Åka långfärdsskridskor i Uppsala – Alla plogade isbanor

Våra sjöar fryser snabbt när det väl blir ihållande minusgarder och det är många som ger sig ut på frusna isar för att åka långfärdsskridskor då. Bor du eller besöker du Uppsala så ska vi berätta vart du kan åka långfärdsskridskor där.

I Uppsala kan du åka långfärdsskridskor på sjöar som Långsjön i Björklinge, vattendraget i Hammarskogs friluftsområde, Vikingaslingan som går på Mälaren mellan Uppsala och Stockholm och sjön Trehörningen i Fjällnora.

4 Ställen där du kan åka långfärdsskridskor på i Uppsala

Uppsala bjuder på flera fina naturisar du kan åka långfärdsskridskor på. De flesta ligger i friluftsområden en liten bit utanför Uppsala.

Vid nästa alla sjöar har du tillgång till grillplatser att grilla på. Så fort isarna är tillräckligt tjocka så plogas det isbanor på sjöarna. Längden på de plogade banorna är varierande allt från 1-80 km långa.

Har du ingen bil så kan du lätt ta dig ut till de olika isarna med lokala bussar som går från centralstationen i Uppsala. Vissa hållplatser är i närheten av området och endast em kort promenad krävs medans vissa hållplatser är en bit ifrån och du kan behöva gå någon kilometer.

I det här inlägget nämner vi de fyra mest populära områdena att åka långfärdsskridskor på i Uppsala.

1. Björklinge – Långsjön

Cirka 2 mil norr om Uppsala ligger friluftsområdet Björklinge. På sjön Långsjön kan du åka långfärdsskridskor på en plogad isbana som är 5 km lång. Banan plogas så fort isen är tillräckligt tjock. Runt Långsjön finns det flera grillplatser om du vill grilla.

Till Björklinge kan du ta dig till med bil eller med den lokala bussen. Med buss är det en restid på cirka 30-45 minuter.

2. Hammarskogs friluftsområde

Söder om Uppsala stad ligger Hammarskogs friluftsområde. Här ligger Dalakärret som är ett litet och grunt vattendrag vilket gör att sjön fryser fort. När sjön har fryst och är tillräckligt tjock för att vara säker att vistas på så plogas en isbanan här. Dalakärret är perfekt för dig att åka på om du är nybörjare.

Andra isar du kan åka långfärdsskridskor på i Hammarskogs Friluftsområde:

  • Dalbyviken
  • Ekoln

I Hammarskogs Friluftsområde finns det grill platser om du vill grill men det finns också ett kafé i Hammarskogs herrgård som är öppet på helger.

Du tar dig enkelt ut till Hammarskogs friluftsområde med bil eller med den lokala bussen, med bussen tar det ungefär 30 minuter från centralstationen.

3. Vikingaslingan – Mälaren

Vikingaslingan går från Uppsala till Stockholm på Mälaren, hela vikingaslingan är hela 8 mil och plogas så fort isen är tillräckligt tjock.

På Vikingaslingan anordnas ett långfärdsskridskolopp varje år som heter Vikingarännet som går efter vikimgaleden mella Uppsala och Stockholm. Du måste inte åka den på 8 mil det finns även plogade banor som är 2-3 mil långa också. Slingan startar vid Skarholmen.

4. Fjällnora – Sjön Trehörningen

Två mil ost om Uppsala ligger fina Fjällnora friluftsområde. Här hittar du plogade isbanor på sjön Trehörningen. När isen är tillräckligt tjock så plogas det isbanor som är allt mellan 1-11 km långa.

På Fjällnora finns ett kafé som serverar fika och lättare luncher, vill du hellre grilla så finns också gott om grillplatser med bänkar.

Varför inte avsluta skridskodagen med att bada vedeldad badtunna eller bastu? På Fjällnorna kan du boka in dig på bastu eller badtunna ett perfekt avslut på dagen om du frågar oss.

Hit tar du dig enkelt med bil på väg 282 mot Almunge eller med lokala bussen från centralstationen i Uppsala.

Glöm aldrig att ha med dig isdubbar och sällskap när du vistas på naturis!

När kan man åka långfärdsskridskor i Uppsala?

Det är svårt att svara exakt när du kan börja åka långfärdsskridskor det beror helt på hur vädret är och hur länge det har varit ihållande minusgrader. Men oftast i december kan du åka på de små sjörna som fryser snabbast.

Sjön/vattendraget som fryser snabbast i Uppsala är Dalakärret i Hammarskogens friluftsområde.

Var kan man hyra långfärdsskridskor i Uppsala?

Du kan hyra långfärdsskridskor på några ställen runtom i Uppsala men även vid vissa sjöar. Tänk på att vara ute i god tid speciellt om du vill hyra på helgdagar eller lov. Även vid fint och krispigt vinterväder kan det vara många som hyr.

Du kan bland annat hyra långfärdsskridskor här:

  • Aktivt Uteliv på Sunnerstastugan
  • Fjällnora

Lämna en kommentar