Hur reser man billigt? – 16 tips som gör resan billigare

Ett enkelt sätt att möjliggöra fler resor är att resa billigt när man väl gör det. Det innebär inte att man på något sätt ska snåla in på saker, det innebär istället att se till att få mer för pengarna.

Så, hur reser man billigt? Några enkla saker du kan göra är att åka under månader då det är billigare, vara flexibel med vart du ska åka och utnyttja kampanjer och erbjudanden. En positiv och öppen inställning underlättar enormt mycket.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Resa billigt – 15 tips som gör resan billigare!

Vi brukar själva försöka resa så billigt vi kan när vi är på semester även om vi inte går så långt som att sova på hostels och liknande. Här får du en lista på våra bästa tips hur du reser billigt…

1. Kampanjer på flygresor och hotell

Om du kollar runt ordentligt så kan du hitta rabatter och kampanjpriser på hotell och framförallt flyg. Många kollar ofta efter sista minuten men vi har hittat bra priser långt innan vi ska åka iväg.

Jämför flyg och få bästa pris

Det enklaste sättet att hitta de bästa priserna på flygresor är att jämföra priserna på någon av jämförelsesajterna. Då slipper du själv göra jobbet och hittar mycket enklare bra priser på flyg. En bra sida för flygresor är bland annat:

2. Boka din resa i tid så blir det billigare

Som vi sa innan så är det många som tror att sista minuten resor alltid blir billigare men enligt vår erfarenhet stämmer inte det, speciellt inte om du åker under högsäsong. Att vara ute i god tid och boka resan långt innan du ska iväg kan ofta bli billigare, så börja kolla resor i tid.

3. Boka flyg och hotell separat

Många är vana att boka kompletta paketresor av charterbolagen men oftast blir det billigare om du bokar hotell och flyg separat. Det beror främst på att du får ett mycket större utbud att välja på.

Genom att boka flyg och boende separat kan du välja mellan flera flygbolag och hotell eller AirBnb. Vi bokar alltid våra resor separat och det går alltid att hitta något på kampanj, ett bra AirBnb eller utnyttja hotellens förmånsnivåer.

4. Res när det är som billigast (när inte alla andra reser)

Ett av de enklaste sätten att resa billigt på är att resa då alla andra inte gör det, det betyder att resa under lågsäsong. Tyvärr är det här svårt för de flesta eftersom man har semester just när alla andra har det.

Om du däremot kan åka iväg under den perioden de flesta andra jobbar så kommer både boende, flyg- och tågbiljetter att bli billigare. En annan fördel är att du kan vara mer spontan eftersom utbudet på boenden och resor är större, du behöver alltså inte vara ute i lika god tid.

5. Var flexibel med plats

Förutom att se till att åka under de billigaste perioderna så kan du också försöka att vara mer flexibel med vilken destination du ska till. Om du låser dig till en specifik plats så kommer du med största sannolikhet att få betala mer än om du är öppen för flera förslag.

Det beror på att du helt enkelt får mycket fler alternativ, tillgängliga rabatter, kampanjer och priser att jämföra med. Vi försöker att inte låsa oss helt, även om vi har bestämt en stad vi vill åka till så är vi öppna för olika områden och platser att bo på.

hur reser man billigt

6. Välj inga tillägg på resan

Många flyg- och resebolag har massa tillägg på sina bokningar för att tjäna extra pengar. Om du skippar att bocka i de här alternativen och bara tar det nödvändigaste så kommer din resa att bli billigare.

Den stora besparingen i det här är om du gör så varje gång du reser. Att välja tillägg på alla resor du gör betyder att du kommer ha spenderat tiotusentals kronor på tillägg med tiden. Dessa pengar kunde istället gått till att resa mer.

7. Flyg utan incheckat bagage (bara handbagage)

Att ta med incheckat bagage när du flyger kan bli ganska mycket dyrare och ofta klarar du dig med bara en kabinväska eller ryggsäck. Kolla vad som gäller med det flygbolaget du ska resa med och se till att packa bra inför resan så kan du spara en del pengar.

8. Använd cashback när du bokar resor

Om du reser mycket så måste du utnyttja cashback för att få tillbaka pengar. Det enklaste sättet att göra det här på är att skaffa ett bra resekort som ger dig bonus på köpen du gör. Ofta kan du få tillbaka 1-2% på varje köp, även på köp som inte har med resan att göra.

Säg att du handlar saker för 50.000kr under ett år och får 2% rabatt på de köpen. Det innebär att du får tillbaka 1000kr som du annars skulle gått miste om, det är ett rätt bra bidrag till resan. Komplett har ett resekort med bra bonus som dessutom är helt gratis.

9. Använd intjänade flygpoäng

Om du flyger mycket så kan det vara bra att satsa på ett resekort där du samlar flygpoäng på varje resa du bokar. Norweigankortet ger tillbaka en bra bonus och du tjänar ännu mer om du utnyttjar den som flygbonus när du bokar resor.

10. Skaffa ett bankkort utan uttagsavgift

Något som är ett måste om du reser är att ha ett bankkort utan uttagsavgift. Det gör att du slipper den irriterande avgiften (35-50kr) som tillkommer varje gång du plockar ut pengar utomlands oavsett om du tar ut en hundralapp eller 2000 kronor.

Tänk på att många kort utan uttagsavgift kostar pengar i form av en årsavgift, vi rekommenderar att välja ett gratis kort. Två bra kort som är gratis och inte har någon uttagsavgift är:

P.F.C kortet

Det här kortet har ingen uttagsavgift (upp till 3000kr) och är helt gratis. Kortet passar perfekt för dig som vill kunna plocka ut pengar utomlands utan avgift men som inte vill ha ett kreditkort.

Med P.F.C. kortet för du bara ut så mycket pengar du behöver via swisch och riskerar på så sätt inga försenade betalningar samtidigt som du drar nytta av fördelarna som många kreditkort har. Dina pengar är dessutom skyddade mot bedrägerier eftersom du kan föra över så mycket pengar du behöver betala eller ta ut från mobilen precis innan.

Den enda nackdelen med det här kortet är att de fria uttagen är begränsade till 3000kr per månad. Om ni är ett par kan det vara en bra idé att ska ett varsitt kort och på så sätt få 6000kr uttagsfritt. Kortet passar även perfekt som reservort på resan.

En sak som är viktigt att tänka på är att det inte ingår någon reseförsäkring på det här kortet. Så boka resan antingen med ditt vanliga kort eller med Komplett-kortet för att få det reseskydd som bankkorten vanligen ger.

Komplett bankkort

Om du inte har något emot kreditkort är Kompletts kreditkort ett riktig bra alternativ utan uttagsavgifter. Här har du inga begränsningar förutom den kredit du tecknar och kortet är helt gratis.

Den övriga fördelen med det här kortet är den bonus du får på dina köp. Det här kortet fungerar också perfekt som ett reservort på resan.

hur man reser billigt

11. Gå på gratis guidade turer

När du reser så vill du ju göra roliga saker och se sevärdheter, ett billigt alternativ till det är gå på en gratis guidad tur. De här guiderna finns i nästan alla städer och är något du borde använda dig av om du reser på en budget.

För att hitta de olika turerna kan du gå in på Freetour.com. Därifrån hittar du guidade turer i massa olika länder och städer.

12. Jämför bästa pris på boende

När du letar boende inför resan är det enklast om du har ”dina standardsidor” som du gör en snabb jämförelse hos för att hitta bästa priset. Vi tycker inte att det är värt att sitta i dagar och leta boenden och om du har otur kan du t.o.m. missa bra möjligheter för att det blir fullbokat.

Det har faktiskt hänt oss och därför försöker vi skanna av alternativen snabbt och sen ta det bästa vi hittar. Vi använder i stort sett tre sidor för att boka boenden på och de är:

  • AirBnb
  • Hotels.com
  • Booking.com

13. Få gratis bonusnätter genom hotellens lojalitetsprogram

Genom att göra flera bokningar hos de olika hotellsajterna kan du uppnå så kallade ”lojalitetsnivåer” och få rabatt på framtida bokningar.

Ofta får du rabatten i form av avdragen procent eller en gratis natt när du bokat ett visst antal nätter. Här nedanför kan du se lojalitetsprogrammen för Booking och Hotels.com:

  • Booking Genius – Booking Genius finns i två olika nivåer och det kan ge dig bland annat 10-15% rabatt på boende och gratis frukost.
  • Hotels.com Rewards – Hotels Rewards finns i två nivåer, silver och guld. Förmånen du får är bland annat 1 gratis natt för var 10:e bokad natt, hemliga erbjudanden och exklusiva förmåner.

Att gå med i lojalitetsprogrammen är gratis och det sker automatiskt när du har uppnått kraven. Vi har bland annat utnyttjat Hotels Rewards och tycker att det är jättebra med gratis nätter.

14. Att tågluffa kan bli billigare om du ska se många länder i Europa

Vi gillar att tågluffa och en stor anledning till att just ta tåget är för att det blir billigare om du vill besöka många olika ställen på vägen. Det gör att om du ska se många städer i Europa så är tågluffa ett av de billigaste alternativen.

15. En roadtrip i Sverige behöver inte kosta så mycket

Om du är sugen på äventyr till ett bra pris så bör du överväga att köra en roadtrip i Sverige. Om du ändå har en bil och inte är rädd för att campa så finns det enorma möjligheter till en billig och bra semester!

16. Dagsvandring

Ett sista tips på en busenkel och billig grej du kan göra är att köra en dagsvandring i området du bor i. Det finns jättefina naturreservat utspridda i hela Sverige så kolla vilka som ligger nära dig, packa ryggsäcken och ge dig ut på ett gratis äventyr!

Hur stor får kabinväskan på flyget vara?

Hur stor kabinväskan får vara på flyget varierar men om du har en som är 55x40x23cm och väger 8kg så klarar du dig på de flesta flyg. Du bör däremot kolla exakt vad som gäller för ditt flyg eftersom några bolag har krav på mindre väskor.

Hur mycket får incheckat bagage väga?

Vikten för incheckat bagage på flygen varier men många flygbolag har 23kg som standard. För att vara säker bör du kolla på respektive flygbolags hemsida vad som gäller.

När är det billigast att boka flyg?

När det är billigast beror på resmål, men generellt sett är det billigare ju mer lågsäsong du åker. Det betyder att det är billigare att åka till Mallorca på våren än i juli t.ex. Ofta blir det också billigare om du bokar dina flygbiljetter tidigt. En bokning 6 månader innan resan blir ofta billigare än månaden innan.

Lämna en kommentar