Skidorter med camping – 5 ställen du kan campa på i vinter

Är du sugen på att campa på din skidsemester istället för att hyra en stuga? Det är möjligt då flera av våra skidorter i Sverige erbjuder campingplatser även på vintern. Det blir också billigare att campa på skidsemestern än att hyra en stuga.

Populära skidorter där du kan campa på vintern är Åre, Sälen, Idre, Vemdalen och Funäsfjällen. Vissa av campingplatserna ligger lite utanför själva skidbacken så en bil är ett måste.

5 populära skidorter där du kan campa på vintern

Att campa på vinter är super mysigt och inte alls komplicerat eller kallt som många kan tro. Campar du med husbil eller husvagn så har alla campingplatser el som ingår i campingpriset. Tältar du med tält på vintern så gäller det att du är utrustad med rätt utrustning för att inte frysa.

Alla camping platser har servicehus där du har tillgång till toalett, dusch och matlagningsmöjligheter. På vissa campingplatser har du även tillgång till tvättstuga, torkskåp och bastu.

1. Åre

Sveriges största- och av många ansedda bästa skidort är Åre och här finns många olika boenden att välja på. Just i Åre by finns ingen camping du kan bo på under vintern. Men det finns ställen i närheten av Åre där du kan campa och det tar inte alls lång tid att ta sig in till skidbackarna i Åre med bil.

Var ute i god tid om du vill hitta en campingplats under vintern vid Åre platserna kan gå åt snabbt. Räkna inte med att vara spontan med campingen att det bara är att dyka upp utan att ha bokat.

Åre Camping

Vinter camping som ligger närmast Åres skidbackar är Åre camping där du kan campa året runt. Här finns det platser för husbil, husvagn och tält.

Åres camping ligger i Såå och närmaste skidbacke är Björnen som ligger cirka 5 km från campingen. Vill du ha Åreskutan som utsikt och skoterleder direkt utanför så är det här du ska campa.

Tillgång till tvättstuga och torkrum har du för en extra peng.

Ristafallet

Cirka 17 km utanför Åre by ligger Ristafallet det tar bara 15 minuter med bil att ta sig in till Åre. Här hittar du en vintercamping som ligger precis intill Ristafallet, det finns campingplatser för husbil, husvagn och tält.

På campingen har du tillgång till en servicebyggnad där det finns möjlighet att laga mat, diska, dusch och toalett. Det finns även en tvättstuga där du kan tvätta och torka dina kläder.

Vålågården

Längst bort från Åres skidbackar ligger Vålågårdens camping ungefär 3,5 mil men det tar inte mer än 30 minuter in med bil.

Vålågårdens camping ligger i Vålådalen. Här kan du vinter campa om du har husbil eller husvagn med tillgång till el. Förutom det vanliga som finns på en camping som toalett, dusch och matlagningsmöjligheter så ha du även tillgång till bastu vilket vi tycker är toppen och super skönt under vintersäsongen.

I Vålådalen och dess närhet hittar du även många av Åres bästa längdskidspår.

2. Sälen

Sälen är ett stor skidområde med flera fjäll. Här kan du campa på tre platser i närheten av Sälen och i Sälen.

Kläppen

På andra sida vägen till Kläppens skidanläggning ligger Kläppen camping som är en året runt camping. Här kan du campa på vintern med husvagn eller husbil och ha gång avstånd till skidbackar och längdskidspår.

På Kläppen camping finns det fräscha servicehus där du har tillgång till dusch, toalett, matlagning och disk men också till en stor bastu.

Tandådalen (Caravan Club)

I Tandådalen kan du campa med din husvagn eller husbil på en av Sveriges största vinter campingar Caravan Club. Campingen ligger mellan Tandådalen och Hundfjället i Sälen vilket gör att du inte behöver använda dig av bilen för att komma till pistade skidbackar.

Du har även nära till Sälens längdskidspår, campingen ligger ungefär 2 mil från Sälen by. På Caravan Club har du tillgång till toalett dusch och tvättrum med torkskåp.

Vi tycker att campingen Caravan Club är den bästa vintercampingen om du vill ha nära till skidbackar och skidspår utan att behöva ta bilen. Campingen är stor med fina servicehus där du även har tillgång till bastu.

Stöten camping

Tar du dig förbi Stöten och deras skidanläggning och åker mot norska gränsen så kommer du till Stöten camping. Här kan du även campa på vintern med din husbil eller husvagn. När du campar här har du nära till Trysil, Sälenfjällen och Stötens skidanläggning.

Stöten camping tycker vi är en väldig fin och mysig liten camping. Eftersom den inte är så stor så var ute i god tid om du vill ha en plats här.

3. Funäsfjällen

Ska du besöka Funäsfjällen och vill vintercampa då är det till Fjällnäs camping du ska till. Fjällnäs camping är en liten camping där det är många som säsongscampar men de har några flexibla platser så här gäller det att du är ute i god tid om du vill ha möjlighet till en plats.

Förutom det som vanligtvis finns i servicehusen så kan du även basta här för en extra slant. Men det kan det lätt vara värt efter en hel dag i skidbacken. Funäsfjällens längdskidspår är även det längsta sammansatta spårsystemet i Sverige.

4. Idre

Just på Idrefjäll finns det ingen camping men nere i Idre by kan du campa året runt på Näsest camping. Här finns allt du behöver som dusch, toalett och tvättstuga.

Innan du åker upp på Idrefjäll så kommer du att passera Nästets camping som ligger vid Idresjön. Fördelen med att campa här att du har nära till affärer och restauranger men även Idres längdskidspår finns i närheten.

Vill åka utför så måste du ta bilen upp på Idrefjäll eller Himmelfjäll. På Idre Fjäll hittar du över 40 pister, men även den brantaste skidbacken i Sverige.

5. Vemdalen

Ska du besöka Vemdalen och är sugen på att campa istället för att hyra en stuga så kan du vintercampa på Vemdalens camping som ligger i närheten av skidanläggningen och Vemdalens längdskidspår.

Här kan husbil, husvagn och tältare campa och du får till gång till ett servicehus där det finns toalett, dusch och tillgång till matlagning och disk.

skidorter att campa på

Att tänka på när du ska campa på skidorter

Några saker som är värt att tänka på innan du börjar fundera över att campa på vintern punktera vi upp här under.

  • Var ute i god tid! Vill du campa i stället för att hyra en stuga på skidsemestern så gäller det att vara ute i god tid då många campingar under vintertid snabbt blir fulla då de inte har så många flexibla platser att hyra ut.
  • Rätt tältutrustning! På de campingplatser där du kan tälta på vintern så gäller det att du använder dig av rätt utrustning så att du inte fryser. Tänk på att ha ett liggunderlag och sovsäck som är avsett för vinter och minusgrader så du kan hålla värmen. Att sova i ett för stort tält gör också att det kan bli kallt.
  • Torkskåp! Oavsett om du sover i husvagn, husbil eller i tält på vinter så kolla alltid så att du har tillgång till ett torkskåp på campingplatsen då det är lätt att man har blöta kläder efter en dag i skidbacken.

Läs mer: Sveriges längsta skidbackar

Lämna en kommentar