Att göra i Prag – 28 tips för en weekend i Tjeckien

Vad finns det att göra i Prag? Prag är en av våra absoluta favoritstäder i Europa och vi har varit här 4-5 gånger. Den tjeckiska staden passar perfekt för en weekend, långweekend eller med barn och det finns mycket att se och göra i Prag.

Det som gör att vi själva återkommer hit gång efter gång är framförallt gamla stan med de otroligt fina gamla husen och kullerstensgatorna. Gamla stan i Prag är ganska stor så det går utan problem att spendera flera dagar här.

Men självklart finns det mycket mer saker att göra än så. Läs vidare så ska du få våra bästa tips på saker att göra i Prag! För att göra det enkelt för dig har vi samlat våra bästa tips på saker man kan göra i Prag i en lista här nedanför.

1. Gamla stan i Prag (Stare mesto)

att göra i prag

Det första vi vill rekommendera i listan över saker att göra i Prag är att strosa runt i gamla stan. Gamla stan i Prag är ganska stor så det går utan problem att spendera flera dagar här. Senast var vi här i 5 dagar och det var vår fjärde resa hit.

Det vi framförallt vill rekommendera är delarna mellan Karlsbron och Pragborgen (Lillsidan). Det finns otroligt mysiga restauranger och pubar i backarna upp mot borgen och det är magisk kvällssol där.

UPP TILL

43% RABATT PÅ RESVÄSKOR.SE!

(annons)

Ett sista tips förutom att besöka alla mysiga gränder är att fånga solnedgången uppe vid Pragborgens terras. Därifrån har du utsikt över hela gamla stan i Prag.

Karta över gamla stan i Prag

Eftersom gamla stan är rött stor och delad med flera broar kan det vara en bra idé att skaffa en karta över Prag innan du åker dit. Antingen köper du en på plats eller så använder du GPS eller karttjänst på mobilen. Här hittar du en karta.

För att snabbt orientera dig i staden kan det vara bra att lära dig hitta till Karlsbron, det är lite av en mittpunkt av alla aktiviteter i Prag.

2. Gamla stans torg i Prag

Torget i gamla stan är helt bilfritt och den enda trafiken du möter här är hästar och hästvagnar. På torget är det ständigt fullt med folk och liv. Om du står mitt på torget så tittar runt så har du bland annat Tynkyrkan, St. Nikolauskyrkan, Stenklockan och Kinskypalatset runt omkring dig.

På torget är det ofta olika uppträdanden i form av musik och dans, ofta kan du medverka själv. Det är packat med restauranger och barer längs torgets kanter och i ena ändan finns matmarknad där de serverar korv och potatisklumpar.

En intressant grej med gamla stan är att byggnaderna har dubbla källare för att skydda mot översvämningar och gatorna som först fanns där ligger 3 meter under dagens gator.

3. Astronomiska Uret i Prag (Klocktornet)

astronomiska uret i prag

Den utan tvekan mest populära turistattraktionen i Prag är det Astronomiska uret eller Pražský Orloj. Här samlas turisterna varje heltimme för att höra urets klang. Det är faktiskt riktigt häftigt och varje gång blir det applåder när det är klart.

Klockan som också kallas Prag Orloj, sitter på rådhusets vägg. Det häftigaste med det här uret förutom storleken är att den visar både timme, minuter och dagar. Sen är det otroligt vackert också!

4. Rådhustornet

Rådhustornet som ligger vid det stora torget är 69,5 meter högt och bjuder på en magiskt utsikt över torget. Om du är här ska du självklart klättra upp till tornets terass tornet och se stan ovanifrån.

Här uppifrån ser du långt över takåsarna och Prags fina arkitektur, du ser faktiskt ända bort till Pragborgen och andra sidan floden Moldau. När du har varit uppe i tornet kan du sedan passa på att gå ner i rådhustornets källare där fångar satt fängslade deras sista timmar.

Något du inte får missa om du vill se något vackert är den renässans-delen av rådhuset som har en pampig arkitektur med fina takmålningar.

När är det öppet? Varje dag Kl: 9-18, förutom måndagar då det är öppet mellan Kl: 11-18. Rådhustornet har öppet mellan 9-22, förutom måndagar då det är öppet 10-22.

5. Krutporten

krutporten som byggdes under 1400-talet fick sick namn av att man förvarade krut där under 1600-talet. Under en attack fick tornet skador år 1757 och den version du ser idag är från 1876.

På sommaren kan du mot inträde gå upp i porten och se hur det ser ut inuti. Under höst, vår och vinter är det också öppet men mer begränsade öppettider.

6. Karlsbron

Karlsbron är en av Prags kändaste verk och den förbinder Gamla stan med Lillsidan. Om du åker till Prag så måste du ta en kvällspromenad på karlsbron, kvällssolen är underbar här.

Under högsäsong är det extremt mycket turister på bron och fullt med konstnärer som ställer ut sin konst. Du kan få en porträtt av dig själv målat eller Köpa färdiga tavlor.

Det vi gillar mest är dock alla gatumusikanter som spelar här. De är riktigt skickliga och det blir en mysig stämning på bron. Det finns också möjlighet att gå upp i brotornet här, där har du en bra utsikt mot Pragborgen och ut över Moldau floden.

7. Pragborgen (Prazsky Hrad)

Pragborgen är nog en av de mäktigaste byggnaderna i staden. Frågan är nog om det inte är en av de mäktigaste byggnaderna i världen t.o.m. Faktum är att Pragborgen är väldens största forntida slott enligt Guiness rekordbok.

För att ta dig hit tar du en skön promenad över Karlsbron och sen vidare upp på Lillsidan. Planera gärna lite extra tid och ta en kaffe eller en öl på någon av alla trevliga små ställen upp för backen mot borgen.

8. Gå på en ölhall

Om det är något som Prag är känd för så är det deras ölhallar och är det något du måste göra i Prag så är det att gå på en ölhall. Det finns flera ölhallar runt om i Prags gamla stad och något de har gemensamt är det det ofta är väldigt billigt.

Det finns många öl att välja på men det vanliga är att de har en mörk- och en ljus öl som de fatöl man kör som standard. Öl som du kan välja på är bland annat de Tjeckiska ölsorterna Krusivice, Breznak, Pilsner Urquell och Staropramen.

Det vanliga är att du köper en halvliters öl på fat och sitter på stora långbord. Till ölen brukar det finnas kringlor som du kan ta fram borden.

Vissa ställen har tappkranar med fatöl direkt på borden. Du fyller helt enkelt på din egen öl och en du kan se hur många liter du druckit, när du går så betalar du för det du druckit. En riktigt roligt och annorlunda upplevelse.

Vill du läsa mer om öl? Missa inte vårat inlägg om Öl och priser i Gdansk.

9. Lillsidan (Mala Strana) nedanför Pragborgen

att göra i prag lillsidan

Det område som vi faktiskt gillar mest i hela Prag är Lillsidan eller Mala Strana som det heter här . Det är den sida som ligger mitt emot gamla stan, vid Pragborgen. Det vi gillar mest här är alla lugna och mysiga barer, som bjuder på en helt annan atmosfär än i gamla stan.

En stor fördel här är att priserna generellt sett är billigare på den här sidan. Du kan hitta öl för 20-25kr för en stor stark. Varmrätterna på restaurangerna brukar kosta runt 80kr. så ni klarar lätt en middag för två personer med dricka för 250-300kr.

Lillsidan passar perfekt för tidiga kvällar eftersom kvällssolen träffar bra här. Lite högre upp i backarna mot borgen finns det många fina smultronställen.

10. Prova lokal Tjeckiskt mat

Något som du absolut måste göra när du är i Prag är att prova på den Tjeckiska maten. Prag har faktiskt riktigt bra internationell mat också men våga testa lite annat också.

Det enklaste sättet är att bara ge sig ut bland de små gatorna så kommer du att hitta fantastisk mat. Bland den traditionella Tjeckiska maten hittar vi:

 • Gulasch
 • Friterad ost
 • Pork Knob (Grisknä)
 • Revbensspjäll (Ribs)
 • Schnitzel (Rizek)
 • Halusky
 • Fläsk med surkål
 • Korv
 • Knödel (Knedlíky)
 • Tjeckisk Smörrebröd (Obložené chlebícky)

11. John Lennon Wall

att göra i Prag Lennon wall

Efter att John Lennon blivit mördad den 8:e december 1980 bildades Lennon Wall som en protest av unga musiker Prag som motarbetades att spela Pop musik på 80-talet.

Lennon Wall är ett populärt fotoobjekt som ligger På Lillsidan av Prag. När du gått över Karlsbron så tar du till vänster så kommer du fram till muren.

Muren har sedan 80-talet varit populär för graffitimålningar framförallt på John Lennon, texter från Beatleslåtar och Lennon citat och man har försökt att stoppa det flera gånger utan att lyckas.

Nu har den blivit ett populärt turistmål och det brukar stå musikanter och spela låtar från John Lennon här framför muren. Kanske är det lite överhajpad men vi tycker ändå att den är värd ett besök eftersom området runt omkring är så mysigt med de gamla husen och kullerstensgatorna.

12. Båttur på floden Moldau

Mitt genom Prag gamla stad rinner floden Moldau. Det går flera broar över floden som förbinder staden två sidor, bland annat Karlsbron.

Om du vill ge dig ut på floden så finns det flera sätt att göra det på. Du kan bland annat hyra en trampbåt i närheten av Karlsbron men du kan även åka med på någon av alla de båtturer som går på floden.

Det finns gått om båtar att välja på och du hittar de längs floden kanter på olika ställen i staden.

13. Det dansande huset (Tancici dum)

Det dansande huset som är ett känt landmärke ritades av arkitekterna Vlado Milunic och Frank O. Gehry på 90-talet. Det är ett konstgalleri med en restaurang, men det riktigt fina är takterrassen med bar högst upp.

Här hålls det emellanåt världskända utställningar med olika konstnärer. Det som vi rekommenderar dock är ett besök i takterrassen där det finns en bar. Ett perfekt stopp vid en stadspromenad innan du går vidare, kanske över Karlsbron och kollar in Lennon Wall eller borgen?

14. Judiska kvarteren & Nygamla Synagogan i Prag

De judiska kvarteren i Prag har både en grymt spännande historia och arkitektur. Som mest bodde 160.000 judar här men tyvärr finns inte alla byggnaderna kvar idag även om en liten del är bevarat.

15. Nygamla Synagogan

Även om vi varit i Prag ett flertal gånger så var det först i somras vi besökte den Nygamla Synagogan. Vi slogs direkt av den otroligt vackra och gamla byggnaden och man kände historien direkt när man klev in i den.

Byggnadens historia går tillbaka till 1200-talet och i entrén möts man av en vinranka.

16. Judiska Begravningsplatsen

Den judiska begravningsplatsen är både en känslosam och sorglig syn på samma sätt. Här ligger över 80.000 människor begravda och det sägs att de ligger i 20 lager.

17. Vaclavplatsen (Wenzelplatsen)

Vaclavplatsen som heter Václavské náměstí på Tjeckiska är ett av Tjeckiens kändaste torg. Platsen här bivit känd genom stora demonstrationer, bland annat under sammetsrevolutionen 1989.

Från början var det höstmarknad här men idag är det som en stor allé med restauranger, butiker , nattklubbar och hotell. Här kan du bland annat hitta Nationalmuseet och Statsoperan.

18. Rymningsspel (Escape room) och andra typer av lekar

Förutom alla tortyr muséum har Prag en fascination för olika slags rymningsspel och escape rooms. Om du känner dig äventyrlig kan du gå till något av Prags oändligt många escape-rooms.

Här nedanför är ett axplock av alla ställen du kan köra rymningsspel på:

 • The Chamber
 • Top Gun Prague Shooting Events
 • Questerland
 • RANGER Prague shooting
 • Prague Armory
 • MindMaze
 • Thrill Park – Prague’s Horror Theme Park
 • CityQuester
 • Elixir Mystery (Real Escape Adventure)
 • Breakout Prague – Real Life Escape Games
 • Locked In Prague

19. Tynkyrkan (Týnský Chrám)

Tynkyrkan som ligger vid det stora torget ser ut som en riktig sagokyrka med sina två spetsiga torn. Den är otroligt vacker och verkligen en speciell byggnad så det är ingen tillfällighet att nästan alla stannar och fotar den här kyrkan, även vi.

Om man ska översätta namnet i sin hela längd så blir det i stil med ” JUngfru Maria-Kyrkan framför Tyn” men man brukar förkorta det till Tynkyrkan. Kyrkan har funnits här sedan 1300-talet och är extremt välunderhållen.

Kyrktornen är 80 meter höga och inne i kyrkan hittar du målningar från 1600-talet och Prags äldsta orgel.

20. Hyra en cykel eller el-scooter (VOI, LIME)

Prag är en ganska stor stad, speciellt om du beger dig utanför gamla stan. Därför är det ett perfekt ställe att hyra en el skoter på. Du kommer fram snabbare och det är ganska billigt.

El-scootrar hittar du lite överallt i staden så det är egentligen bara att ta först bästa. Du laddar ner appen precis som i Sverige och sen kan du koppla upp dig mot en scooter du hittar i stan. Det enda du ska tänka på är att lämna den i rätt zoon för att inte riskera att betala extra.

En annan populär stad att åka el-scooter på är Köpenhamn i Danmark.

21. Statsoperan

Statoperan i Prag öppnade den 5:e januari 1888 och byggnaden är riktigt pampig i ny-renässans stil. Här kan du se många Opera framträdanden och om du vill veta vad som går just nu kan du göra det på Statsoperans hemsida.

Vi rekommenderar ett besök här om du gillar kultur och framförallt opera. Det är en historisk plats och inget du får missa om det här är din grej!

22. Museum Of Torture

Även om det är riktigt bisarrt så kan det vara intressant att besöka ett tortyrmuseum. Det verkar vara en grej här i Prag och det finns flera liknande museum att besöka.

Vi Besökte Museum Of Torture i Prag och det var en ganska obehaglig upplevelse att se alla olika maskiner som använts. Jag vet inte riktigt om det var värt pengarna eller om vi skulle göra om det men nu har vi sett det.

23. Gå på öl spa i Prag

En sak som blivit lite av grej i Prag är att gå på Ölspa. På ett ölspa badar du i ett badkar (ölbad) och det kan ofta kombineras med massage.

När du ligger i badet har du fri tillgång till fatöl via en tappkran precis vid badkarskanten. Ölbadet som härstammar från medeltiden sägs ha hälsosamma effekter genom att bland annat öka lungkapaciteten och rena porerna.

Bland de bästa Ölspa i Prag hittar vi Lazne Pramen, Beer Spa Bernard och Original Beer Spa för att nämna några.

24. Parken Havličkový sady

Här hittar du små dammar, fontäner, trädgårdscafé, en kopia av den gamla bowlingbanan från 1870 och en grym utsikt över stan. Det är med andra ord ett ställe väl värt att besöka.

Parken Havličkový sady som kallas Grebovka har även en vingård med vinbar utomhus med utsikt från klipporna samt coola grottor.

25. Stadsdelen Žižkov

Om du vill åt det riktig Pub-livet i Prag så är det till stadsdelen Žižkov du ska bege dig. På toppen av kullen i Žižkov ligger Vitkov, där finns bland annat världen största ryttarstaty.

Något som kan vara värt att åka hit för är Žižkovs Tv-torn. Från tornet har du Prags bästa utsikt och kan spana över flera historiska delar och monument. En annan anledning att besöka den här stadsdelen är den populära ölgården Riegrovy Sady Beer Garden.

26. Gå på museum i Prag

Det finns fullt av museum i Prag och gillar du sånt kommer du att få en bra vistelse. Prag har en rik historia och väldigt mycket är bra bevarat. Här nedanför är några av de museum du kan besöka i Prag.

 • Nationalmuseet i Prag
 • Judiska museet
 • Kommunistiska museet
 • Speculum Alchemiae Museum
 • Gingerbread Museum
 • Nationalgalleriet i Prag (konstmuseum)
 • National Technical Museum
 • Franz Kafka Museum Prag
 • Tjeckiska musikmuseet

27. Petrinkullen

Petrinkullen är ett riktigt fint parkområde som ligger längst upp på Lillsidan. Du kan gå hit upp men det går också bra att ta en bergbana, vilket inte är lika jobbigt.

Petrinkullens topp är känt att ha en av stadens bästa utsikter utöver Tv-tornet. På toppen finns en miniatyr av Eiffeltornet som du kan gå upp i för att få ännu bättre utsikt. Här finns även Spegellabyrinten och de fina trädgårdarna.

Något som kan vara intressant för oss svenska är tittskåpet där man kan se slaget om Karlsbron som utkämpades mellan Svenskar och Tjecker 1648.

28. Marknaden i Holešovice

Holešovice är ett kvarter utanför gamla stan och skulle väl kunna benämnas mer som ”arbetarkvarter”. Här samlas en hel del lokalbor och det är inte riktigt lika turistigt som i gamla stan.

Den största grejen för oss turister är marknaden vid floden i Holešovice. Här säljs det en blandning av kläder och olika souvenirer men den bästa delen är matmarknaden.

Hit kan du gå både för en lunch, fika, eller om du vill köpa med dig ost, korv, bakverk, frukt eller grönsaker. Om du åker hit så ska du alltså inte missa matmarknaden.

Om du vill läsa om en annan trevlig stad kan du läsa vårat blogginlägg att göra i Paris!

Att göra i Prag med barn

Även om Prag inte kanske är den första staden man tänker på i samband med en barnsemester så finns det saker att göra med barn i Prag. Här nedanför har du ett litet axplock av alla saker som barnen kan gilla:

 • Krokodyli Zoo
 • Planetariet
 • Legomuseet (Brick Museum)
 • Letnaparken
 • Åka båt på Donau (Trampbåt)
 • Tekniska Museet
 • Karlsbron
 • Bergbanan vid Petrinkullen
 • Gallery Of Steel Figures
 • Prague Zoo

Nattklubbar i Prag

Prag är en ganska känd party stad och här finns det gott om nattklubbar. Bland de största och mest kända hittar vi bland annat:

 • Mondays Like Fridays
 • M1 Lounge Bar & Club
 • Dejavu
 • Duplex
 • Le Valmont Club & Lounge

Shopping i Prag

Om du är ute efter shopping i Prag så ska du bege dig till Vaclavplatsen, Gula marknaden eller Obecní Dum. Vid Vaclavplatsen och Obecní Dum finns det många klädbutiker att handla på.

Den Gula marknaden eller Holesovicka Trznice ligger i norra delen vid floden Moldau, i ett gammalt slakthus. Det är öppet alla dagar utan söndagar och säljer mode, elektronik och inredningsartiklar.

Priser i Prag

Öl (50cl) på restaurang/Bar20-30kr
Varmrätt på restaurang60-120kr
Big Mac & Co40kr
Kaffe på café20kr
Glass i butik, Magnum30kr

Boende i Prag

Om du reser till Prag så kan du hitta boenden på flera sätt. DE vanligaste alternativen är via Hotels.com, Booking eller AirBnb. Vi brukar själva kolla på alla de här sidorna för att hitta bästa pris.

Ett tips är att titta efter erbjudanden då det ofta kommer upp nedsatta priser på de olika boendesajterna. Fördelen med att välja AirBnb är att du lättare kan hitta ett boende med kök, då kan du laga egen mat om du vill.

Hur reser man till Prag

Flyg

SAS, Norwegian och Czech flyger direkt från Stockholm och Köpenhamn. Direkt från Göteborg med Norwegian och (från 1 april) Ryanair.

Cirka två timmar från Stockholm. En timme och tjugo minuter från Köpenhamn.

Tåg

Att åka tåg- eller tågluffar till Prag är enkelt eftersom tågstationen ligger väldigt centralt precis i utkanten av gamla stan. Att gå från tågstationen till Krutporten tar ungefär 15 minuter.

Intressant fakta om Prag

Prag är starkt sammankopplat till Frans Kafka och det har den naturliga förklaringen till att han föddes här 1883. Han levde i de judiska kvarteren där finns det idag ett café som heter Franz Kafka Café i en 1800-talsbyggnad.

Vid Quadrio shopping center finns en stor staty i form av ett huvud tillägnad Frans Kafka. Den är täck av ”speglar” och flera meter hög.

Vanliga frågor om Prag

Vad har man för valuta i Prag

I Prag betalar man med Tjeckisk Krona eller Tjeckisk Koruna som det heter.

Vad kostar en flaska vatten i butiken i Prag

Vatten i butik är extremt dyrt i gamla stan i Prag. Du får betala kring 45kr för en 1,5 liters flaska.

När är bästa tiden att besöka Prag?

Värt besök året runt men sommarhalvåret har bäst klimat.

Hur är vädret i Prag?

Prag har kontinentalklimat med kalla vintrar och varma somrar. Mellan maj och september ligger genomsnittstemperaturen på cirka 22 grader.

Vilket språk talar man i Prag?

I Prag pratar man Tjeckiska men alla är väldigt bra på engelska så det går riktigt bra med engelska.

Är det något speciellt man bör veta om Prag innan man reser dit?

Vad kostar det i Prag?

Även om det har blivit dyrare i Prag de senaste åren så ligger priserna generellt kring 70% av priserna i Stockholm. Självklart beror det här mycket på vilken del av Prag man är i. Du kan hitta riktiga guldkorn med billig mat och öl. Den billigaste ölen vi har hittat på en bar i Prag kostade 14kr för en halvliter.

Kan man dricka kranvattnet i Prag?

Vi har både fått sagt att man inte bör dricka kranvattnet i Prag samt att det går att dricka vattnet. vattnet kan även skilja beroende på vart du är. Om du vill vara säker på att inte bli sjuk är det därför bättre att köpa vatten på flaska. Tänk på att det är väldigt dyrt med vatten på flaska i gamla stan.

Lämna en kommentar