10 skidorter med tågförbindelse & tågstation i Sverige

Att åka skidor i fjällen innebär för de flesta långa bilresor till avlägsna platser men visste du att det finns många skidorter med tågförbindelse i Sverige? Det här gör att det går mycket lättare och snabbare att ta sig upp i fjällen och vi ska gå igenom de orter du kan åka tåg till i det här inlägget.

Skidorter med direkt tågförbindelse är bland annat Åre, Järvsö, Abisko, Riksgränsen och Duved. Du kommer ofta in med tåget direkt i byn eller i nära anslutning vilket gör att du inte behöver bil för att ta dig till dess skidanläggningar. Ett perfekt alternativ att uppleva fjällen utan bil samt slippa den sega hemresan när kroppen är trött.

1. Åre

skidorter tågförbindelse åre

Åre är den första skidorten på vår lista som man når med tåg. Det är inte bara Sveriges största skidort utan den har också Sveriges längsta skidbacke.

Som en extra bonus går tåget raka vägen in i Åre by vilket gör att du partiskt taget kan ta på dig pjäxorna och hoppa ut i skidbacken direkt.

Till Åre kan du åka både med dag- och nattåg vilket är praktiskt om du vill komma fram utvilad inför skidåkningen. Beroende på vilket tåg du tar så tar det mellan 8-10 timmar att åka.

2. Järvsö

åka tåg till järvsö

Om du söker en skidort nära Stockholm som du dessutom kan ta dig med tåg till så ska är Järvsö ett perfekt alternativ. Tåget kommer in mitt i byn och därifrån har du lite mindre än 1 kilometers promenad bort till backarna.

Antingen tar du en promenad eller så kan du bara ta en taxi upp. Att åka tåg från Stockholms centralstation till Järvsö tar knappt 3,5 timme beroende på vilket tåg du tar.

Oavsett så är det ett snabbt och bekvämt sätt att komma iväg på en skidweekend om du inte har- eller vill åka bil.

3. Abisko

skidorter tågförbindelse abisko

Abisko är ett populärt vandringsområde i närheten av Sarek i Lappland, dessutom gillar folk att åka skidor här.

Men räkna inte med många liftar och pistade nedfarter om du åker hit, det finns nämligen bara en markerad opistad nedfart och en lift. Hit åker man för naturskidåkning och offpist, så det är att topptura med hudar eller snöskor som många åker hit för.

Räkna med en lång tågresa om du ska upp till Abisko då sträckan är precis över 100 mil mellan Stockholm och Abisko. Däremot kommer du att få uppleva väldigt vacker natur på vägen och med nattåget får du väldigt effektiv restid.

4. Duved

skidorter duved tågförbindelse

Duved ligger faktiskt bara en station bort från Åre så om du ska hit så kommer du med samma tåg. Här har du också tågstationen mitt i själva ”skibyn” Duved så det är bara att knalla rakt ut till skidområdet.

Om du inte tar nattåget så får du räkna med 8 timmars restid så ladda termosen med kaffe och njut av en skön tågresa genom Sverige.

5. Björkliden

åka tåg till björkliden

Att åka tåg från Stockholm till Björkliden tar 18 timmar och du kommer fram ett par 100 meter från fjällanläggningen och hotellet. Eftersom du tar nattåg som kommer du fram utvilad och kan gå direkt på skidåkningen om du vill.

Det går tåg både från Stockholm och Göteborg och det är egentligen en ganska bekväm och enkel resa om du tar tåget istället för bilen.

6. Riksgränsen

åka tåg till riksgränsen

Att åka tåg från Stockholm till riksgränsen tar lång tid, närmare bestämt 18 timmar, men det är värt besväret. Här uppe får du magisk skidåkning och du kan åka utför ända fram till slutet på maj och de har extraöppet vid midsommar.

Dessutom klassar riksgränsen in på listan över Sveriges bästa skidområden.

Om du åker med tåg till riksgränsen så kommer du att kliva på tåget, sova på tåget och troligtvis komma fram vid lunchtid dagen efter. Det gör restiden ganska effektiv och du är utvilad och redo för backen när du väl kommer fram.

Väl framme är det bara att ta på dig skidjackan, ta skidorna under armen och knalla några hundrameter till skidsystemet. Du kommer fram bokstavligt talat bredvid skidbacken.

7. Narvik

åka tåg till narvik

Men vänta, Narvik ligger väl i Norge? Ja det gör det, men vi tog med det ändå eftersom de har så fin skidåkning och en tågstation som ligger bara en kilometer från backarna.

De tar ett tag att åka hit men det glömmer du fort när du tar sköna svängar med en utsikt över fjorden och de snöklädda bergstopparna.

Både Göteborg och Stockholm har nattåg som går direkt till Narvik så du behöver inte hålla på med byten och krångla till det. Hoppa på i Sverige och kliv ut i Norge!

8. Storlien

åka till till storlien

Nästa skidort på listan med tågförbindelse är Storlien, här har du bara 500 meter från tågstationen till skidbackarna.

Storlien är en helt ok anläggning storleksmässigt med hela 9 liftar och 23 nedfarter och mycket offpist som går att utnyttja.

För att komma hit måste du göra ett tågbyte i Sundsvall eller Duved och sen åka vidare mot Storlien. Om du åker från Stockholm så är det drygt 70 mil till Storlien.

9. Oslo – Holmenkollen

tåg till oslo skidåkning

Ok, den här skidorten ligger inte i Sverige, men nästan. Den är så pass nära gränsen och även hyffsat nära Göteborg och Stockholm att den får vara med på listan. Här är det längdskidåkning i området Holmenkollen som gäller för hela slanten!

10. Katterjåkk

tåg katterjåkk skidor

Om du åker till Katterjåkk så kommer du att få uppleva Sveriges finaste tågsträcka. Det är inte ens hundra meter från tågstationen när du kommer fram till att du når den första liften.

Det är ingen stor skidanläggning dock. Här har du förutom alpin skidåkning även längdskidåkning men framförallt kan du gå på magiska toppturer i området.

Tåg till fjällen på sommaren

Det går tåg till fjällen även på sommaren och inte bara på vintern. Det du bör tänka på är att avgångarna anpassas efter efterfrågan så det kan vara bra att kolla vilka tider- och hur många tåg som går innan du bokar boenden för resan etc.

Generellt sett så är det fler avgångar till populära resmål och på sommaren är vandring och cykling populärt, vilket gör att det går fler tåg till dessa destinationer. Kolla avgångar och tider på Sj.se.

Ha med skidor på tåget

Du får ha med dig skidor på tåget i mån av plats. För att få bästa chanser att få med dig utrustningen rekommenderar vi dig att vara i god tid och packa din utrustning så bra och litet som möjligt innan resan. Så här säger SJ själva:

”Skidutrustning ska förvaras i skidfodral och placeras så att den inte kan ramla omkull”. 

Ha med mountainbike på tåget

Du får ha med dig cykel eller mtb på tåget i mån av plats men den måste packas ned i en transportväska innan du går på tåget.

Se till att verkligen packa din cykel väl, dels för att skydda den från skador men även för att inte riskera att bli nekad att kliva på tåget. Så här säger SJ själva:

Cykel måste vara demonterad eller hopfälld och förvaras i en för ändamålet anpassad cykeltransportväska innan ombordstigning (maxmått 140x85x30cm, maxvikt 25 kg för både cykel och väska). Ombord på tåget placeras väskan på en ledig golvyta enligt instruktion från ombordpersonalen. Väskan får inte sticka ut i mittgången eller blockera dörrar.

Vi hoppas att du kunde hitta någon bra skidort att besöka med tåg med hjälp av våra tips!

Lämna en kommentar