Åka tåg till Venedig – Tåg från Sverige till Italien

När vi skulle iväg på våran andra tågluff så var Venedig med på listan på platser vi ville besöka, men kunde man verkligen ta tåget in till Venedig?

Staden är ju omgiven av massa kanaler och kommer man direkt in i staden eller måste vi ta oss in med båt sista biten? Ja vi hade många frågor inför vår tågresa till Venedig.

Självklart kan man åka tåg till Venedig och du kommer direkt in till staden utan några problem. Så har du planer på att ta tåget till Venedig så ska du fortsätta läsa detta inlägg. Här kommer vi gå igenom hur du enklast tar dig dit med tåg och med lite tips och trix.

Planera din resa

Börja med att planera din resa, vill du åka direkt ner eller vill du stanna och besöka andra städer längs vägen? När du har bestämt det så kan du börja titta på om du ska boka tågbiljetter själv med de olika tågbolagen eller om du ska köpa ett interrail pass.

packa för tågresa till venedig

40% rabatt hos Resväskor.se!

Passa på att köpa resväskor & reseprylar – upp till 40% rabatt!

Bra att veta är att hela sträckan tar allt från 30h till 34h om du åker från Stockholm till Venedig direkt och det är 5 – 8 byten på vägen beroende på vilken rutt man vill åka. Om du tågluffar i Europa kan rekommenderar vi att du stannar till i några andra städer på vägen.

Tips! Ladda ner appen rail planner via App Store eller play butiken där kan du söka olika destinationer så att du enkelt kan se de olika sträckorna och hur lång tid det tar.

Appen är också super bra för att planera inför en hel tågluff, vi använder den väldigt mycket när vi är ute och tågluffar både innan och under resan.

Vi personligen skulle rekommendera att stanna i någon stad på vägen ner.

åka tåg till venedig venezia s.lucia

Så här bokar du!

De länder du kommer att åka igenom för att komma till Venedig är Danmark, Tyskland, Österriket och tillslut Italien. Så har du valt att boka alla tågbiljetter själv så har vi länkat till de olika tågbolagen här nedanför.

Det kan vara lite krångligt i början att få ihop det men när du lärt dig hur det fungerar så går det väldigt smidigt. 

Vill du stanna på vägen ner till Venedig så skulle vi rekommendera ett interrail pass som du enkelt beställer hos Europarunt och de hjälper dig även med plats bokningar om du vill det, väldigt smidigt tycker vi. 

Tågrutter

Beroende på vilken tågrutt du vill åka så åker du igenom olika städer. De städer du bl.a passerar påväg ner till Venedig är Köpenhamn, Hamburg, Innsbruck, Salzburg , Milano och Verona. 

åka tåg till venedig tågrutt

Vi åkte denna rutt till Venedig:

  • Stockholm – Köpenhamn – Hamburg – Innsbruck – Gardasjön – Verona -Venedig. Vi valde att stanna i Innsbruck och Gardasjön när vi åkte ner till Venedig. Är du intresserad av att läsa mer om Innsbruck så har vi skrivit ett helt inlägg om sevärdheter och saker att göra i Innsbruck

Andra rutter man kan ta är:

  • Stockholm – Malmö – Köpenhamn – Fredercia – Hamburg – Köln – München – Verona – Venedig 
  • Stockholm – Malmö – Köpenhamn – Hamburg – Wels – Salzburg – Villach – Venedig
  • Stockholm – Köpenhamn – Fredericia – Hamburg – Basel – Milano – Venedig

Det finns hur många varianter som helst på en rutt till Venedig de vi har listat här är några av de rutter som går snabbast ner till Venedig. Sätt dig med rail planner appen och testa dig fram med olika rutter om det tex är andra städer du vill besöka innan Venedig. Lycka till!

Ett tips är att även stanna till i Berlin på vägen ner. Vi har skrivit ett inlägg om saker att göra i Berlin om du vill veta mer om staden!

Måste man göra en platsbokning?

Nej det måste du inte, men platsreservationer är bra att ha även om du inte behöver det på alla tåg.

Det är alltid skönt att veta att man har en plats så man slipper flytta runt på tåget med sin packning och under högsäsong kan tågen lätt bli fulla och då vill du inte stå upp en hel tågresa. 

Nattåg

Åker du på ett nattåg kan det vara skönt att boka en sovkupé i en sådan kupé är det 6 personer. Det går också bra att ha en sittplats på ett nattåg om man vill det. Vi har testat båda och båda funkar bra men såklart är det skönare att ha en sovkupé och du är mer utvilad när du kommer fram.

Priset på en sovkupé är något dyrare än en sittplats och priserna på platsreservationer varierar något beroende på vilket bolag du åker med. Med nattåg sparar du också in kostnaden vad en natt på ett boende hade kostat dig.

Ett annat sätt är att man planerar in så man åker nattåg de långa sträckorna och få tex en heldag i en stad du vill besöka längs vägen för att sedan ta ett nattåg igen. På det sättet hinner du utforska en ny stad samtidigt som du slipper betala för en hotellnatt och du slipper sitta långa sträckor på ett tåg.

Byte av tåg

När du bokar för byten mellan tåg ha hellre god marginal mellan bytena än snabba byten på typ 20 min. Det kan hända att tågen kommer in sent och det blir väldigt stressigt när du ska hitta till rätt perrong när du inte varit på tågstationen innan och vissa stationer är större än andra. 

Fördelen med att ha lite mer tid mellan bytena är att du hinner köpa med dig lite snacks att ha på nästa tåg, du kanske till och med hinner äta på något ställe innan tåget går. Det kan också vara skönt med en bensträckare mellan tågbytena. Så bara fördelar med god marginal.

Åka tåg till Venedig med barn

Självklart kan man åka tåg till Venedig med barn. Vi skulle rekommendera att åka tåg med barn när barnet klarar av att bära sin egen ryggsäck.

Att resa med barn kräver kanske lite mer planering än om ni skulle resa själva. Se till att ni kan underhålla barnen på tågresan, saker man kan göra under en tågresa kan ni läsa här för att få lite tips.

Det positiva med att resa med tåg är att ni har större utrymme än om ni skulle flyga. Se det som ett äventyr med familjen. 

Planera in tågresan så att ni inte sitter alltför länge på ett tåg då barn snabbt blir rastlösa. Vi skulle rekommendera många byten och att ni väljer att stanna någon dag i en stad på vägen. 

Vad kostar det att åka tåg till Venedig?

Vi brukar köpa ett interrail pass på 10 resdagar i 2 månader som kostar runt 4834 kr i 2 klass + platsreservations kostnader. Köper du ett interrail pass så finns det olika typer av paket beroende på resdagar och reselängd. 

Tänk på att när du köper ett interrail pass så se till så att resdagarna räcker för att ta dig hem också. Du kan ringa till Europarunt så hjälper de dig med de olika interrail-paketen. 

åka tåg till venedig tågluff

Packning

Så hur ska du då packa inför din tågresa? Vi har gjort ett helt inlägg om smarta tips och trix på hur du kan packa om du ska tågluffa.

Vi föredrar att resa med ryggsäck hellre än med resväska, dels för att vi tycker det är smidigare och det är enklare med en ryggsäck när du har tågbyten att göra längs vägen. 

Vanliga frågor om tåg till Venedig

Vad heter Venedigs tågstation?

Venezia S. Lucia heter den.

Behöver man ta med pass på tåget?

Ja det behöver du, i vissa länder kollar de passen.

Finns det mat på tågen?

Ja det gör det, vissa tåg har en bistrovagn och på andra tåg går de runt med en vagn där du kan köpa lättare snacks och dricka på. 

När bör man åka tåg till Venedig?

Du kan åka året runt men vi föredrar att åka på sommar säsongen (juni, juli, augusti) då vädret är mer stabilt.  

När visar man sin tågbiljett?

På tåget, tågkonduktören kommer och stämplar din biljett. Så har alltid biljett och pass redo när du slagit dig ner på tåget.

Är det säkert att åka tåg till Venedig?

Ja det är säkert men åker du på ett nattåg i en sovkupé så lås då dörren vissa tåg kan stanna på tågstationer en längre tid under natten.

Lämna en kommentar