Att göra på Öland – 20 tips för en sommar vid vattnet 2023

Öland är ett riktigt sommarparadis precis som Gotland med sina vackra stränder och fina natur. Ett perfekt ställe att spendera sin sommar på enligt oss.

Dessutom är det enkelt att ta sig till Öland med bil då Ölandsbron tar dig över från fastlandet. Det gör att det naturligtvis finns många sevärdheter och saker att göra här på Öland.

Vi tänkte lista de saker man kan göra för både barn och vuxna, från norra Öland till södra. Hoppas ni ska gilla det.

1. Borgholms Slott

att göra på öland borgholms slott

Ölands största turistattraktion är är helt klart Borgholms slott som är en gammal slotts ruin. Att besöka Borgholms slott är både en aktivitet som passar vuxna som barn.

Under 1600-talet byggdes det enorma slotten här på Öland men som sedan blev en ruin på 1800-talet och det är det som står kvar än idag. Borgholms slott är ett kulturarv som Borgholms kommun har ansvar över.

Upplevelser på slottet

Här kan barnen få egna guidade turer och gå på riddarskola eller varför inte besöka slottsverkstaden.

Eller du kanske är sugen på att gå utställningar om Borgholms 900 åriga historia? Förutom det hålls även en del konserter och andra evenemang här i slotts ruinen.

2. Borgholms kallbadhus

att göra på öland kallbadhuset

En riktig pärla vid hamnen är Borgholms historiska kallbadhus. Super mysigt att vara här på sommaren med bastu med utsikt över Kalmarsund och fin solnedgång. Här kan du bada, basta och fika.

Historia

Borgholms kallbadhus byggdes på mitten av 1800-talet och har ödelagt två gånger och båda dessa gånger har varit pga. storm, sista gången var på 1950-talet.

3. Vida Museum

vida museum borgholm

En regnig dag på Öland kan du passa på att besöka Vida museum och konsthall som är ett av Sveriges största privatägda konstcentrum.

Ett museum som passar hela familjen och ett plus för den fina utsikten.

Här på Vida museet hittar du också en shop med allt från konst, glas, smycken och barnartiklar men även mycket mera. Efter en rundtur på museet kan du besöka deras café för en lättare lunch och ett glas vin till.

4. Sollidens Slott

Sollidens slott

Kungafamiljens sommarbostad är som de flesta vet Sollidens slott. Ett självklart ställe att besöka när man är på Öland om du frågar oss, det finns även ett barnens Solliden här för de små.

Slottsparken

Miljön runt slottet är väldigt speciell och otroligt mysig att promenera runt i då trädgårdarna är inspererade från olika världsdelar, här finns också konst och skulpturer från både förr och nu.

Saker att göra

Vill man så finns det också guidade turer att gå och ibland hålls det olika evenemang här på Solliden så som trädgårdsvandringar, vinprovningar och rosdagar, det är också här man firar Kronprinsessan Viktorias födelsedag 14 juli.

5. Stora allvaret (Naturreservat)

stora allvaret öland

Ett världsarv med sina 26 000 hektar så är det ett av världens största Alvar. Du hittar det Stora Alvaret på södra Öland som utgör en fjärdedel av öns yta.

Ett väldigt annorlunda kulturlandskap då det finns ett speciellt växt- och djurliv tack vare de tunna jordarna på kalkberggrunden.

Allvar finns på väldigt få ställen i världen. Här måste djur- och växtarter klara heta somrar, hårda vindar, skyfall, snödrev och växlande tillgång till vatten. Ytan är väldigt platt utan några träd.

Är du ute på Ölands vägar med cykel eller bil så passa på att stanna till här och kika på det märkliga landskapet. Att stanna här är nog inte så intressant om du inte vet vad det är då det mest bara är platt mark.

6. Långe Erik

långe erik öland

På Ölands norra udde finns fyren Långe Erik som är en av de större sevärdheterna på Öland som ligger i Byxelkrok.

Tar du dig 138 steg upp i fyren så får du en fin utsikt, gå även i området runt fyren är mysigt. Vid Långe Erik kan du också köpa kaffe och glass det finns också en souvenir butik.

7. Långe Jan

långe jan öland

På Ölands södra udde hittar du fyren Långe Jan som också är Sveriges högsta fyr. Ta er upp i fyren och få en fantastisk vacker utsikt. Långe Jan har öppet på våren, sommaren och hösten.

Ottenby

När du är vid Långe Jan så är du i området Ottenby där det finns andra saker att gör så som att besöka deras naturum med en utställning om områdets fåglar och djurliv.

Passa sedan på att njuta av en lunch restaurangen Fågel Blå som serverar god mat i en vacker miljö.

8. Trollskogen

trollskogen

På Ölands norra udde ligger den häftiga trollskogen som också är ett naturreservat. Att den kallas just trollskogen kan vara för de vindpinade och krokiga tallarna som gör så att det ser ut som en sagoskog här växer det också massavis av murgröna.

Är du intresserad av att lära dig mer om växterna och djuren som lever och växer här så finns det ett naturum på plats där du kan läsa om de olika arterna och kolla på utställningar.

Vandringsleder

I trollskogen finns det 3 vandringsleder de olika lederna har sin färg och du kan läsa mer om dom på plats.

 • Trollskogsstigen 4,5 km tar dig runt hela udden.
 • Murgrönestigen 2,5 km en stig med plattare mark för att det ska gå enkel med barnvagn.
 • Knysselnakestigen 1 km den enklaste stigen utan några hinder på vägen.

9. Bada på Öland

bada på öland

Det är svårt att undvika de fina badplatserna när man är på Öland och man kommer inte ha åkt från ön utan att ha badat på någon av dom.

Du hittar badplatser från norr till söder och vi nämner några av de mest populära badstränderna på ön, minst 55 olika badplatser finns det på hela Öland.

Böda

Den mest kändaste badplatsen är helt klar Bödabuktens sandstränder. Här är det milslånga vita sandstränder med nära till Böda campingen och andra roliga aktiviteter.

Trots att det är ett populärt ställe med mycket besökare så går det alltid att hitta någonstans att vara.

Löttorp och Sandbyviken

Löttorop och Sandbyviken är två badplatser som ligger relativt nära varandra och de båda har långa fina sandstränder som också ligger på norra Öland fast nedanför Böda. Båda ställena har också en camping.

Bjärbybadet – Runsten

Den här badplatsen är långgrund och perfekt för barnfamiljer även denna strand är en mjuk fin sandstrand. Bjärbybadet ligger på Ölands östra sida och vattnet här kan vara lite svalare än på västra sidan av ön. Likt Böda sand men mindre och mycket lugnare.

Köpingebukten

Köpingviksbukten även kallad för Ölands riviera här är sanden otroligt mjuk och vit. En bit ut i viken bildas det oftast sandbanker som gör det perfekt att ta med en solstol ut hit och sola samtidig som du har fötterna i det svalkande vattnet.

Här i Köpingviksbukten finns också en fin strandpromenad man kan ta, längs med vägen finns bänkar om man skulle behöva vila. Gå hela vägen till Lundegård så får du en vacker promenad som är ungefär 8 km fram och tillbaka.

Gillar du öar? Missa inte vårat inlägg om saker att göra på Gotland!

10. Surfa på Öland

surf haga park

Haga Park

Haga Park är verkligen ett paradis för kitesurfare och vindsurfare. Det som lockar är den fina vinden och den långgrunda sandstranden. Att surfa på Haga park passar dig som är nybörjare eller är proffs. Du hittar Haga Park på Ölands västkust.

Är du sugen på att lära dig surfa så är det här du ska passa på att lära dig. På stranden finns Ölands Windsurfingclub och Haga Parks Surfcenter, centret har också en välsorterad butik och där du kan få testa på att surfa.

Grönhögen

Är du mer ute efter att få surfa i vågorna så är det till Grönhögen du ska ta dig till. Det här stället passar dig bättre som vågsurfar då det är bättre vågor på Grönhögen än i Haga Park. Självklart kan du som kitar eller vindsurfar också köra här.

Grönhögen ligger på södra Ölands västkust.

11. Eketorps borg

eketorps borg

En fornborg från järnålder det är precis vad Eketorps borg är. På södra Öland nära Stora Alvaret ligger denna otroliga borg. Borgen är som ett levande museum där alla får prova på hur det var att leva förr. Ett kul och spännande ställe för både vuxna och barn.

Aktiviteter

Det går guidade vandringsturer runt borgen fyra gånger om dagen under hela sommarsäsongen som kan vara intressanta att gå, dessa turer ingår i entré avgiften.

Vill du testa på bågskytte, kungsridning eller varför inte att baka bröd som de gjorde på medeltiden? Ja allt detta och så mycket mer kan du få göra på Eketorps borg.

12. Gå på en utställningar/galleri

Gillar du att gå på utställningar så finns det gott om olika gallerier här på Öland. Att gå på utställning passar perfekt att sysselsätta sig med en regniga dag. Det finns allt från konstutställningar, skulpturutställningar och målningar runt om på ön.

13. Besök museum

En annan aktivitet som passar bra vid dåligt väder är att gå på museum. Förutom de två tidigare museum vi nämt som Vida museet och Eketorps borg så listar vi några till här nere som är värda ett besök.

 • Himmelsberga
 • Strölinge lantbruks och motormuseeum
 • Skedemosse Museum

14. Kolla på Ölands fina vallmofält och orkidéer

vallmofält

Här på Öland kan man få se de otroligt vackra vallmofälten och vi tycker det är väl värt att söka upp ett sådant rött fint fält. Vi lovar du kommer få så fina bilder här.

Det vi inte visste var att det kunde växa orkidéer i Sverige vi trodde det var en exotisk blomma. Men visst kan det växa orkidéer även i Sverige och just på Öland trivs den vackra blomma bra.

Beroende på vilken typ av orkidé det är beror också på när de blommar så allt från maj till slutet på sommaren blommar de fint.

Man kan hitta dessa fina blommar lite överallt på Öland men tex på det Stora Alvaret eller på norra Öland kan man hitta dom.

15. Cykla på Öland

cykla på öland ölandsleden

Sjävklart ska man cykla på Öland och det finns fina cykelleder att cykla på här. Något vi tycker är kul när vi besöker en plats är att få upptäcka den från cykelsadeln då man får vara ute i friska luften samtidigt som du upplever och ser saker längs med vägen. Du tar dig även längre med cykel än om du går.

Glöm inte att ta med en god matsäck på cykelturen.

På Öland finns det olika rutter man kan ta om man vill ha en mer uppstyrd runda, vi listar några av dom här nere. Dessa är för Ölandsleden.

 • Byxelkrok – Grankullavik (8 km)
 • Byrum – Byxelkrok (14 km)
 • Sandvik – Byrum (21 km)
 • Stora Hagalund – Sandvik (19 km)
 • Sättra – Möllstorp (29 km)
 • Södra Möckleby – Ottenby (14 km)
 • Alby – Gunnarstorp (46 km)

Att göra med barn på Öland

att göra med barn på öland

Det finns mycket man kan göra på Öland med barn. Vi tänkte ge er 5 tips på saker ni kan göra med barnen som vi tror kommer att uppskattas av de små.

16. Lådbilslandet

En riktig höjdare för barn mellan 3 år – 9 år är helt klart lådbilslandet som ligger i Löttorp. Här får du köra runt på riktig asfallt i en ministad där det finns broar och rondeller att ta sig igenom i ett vackert landskap. Du kan välja på om du vill köra bil, lastbil, polisbil eller buss.

Har du tröttnat på att köra bil eller bara vill göra något annat mellan varven så finns det även karuseller, lekplats och mycket mycket mer att göra här.

17. Ölands djur- och nöjespark

Ett annat väldigt populärt ställe för barnen är Ölands djur- och nöjespark. Här finns det både en djurpark, vattenland och en nöjespark.

Gå och kika på de exotiska djuren som lejon, gorillor eller varför inte hälsa på zebran, har ni tröttnat på djuren så kan ni åka de olika karuseller det finns både för det små barnen och för de lite större.

En varm sommardag kanske man är mer sugen på att hänga i vattenlandet. Ja här finns det som sagt en del att välja på och ni kommer hålla er sysselsatta en heldag det lovar vi.

Djur- och nöjesparken ligger i Färjestaden på Öland och man kan även hyra stugor här oh bo nära djuren.

18. Gå på en fågel- och sälsafari

sälsafari

Har man inte fått nog av djur och vill fortsätta i djurens spår så kan ni gå på en fågel- och sälsafari. Eckelsudde och Bejershamn som ligger på Ölands västkust är de ställen ni ska vara på om ni vill se ett rikt fågelliv samt sälar.

Vill ni komma närmare sälarna så finns det båtturer man kan åka på eller så kan man hyra sin egen båt.

19. Köra gokart

Är ni ute efter mer fart och fläkt så är gokart ett hett tips. På Öland finns det 5 st gokart banor de olika banorna ligger från Borgholm och norrut. Att köra gokart passar bäst till de lite äldre barnen.

20. Bödasands badland

Vid campingplatsen i Böda hittar du också det populära badlandet. På vattenlandet finns det många vattenattraktioner att roa sig med som barnen älskar. Du behöver inte vara boende på campingen för att få besöka vattenlandet.

Ta sig hit

ölandsbron

Du tar dig enkelt hit via Ölandsbron med bil eller buss. Annars så kan du flyga eller ta tåget till Kalmar och sedan ta bil eller buss därifrån.

Har du egen båt så kan du ta den hit då det finnas olika båthamnar på ön.

sevärdhet väderkvarn öland

Vanliga frågor om Öland

Hur långt är det till Öland från Stockholm?

Ungefär 50 mil och med bil tar det ca 5 timmar att köra.

Får man tälta vart man vill på Öland?

Ja det får man men ha koll på vilka regler som gäller på allemansrätten.

Finns det shopping?

Det finns små butiker på ön men inget stort köpcentrum.

Lämna en kommentar