Gå på toa i naturen – Hur du utför dina behov vid vandring

Alla måste gå på toaletten och ibland finns det inte tillgång till utedass eller torrdass ute i naturen. Vad är det som gäller och hur gör du? Finns det tillgång till någon typ av toalett så använder man den i första hand, annars går det att göra sin egen.

Att gå på toaletten utomhus behöver inte vara svårt eller jobbigt. Se bara till att du inte gör det i närheten av något vattendrag eftersom dina bakterier kan åka ut i vattnet, gräv alltid ett hål och täck noga igen efter dig.

Hur går man på toa i fjällen?

Ibland har nöden ingen lag och du måste gå på toa mitt på fjället. Här är lite grundregler du bör tänka på när du måste utföra dina behov på fjället eller i skogen.

  • Gå bort en bit från vandringsleden
  • Gräv en grop någon decimeter djup om det går
  • Täck igen ordentligt efter dig

På t.ex. kalfjäll kan det vara svårt att gräva en grop då marken oftast är stenig eller hård. När du är klar täck över med stenar eller mossa så att ingen riskerar att kliva i bajset.

Ha som grundregel om du själv kan tänka dig att sitta där sen, då är det okej.

Så gör du din egen toaletten i naturen?

Är du ute och tältar och inte har tillgång till något utedass eller torrdass så kan du enkelt göra dig en egen toalett i naturen.

Välj en plats en bit ifrån tält, lägerplats och vatten om det finns i närheten. Enklaste sättet är att vara där det finns mossa, då kan du bara bryta loss en bit mossa och vika upp så du kommer ner till jorden och där gräver du en grop på ca 1,5-2 dm.

Eller om du hittar en större sten du kan flytta på- och gräva en grop under den.

När du har gjort dina behov så släng också ner toalettpappret i gropen. Toalettpapper bryts ner men det tar väldigt lång tid för ett vanligt toalettpapper. Det ser också trevligare ut än att de ligger utslängt på marken.

Använd biologiskt nedbrytbart papper om du ska uträtta dina behov i naturen då det bryts ner snabbare och är bättre för miljön.

Uträtta dina behov på ställen där folk inte rör sig så mycket!

Täck igen gropen igen med jorden du grävde upp och lägg över mosslocket eller stenen. Ingen kommer att se att du varit där.

Toalettspade

En toalettspade kan du alltid ha nerpackad i ryggsäcken du vet aldrig när du måste gräva en grop för att gå på toa. En trädgårdsspade funkar också utmärkt att använda för att gräva med, du kan i stort sett använda det mesta. Bara du gräver en grop.

biologiskt nedbrytbart toapapper

Kan man slänga toapapper i naturen?

Ja det kan du men som vi nämnde innan så tar vanligt toalettpapper lång tid på sig att brytas ner. Ska du slänga toapapper i naturen så gräv ner det ordentligt i marken, lägg det inte bara någonstans löst ute i skogen.

Är du bara ute över dagen och har påsar med dig så kan du ta med dig ditt toapapper hem. Är man ute på längre vandringar med övernattning så är det inte så kul att bära på sitt använda toalettpapper och då gräver du enklast ner det.

En annan lösning är att elda upp toalettpappret om du har möjlighet, då blir du av det med en gång och naturen slipper ta hand om det.

Biologiskt nedbrytbart toapapper

Det finns toalettpapper som är biologiskt nedbrytbart det innebär att det bryts ner snabbare av naturen och innehåller inget blekmedel som vissa vanliga toalettpapper kan göra. De är också väldigt mjuka att använda.

Varför ska jag välja biologiskt nedbrytbart toalettpapper?

Den största anledningen är att det bryts ner fort. Vi är många som är ute och vandrar och upptäcker naturen mer än vanligt just nu därför tycker vi att ett biologiskt nedbrytbart toapapper är att föredra. Vanligt papper bryts också ner, men det tar flera månader.

Biologiskt nedbrytbart toalettpapper

Biologiskt nedbrytbart toalettpapper bryts ner enklare i naturen.

Kan jag använda mig av våtservetter/intimservetter?

Det är klart du kan använda det men då får du ta med dig det hem. Det är inget du ska slänga eller gräva ner i naturen det tar alldeles för lång tid att brytas ner. Så länge du tar med dig det hem eller slänger i någon papperskorg så kan du använda dig av det.

Fälttoalett

För dig som inte kan eller vill använda naturen så finns det en lösning som heter fälttoalett. Det är en väldigt smidig toalett du enkelt vecklar ut, det ingår oftast påsar och toalettsits.

En fälttoalett passar mest att ha i bilen för nödsituationer eller vid camping, men kanske inget du bär med dig på en vandring.

Lämna en kommentar