Fräsch på resa – 19 tips som håller dig fräsch på resor

Långa resor kan ju göra att vi känner oss ganska ofräscha, oftast har vi bara tillgång till handfat på toaletter och ingen dusch. Det är ju helt klart roligare att resa när man känner sig snygg och fräsch, det tycker i alla fall vi.

Men, vad kan man göra för att hålla sig fräsch på resan? Det du kan göra är bland annat att ha funktionella kläder som inte blir lika smutsiga. Du kan även förbereda dig genom att dricka mycket vatten, använda luftiga skor och packa väskan med våtservetter, ansiktsvatten etc.

19 tips hur du håller dig fräsch på resan!

Här får du vår lista på 19 saker som gör att du håller dig snygg och fräsch under långresan…

1. Torrschampo

Packa med dig torrschampo och ha det tillgängligt så kan du snabbt fixa en renare känsla och bli av med det flottiga håret som man lätt får efter många timmars resande.

Att vakna upp på flyget eller i en tågkupé kan kännas mycket bättre om du vet att du kan få en lite ”nyduschad” känsla och gott doftande hår.

2. Linnevatten

Hur vi än gör så kommer våra kläder att kännas ofräscha efter flera timmar på resande fot. Vi har ju samma kläder på oss oavbrutet och om det är varmt blir det ännu värre.

Ett enkelt sätt att få kläderna att lukta godare och ge dom en lite mer ”nytvättad” känsla är genom att spraya dom med linnevatten.

3. Våtservetter / Intimservetter

Något som vi alltid har längst upp i väskan när vi reser är våtservetter eller babyvipes. Det finns även liknande produkter som kallas intimservetter.

Det viktiga är att de fungerar på hela kroppen och genom att använda dom kan du ”ta en snabbdusch” som känns väldigt värdefull efter otaliga timmar i ett flygplan eller på ett tåg.

4. Absolut torr / Deodorant

Ett riktigt smart tips är att förbereda sig inför resan genom att använda Absolut torr. Absolut torr fungerar även på fötterna om du vill motverka fotsvett. Genom att använda Absolut torr kommer du inte att svettas alls på 5-7 dagar på de ställen på kroppen den används.

5. Liten resehandduk

Genom att packa med dig en liten snabbtorkande resehandduk öppnar du upp stora möjligheter att snabbt fräscha till dig när du har tillgång till en toalett eller ett handfat.

Resehandduken fungerar perfekt för att tvätta ansiktet på morgonen och torkar sen snabbt på utsidan av väskan.

6. Luftiga skor / Sandaler

Ett stort misstag du kan göra om du ska resa långt är att ta på dig för varma skor. Temperaturen kan skifta rejält under resans gång så istället för att ta varma skor kan du ta ett par sandaler och ha ett par tjockare strumpor som backup i väskan.

7. Funktionella kläder

När du reser och har samma kläder på dig under en lång tid är det extra värdefullt att de är i ett funktionellt material.

Det är ju inte så svårt att förstå varför sportkläder ofta är i funktionella material, det är för att hålla oss fräscha trots att vi svettas.

Så strunta i om de inte är lika snygga, ingen kommer att bry sig. Res i funktionella kläder som andas bra och packa ner ett ombyte som du kan ta på dig när du kommer fram om du vill ha andra kläder då. Det här tipsen har vi själva haft användning av när vi tågluffat i Europa.

8. Drick mycket vatten

Om vi dricker mycket vatten så fyller vi på kroppens vätskedepåer. Det gör att den fungerar bättre, huden blir fräschare, vi luktar bättre och torkar inte ut. Det bästa du kan göra är att förbereda dig redan dagarna innan genom att dricka bra med vatten.

9. Sovmask, öronproppar och nackkudde

Även om det kan vara svårt så är det viktigt att försöka sova på resan om den är lång. Om du är vaken i 12 timmar så kommer du att komma fram jättetrött och kommer istället att sova bort en dag på plats.

Att sova på flygplan eller i tåg är inte det lättaste för alla personer så gör vad du kan för att somna lättare.

Det enklaste sättet är att ha med dig en bra nackkudde, öronproppar och sovmask. Vi kan lova dig att det blir som dag och natt, sömnkvalitén blir mycket bättre och du kommer att komma fram mycket piggare och på bättre humör.

Brusreducerande hörlurar

Ett alternativ till öronproppar eller ett komplement skulle man kunna säga, är brusreducerande hörlurar. De tar bort ljudet runtomkring och är väldigt sköna att ha på flygplan, i bil eller på tåg.

fräsch på resan

10. Lättillgängligt ombyte

Att resa och känna sig ofräsch är aldrig kul och det är ännu jobbigare om du vet att det är flera timmar kvar på resan.

För att snabbt fräscha till sig kan det vara skönt med ett ombyte som du har lättillgängligt i väskan. På så sätt kan du snabbt byta om på en toalett och bli som en ny människa.

Läs mer: Tvätta kläder på resan

11. Ansiktsvatten / Ansiktsmist

Att snabbt spraya ansiktet med ansiktsvatten kan ge en väldigt skön känsla och är återfuktande, speciellt om du är varm. Fördelen är att du kan göra det även om du inte har tillgång till en toalett.

12. Bodylotion

Det kan alltid vara en smart idé att packa ner en reseförpackning med bodylotion eller handkräm så att du kan motverka torra händer och hud.

Läppbalsam

Om du vet med dig att du brukar bli torr om läpparna får du inte missa att ta med dig ett läppbalsam. Om du i normala fall blir torr om läpparna så kan det bli ännu värre på ett flyg.

13. Reseparfymflaska

Även om vi själva undviker parfym på flyg och tåg så kan det vara nice när man väl kommer fram till sitt resmål. För att kunna ha parfymen i handbagaget och slippa släpa med en hel flaska kan du skaffa en reseparfym-behållare som bara är på 60ml.

14. Rör på dig

Utrymmet är ofta trångt under resan och våra kroppar är inte vana att sitta still i 10-15 timmar så det är viktigt att du rör på dig. Du kommer att känna dig mycket bättre i kroppen om du bara ställer dig upp och tar några steg då och då. Det gör även att din kropp fungerar bättre.

15. Handsprit / Alkogel

En sak som är ovärderlig för oss när vi reser är handspriten. Vi använder en liten resflaska i gel-form med lätt pärondoft. Bara genom att tvätta händerna med den både känner man sig- och luktar fräschare.

16. Tuggummi

Visst kan vi ta med oss tandborste i väskan och oftast har vi det men vi alla vet att toaletten ofta är upptagen. Då kan det fungerar bra med tuggummi för att snabbt få en bättre andedräkt, det motverkar även lock för öronen på flyget.

17. Drick inte för mycket alkohol

Undvik att dricka för mycket alkohol under resan eftersom du blir uttorkad, får sämre andedräkt och luktar sämre. Det är alltså ingenting för dig som vill vara pigg och fräsch under- och efter resan!

18. Ögondroppar mot torra och trötta ögon

Många kan få torra och röda ögon när de är trötta och då kan det vara skönt med ögondroppar som återfuktar och piggar upp. Några ögondroppar som är populära just mot röda och trötta ögon är Clear Eyes.

19. Sminka dig inte för mycket

Ett misstag du kan göra om du ska på en längre resa är att sminka dig för mycket. Det bästa du kan göra är att undvika att sminka dig överhuvudtaget så kommer du att känna dig fräschare under resan.

Ha alla saker lättillgängligt i väskan

Ok, nu har vi gått igenom en massa saker du kan tänka på och ha med dig för att resa fräschare. Det viktigaste av allt är att du nu packar de här sakerna så att du lätt kommer åt dom.

Det bästa är att ha de högt upp eller i ytterfacket på väskan, gärna strukturerat så att du vet var varje sak är. Skaffa resebehållare så tar de mycket mindre plats och med resebehållare kan du även ha en viss mängd på flyget.

För att få en bättre ordning i väskan rekommenderar vi packkuber eller packpåsar. Om du vill veta mer kan du läs vårat inlägg om att packa smart.

Att tänka på när du fräschar till dig på flyget

Något vi vill nämna är att alla de här sakerna vi har tipsat om kommer du inte att kunna ha med dig i handbagaget på flyget. I korthet får varje enskild behållare på flygresa innehålla max 75ml vätska, du kan läsa gällande regler hos transportstyrelsen.

Lämna en kommentar