Vandra med barn – Vad ska man tänka på?

Gillar du att vandra och vill gärna dela denna naturupplevelse med ditt barn? Att vandra är verkligen kul och passar alla och det går också att anpassas till alla åldrar. Vad bör du tänka på och i vilken ålder kan kan man ta med sig sitt barn ut på vandring? Vi ska försöka svar på de frågor och funderingar som kan dyka upp.

Det som är viktigt är att inte gå allt för långa sträckor med barn de orkar inte gå lika mycket som vi vuxna. Ha roligt på vägen och ställ inga krav. Gör många pauser och fyll på med energi!

I vilken ålder kan barn börja vandra?

Man kan börja vandra med barn när det är små bebisar om man vill. Då kanske man ofta har de i vagnen men det går utmärkt att ta med barnvagn på vissa leder. Använd en barnvagn med terränggående däck så du kan ta dig fram lättare.

Är barnet mellan 1-3 år så kan ni varva med bärsele och att barnet får gå lite själv ibland. Dagsturer passar bäst att göra om barnen är från 1-3 år.

Om barnet är 5 år och uppåt så kan ni göra både dagsturer och längre vandringar som innebär övernattning i tält då barnet kan gå längre sträckor själv. En fördel är också om barnet är blöjfritt för att slippa släpa med sig blöjor om man ska iväg på längre vandringar med övernattning.

Tänk på att barn ska bära en liten ryggsäck med lätt packning

Viktigt att tänka på när man går med yngre barn är att humöret och hungern kan svänga även sämre väder som regn och kyla kan tryta på ett barns humör. Se därför till att göra vandringen till en rolig lek och se alltid till att ha något ätbart om humöret dippar.

Ni kan stanna och grilla vid någon grillplats, stanna och bada eller varför inte bygga ett eget litet vindskydd.

Hur långt kan man vandra med barn?

Det beror helt på vad ditt barn orkar och hur vädret och humöret är. Men vi skulle rekommendera korta sträckor åt gången och stanna till lite längs med leden ibland, passa på att äta och lek.

Vi tycker inte heller att man ska sätta upp just distanser att ”idag ska vi gå 10 km” utan gå den sträckan ni orkar och orkar ni inte mer så slå upp erat tält och mys där. Och orkar ni en längre sträcka en annan dag så går ni lite längre då.

Är det första gången ni ska ut och vandra med barn så tycker vi att ni först kan börja vandra lite i skogarna i närhet av där ni bor, det är också bra att göra det om ni köpt nya vandringskor till barnet så att de går in kängorna lite innan ni åker iväg till fjällen för att vandra.

Att vandra med barn är inte lätt det kan bli en riktig utmaning. Men ni kommer garanterat att få fina minnen tillsammans.

Var kan man vandra med barn?

Ni kan vandra på de flesta lederna men välj ingen svår led som är jobbig att gå och med för mycket höjdskillnader. Oftast brukar lederna vara markerade i olika färger där grön färg är enklare leder.

Det står tydligt förklarat hur lederna är om de är svåra eller lätta så kolla alltid upp det först så ni inte hamnar på en svår led av misstag.

Det finns också vandrings-stationer där man kan utgå ifrån. Ni bor där i tält eller på vandringshem och är ute på fjället över dagen och vandrar vilket är väldigt bekvämt och ni får en fin naturupplevelse.

Vill ni tältvandra så kan ni ta er till naturområden i närheten av där ni bor eller nära en fjällstation. Man måste inte gå långt, upplevelsen är ju att få tälta ute i naturen.

vandra med barn utrustning

Utrustning för barn som ska vandra

Så vad behöver ett barn för utrustning när ni ska vandra. Bra kläder och vandringsskor är viktigt för att upplevelsen ska bli rolig så man slipper bli blöt och kall eller få ont i fötterna.

Sen beror utrustningen också på vilken årstid ni ska vandra och vart ni ska vandra. Vi listar lite av den utrustning barn behöver här nedan och bra modeller/märken.

  • Underställ: Lindberg Merino Set Junior
  • Vandringskänga: Jack Wolfskin Kids Mtn Attack 3 Texapore Mid
  • Vandringsbyxor: Fjällräven Kids Vidda Trousers
  • Jacka: Lundhags Habe Junior Jacket
  • Ryggsäck: Bergans Birkebeiner Jr 22

Mat och dryck att ta med sig på vandringen

Det finns inget mysigare än att äta ute i naturen och du kan enkelt tillaga maten du gör hemma även ute. Ett bra stormkök är vad du behöver. Mycket mat finns i torkad form som gör det enkelt och lätt att bära med sig.

Som snacks och mellanmål kan du ta med dig allt från russin, kex, nötter eller choklad, allt som är enkelt och snabbt när energin tar slut eller när ni behöver en humörhöjare.

Vatten på vandringen

Om ni vandrar och inte har närhet till vattenkranar behöver ni rena vattnet, Katadyn Activated Carbon är litet och lätt att ta med för att få rent vatten. Läs mer om hur du renar vatten i vårat inlägg bästa vattenfiltret.

vandring med barn

Lämna en kommentar