Öar i Kroatien – 7 fina öar i Kroatiens skärgård

Vill du ha tips på några bra öar i Kroatien? Vi har besökt några och letat rätt på några andra bra kroatiska öar och tänkte tipsa om dom i det här inlägget.

Kroatien och den kroatiska skärgården är känd för sina fina öar med kristallklart vatten och magiska badklippor. För att ge dig lite guidning har vi listat 5 förslag så att du kan hitta din dröm ö…

Öar i Kroatien – Lista på de 7 bästa öarna i Kroatien

Det finns många fina öar i Kroatien så självklart kommer vi inte kunna ge svaret som passar alla. Däremot har vi valt ut de här öarna efter vad vi själv tycker platsar på den här listan utan inbördes ordning.

De här öarna hittar du i Skärgården utanför Split…

1. Hvar

öar i kroatien

Att Hvar ska vara md på listan ö Kroatiska öar känns ganska självklart. Hvar är en riktigt mysig stad som har både båthamnarna, naturen och de härliga klipporna och stränderna.

Det finns mycket att utforska på den här ön och det vi gillade var främst maten, klippbaden och att strosa runt i Hvar gamla stad. Det har tyvärr blivit mer folk här de senare åren men det finns mycket charm kvar trots allt.

Hvar är en ganska stor ö så ett bra sätt att utforska den på är genom att hyra en moped eller vespa. Om du hyr en vespa en- eller ett par dagar får du inte missa att besöka någon av vingårdarna eller att ta ett spontant bad vid någon av alla fina stenstränder.

Om du är sugen på Hvar och vill veta mer har vi skrivit ett inlägg om saker att göra på Hvar.

2. Korcula

öar i kroatien

Korcula är nog den ö som vi personligen skulle ge förstaplatsen till om vi själva fick välja. Den här ön ligger lite längre bort från Split än Hvar och det märks genom lite mer lugn och lite klarare vatten.

Oavsett om du vill besöka vingårdar och testa vin, snorkla, vindsurfa eller vandra så finns det något för alla. Korcula är en otroligt vacker och charmig ö som enligt oss har den perfekta mixen av sol, bad, lugn och charm.

Att ta sig hit från Split gör du med färja och det går hyffsat snabbt beroende på vilken färja du tar. Om du ska bo i gamla stan så kommer du fram bokstavligt talet direkt till dörren eftersom färjorna avgår mitt från gamla stan.

Vi skulle gärna åka tillbaka hit och spendera flera veckor. Vill du veta varför kan du läsa vårat inlägg om Korcula.

3. Brac

ö i kroatien brac

Stranden på Brac är nog en av de mest kända platserna för soldyrkande turister och vindsurfare i Kroatien. Trots det så har ön mycket mer än så att bjuda på.

Den största orten på Brac är Bol där du kan bo både på hotell, camping och bed and breakfast. Det är också i just Bol som du hittar den omtalade sandstranden som har formen av en trekantsspets.

Stranden heter Zlatni Rat och ligger en halvtimmes promenad från Bol. Det roliga med den här stranden är att den ständigt ändrar form beroende på hur det blåser. Om du vill ha en plats i lä gäller det komma tidigt och lägga sig på rätt sida.

Om du vill läsa mer om Brac och Bol så rekommenderar vi Bracinfo.com

4. Vis

vis

Vis ligger ungefär 2 timmar från Split med färja och är den ö som ligger längst ut från fastlandet. Det gör också att du kommer lite längre från den värsta semesterhetsen här ute.

När du kommer fram med båten så kommer du direkt till staden Vis och viken Bay of Saint Georgej. Byn är mysig med både sand- och stenstränder i närheten. Ett perfekt ställe för en avkopplande semester med sol, bad och god mat.

Det vi rekommenderar är dock att ta bussen 30 minuter bort till byn Komiza. Komiza var stängt för turister att besöka tidigare på grund av en militärbas som låg där men 1989 öppnade man upp ön för besök.

Här har du små stenstränder, otroligt charmiga stenhus, pittoreska gränder och en strandpromenad med restauranger.

5. Pag

brac

Ön Pag skiljer sig från alla de andra öarna vi har listat i det här blogginlägget genom att det är den enda som går att nå med bil. För att komma till Pag tar du bron Paski most hela vägen ut. du behöver alltså inte åka båt hit.

På Pag som är Kroatiens femte största ö hittar du bland annat massor av getter samt produktion av salt och ost. Naturen skiljer sig på en del sätt från några av öarna ovanför.

Något som ön är mest känd är för partystranden Zrće utanför Novalja, det är en av Europas kändaste stränder för festsugna människor. I övrigt är det en väldigt trevlig ö men en blandning av mysiga hus och små stränder.

6. Mljet

Mljet är en ö som har riktigt fin vegetation och är grön och lummig från ett fågelperspektiv. Den är känd för sitt röda- och vita vin samt sina oliver och getost.

Det coolaste med den här ön är att den har två sjöar i sig på den norra delen, Veliko och Malo Jezero. Det är även ett rikt undervattensliv vilket gör det bra för snorkling om du gillar det.

För att ta dig hit tar du en färja från Dubrovnik. Det går även färjor mellan Korcula om du skulle befinna dig där eller vil åka dit.

7. Murter

Murter med sina fina stränder passar perfekt för barnfamiljen som ändå vill komma bort från fastlandet. För att komma hit är det knappt 4 mils båtfärd som gäller.

Det som helt klart är ett måste om du åker till Murter är att göra ett besök i nationalparken Kornati och besöka Kornati öarna. Det är ett riktigt speciellt område med massa ”toppiga” kullar som sticker upp ur vattnet här och var.

Kroatiens skärgård

Skärgården i Kroatien ligger i det Adriatiska havet och dt som kännetecknar området är blått och klart vatten, lummiga gröna öar, spännande fiskar i akvariefärger och vassa klippor.

Kroatien är ett välbesökt semesterparadis både på fastlandet och ute till havs och framföralltlivet riktigt stort här, lite som i Stockholms skärgård. Med den stora skillnaden att här är vattnet blåare, solen skiner mer och båtarna pampigare.

När du anländer till en marina eller båthamn vid någon ö så kan du räkna med att mätas av ett dussin lyxyachter eller stora segelbåtar. Folk från hela Europa kommer hit för att åka båt och semestra i Kroatiens övärld.

Båtluffa i Kroatien

Om du åker ner till Kroatien så bör du definitivt överväga att båtluffa mellan öarna. Det är väldigt och enkelt att göra det och ofta kan du boka biljetter precis innan avfärd, det gör att du kan vara lite spontan i det resande.

Det enda du bör tänka på är att det är mycket folk här på sommaren, vilket kan göra det svårt att få tag på boenden på de mest populära öarna. Har du inga krav så brukar det gå att fixa men vi rekommenderar ändå att kolla hur boendeläget ser ut innan du ger dig iväg.

Segla i den Kroatiska skärgården

Som vi nämnde innan är skärgården väldigt populär för båtägare att besöka, både motorbåtsfantaster som seglare. Om du själv skulle vilja segla här så finns det andra alternativ än att segla ner din egen båt.

Antingen kan du hyra en segelbåt en vecka eller två och sela runt med. Ett annat alternativ är att åka med på en segelbåt där du har en besättning som sköter båten. Ni kan även chartra en gen segelbåt om ni är en hel grupp.

Bra att ha med sig på resan

Om du ska till Kroatien och båtluffa, bada eller bara åka ut i skärgården så finns det tre stycken klockrena grejer vi rekommenderar att du tar med dig.

Vanliga frågor

Vart ska man flyga om man vill båtluffa?

Antingen flyger du ner till Split och utgår därifrån eller så kan du ta flyget till Dubrovnik och börja där. Det beror helt på vilka öar du vill besöka.

Vilken valuta har man i Kroatien?

I Kroatien betalar man med Kroatisk Kuna.

Går det att betala med kort på öarna i Kroatien?

Ja, på vissa ställen men många ställen tar inte kort. Det finns bankomater på de flesta större öarna men det kan ändå vara bra att ta med lite kontanter om du ska till mindre ställen.

Hoppas att det här blogginlägget kunde hjälpa dig att hitta en favorit i den Kroatiska övärlden!

Lämna en kommentar