Bästa sittunderlaget 2023 (4 bra sittunderlag för utflykten)

Om det är något vi tycker är viktigt när vi är ute i naturen så är det ett bra sittunderlag. Ett litet tillbehör för utflykten och som är lätt att packa ner.

Det hjälper oss bland annat att slippa bli kall- eller blöt om rumpan när vi vill sätta oss ner för att vila och ta igen oss, eller vid en lunch ute i naturen.

Det finns en hel uppsjö av olika sittdynor, allt ifrån tjocka, uppblåsbara, hopvikbara och med ryggstöd. Vi kommer att gå igenom alla i det här inlägget.

Ett bra sittunderlag ska hålla dig torr och vara skönt att sitta på, det ska även ta lite plats i ryggsäcken och vara lätt att bära på. När det gäller materialet så ska det tåla slitage eftersom det ofta får möta vassa berghällar och det är bra om det inte suger åt sig fukt så att det blir blött.

Vår favorit i testet är Sea To Summit Air seat.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth och Outdoorexperten


bra hopvikbart sittunderlag
Thermarest Z seat Sol

▪️ Bästa sittunderlaget allround
▪️ Packar bra
▪️ Lätt

bra uppblåstbart sittunderlag
Sea to Summit Air seat Insulated

▪️ Uppblåsbart sittunderlag
▪️ Hög komfort
▪️ Isolerande

bra sittunderlag med ryggstöd
Thermarest Trekker Chair 25

▪️ Bästa sittunderlaget med ryggstöd
▪️ Smarta funktioner
▪️ Enkel att packa
bra billigt sittunderlagOther Sittplatta

▪️ Smidigt sittunderlag
▪️ Vikbart
▪️ Billig

Bästa sittunderlaget i testet är Thermarest Z Seat Sol. Då den är vikbar och väger lite är det enkelt att packa med sig den.

Förutom det så isolerar den bra, skön att sitta på och är slittålig. Priset är också helt okej för ett sådant bra sittunderlag. Om du vill ha det absolut bästa så är det den här sittdynan du ska satsa på.


Om du är ute efter en riktigt bra uppblåsbart sittunderlag så ska du kolla in Sea to Summit Air Seat Insulated. Detta sittunderlag tar otroligt lite plats så lite att du kan få med dig den i fickan.

Den är isolerad med thermolite så den passar utmärkt för kalla vinterdagar och den är även otroligt slitstark. Ett bra val om du vill ha ett sittunderlag som packar väldigt lite men som ändå ger bra komfort.


Bästa budgetvalet i testet är Other sittplatta. Är du ute efter en enkel sittdyna men som ändå packas bra och är billig så ska du kika på detta sittunderlag.

Den håller fukt ute och skyddar dina byxor mot slitage och smuts. Ett perfekt budget alternativ om man inte vill lägga massa pengar på en sittdyna.


Bästa sittunderlaget – 4 bra sittunderlag för utflykten

Vi är ofta ute i naturen året runt då vi cyklar MTB, vandrar och åker skidor/snowboard. En av de viktigaste sakerna vi har med oss förutom utrustningen är ett sittunderlag.

Är man ute hela dagar så är det skönt att bara ta en paus ibland och då kan det vara riktigt skönt med ett bra sittunderlag som gör att du håller värmen och sitter lite skönare på marken, stenen, stubben eller i snön.

Du kan få tag på både billiga och dyra sittunderlag det beror helt på vad du är ute efter. De flesta underlag är snarlika men vissa kan skiljas åt med olika funktioner, storlekar och vikt.

1. Thermarest Z seat Sol – Bästa sittunderlaget allround

basta-sittunderlaget-thermarest-Z-Seat-Sol
  • Vikt: 60g
  • Isoleringsmaterial: Skum
  • Tjocklek: 2 cm
  • Packmått: 30 x 6 x 7 cm (längd, bredd, höjd)
  • Sitt storlek: 41 x 33 cm (längd, bredd)

Thermarest Z Seat Sol är den perfekta allround sittunderlaget som är både smidigt och lätt att ta med sig i skidbacken eller ut på vandringen, då den enkelt packas ner med sin dragspels-liknande design.

Sittunderlaget är även tåligt och isolerande vilket passar utmärkt en kall dag i skidbacken.

Det här sittunderlaget passar dig som:

Vill ha ett bra och tåligt sittunderlag men som ändå tar liten plats och är lätt.

Fördelar

+ Isolerande

+ Skön att sitta på

+ Lätt

+ Enkel att packa

Nackdelar

Fastnar smuts i hålen


2. Sea to Summit Air Seat Insulated – Bästa uppblåsbara sittunderlaget

bästa uppblåsbara sittunderlaget
  • Vikt: 80 g
  • Sittstorlek: 40 x 30 cm
  • Packstorlek: 12,5 x 9,5 cm
  • Tjocklek: 5 cm
  • Isoleringsmaterial: Thermolite

Sea to Summit Air Seat Insulated är ett uppblåsbar sittunderlag som passar utmärkt om du vill ha ett sittunderlag som tar så lite plats som möjligt.

Förutom att man kan packa den väldigt liten så kommer Air Seat insulated att ge dig skön komfort, hålla dig torr och varm då sittunderlaget är isolerat med thermolite.

Du blåser upp dynan snabbt och det är lika lätt att tömma den.

Det här sittunderlaget passar dig som:

Är ute efter en sittdyna som tar otroligt lite plats men även ger dig en skön komfort och värme så ska du absolut satsa på det här sittunderlaget. Utmärkt för kyligare klimat.

Fördelar

+ Tar lite plats

+ Bra komfort

+ Slitstark

Nackdelar

Tyngst i testet


3. Thermarest Trekker Chair 25 – Bästa sittunderlaget med ryggstöd

bästa sittdynan
  • Vikt: 396 g
  • Storlek på förpackning: 15 x 53 cm
  • Sitthöjd: 10 cm
  • Passar till: Liggunderlag upp till 64 cm brett

Thermarest Trekker Chair 25 är perfekta om du vill göra ditt liggunderlag till ett bekvämt sittunderlag med ryggstöd.

Thermarest Trekker Chair träs enkelt över ditt liggunderlag och tar därför nästa ingen plats alls i ryggsäcken men du behöver däremot ta med dig ett liggunderlag.

Därför passar denna bäst när du ska sitta ner länge och vill ha det bekvämt som vid t.ex. fiske, jakt eller när du campar. Superbekvämt och den passar liggunderlag med en bredd upp till 64 cm.

Det här sittunderlaget passar dig som:

Ska ut på fiske, jakt eller ut och campa så passar den perfekt då du får en bekväm sittställning med hjälp av ryggstödet. Eller om du bara behöver extra komfort.

Fördelar

+ Bra komfort

+ Perfekt för camping

+ Bra isolering

Nackdelar

Dyr


4. Other sittplatta – Billigt och smidigt sittunderlag

billigt och smidigt sittunderlag
  • Packstorlek: ca 15 x 19 cm
  • Storlek: ca 38 x 28,5 cm (bredd x höjd)
  • Isoleringsmaterial: Skum
  • Tjocklek: ca 0,5 cm

Other sittplata är det bästa budgetvalet i vårat test. Det här sittunderlaget kan du vika ihop så att du enkelt får plats med den i din ryggsäck.

Då den inte är så tjock så tar den inte heller så mycket plats på bredden och dessutom väldigt lätt.

Detta sittunderlag är väldigt billigt om man jämför med andra men ändå helt ok. Den gör det den ska. Ett bra budgetköp om du inte vill spendera allt för mycket pengar på en sittdyna!

Det här sittunderlaget passar dig som:

Vill ha ett enkelt och lätt sittunderlag som inte kostar allt för mycket pengar. Eftersom det är vikbar så tar den också lite plats.

Passar utmärkt att ha med sig på en kort dagsutflykt när man inte ska sitta ner allt för länge eller vill skydda byxorna från smuts.

Fördelar

+ Enkel att ta med

+ Lätt

+ Vikbar

+ Billig

Nackdelar

Tunn


att tänka på vid köp av sittunderlag

Saker att tänka på när du köper ett sittunderlag

  • Lätt att packa! Det viktigaste när du köper ett sittunderlag är att det ska vara lätta att packa ner. Gärna ett sittunderlag som är vikbart då de oftast är lättast att packa ner i ryggsäcken eller till och med i jackfickan.
  • Lite vikt! Man vill inte ha ett sittunderlag som väger för mycket då det är en del av din packning.
  • Slittålig! Ett sittunderlag ska vara slittåligt då de bland annat får utstå vassa kanter, ojämna ytor, sand och snö.
  • Ta lite plats! Man vill också att den ska ta så lite plats som möjligt. Så även om du bara går ut på en kort tur och har en liten ryggsäck eller vill ha en så lätt packning som möjligt då vill du absolut ha ett sittunderlag som tar lite plats.
  • Bekväm att sitta på! Självklart ska sittunderlaget vara skönt att sitta på. Det är ofta hårda och kantiga ytor ute i naturen och ibland svårt att hitta plan och jämn mark därför är det bra med ett sittunderlag som ger bra komfort trotts ojämnt underlag.
  • Isolerande! Eftersom marken är kall så vill man ha ett sittunderlag som kan isolera bra och hålla kylan borta. Speciellt skönt på vintern när man sitter i snö men även under resten av året.
  • Vattentålig! Man vill gärna inte bli blöt om rumpan eller byxorna när man sätter sig därför har man med sig ett sittunderlag och då vill man att det ska tåla vatten då marken ofta kan vara fuktig. De flesta sittunderlag klarar detta.
  • Storlek! Man vill inte ha ett för litet sittunderlag. Kolla måtten på det sittunderlag du ska köpa så du slipper sitta med halva rumpan utanför och bli kall.

Olika typer av sittunderlag

Man kan inte tro att det finns så mycket olika typer av sittunderlag, men det gör det. Allt från ett vanligt hederligt med skum till uppblåsbart, vikbart och till och med med ryggstöd.

Det finns något för alla behov vad än man är ute efter. Vi går igenom några av dessa sittunderlag och förklarar skillnaden.

Vikbara sittunderlag

Ett vikbart sittunderlag kanske är det vanligast då det är enkelt att ta med sig på sina äventyr och tar lite plats i packningen. Det finns olika varianter att vika sittunderlagen på bland annat kan de vikas som ett dragspel eller vika ihop det i fyra delar.

Tjocka sittunderlag

Det finns också sittunderlag som är lite tjockare. Är det mycket isolering i sittdynan eller en uppblåsbar sittdyna gör att tjocklek blir större och även mer isolerad från kyla. Ett tjockare sittunderlag gör också att du sitter bekvämare på marken.

Sittunderlag med ryggstöd

Ska man tex iväg och campa eller fiska och vet med sig att man kommer att sitta länge eller bara behöver extra stöd för ryggen så finns det sittunderlag med ryggstöd.

De tar lite större plats att bära med sig så det kanske inte är något du tar med på en dagsutflykt. Ett annat alternativ om du ska campa är att helt enkelt skaffa en bra campingstol.

Men de ger otroligt skön komfort och de flesta sittdynor med ryggstöd har handtag så man kan bära med sig det och remmar som gör att man kan justera ryggstödet. Ryggstödet kan vara extra skönt du du sitter långa stunder, exempelvis när du lagar mat vid friluftsköket eller fiskar.

Uppblåsbara sittunderlag

Ett uppblåsbar sittunderlag är super om du vill att det ska ta minimalt med plats i ryggsäcken.

Dessutom så är uppblåsbara sittunderlag mer isolerade än andra då de gör så att du kommer upp en bit från marken. Vissa uppblåsbara sittdynor är även isolerade med skum eller Thermolite för extra isolering.

Sittunderlag för barn

Man behöver inget speciellt sittunderlag för barn då de kan ha samma som oss vuxna.

Men det finns sittdynor med roliga motiv och figurer om man vill ha ett sådant till barnen, de har fortfarande samma funktion som de vanliga.

Annars skulle vi rekommendera ett vikbart sittunderlag till barn då de packas minde och det är lättare för barn att få med sig det själva i sin ryggsäck.

sittunderlag barn

Material i sittunderlag

Det vanligaste materialet på sittunderlag är skumplast då skum är ett material som isolerar bra.

Vissa sittunderlag fylls också med luft som på sätt gör att du kommer upp en bit från den kalla marken. Nylon är också ett material som används på sittdynor då det är ett slitstarkt material.

Tips inför utflykten

  • Ha sittunderlaget lättillgängligt
  • Sitt inte på leriga ytor
  • Ha inte ett för litet sittunderlag
  • Borsta eller skaka av underlaget innan du packar ner det igen
  • Ha ett sittunderlag som isolerar bra

Hur tar jag hand om mitt sittunderlag?

Se alltid till att du har gjort rent det så gott du kan från tex barr, jord eller sand allt som kan fastna innan du packar ihop det igen. Ligger det kvar något skräp så kan det skava mot varandra och på så sätt göra så att din sittdyna slits snabbare.

Skulle det vara blött ute och och du packar ner det fuktigt eller blött så ta upp det när du kommer hem så att det får torka ordentligt.

Även om sittunderlag i stort sett är vattentåliga så är det ändå bra att se till så att det torkat ordentligt innan nästa utflykt. Speciellt sittdynor du packar ner i en packpåse.

Sittunderlag för vintern

Behöver man ett speciellt sittunderlag på vintern? Ja det skulle vi säga i alla fall om du inte vill bli kall om rumpan. Det finns sittunderlag med bra isolering som håller dig lite extra varm när du sitter i snön än när du använder ett tunnare sittunderlag.

Kolla alltid om det är bra isolering när du köper ett sittunderlag då betyder det att du kan använda det på vintern och att de håller kylan borta.

Vad är skillnaden på vanligt sittunderlag och ett uppblåsbart?

Den största skillnaden är att ett uppblåsbart sittunderlag tar minde plats i ryggsäcken och man blåser upp det när man ska använda det dock är det lite tyngre att bära på än ett vanligt sittunderlag i skum.

Ett uppblåsbart sittunderlag kan också isolera bättre från kyla då du kommer upp en bit från marken. Annars är det inte någon större skillnad på de olika sittdynorna.

Hur stort bör ett sittunderlag vara?

Ett sittunderlag ska täcka hela rumpan men gärna lite större, så ett sittunderlag runt 40×30 cm passar de flesta.

Det får inte heller vara allt för stort då det tar upp mer plats i din ryggsäck. Eftersom en sittdyna är ett extra tillbehör i din packning så vill man inte att det ska ta allt för mycket plats heller.

Varför du bör köpa ett bra sittunderlag

Som med mycket annat kanske man börjar med det billigaste alternativet som med utrustning och funktionskläder i alla fall för oss. Men läggar man lite extra pengar på bra saker så märker man snabbt att ett lite dyrare alternativ kanske inte är så dumt ändå.

Ett sittunderlag av bra kvalitet har oftast tätare celler vilket gör att det isolerar bättre mot underlaget.

Bättre isolering och komfort

Med bättre isolering och skönare komfort blir det så mycket trevligare att ta den där kaffepausen och du kanske stannar lite längre och njuter lite extra av naturen.

Som vi nämt tidigare i inlägget så är sittunderlaget det där lilla extra tillbehöret man kan ta med sig som inte tar mycket plats men som kan göra det så mycket trevligare om du är ute på ett äventyr och behöver vila och återhämta dig en stund.

Ett sittunderlag för oss är ett måste i ryggsäcken, tillsammans med en bra termos med varmt kaffe gör det de kalla höst- och vinterturerna magiska.

Här nedanför är lite fördelar med ett bra sittunderlag:

  • Bra isolering
  • Skön komfort
  • Slittåligt
  • Håller dig torr

Läs mer: Bra friluftsbyxor för vandringen

bästa sittunderlaget 2020

Vanliga frågor om sittunderlag

Kan man tvätta ett sittunderlag?

Nej det kan du inte men du kan med fördel torkar av ditt sittunderlag med en blöt trasa eller duk om den skulle vara smutsig.

Spelar materialtet på sittunderlaget roll?

Ja det gör det. Man vill ha ett material som håller fukt och kyla borta från rumpan och det är det i de flesta sittunderlag. Skum är ett sådant material som de flesta sittunderlag är gjorda i.

Vad kostar ett sittunderlag?

Ett sittunderlag kan kosta allt från 40 kr till 800 kr.

Vad är skillnaden på en dyr- och en billig sittdyna?

Den största skillnaden är vilket materialet och isoleringen sittunderlaget har. Även vilket märke spelar roll för priset. En dyrare sittdyna håller oftast längre då materialtet brukar vara mer slittåliga.


Hur vi har sammanställt informationen

Vi har själva varit ute mycket i naturen både genom att vandra, tälta, cykla och åkt skidor i flera års tid och vet vad som krävs av ett bra sittunderlag.

Med den erfarenhet vi har och de olika sittdynor vi har testat har vi tillsammans med recensioner, tester och omdömen på nätet gjort en övergripande sammanställning över de bästa sittunderlagen.

Vi tycker att det blir ett mer korrekt test genom att väga in andra åsikter och tester för att på så vis få fram de mest populära sittunderlagen och de dynor som flest rekommenderar och använder.

Vi hoppas att vårat inlägg kunde hjälpa dig i ditt val av sittdyna även om du inte valde någon av de vi rekommenderat här!


Lämna en kommentar