Att göra i Split (Kroatien) – 14 Sevärdheter och aktiviteter

Vad finns det att göra i Split? Split ligger längs Adriatiska havet på Kroatiens västkust och är en bra utgångspunkt för många aktiviteter eller för att utforska sevärdheter i den kroatiska skärgården.

Vi har varit här ett par gånger och det vi gillar i Split är främst maten och att besöka någon av alla de fina öar som finns utanför. Det finns massor av annat att göra också och vi kommer att ta upp alla tips inför din resa här nedanför.

1. Gamla stan i split

att göra i split

Gamla stan i split är riktigt intressant och här kan du uppleva både historia, god mat och marknader. Bland historiska sevärdheter måste du definitivt se Diocletianus palatset som är från 200-talet.

Gamla stan är som delad i två delar där den ena har fler restauranger och butiker och är lite ”finare”. Det är nog svårt att hitta så välpolerad och fin kullersten och marmorsten som i Split.

Den andra delen Varos är enligt oss charmigare med inte lika ”fin och putsad yta” men otroligt charmig. Vad du än gör så ska du se till att uppleva alla delar av gamla stan i Split.

Varos är den äldsta delen av gamla stan och här bodde det för mycket fiskare. Vi har bott hät under ett besök i Split och rekommenderade verkligen för att det är så lugnt och skönt här. Det är väldigt coola byggnader och många små gränderna till det i irra bort sig i Här kan du träffa på lite mera locals and I den Gamla Stan där det är mer butiker och mera liv och turister

2. Marknaden (Grönsaksmarknaden) i split (Pazar)

Mitt i den centrala delen av gamla stan i vid Diocletianus palatset finns den stora marknaden i Split. Här hittar du främst frukt och grönsaker men även kläder, souvenirer samt lavendel såklart!

Här är det fullt liv på lördagarna och om du har tillgång till kök så ska du definitivt handla lite grönsaker och färska fisk så du kan laga till en god lunch eller middag.

3. Diocletianus palats

att göra i split diocletianus palats

Något som du absolut inte får missa när du är i Split är Diocletianus palats som är ändå från 200-talet. Byggnaden är verkligen speciell och är ett världsarv på Unescos Världsarvslista.

En cool grej är att vissa av scenerna från den populära serien Game of Thrones spelades in här nere i källaren. Det finns även andra platser i Split som förekommit i Game of thrones, bland annat Papaliceva gatan. En annan Kroatisk stad som har varit med i serien är Dubrovnik.

I källaren under palatset kan man gå runt och titta och det är faktiskt mycket större än vad man kan tro. Det är ganska mörkt och fuktigt här. Källaren är har massiva stenväggar och välvda tak. På dagarna pågår det en del skådespel här med utklädda personer som spelar roller från tiden det begav sig.

4. Marjan Hill (Marjan höjden)

Om du går upp för Marjan trapporna så kommer du till slut att komma upp till Marjan hill eller Marjanhöjden. Totalt är det 314 trappsteg upp och ligger 170 meter högt.

Det är en grymt fin promenad med mycket träd och gamla stenbyggnader på vägen upp. När du väl når toppen Finns det parkbänkar och du kan se ut över både gamla stan och hamnen.

Kort sagt kan man säga att det är väldigt fint här uppe och det passar perfekt för att köpa med sig lite matsäck från marknaden och äta den här uppe till den fina utsikten.

5. Grgyr Ninaki Statyn

Den här statyn är känd för att om du gnuggar på hans stortå så ska det ge tur. Statyn som är i metall är flera meter hög och en känd turistattraktion. Det är med andra många turister som kommer hit för att gnugga på statyns stortå.

6. St Domnius Katedralen & Klocktornet

domnius katedralen

Något du måste göra om du vill få en bra utsikt över gamla stan är att ta de smala trapporna upp till klocktornet i Saint Domnius Katedralen. Att gå upp i klocktornet kostar 20 kuna.

Det är branta trappor upp och den sista biten är ganska rangliga metall trappor så det är ingenting för den höjdrädda. När du väl har kommit upp högst upp så har du en magisk utsikt över hela Splits gamla stad och bergen i horisonten.

7. Riva promenaden vid hamnen i Split

Viva Promenaden är promenadsträcka som går längs vattnet Båthamnen med många caféer och barer Här finns det gott om parkbänkar så du kan sitta och bara chilla eller ta en kaffe det är som man aldrig av Palmer och här är det ofta fullt med folk både på dagtid och kvällstid på kvällarna finns det gatustånd med maträtter och musikuppträdanden

8. Besöka Korcula utanför Split

att göra i split korcula

En sak du måste göra när du är i Split är att besöka någon av öarna och om du har tid så rekommenderar vi Korcula. Korcula ligger ett par timmars båtfärd från Split och det går båtar regelbundet från hamnen.

Det bästa med Korcula är det otroligt klara vattnet som gör det grymt för snorkling. Förutom det har ön en fin gamla stad och grym mat! Du kan läsa mer i vårat blogginlägg om Korcula.

9. Stränder i Split

stränder i kroatien

I Split är det inte jättegott om stränder men det finns massor av ställen att bada på. Dra på dig ett par badskor så att du är skyddad från de vassa stenarna som oftast finns och upptäck mysiga badplatser.

Om du däremot vill bada på en strand så är den största och kändaste (bästa?) stranden i Split Kasjuni Beach. Kasjuni Beach ligger precis i utkanten av stan och här är det sandstrand som passar både bra för vuxna och barn. på kvällarna är det en del party här.

Om du vill bada vid en ännu finare strand kan du besöka den fina stranden på ön Brac eller varför inte någon av alla stränder på Krocula.

10. Jupitertemplet

När du besöker templet Of Jupiter så möts du av några sfinxar som är hämtade hela vägen från Egypten. Jupitertemplet uppfördes till ära av Jupiterguden under 200-talet och är idag en av stadens största sevärdheter.

Templet är väldigt fint med olika utsmyckningar både på väggarna och i taket och det finns även en stor staty av Saint John the Baptist.

Vad kostar det att gå in på Jupitertemplet? Inträde kostar 10 Kuna per person.

11. Åka till ön Hvar

besöka hvar kroatien

En annan ö som nästan känns som ett måste att besöka om du är i Split är Hvar. Hvar har blivit allt mer populär de senaste åren och på gott och ont är det betydligt mer turister här nu än för 5-10 år sedan.

Hvar ligger ganska nära Split och passar därför perfekt för en dagstur eller ett par dagar. På Hvar hittar du några fina badställen, en otroligt fin gammal stad, båthamn med lyxyachter och god mat.

Läs vårat inlägg vi skrev om de bästa stränderna på Hvar!

12. Pocitelj Bosnien

Passa på att göra en dagsutflykt till den mysiga lilla 600 hundratals byn pocitelj. Här kan du passa på att strosa runt i gränderna eller shoppa på de små gatustånden.

Något du inte får missa är att gå upp till Rapunzels Tower som ligger högst upp på höjden vid . När du väl tagit dig upp för den slingriga gångvägen har du en magisk utsikt över hela stadsmuren, dalen och Ipocitelj.

Hit går det att åka med någon minibuss från hamnen i Split eller så kan du hyra en egen taxi.

13. Mostar

Gör en dagstur till den mysiga byn Mostar i Bosnien. Här finns bland annat ”döds-bron” som de hoppar ifrån ner i floden från. Du kan lätt spendera en hel dag här och gå runt bland kullerstensgatorna. Det finns gott om caféer och mysiga små restauranger, samt gatustånd där du kan shoppa småprylar.

Mostar är ganska Crowded och turistigt så det kan vara något att tänka på inför ditt besök. Under lågsäsong är det inte lika mycket folk men gör du ett besök här på sommaren så får du räkna med att allt tar lite längre tid.

14. Stand Up Paddle Boarding

Om du vill bryta av promenaderna, strosandet i gränderna och museibesöken kan du alltid hyra en stand up paddle board (SUP). En SUP är som en surfbräde som du kan stå på och paddla dig fram med.

Det grymma med SUP i jämförelse med kanot är att den är lättare att bada från och eftersom du står upp ser du havsbotten och alla fiskar bättre. Det här är speciellt roligt i Kroatien där vattnet är så klart.

Vad kostar det att hyra en Stand Up Paddle Board (SUP) i Split? Att hyra en Stand Up Paddle Board (SUP) kostar runt 200kr för en heldag.

Snabb fakta om Split

Valuta i SplitKuna
Invånare220.000
Intressant faktaFlera scener i Game Of Thrones spelades in här

Resa till Split

Till split kan du resa genom både bil, tåg, båt och flyg. De vanligaste sätten är dock genom Flyg eller tåg, själva gillar vi att ta tåget hit.

Flyg hit

Du kan flyga hit från Arlanda och på somrarna går flygen mer regelbundet.

Åk tåg hit

Om du tågluffar så kan du åka till Kroatien med tåg. Du kommer då fram till tågstationen som ligger väldigt nära gamla stan i Split. Det är en riktigt fin tågsträcka och något vi verkligen rekommenderar.

Vanliga frågor om Split

Vilken valuta har man?

I Split och Kroatien används valutan Kuna.

Vilken är Kroatiens nationalrätt?

I Kroatien influeras maten beroende av vilken del av landet man är i. Split som ligger längs den adriatiska kusten tillhör det så kallade kustlandsköket. Maten här influeras av medelhavsköket och framförallt den italienska och grekiska maten. Här äter man främst fisk- och skaldjursrätter och bland kötträtterna hittar vi bland annat pasticada som är marinerade tunna skivor av kött eller lamm.

Vilka ölmärken har Kroatien?

Här dricker man ölen Karlovacko och Ozujsko.

Lämna en kommentar