Bra utrustning när du åker skidor – 9 jätteviktiga saker!

Håller du på att inventera utrustningen för året skidsemester- eller funderar du bara vad som behövs för skidutrustning i backen? Vi har själva åkt skidor större delen av våra liv och tänkte i det här inlägget gå igenom den – enligt oss – viktigaste utrustningen för skidor.

Så, vilken utrustning behöver man för att åka skidor?

Den viktigaste utrustningen är du åker skidor är såklart skidor och pjäxor. Utöver det behöver du en skidhjälm, skidkläder, bra handskar, eventuella övriga skydd och underställ samt förstärkningsplagg.

Eftersom skidor, pjäxor och stavar känns som en självklarhet har vi inte tagit med det i det här inlägget. Den skidutrustning utöver det som vi inte vill vara utan är…

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth

1. Skidhjälm

skidutrustning hjälm

Något vi absolut aldrig kör skidor utan och som vi hoppas att du heller aldrig skippar är skidhjälmen. Vi har själva ramlat riktigt illa och kan säga att skidhjälmen räddat oss flera gånger från skador som kunder blivit allvarliga.

Det är lätt att tro att hjälmen bara är viktig om du åker snabbt-, gör trick eller tar risker, men faktum är att det kan hända olyckor som du själv inte kan påverka. Du kan t.ex. bli påkörd av någon annan i backen och då är det bra med en hjälm.

Välj en hjälm för skidåkning

Även om du kan även t.ex. en skatehjälm så tycker vi det är mycket bekvämare med en riktig skidhjälm. Framförallt för att den är fodrad, det innebär att du inte behöver ha någon mössa under den, även fast det är 10 minusgrader ute.

Skidhjälm med MIPS

Den andra orsaken till att vi använder en riktig skidhjälm är för att vi vill ha MIPS. MIPS står för Multi-directional Impact Protection System och hjälper till att motverka rotationsrörelser i hjärnan vid krascher. Det betyder att risken för hjärnskakningar och hjärnskador minskar vid krascher.

De flesta skidhjälmarna idag finns med MIPS och vi rekommenderar verkligen att satsa på en hjälm med MIPS då vi själva åkt på hjärnskakningar i skidbacken och gör gärna allt vi kan för att undvika det framöver.

Här är en populär skidhjälm med MIPS

2. Skidhandskar

skidhandskar utrustning

Att frysa om händerna är nog en av de vanligaste orsakerna (förutom att frysa om tårna) till att många avbryter skidåkningen och sätter sig i värmestugan istället. Handskar är därför en viktig del i skidutrustningen.

Funkar det inte med vilka handskar som helst i skidbacken? Jo, visst funkar det, men inte lika bra.

Ett par bra skidhandskar är antingen helt vattentäta – eller tillverkade i ett material som värmer trots att det blir blött. När vi själva köpte våra första riktiga skidhandskar var det som natt och dag. Dessutom har skidhandskar oftast snölås vilket hindrar snö att komma in.

Läs mer: De bästa skidhandskarna

3. Skidjacka

utrustning för skidor jacka

Att ha en bra skidjacka är jätteviktigt enligt oss och en av de viktigaste delarna i utrustningen. Med en bra skidjacka blir dagarna varmare, torrare och roligare. Själva föredrar vi en skaljacka för skidåkning eftersom vi enkelt kan anpassa värmen med lager-på-lager principen.

Vi brukar ofta ha en underställströja och antingen en tunnare tröja över det eller en fleecetröja (beroende på temperatur). Med en fleecetröja under funkar en skaljacka ner till flera minusgrader och hård vind utan problem.

Fördelen med bra skidjackor är att de inte blir blöta och de ventilerar bra, dessutom brukar de ha ventilationsöppningar som man kan öppna om det blir för varmt. Det tycker vi är användbart, speciellt under varmare dagar.

Kolla in skidjackor i Outnorths outlet – upp till 70% rea

4. Skidbyxor

skidbyxor skidkläder

Ok, låt oss gå igenom skidbyxorna, en minst lika viktig del i utrustningen som skidjackan. Ett par bra och funktionella skidbyxor håller oss torra och varma, oavsett väder. Dessutom håller de länge om de är av bra kvalitet.

Vi gillar precis som med jackan att ha ett par skidbyxor i skalvariant. Skalbyxor är mycket lättare än fodrade och de torkar snabbare. Oftast räcker det med att ha underställsbyxor under och om det är kallare brukar vi förstärka med ett par shorts eller crashpants.

Självklart ska de ha ventilationsöppningar för varma dagar och om du kör mycket puder kan det vara en bra idé med bibs.

5. Ryggskydd

ryggskydd skidor

Ryggskydd har blivit en del av vår standardutrustning, inte bara för skidåkning utan även för mtb. I början kan det kännas ovant att ha ryggskydd när man kör skidor men efter en tid kommer du att känna precis tvärtom, att det känns konstigt utan ryggskyddet.

Vi har vant oss med ryggskydd och det skyddar verkligen, ofta kan vi glida på ryggen ner efter vi ramlat utan att ens känns backen under oss.

Dessutom har ryggskyddet en till fördel -det värmer! Det gör att du kan skippa ett lager kläder på överkroppen, om du har ett ryggskydd i form av en väst kommer det att värma ännu mer.

Läs vårat inlägg: Bästa ryggskyddet för skidåkning

6. Skidglasögon

skidglasögon skidutrustning

Skidglasögon med bra sikt och som inte immar är ett måste för oss i backen. Då vi uppskattar dom som mest är under soliga dagar, samt när det snöar eller regnar ute. Vid sol reflekterar solljuset extremt starkt i snön och vid snö eller regn irriteras ögonen eftersom du för snön i ögonen.

Skidglasögonen skyddar även från grenar som kan åka in i ögonen om du kör offpist, is som kan flyga upp eller stavar från andra i liftkön. Du kommer känna stor skillnad på att åka med- eller utan skidglasögon efter en hel dag i backen.

På sikt kan det till och med skada ögonen om du alltid åker utan skidglasögon.

7. Skidmask

skidprylar skidmask

Vid väldigt kallt väder är det ett måste med en skidmask eller balaclava i bra material. Om det är 10 minusgrader ute så kommer det att kännas mycket kallare när du åker fort ner för backen, detsamma gäller om det blåser, vilket det ofta gör sittliften t.ex.

Det kan bli så kallt för huden att du får förfrysningsskador om du inte skyddar ansiktet, oavsett så är det inte kul. Därför lägger vi alltid ner en skidmask i fickan. Den tar inte mycket plats men har räddat åtskilliga skiddagar för oss.

8. Underställ

För att du ska få användning av skidjackans- och skidbyxarnas bra egenskaper gäller det att du har rätt kläder under dom. Enligt oss finns det bara ett bra val och det är ett underställ i ull, merinoull, bambu eller syntet.

Det är lätt att tro att bomullskläder- t.ex. mjukisar – fungerar bra till skidåkning tills du börjar svettas eller blir blöt. Då är du blöt (och ofta kall) resten av dagen. Läs mer i vårat inlägg bästa underställen som andas bra.

Övrigt saker du behöver för att åka skidor

De här sakerna ovanför tillhör enligt oss de viktigaste sakerna i skidutrustningen. Här nedanför tar vi upp lite fler saker du kan behöva på skidsemestern:

  • Skipass – Kanske har du ett skipasss från förra året som går att ladda?
  • Valla – Om det är varmt eller regnar när du åker skidor kan det vara bra att ha med sig skidvalla så du slipper dåligt glid. En snabbvalla fungerar ofta bra som en enkel lösning.
  • Matsäck – Ha alltid med dig lite matsäck eller snacks så att du kan fylla på med energi under dagen, eller ät på ett fik eller restaurang.

Köpa eller hyra skidutrustning?

Som du ser är det rätt mycket utrustning som behövs om du ska börja åka skidor eller dra iväg på en skidsemester. Om du inte vill köpa allt på en gång så går det ofta att hyra en del av sakerna.

Skidor

Skidor går alltid att hyra på skidanläggningarna och om du bara ska testa på att åka skidor rekommenderar vi att du hyr. Om du bestämmer dig för att åka flera gånger om året kan det sedan vara värt att köpa egen skidutrustning.

Pjäxor

När du hyr skidor får du oftast med pjäxor som ett paket. Om du däremot funderar på att köpa antingen skidor eller pjäxor som en första del av din skidutrustning skulle vi säga: köp pjäxor!

Ofta är det mycket svårare att hitta ett par pjäxor som sitter bra och inte skaver än ett par skidor. Det kan därför i vissa fall vara en idé att äga ett par egna pjäxor men hyra skidor när du åker till fjällen.

Hjälm

Hjälm ingår oftast också vid hyra av skidor så det är inget du måste äga. Om du inte åker så ofta kan det dessutom vara en fördel att inte använda en hjälm som legat i ditt förråd i 10 år.

Skidkläder

Skidkläder är den del av utrustningen som ofta inte ingår vid hyra, därför kan det vara bra att köpa egna skidkläder. De kan du dessutom använda om du gör utflykter på vintern, eller gör andra aktiviteter.

Det finns ställen som hyr ut skidkläder men alla gör det inte så kolla innan vad det finns för alternativ.

Vanliga frågor om skidutrustning

Varför har man stavar när man åker skidor?

Stavarna hjälper med att hålla balansen både i backen och offpist, dessutom är används de för att staka sig fram med och få fart t.ex. på väg till backen, på flacka partier, i liftkön eller transportsträckor.

Måste man ha ryggskydd när man åker skidor?

Nej du måste inte ha ryggskydd men det är absolut något du bör överväga. Ryggskydd skyddar inte bara om du ramlar i ett hopp, om du slår dig på en sten i offpisten eller om du kör in i ett träd. Ryggskyddet skyddar dig även om du blir påkörd av någon annan i backen eller påkörd bakifrån.

Måste man ha glasögon när man åker skidor?

Nej, du måste inte ha skidglasögon men vi skulle absolut rekommendera det. Med skidglasögon slipper du få irriterade ögon p.g.a. fartvind, snöfall, regn eller riskera att få is eller andra saker i ögonen när du åker snabbt. framförallt skyddar de mot solen och det starka ljuset som blir på vintern när solen reflekteras i snön.

Ska man köpa eller hyra skidor?

Om du ska köpa eller hyra skidor är upp till dig. Om du bara ska testa att åka skidor för första gången skulle vi rekommendera att hyra skidor. Om du däremot kommer att köra flera gånger om året skulle vi köpa egna skidor.

Lämna en kommentar