Sveriges största sjöar – De med störst yta i storleksordning

I Sverige finns det fullt av fina sjöar och totalt har vi närmare 100.000 stycken. För att få kallas sjö får den inte vara en del av havet, ett vattendrag och ytan måste vara minst 10.000 kvadratmeter. Ett annat ord för sjö är insjö.

Men vilka är Sveriges största sjöar? De sjöar med störst yta i Sverige är Vänern, Vättern och Mälaren, där Vänern är solklart störst av de tre. Vänern är så stor att den ofta kallas för ett innanhav då det kan upplevas som ett hav fast det är en sjö. Ok, nu vet vi vilka som toppar listan, men vilka andra stora sjöar finns i landet?

1. Vänern – Sveriges största sjö

Sveriges största sjöar vänern

Sveriges största sjö är Vänern, utan tvekan! Den är inte bara störst i landet utan det tredje största i Europa och större än alla andra tillsammans på den här topplistan.

Som vi skrev tidigare så är den här sjön så stor att den kallas för ett innanhav. Det gör att båtlivet är stort här med ett 20-tal gästhamnar. Men också friluftslivet är stort med bland annat paddling, väldigt många badplatser och vandring runt sjön.

Hur stor yta har Vänern? Vänern är 5519km2

2. Vättern

Sveriges näst största sjö är Vättern som har en ytan p ungefär en tredjedel av Vänerns yta. Vänern har uppstått i en jordsänka vilket gör att den är ganska fri från öar. Här finns turistattraktioner som Visingsö och Gränna.

I Gränna kan man bland annat besöka polkagrisfabriker och äta polkagris. En annan sevärdhet som ligger i närheten är Ödeshög med den gamla ruinen med utsikt över Vättern och Visingsö.

Hur stor yta har Vättern? Vättern är 1886km2

Visingsö är inte i topp när det gäller Sveriges största öar men den är en känt besöksmål bland turister som kommer till området.

3. Mälaren

Sverige sjöar mälaren

Mälaren är Sveriges tredje största sjö och den ligger vid Stockholm som inte bara är en av Sveriges största städer, utan också huvudstad. Det är många som bor längs Mälaren som sträcker över ett stort område utanför Stockholm.

Faktum är att den förser 2,3 miljoner människor i området människor med vatten. Mälaren är bara en femtedel så stor som Vänern men trots det har de lika lång strandlinje.

Hur stor yta har Mälaren? Mälaren är 1090km2

4. Hjälmaren

Sveriges fjärde största sjö är Hjälmaren. Om man översätter namnet från det fornnordiska ursprunget så skulle det bli i stil med: ”Den vinande sjön” eller Stormsjön”.

Hjälmaren sträcker sig över 5 olika kommuner, tre olika landskap och har totalt 1283 öar. De största öarna är Vinön, Valen och Björkön.

Hur stor yta har Hjälmaren? Hjälmaren är 477km2

5. Storsjön

Den femte största sjön i vårat land heter Storsjön och ligger sammankopplat med Indalsälven. Storsjön ligger uppe i Jämtland och långt bak i tiden finns det en historia om ett odjur som ska leva i sjön. På 80-talet fridlystes till och med detta odjur.

Hur stor yta har Storsjön? Storsjön är 456km2

6. Torneträsk

Torneträsk är inte bara den sjätte största sjön i vårat avlånga land, det är även Lapplands största sjö. Den är en ganska djup sjö med ett medeldjup på över 50 meter och ett maxdjup på 168 meter.

Faktum är att det är Sveriges näst djupast sjö efter Hornavan. Den här sjön är extremt populär för pimpelfiske och varje år arrangeras Lapplandsmästerskapet i pimpelfiske här.

Hur stor yta har Torneträsk? Torneträsk är 330km2

7. Siljan

Om du någon gång varit på roadtrip i Sverige och åkt genom Leksand eller Rättvik så har du sett Sveriges sjunde största sjö, Siljan. En sjö som bildades för 165 miljoner år sedan i samband med ett meteoritnedslag.

Trots att den ligger 161 meter ovanför havet så är den med på topp 10 över de djupaste sjöarna i vårat land. Ett populärt event här är ”Siljan runt” som är ett motionslopp på 12 mil med cykel.

Hur stor yta har Siljan? Siljan är 92km2

8. Hornavan

Hornavan som tar plats nummer 8 på vår lista är inte bara en av de största sjöarna utan också Sveriges djupast sjö. Vid den djupaste punkten är den imponerande 228 meter djup!

Hornavan ligger i Arjeplog i Lappland och ligger 425 meter över havet. Här uppe finns en stark tradition med isvaksdopp och bastubad. Läs mer om Hornavan här.

Hur stor yta har Hornavan? Hornavan är 262km2

Vanliga frågor om Sveriges största sjöar

Vilken är Sveriges minsta sjö?

Det finns många små sjöar i landet och det är svårt att säga vilken som är just den minsta. En av de mindre är Tärnsjön i Uppland.

Vilken är Sveriges djupaste sjö?

Sveriges djupaste sjö är Hornavan som ä på plats 8 i den här listan. Hornavan är 228 meter djup.

Vilken är världens största sjö?

Världens största sjö är Kaspiska havet som är 371.000km2.

Vilken sjö i Sverige har störst volym?

Vänern är den sjö i Sverige som har störst vattenvolym med en volym på 153.00 miljoner m3.

Får man fiska i Siljan

Ja du får fiska i Siljan men behöver då ett fiskekort.

Kan man se norrsken vid Torneträsk?

Ja det finns otaliga bilder med norrsken från Torneträsk, så du kan se norrsken. Den bästa tidpunkten för bästa förutsättningar är mellan 21-23 vid klart väder.

Kan man åka skridskor på Vättern?

Ja du kan åka skridskor på Vättern när det är bra is. De stora ytorna kombinerat med klar is gör det till en magisk upplevelse!

Kan man kitesurfa på Vättern?

Ja du kan kitesurfa på Vättern, ett väldigt populärt ställe är Varamonviken i Värnamo.

Lämna en kommentar