Saker att göra när man åker tåg – 13 tips inför tågresan!

Nu är det dags att tipsa om saker man kan göra när man åker tåg. Även om vi gillar att åka tåg och framförallt att tågluffa så kan det trots det bli långtråkigt efter 10-12 timmar.

Vi har åkt som längst hela dygn i tåg men då har vi oftast haft sovplats så de jobbigaste resorna är nästan de på 10-16 timmar utan sovplats. Genom att se till att man har packat rätt inför resan kan man göra upplevelsen på tåget betydligt roligare.

Så, vilka saker kan man göra när man åker tåg? Förutom att se alla spännande städer och länder man åker igenom kan man spela spel, lyssna på ljudböcker eller bara passa på att vara inne i sina egna tankar för en stund.

13 saker du kan göra när du åker tåg

Det finns som sagt mycket att göra på tåget där man till skillnad från på ett flyg är ganska fri att röra sig. Vi kommer ge våra 9 bästa tips i det här inlägget så läs vidare!

1. Lyssna på Ljudböcker

Att lyssna på ljudböcker passar grymt bra för en längre tågresa. Du kan sitta och titta ut genom fönstret samtidigt som ljudboken spelar i bakgrunden. En till grym sak med ljudböcker är att man inte riskerar att bli åksjuk på samma sätt som när man läser vanliga böcker.

Ett tips är att ladda ner alla böcker du vill lyssna på i förväg så slipper du oroa dig för dåligt eller obefintligt wifi på tåget.

2. Ta grymma bilder

Om man åker tåg i Europa så kommer man att få uppleva många otroligt fina platser. Många av tågen har öppningsbara fönster och det gör att det går att ta riktigt fina bilder!

En tågsträcka som vi verkligen gillar är när man kommer från Zagreb ner mot Splitområdet. Tågen drivs av diesellok och tågsträckan går genom bergen med utsikt ner mot adriatiska havet.

3. Spela spel

Något som vi själva ofta gör när vi tågluffar är att spela spel eller kort. Det är en rätt kul grej man kan göra på tåget som bryter av lite om det blir långtråkigt.

Det man ska tänka på är att välja spel som inte tar mycket plats. Därför passar Yatzy eller en kortlek väldigt bra.

4. Prata med ditt kupésällskap

Om du åker på en lång resa eller är ute och tågluffar kommer du att spendera stor tid med de du delar kupé med så det kan vara en bra idé att lära känna dom. Lättaste sättet att göra det är helt enkelt att prata med dom.

Vi har träffat väldigt många intressanta personer när vi har varit ute och tågluffat och det är faktiskt ganska kul att lyssna på vad de har att berätta. De historier du kommer höra skulle vara väldigt svårt att få på en flygresa.

5. Passa på att sträcka ut benen!

Ibland har man turen att få en helt egen kupé. Ta till vara på tillfället och njut av att ha en helt egen kupé och sträck ut benen!

Känn dig lite kung för en stund och gör precis som du vill, öppna fönstret och njut av stunden för det är inte ofta det händer.

saker att göra när man åker tåg

6. Läs på om stället du ska till

Alla timmar du spenderar på tåget till destinationen du ska till passar perfekt för att plugga på om stället. Kanske kan du ladda ner en ljudbok om platsen du ska besöka, köpa en infobok eller ladda ner fakta på mobilen.

Vi har ofta gjort misstaget att inte läsa på alls innan vi besökt vissa ställen. Det har gjort att vi fått se intressanta saker då vi gått vilse men på kortare stopp kan det vara bra att veta lite om platsen man besöker.

7. Lyssna på musik

Innan en lång tågresa kan vi verkligen tipsa om att ladda mobilen med massa bra musik. Det är riktigt skönt att bara stänga ljudet ute och lyssna på musik, speciellt om det blir lyhört runtomkring. Laddar du ner musiken innan du åker iväg så drar mobilen mindre batteri och räcker längre.

8. Läsa en bok

Även om ljudböcker egentligen passar bättre på tågresan så är en bok alltid en bok. Det går ju faktiskt inte att slå känslan av att hålla en riktig och fysisk bok i handen.

9. Hänga i restaurangkupén

Om du känner för att sträcka på benen och röra dig lite så kan du ta en tur till restaurangkupén. Där kan man ta en kaffe, en öl eller äta något.

Om inte bara för att äta eller dricka så kan det vara skönt att få lämna sin sittplats en stund och byta miljö.

10. Lyssna på poddar

Om du varken gillar böcker i fysisk- eller ljudform så kanske poddar passar bättre. Det finns poddar i alla olika former och för alla smaker så något passar alltid.

Kanske kan tågresan bli ett tillfälle att lära sig något nytt? Även här tipsar vi om att ladda ner ett gäng poddar innan du drar iväg med tåget. Hellre för många än för få eftersom det alltid går att ta bort de från mobilen när man lyssnat klart!

Vill du ha ett tågrelaterat poddavsnitt kan du lyssna på ”Hypen med tågsemester” på P3 här.

11. Skriva dagbok

Om det var längesen- eller om du aldrig har gjort det så kan en tågresa eller tågluff vara en bra start att börja skriva dagbok. Se det som en möjlighet att lämna det digitala livet och vandra tillbaks i tiden det analoga.

12. Bara vara inne i dina egna tankar

Ok, det här är nog jag gillar att göra mest när man åker tåg, att bara vara inne i mina egna tankar. Det är något speciellt med att rulla fram längs öppna landskap till det rytmiska ljudet av järnvägen.

Jag älskar det här och det är något mediterande över det, testa att bara kolla ut i fönstret och se om du kan slappna av!

att göra när man åker tåg

13. Sova

Att sova kan ju låta tråkigt men det är faktiskt ganska underskattat, speciellt om man är ute på en längre tågresa. Det är faktiskt rätt skönt att komma fram utvilad och har man chansen att somna så kan det vara ett perfekt tillfälle.

För att få en bra sömn kan det vara bra att ha sköna kläder på sig, ha med öronproppar, sovmask och en bra resekudde.

Övriga tips inför tågresan och påminnelser

  • Ha bra hörlurar som stänger ute ljudet
  • Ladda ner ljudböcker, poddar etc. till mobilen innan tågresan då wifi ibland kan vara dåligt.
  • Ta med en skarvdosa om ni är flera som kommer att behöva ladda samtidigt. Oftast finns det bara två eluttag i kupéerna.

Summering

Det finns massor av saker att göra när man åker tåg så se det som en möjlighet att njuta av resan och se den inte som en transportsträcka. En tågresa kan faktiskt bli väldigt mysig och grymt rolig om man bara planerar den rätt!

Hoppas du gillade något av tipsen!

Lämna en kommentar