ut det på ICA Lofsdalen.

Finns det matbutik i Lofsdalen?

Ja det finns en ICA butik i Lofsdalens by.

Hur långt är det till Lofsdalen från Stockholm?

Ungefär 50 mil och det tar runt 6 timmar med bil.

Finns det camping i Lofsdalen?

Ja det finns en camping nere vid Lofssjön.

Lämna en kommentar