Bra snacks på resan – 9 snabba och hållbara snacks

Oavsett om du reser en lång- eller kort sträcka så är det nice att ha med bra snacks på resan. Snacks är ofta underskattat och att inte ha det kan leda till antingen dyra och tråkiga måltider på vägen, eller lågt blodsocker och irritation.

Så vad är bra snacks för resan? Enligt oss ska ett bra snacks när man reser innehålla mycket energi, hålla bra i varmare temperaturer och vara lätt att packa i en ryggsäck utan att det förstörs.

Exempel på bra och nyttiga snacks på tåget eller flyget är nötter, torkad frukt och juice. Mycket beror dock på hur bra man kan packa det och när det ska ätas.

Frukt och mackor är ett perfekt snacks på resan men då måste man kunna packa det bra och hinna äta det innan det blir dåligt. För att räkna ut ditt energibehov kan du besöka livsmedelverkets hemsida.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth

Bra snacks på resan – 3 tips på snacks som håller länge!

Här nedanför har vi snacks som håller både för korta- och långa resor. Faktum är att de håller i flera månader!

1. Nöt och fruktblandning – Bäst snacks för resan!

bra snacks på resan

Vårat absoluta favoritsnacks oavsett vilken resa vi åker på är nötter och torkad frukt. För att göra det hela ännu bättre kan du köpa en nöt- och fruktblandning eller blanda ihop en själv.

Det finns egentligen bara fördelar med nötter som snacks. Det är nyttigt, det innehåller bra med energi i form av fett, kolhydrater och protein samt att det håller hur länge som helst. En till fördel är att det finns i nästan varje butik på resan.

Det här gör att vi ofta laddar våra väskor med flera påsar nöter inför våra resor. Det finns inget värre än att sitta på en lång tågresa eller drabbas av förseningar och inte ha något att äta. För att slippa bli irriterad och hungrig är det perfekt med en stor påse nötter i väskan som backup.

Om du har 200g nötter med dig så innehåller de kring 1200 kalorier. Det motsvarar ungefär en pizza så då förstår du hur mycket energi som ryms i en liten nöt-påse!

 • Nötter energiinnehåll per 100g: 600kcal

Ett annat tips som har bra proteininnehåll och är energirikt är den här grymt goda energibaren från Cliffbar! Packa ner några i väskan och var redo för långresan!

2. Energi- och proteinbars – Bra resesnacks!

Energibars eller proteinbars som de också kallas är ofta fulla av energi och har också bra hållbarhet. Anledningen att de inte kommer på förstaplats i vår lista är helt enkelt för att nötter håller bättre under transport.

Trots det så håller energibars riktigt bra och speciellt om de inte innehåller choklad, chokladen har en tendens att smälta så fort det blir varmare väder. Vi brukar alltid ha med oss lite energibars i väskan men då en typ som den här energibaren från Real Turmat utan massa choklad som kan smälta.

En energibar brukar innehålla mellan 2-400 kalorier så genom att äta 3-5 energibars får du i dig lika många kalorier som en pizza innehåller.

 • Energi-/Proteinbar energiinnehåll per 100g: 200-400kcal

En annan favorit är energibaren Salty Peanut!

3. Digestivekex eller frukostkex

snacks på resa

Digestivekex är riktigt energiladdade tack vare att de innehåller både vetemjöl men framförallt olja (fett) vilket innehåller mycket kalorier.

Vi brukar ofta ha ett paket digestivekex eller liknande frukostkex som går att hitta utomlands i väskan. Det passar perfekt för att fylla på med energi efter en lång natt på ett tåg innan man får tillgång till en riktig frukost eller lunch.

Ett paket Digestivekex innehåller 1950 kalorier, det motsvarar nästan 2 pizzor så det är ett riktigt bra snacks om man ser till kalorimängd i förhållande till vikt.

 • Digestivekex energiinnehåll per 100g: 480kcal

Tre bra snacks som du bör äta inom 2-5 timmar

De här är snacks som du bör äta inom några timmar eftersom de blir dåliga annars, speciellt i varmare temperaturer.

4. Smoothies

Vi älskar smoothies och även om de inte är så kaloririka så köper vi ofta med oss en smoothie till matsäcken när vi reser.

Grejen är att vi måste ju ändå dricka under resan så då känns det perfekt med en smoothie som ger både vätska och lite energi. Om du vill ha mer energi i din smoothie kan du välja en som innehåller t.ex. banan och cocos då de innehåller mer kalorier.

För att få i sig lika många kalorier som en pizza innehåller genom smoothies måste vi dricka runt 1,5 liter, det kanske inte är så jättekul. Däremot är det som sagt ett perfekt komplement till mellanmålet eller frukosten.

 • Smoothie energiinnehåll per 100g: 50-80kcal

5. Baguette/Smörgås

mat på tåg

En baguette eller macka är nog den klassiska matsäcken när man drar på en resa. Här gäller det egentligen att anpassa sig lite efter vart- och när man reser. En kall vinterdag håller en macka hela dagen i väskan medan den blir dålig och oaptitlig på en timme i 40-graders värme.

Vi brukar oftast vilja ha någon form av bröd till frukost även om vi reser i varmare länder men ser då till att äta den ganska snabbt så den inte hinner bli dålig. Alternativt har vi enbart bröd utan smör och pålägg.

En ost- och skinkmacka innehåller kring 240 kalorier per 100 gram så för att få i sig motsvarande en pizza behöver man äta ganska många mackor.

 • Ost- och skinkmacka energiinnehåll per 100g: 240kcal

6. Frukt

Frukt fungerar alltid bra som resesnacks och det är dessutom lätt att få tag i, speciellt i södra Europa. Det enda negativa är att frukten kan ta en del stryk i väskan om man inte är försiktig.

Bananer är mer energirika än t.ex. apelsiner och äpplen så det kan vara bra att tänka på beroende på hur mycket energi du vill få i dig.

 • Apelsin energiinnehåll per 100g: 47 kalorier
 • Äpple energiinnehåll per 100g: 52kcal
 • Banan energiinnehåll per 100g: 97kcal
 • Avokado energiinnehåll per 100g: 160kcal

Avokado – Om man vill ha ett riktigt bra alternativ med mycket energi så är avokado bra och nyttigt!

Tre bra saker att komplettera ditt snacks med

7. Vatten

vatten när man reser

Vatten är otroligt viktigt för att vi inte ska bli uttorkade och få ont i huvudet. Gör inte misstaget att ta med för lite vatten när du reser, speciellt inte i varmare länder.

Vatten ger ingen som helst energi eftersom det inte innehåller några kalorier men vätska är faktiskt ännu viktigare för att vår kropp ska fungera.

Generellt ska man dricka 1,5-2 liter vatten per dygn men det påverkas väldigt mycket av temperatur, hur aktiv man är och hur stor man är. Om du vet att du i vanliga fall dricker 2 liter per dygn bör du därför räkna in ytterligare omständigheter när du planerar inför resan.

Är det så att du reser i ett varmt land och måste ta dig med en tung väska mellan tåg etc. kan det vara en bra ide att ha dubbla mängden vatten. Tänk på att förseningar kan förekomma också, vilket gör att vattnet behöver räcka längre än planerat.

8. Juice

Juice är ett perfekt komplement som snacks på resan eftersom det precis som smoothies innehåller både vätska och energi. Även en bra termos med kaffe kan vara härligt om du har möjlighet att koka kaffe innan resan.

Även här är det inga enorma mängder energi vi får i oss men det extra vi får i oss kan göra att vi håller oss lite piggare under resan. Juice innehåller 50-60 kalorier per 100g så en liter juice ger ändå ett energitillskott på motsvarande en halv pizza.

 • Juice energiinnehåll per 100g: 240kcal

9. Godis

Att ha lite godis kan alltid pigga upp en när man är lite trött och hungrig. Tänk på att det inte ersätter mat så se det som ett tillbehör.

Vilken typ av godis man ska ha beror mest på temperaturen där man är. Choklad smälter snabbt i varmare klimat och colanappar blir väldigt hårda i minusgrader.

Lösviktsgodis innehåller kring 350 kalorier per 100 gram. Det ger därför ett helt ok energitillskott även om det ligger ganska långt under nötter.

Mjölkchoklad innehåller däremot kring 530 kalorier per 100g, 200 gram mjölkchoklad ger därför ungefär samma energitillskott som en pizza.

 • Smågodis energiinnehåll per 100g: 350-530kcal

Matupplägg inför en långresa

Ok, nu har vi gått igenom lite bra snacks att ha med på resan så det är dags för själva upplägget om i vilken ordning allt ska ätas.

 • Först – äter vi mackor, ägg och yoghurt etc. De här sakerna håller sig inte fräscha så länge vi inte är på kallare breddgrader så det bästa är att det får blir det första målet.
 • Sen – äter vi frukt och smoothies etc. De här sakerna håller lite längre men blir inte så roliga efter längre tid i värme, därför passar de här bra som andra målet eller komplement till första målet.
 • Sist – äter vi nötter, bars och kex etc. Nu har vi gjort av med allt vad färskvaror heter och får klara oss på torrvarorna resten av resan.

Enkelt förklarat: Börja med det som kommer att bli dåligt först och ta de tåligaste snacksen sist. Nötter och bars går alltid att spara om de inte går åt.

Vad gör ett snacks bra för resan?

Vi har ju lite gått in på vad som gör ett snacks bra för resan men det viktigaste att tänka på är vad syftet med själva snackset är.

Om du ska äta det på en gång så fungerar det med i princip vad som helst eftersom det inte kommer att riskera att bli dåligt. Mat, baguetter och yoghurt fungerar perfekt om du kommer att äta det på en gång.

Nätter och hållbara snacks är det som gäller om det inte kommer att ätas inom några timmar eller till och med samma dag eller några dagar efter.

Några exempel på dåliga snacks

Vad som avgör om ett snacks är dåligt är beroende på vart det ska ätas och när det ska ätas. Det är inte ultimat att sitta och äta en kebab dränkt i vitlökssås inne på ett tåg med tanke på medpassagerarna, ta hänsyn!

Samtidigt är det inge bra att bara ha yoghurt och en baguette på en långresa eftersom inget av det kommer att hålla speciellt länge. Anpassa dina snacks efter längden på resan och hur du reser.

Backup snacks – Planera för det oplanerade

Du kan aldrig veta om ditt tåg eller din buss kommer att bli försenad. Därför kan det vara bra att ha lite backup-snacks i väskan.

Vår rekommendation på snacks för oplanerade situationer är ett så lätt- och hållbart snacks som möjligt. Om du inte behöver använda ditt extra snacks så håller det för att ätas senare.

Ett exempel på ett sånt här snacks är en stor påse nötter (200g). Komplettera med en vattenflaska på 5-1000ml per person så är du safe. Det här gör att du klarar ett antal extra timmar utan att behöva tänka på mat eller vatten.

Hoppas att du fick hjälp av det här inlägget!

Lämna en kommentar